Hur man känner sig mer vaken utan kaffe

Det kan tyckas som att alla dricker kaffe, men många människor lyckas känna sig vakna och varna utan det. Kaffe kan leda till ökad ångest, uttorkning och magbesvär, varför många väljer alternativa metoder för att få energi. Det finns många livsstilsförändringar som du kan göra för att i allmänhet öka din hälsa och din alertness. Det finns också snabbkorrigeringar som du kan göra hela dagen för att bli vaken och för att förhindra att du når den kaffekoppen.

Steg

Metod 1 av 6:
Ändra din miljö
  1. Bild med titeln Boost Energy Nivån Steg 11
1. Öppna gardinerna. Miljön kring oss spelar ofta en stor roll i hur varning vi är. Naturligt solljus kan förbättra ditt humör, även när du lider av säsongsbetonade humörförändringar. Vi är ingreppade så att naturligt ljus får oss att känna att vi ska vara vakna.Försök att ändra din arbetsyta eller miljö för att införliva naturligt ljus.
  • Bild med titeln för att en person ska somna steg 1
    2. Slå på lamporna. Om du inte har tillgång till naturligt ljus, kan du till och med slå på lamporna få dig att känna dig mer vaken. Dim belysning främjar trötthet och signaler till vår kropp att det är dags att gå och sova. Genom att slå på lamporna kan du göra dig mer uppmärksam och vaken.
  • Bild med titeln Sova bättre med eteriska oljor Steg 11
    3. Använd aromaterapi. Det är nog inte det första du tänker på, men engagerar dina sinnen med aromaterapi är ett bevisat sätt att bli vaken. Vissa dofter som pepparmynta, rosmarin, eukalyptus eller citrus-y dofter kan få dig att känna sig aktiverad och fokuserad.
  • Köp ett ljus eller luftfräschare av dessa speciella dofter för att rev upp din miljö.
  • Du kan också köpa eteriska oljor från en hälsokostaffär och dab några droppar under näsan.
  • Håll dig borta från lavendel, vanilj och jasmin. Det här är alla väldigt lugnande dofter som främjar sömnighet och avkoppling.
  • Bild med titeln Vänd din kontorsbuk i ditt personliga helgedom Steg 1
    4. Ordna ditt utrymme. Ett rörigt eller oorganiserat utrymme kan verkligen dra dig ner. Att ha ett rent utrymme kan få dig att känna dig proaktiv och mindre trött.Försök att rensa ut ditt utrymme och se hur det påverkar din trötthetsnivå.
  • Bilden med titeln Gå igenom dagen på mindre än fyra timmars sömnsteg 10
    5. Spela musik. Att ha musik i bakgrunden av vad du än gör är ett bra sätt att stimulera din hjärna. Studier har funnit att musik kan få dig att känna dig lyckligare och öka din produktivitet. Om du inte distraheras av musik, försök att sätta på några energiska spår. Om ord distraherar dig för mycket, spela instrumental musik eller naturljud.
  • Tryck på dina fötter. Efter tillsammans med musiken, till och med bara lite, engagerar din kropp och hjälper dig att känna dig mer alert och i ögonblicket.
  • Naturljud kan fungera som vitt ljud som kommer att hindra dig från att bli distraherad av vad som händer runt dig. Eftersom du kommer att bli mer fokuserad, kommer du också att känna dig mer närvarande och vaken.
  • Metod 2 av 6:
    Ta raster
    1. Bild med titeln Sova när du är på din period steg 10
    1. Komma bort från skärmen. Om du har ett skrivbord eller är en student, spenderar du förmodligen mycket tid framför datorskärmen. Ge dina ögon en paus genom att ta tid att göra något annat från din skärm. Om du tittar på TV, ta en paus och gör något annat.
    • Om du inte kan lämna, titta på en plats i avståndet var 20: e minut eller så. Att göra detta hjälper dina ögonmuskler att slappna av och få dina ögon att känna sig mindre trötta och ansträngda.
  • Bild med titeln Boost Energy Leves Steg 9
    2. Ta en stretchbrytning. Om du sitter ner i längre perioder, antingen på jobbet eller i klassen, borde du gå upp då och sedan sträcka. Sträckning ökar blodflödet och kan ge dig en snabb ökning av energi. Även bara sträcker sig i trettio sekunder på ditt skrivbord kan öka din alertness och energinivå.
  • En sträcka du kan göra är att låsa båda händerna bakom ryggen och höja armarna så långt du kan med dina händer fortfarande knäppta ihop. Detta sträcker dig övre baksidan.
  • Att sträcka nacken, luta huvudet till sidan så att ditt öra nästan rör din axel. Alternativ med den andra sidan.
  • Att röra på tårna är en annan bra sträcka för att få ditt blod som flyter.
  • Bild med titeln känner sig bra även om du
    3. Gå ut. Om du har varit inne i hela dagen, ta en paus när det är lämpligt och gå utanför. En snabb promenad får ditt blodflöde och solljus och frisk luft är stora naturliga sätt att återgå. Ännu bara några minuter är tillräckligt för att ge dig en boost.
  • Bild med titeln faller somna när du har saker i ditt sinne steg 14
    4. Ta en power. Om du bara är ren sömnig, överväga att ta en snabb tupplur. En 20-minuters tupplur rekommenderas av många för att hjälpa dig att bli mer alert. En 30-60 minuters nap visas för att förbättra memorisering och påminnelse, men längre tupplurar kan ta dig till djupare sömn och lämna dig mer groggy när du vaknar. Tänk på hur mycket tid du har och nap i enlighet med detta.
  • Kom ihåg att ställa in ditt larm! Om du inte kan dusera.
  • Försök att tycka om på morgonen eller i början efter eftermiddagen efter lunchen. Nappa i sen eftermiddag kan du få dig att känna dig mer trött och kan påverka din sömn på natten.
  • Bild med titeln somna när du har saker i ditt sinne Steg 8
    5. Ta tid att andas. Andning ökar djupt blod syresnivåer, vilket gör dig mer alert. Att fokusera på andning gör dig också mer närvarande och medveten.
  • Sitt upp rakt i din stol eller stå. Detta ger din buk tillräckligt med utrymme för att hålla djupa andetag.
  • Inhale djupt genom näsan med din mun stängd. Håll andan i några sekunder.
  • Andas ut med dina läppar enligt så att andan kommer långsamt ut.
  • Du kan också andas in och andas snabbt, inandning genom näsan och utandas genom näsan, håll din mun stängd. Detta är en yoga teknik som kallas stimulerande andning.
  • Bilden med titeln Gå igenom dagen på mindre än fyra timmars sömnsteg 2
    6. Ta en kalldusch. Att ta en kall dusch kan ge dig en omedelbar energibult. Om du har tid på din dag och tillgång till dusch, hoppa i vattnet i minst tre minuter. Medan en varm dusch är lugnande, kan en kall dusch vara en chock för systemet och kommer att ta dig ur din dåsighet.
  • Om du inte vill få ditt hår vått, sätt på en duschlock.
  • Om du inte kan ta tid att duscha, gå på toaletten och stänk lite kallt vatten på ditt ansikte. Det har en liknande effekt att göra dig mer alert.
  • Metod 3 av 6:
    Äta för alertness
    1. Bild med titeln Gå ner i vikt Steg 7
    1. Hoppa inte över frukost. Detta är ett misstag som många gör, och det kan allvarligt påverka din vakenhet hela dagen. Tänk på din kropp som en bil som behöver bränsle. Börja dagen med att äta frukost ger dig den energi du behöver för att starta din dag.
    • Håll dig borta från sugary frukostartiklar som munkar eller muffins. Istället, äta frukostartiklar som ägg, havregryn eller yoghurt för en frukost som är hög i protein.
  • Bild med titeln gå ner i vikt (för tjejer) Steg 7
    2. Drick tillräckligt med vatten. Många läkare rekommenderar att dricka 8 glas vatten om dagen. Vatten har otaliga fördelar, men de inkluderar att göra dig mer uppdaterad och vaken. Var noga med att dricka vatten före eller efter att ha ätit salt eller dehydrerande livsmedel.
  • Du kan också använda vatten som en snabb fix när du känner dig trött. Trötthet är en bieffekt av att dehydratiseras, så när du känner dig trött, försök att dricka ett glas vatten.
  • Bild med titeln Gå ner i vikt super snabbt steg 4
    3. Ät frukt, inte godis. Det är frestande att äta en bit godis för att ge dig den energin spurt. Men godis kommer att ge dig en energikrasch som kan få dig att känna dig ännu värre. Istället för godis, äta ett äpple eller banan. Sockret från frukt ökar ditt blodsocker men ger dig inte en sockerkrasch som godis gör.
  • Bild med titeln Gain Vikt som ett vegetariskt Steg 9
    4. Ät komplexa kolhydrater. Komplexa kolhydrater som hela korn ger dig en lång dos energi. De är bättre än enkla kolhydrater som socker och läsk eftersom de ger dig långvarig energi utan krasch.
  • Några exempel på komplexa kolhydrater är gröna grönsaker, potatis, bönor, majs och linser.
  • Bild med titeln Gain Vikt som ett vegetariskt Steg 2
    5. Övert inte. Mat comas är riktiga. Att äta för mycket kan få dig att känna sig oproduktiv och slöseri. Det är naturligt att ha lite lull i energi efter lunch, men du kan hantera det genom att äta hälsosamt och inte överdrivna det med delstorlek.
  • Övervaka din delstorlek genom att föra mat hemifrån. På så sätt vet du hur mycket du äter och du inte kommer att göra några impulsiva matbeslut. Det kan också spara pengar!
  • Metod 4 av 6:
    Utöva för att förbättra alertness
    1. Bild med titeln Gain vikt snabbt (för män) Steg 8
    1. Träna regelbundet. Även om många människor associerar träning med att vara trött, är det faktiskt bra för din energinivå om du gör det på en konsekvent grund. Försök att behålla en rutin att träna minst tre gånger i veckan. Studier visar att inaktiva människor kan förbättra sin energinivå med 20% genom att träna regelbundet.
  • Bild med titeln förlora övre lårvikt steg 8
    2. Gör lågintensitetsövningar. Om du behöver en omedelbar utbrott av energi, gör övningar som kommer att sätta dig i det låga till måttliga hjärtfrekvensområdet. Om du går ut, riskerar du risken för att du ska trösta dig. Livlig promenad eller cykling är två exempel på övningar som är idealiska för att hjälpa energinivåerna.
  • Bild med titeln Övning Steg 8
    3. Försök att passa träning i ditt dagliga liv. Ta trappan istället för hissen. Bike att arbeta. Försök att passa små bitar av träning i din dagliga rutin. Att integrera din övning i ditt dagliga liv kommer att göra utövande mindre skrämmande och hjälper dig att känna dig mer energisk på en daglig basis.
  • Det är ännu bättre när du kan göra dessa aktiviteter när du börjar känna dåsig. Att få ditt hjärta att gå kan ge dig den sparka du behöver när du känner dig trött.
  • Metod 5 av 6:
    Använda andra källor till koffein
    1. Bild med titeln Ät din väg till bättre sömn steg 8
    1. Dricka te. Te är en alternativ källa till koffein som är generellt hälsosammare än kaffe. Det har dock mindre koffein än kaffe, beroende på typen. Svart te har den mest koffein per kopp: ca 65 mg i motsats till 150 mg i kaffe. Om du vill ha samma nivå av koffein som kaffe, drick ett par koppar svart te på morgonen och hela dagen efter behov.
    • Te är mindre uttorkning än kaffe, och uttorkning kan leda till trötthet. Andra hälsofördelar inkluderar att minska risken för hjärtsjukdom, vissa cancerformer och typ 1-diabetes bland andra sjukdomar.
    • Hålla sig till te utan tillsatt socker i motsats till sugary bottlade te. Socker ökar temporärt din energinivå, men det skapar också sockerkrascher ca 20 minuter efter att du konsumerar det som kan få dig att känna dig allvarligt trött.
  • Bild med titeln drick mer vatten varje dag Steg 4
    2. Dricker energidrycker. Det finns otaliga energidrycker där ute på marknaden som är formulerade för att du ska känna dig mer varning. De mest kända energidryckerna innehåller cirka 80 mg koffein per 8 uns servering. Det finns också energidrycker som kommer i skottform om du har bråttom.
  • Många av dessa drycker kommer i lågkalori eller nollkalori-versioner om du tittar på din vikt.
  • Bild med titeln Accelerera viktminskning Naturligt steg 5
    3. Drick naturliga energidrycker. Många stormarknader erbjuder nu mer naturliga dryckesalternativ längs bredvid de mer kända. Dessa kan vara ett bättre alternativ för dig om du är försiktig med att ha bara naturliga ingredienser. De erbjuder också ett annat smakalternativ om du inte gillar smaken av de flesta kommersiella energidrycker.
  • Prova drycker som använder ingrediens Guayusa, en naturlig källa till koffein som också innehåller antioxidanter, vilket hindrar dig från att få koffeinjaktarna. Leta efter dessa produkter på Whole Foods eller Vitamin Shoppe.
  • Prova drycker gjorda med yerba kompis. Mate är traditionellt ett sydamerikanskt te, men det finns flera energidrycker som görs med en infusion av Yerba-kompis. Dessa drycker kan medelvärda upp till 140 mg koffein per portion.
  • Bild med titeln Gör ett växtbashjälpmedel Steg 4
    4. Ta koffeinpiller. Om du vill ha en snabb och bekväm koffeinfix, överväga att prova koffeinpiller. Många koffeinpiller innehåller ca 100 mg koffein. Se till att följa anvisningarna på lådan eller flaskan när du tar dessa piller.
  • Metod 6 av 6:
    Få tillfredsställande sömn
    1. Bild med titeln Sova längre steg 12
    1. Få minst 7 timmars sömn. Om du tittar på mindre av en snabb fix och mer av en livsstilsförändring, se till att du får tillräckligt med sömn på natten. Vuxna i åldern 18 och upp behöver minst 7 timmars sömn. Tonåringar 14-17 behöver 8-10 timmar, medan barn 6-13 behöver 9-11 timmar.
  • Bild med titeln Sova sent 6
    2. Se till att sömnen du får är oavbruten. Avbruten sömn är dålig sömn, och det kommer att påverka dig nästa dag. Se till att du lägger telefonen på en inställning som inte kommer att väcka dig hela natten. Om du kroniskt vaknar flera gånger per natt, kontakta din läkare.
  • Bild med titeln Sleep Sate Step 1
    3. Ställ inte in ditt larm för tidigt. Många människor sätter flera larm eller träffar snooze-knappen flera gånger innan de faktiskt vaknar. Ställ inte in ett larm i taget som är för tidigt för att du ska gå upp bara för att du räknar med att slå Snooze-knappen. När du vaknar den första gången kommer du inte längre att bli vilsam sömn. Tänk på att innan du ställer in ditt larm på natten.
  • Bild med titeln Sov längre (för barn och tonåringar) Steg 2
    4. Stå upp när ditt larm går av. Även om du inte går ut ur sängen i några minuter, gör ditt bästa för att hålla ögonen öppna. Att slå på snooze-knappen gör det faktiskt ont mer än det hjälper. Varje gång du somnar efter att du slår på snooze-knappen, startar du en ny sömncykel som du kommer att vakna upp från. Detta gör att du känner dig mer groggy när du faktiskt kommer ut ur sängen och kan påverka dig resten av dagen.
  • Bild med titeln Sov längre (för barn och tonåringar) Steg 3
    5. Ha ett konsekvent sömnschema. Försök att vakna och gå och sova samtidigt varje dag. Så frestande som det är, sova inte för mycket på helgerna. Att ha ett konsekvent sömnschema hjälper våra kroppar att hålla en intern klocka och rytm. Utan konsistens blir våra hjärnor förvirrade om vilken tid att släppa sömn och vakna hormoner och vi kan känna oss sömniga i fel tider.
  • Tips

    Försök att göra något ur det vanliga. Trötthet kan vara ett symptom på att vara uttråkad. Att göra något spännande kommer att få dig att känna dig mer vaken.
  • Försök använda ett par olika metoder för att bekämpa trötthet. Ibland kan det ta lite experiment för att se vad som fungerar för dig.
  • Se en läkare om du känner dig oförklarligt eller kroniskt utmattad.
  • Varningar

    Det är en bra idé att ta pauser när du känner dig trött, men se till att du inte upprör din professor eller dina kollegor genom att ta för många raster.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande