Hur man skär band med giftiga vänner som tonåring

Vänner kan bli "giftiga" av ett antal skäl. De kan försöka styra dig, bortse från dina gränser, eller manipulera dig. De kan också vara parasiter som alltid tar men aldrig ge tillbaka, tömmer dig emotionellt. Skärband till dessa sorter kan frigöra men hårt, speciellt om du fortfarande måste se dem i skolan. Om du har en sådan person i ditt liv, kan du säga något direkt, distansera dig själv, eller "spöke" honom helt.

Steg

Metod 1 av 3:
Säger något
  1. Bild med titeln Välj en present till dina vänner Steg 15
1. Prata med din vän på ett offentligt ställe. Medan det är frestande att fasa personen ur dig livet utan att berätta för dem varför, att ta itu med dina problem med din vän är ett mer moget och produktivt sätt att närma sig situationen. Det hjälper dig att lära dig att vara assertiv och sätta gränser - viktiga färdigheter att lära dig när du blir en vuxen. Detta är förmodligen den mest förskott - men också svåraste - metod. För en sak måste du vara ganska ärlig. Du kan också behöva göra det personligt. Börja med att ställa in en tid att prata.
  • Be din vän att prata. Du kan bestämma dig för att göra det i skolan, på ett café eller restaurang, eller på en park. Sedan du har att göra med en giftig personlighet är det bäst att välja en allmän plats. Du kanske säger, till exempel, "Hej, Sam, jag tror att vi borde prata. Kan du komma med under lunchen i cafeterian?"
  • Planera vad du vill säga i förväg. Ha dina skäl att skära slipsar redo och i sinnet innan du möter vännen, e.g. "Se, Juan, jag känner att vi har blivit från varandra ett tag nu. Jag tror inte att vi ska hänga ut, "eller" Lynn, jag tror att du har ändrats sedan vi först träffade. Jag är inte bekväm runt dig längre eftersom du använder droger och pratar alltid om att bli hög."
  • Försök använda "I" uttalanden, e.g. "Jag tror..."Och" Jag känner..."Detta kommer att göra dina förklaringar mindre anklagande, och mer om dig än om den andra personen.
  • Bild med titeln Reagera på ett kära John Letter Steg 2
    2. Överväga att skriva ett brev. Du kan också överväga att sätta dina känslor och önskar i ett brev, om tanken på ett ansikte mot ansikte är för mycket. Förklara i det här fallet att du inte tror att du ska hänga längre och anledningarna till varför. Detta brev kan vara hela förklaringen eller det kan vara ett slags "klä repetition" för ett senare samtal.
  • Känn inte behovet av att ge en stor förklaring, men vara tydlig och direkt. Det är nog att ange dina känslor, e.g. "Jason, jag tror inte att vi ska hänga längre. Vi verkar kämpa oftare än vi kommer överens, och jag känner mig ledsen och ängslig när vi kämpar."
  • Skicka brevet till din giftiga vän, leverera den personligen, eller ta det till ett samtal. I båda fallen, se till att brevet uttrycker dina önskningar tydligt, på ett sätt som inte är öppet för debatt.
  • Bilden med titeln har ett chokladlöstparti Steg 2
    3. Ange gränser, respektfullt. En giftig person kan gå till stora längder för att stanna i ditt liv eller vägra att acceptera ditt beslut, vilket leder till att slåss och argumentera. Förvänta dig att definiera dina gränser. Var fast men motstå uppmaningen att bli arg eller alltför personlig.
  • Var fast. Det här är inte en förhandling och du har rätt att bestämma vem som ska vara vänner med. Säg något som, "Titta, Tyreese, jag kan inte hänga med dig längre, för jag känner mig överväldigad när du pratar om de problem du hanterar."Var villig att upprepa din position.
  • För att minska chansen att skada känslor, ramma ditt beslut när det gäller dig snarare än din vän, e.g. "Jag behöver bara lite utrymme och chansen att umgås med andra människor."Var specifik om hur mycket utrymme du behöver, e.g. "Jag tror att vi borde begränsa vår tid tillsammans till en gång per månad och begränsa ringer till en gång per vecka."
  • Försök att vara respektfull och undvika argument. Använd inte din uppbrott som en ursäkt för luftklubbar mot din vän för alla saker som han någonsin har gjort för dig. Skär inte din vän på ett sätt som kommer att förödmjukas, antingen, som offentligt på sociala medier.
  • Bild med titeln överleva en vänskapskamp Steg 2
    4. Be om hjälp om saker eskalera. Risken att säga något öppet till en giftig vän är att konversationen kan leda till ilska, vrede, eller, i värsta fall, en våldsam utbrott. Kom ihåg att prata på ett säkert, offentligt ställe. Och tveka inte att få hjälp om saker går fel.
  • Gå bort om din vän blir krigsmässig och argumenterande. Ta bara bort dig själv från situationen.
  • Överväg att prata med en förälder, lärare, vägledare eller annan betrodd vuxen om den giftiga vännen är ovillig att släppa - eller hotar, trakasser eller mobbar dig.
  • Metod 2 av 3:
    Minskande kontakt för att förstärka gränserna
    1. Bild med titeln Undvik irriterande människor du textar Steg 2
    1. Svara din telefon mindre ofta. Ett sätt att behålla dina gränser eller "paus" från en giftig vän är att lägga lite utrymme mellan er två. F Du har redan sagt till din vän att du bara vill hänga ut en gång per månad, börja sätta dessa regler på plats genom att minska den mängd kontakt du har med dem. Ring och ta samtal mindre ofta, till exempel, och interagera inte så mycket på sociala medier. Det är bättre att först låta din vän veta om ditt behov av utrymme - men du behöver inte berätta för din vän direkt att du slutar saker - men det kan ta längre tid för att få meddelandet.
    • Skärm dina telefonsamtal. Hämta inte när dina giftiga vän ringer, eller har din familj att säga att du inte är tillgänglig för att prata, e.g. "Jenny är inte tillgänglig för att prata, jag är rädd. Kan jag ta ett meddelande?"
    • Eller du kan svara på telefonen för att kortfattat förklara igen att du behöver utrymme och bara vill prata en gång per månad. Till exempel, "Hej, kom ihåg när vi pratade om att jag var överväldigad och krävde utrymme? Jag behöver fortfarande det. Jag kommer att hålla kontakten en gång per månad och ringer nästa vecka, men jag svarar inte på dina samtal till dess."
  • Bild med titeln Dress_Act som barnet bra barn undviker steg 7
    2. Vara otillgänglig att gå ut. Du behöver inte nödvändigtvis sluta hänga ut på en gång med din giftiga vän, men gradvis minska den tid du spenderar tillsammans. Vara mindre tillgänglig. Var för upptagen att komma ut. Med tur kommer din vän antingen att få meddelandet eller ge upp och förlora intresse för dig.
  • Du kanske säger att du är upptagen och kan inte komma ut, e.g. "Jag är ledsen, Cherie, men jag kommer att vara upptagen den natten" eller "Jag kan verkligen inte komma till din fest, jaga. Jag har något att göra i helgen."
  • Var inte frestad att mata din vän en lögn, som du kunde få fångas i den. Bara vara noncommittal och direkt. Du kan också prova ett enkelt, "nej, jag är ledsen, jag kan inte göra det."
  • Bild med titeln Undvik att komma i trubbel för att inte göra ditt läxa Steg 12
    3. Svara inte så mycket på meddelanden. Din giftiga vän kan ha ett tag på dig på olika sätt också. Klipp tillbaka på andra former av kontakt, oavsett om det är via SMS, e-post, Facebook eller andra sociala medier. Det betyder inte att blockera honom - det är inte en fullständig avskuren. Det betyder bara att vara mindre mottaglig.
  • Till exempel, känner inte behovet av att omedelbart svara på texter eller e-postmeddelanden. Din vän kan ge det vila när du förstår att du inte svarar.
  • Du kan också behöva minska din tid på sociala medier om du försöker undvika en öppen paus. Tillbringa mindre tid på webbplatser som Facebook om din vän kan se din aktivitet.
  • Bilden med titeln förplikta någon att avsluta en konversation med dig Steg 4
    4. Ursäkta dig från konversationer. Förlänga ditt avstånd till ansikte mot ansikte interaktion. Vara mer avskild när du interagerar personligen med din giftiga vän, men utan att vara otrevlig eller oförskämd. Om din vän närmar dig i skolan ensam eller i en grupp, till exempel, vara civil men snabbt ursäkta dig från konversationen.
  • Gör det inte verkar personligt, e.g. "Hej Resta, hur är det? Kan du ursäkta mig? Jag måste springa!"Eller" Jag är ledsen Ken, jag kan inte stanna för att prata just nu."
  • Bild med titeln Få en lärare att låta dig sitta nära en vän Steg 2
    5. Försök att stanna på goda villkor. Helst kan du minska din kontakt och ha förhållandet flyttas från en av vänner till en av avlägsna bekanta. För att göra detta måste du stanna respektfull och inte medvetet skada den andra personen.
  • Att undvika skadade känslor handlar delvis om att ta den höga vägen - men det är också till din fördel och kan hjälpa dig att undvika drama och en rörig split.
  • Var beredd att påhjälpa svara på frågor från din vän. Om du inte förklarade ditt behov av utrymme först, kan din vän bli förvirrad om ditt plötsliga avstånd. Var beredd att sanningsenligt svara på sina frågor om att spendera mindre tid med dem.
  • Tala snällt av din vän till andra människor. Med andra ord, skräp inte dem framför andra människor. Om du inte kan säga något trevligt, prova något som "Ja, vi pratar inte så mycket som vi brukade. Jag hoppas att hon mår bra."
  • Undvik att skvaller om din vän, och tvinga inte några gemensamma vänner som du kanske måste välja sidor efter att du har splittrat.
  • Metod 3 av 3:
    "Ghosting" din vän
    1. Bild med titeln komma undan med att inte sjunga i psalm praxis i skolan steg 6
    1. Undvik din vän i sociala situationer. "Spöke"Tar undvikande till en högre nivå och skär din vän plötsligt och helt. Det är snabbt och omedelbart. Men det är också grymt beteende som många anser vara missbrukande och kan leda till ilska och vrede. Tänk på det en sista utväg efter att ha försökt en mer direkt taktik eller om din vän är missbrukande eller hotande. Innan du tar dungen, var noga med att du är redo att hantera den potentiella avblåsningen.
    • Att spöka din giftiga vän måste du sluta interagera socialt. Detta innebär inte bara att man undviker vännen utan också, kanske, ignorerar honom helt i ett oavsiktligt möte - med andra ord den tysta behandlingen. Tänk på att det här kan vara svårt att göra, särskilt i skolan.
    • Ghosting gör ont och lämnar ingen möjlighet för förklaringar eller stängning - du kan ångra dina handlingar i framtiden. Om det känns säkert att göra det, har en slutdiskussion att ha en chans för din vän att förstå varför vänskapen måste sluta och hjälpa till att minska möjlig animositet mellan de två som går framåt.
    • Tveka inte att skära en vän ur ditt liv omedelbart om han styr och missbrukar mot dig. Du har ingen anledning att behålla kontakten med en sådan person.
    • Tecken på en missbrukande vänskap Inkludera någon som förolämpar och sätter dig framför andra, en person som vill dominera dig eller få dig att skämmas, eller använder emotionell manipuleringstaktik som "Tyst behandling" eller social isolering för att få dig att uppträda på ett sätt som han vill.
  • Bild med titeln Undvik oönskade telefonkostnader Steg 5
    2. Blockera din väns telefonnummer. Ghosting kräver att du avbryter varje möjlig typ av kontakt med din giftiga vän, inte bara personlig interaktion. Det betyder telefoner, texter och sociala medier. Du är inte bara svår att nå - du är helt oåtkomlig. För att göra detta, ställ in telefonen för att blockera din väns nummer, samtal och meddelanden.
  • Blockera ett telefonnummer beror på vilken typ av telefon du har. Det finns olika metoder för Android-telefoner, iPhones, Björnbär och för olika tjänsteleverantörer.
  • Kontrollera telefonleverantörens hemsida för att se hur du kan blockera siffror. Eller, försök att ringa tjänsteleverantörens kundhjälpstelefonnummer.
  • Bild med titeln har en säker sommarlov Steg 5
    3. Koppla ur sociala medier och elektronisk kontakt. Koppla ur helt med din giftiga vän genom att skära dem ut ur din online-närvaro också. Lämna inte dem någon öppning för att få en fortsatt närvaro i ditt liv eller att mobba, manipulera eller skuldera dig. Med andra ord, rensa dem från alla dina elektroniska kontakter.
  • Du kan börja med att defriending och eventuellt blockera din giftiga vän på Facebook och genom att inte följa dem på Instagram och Twitter.
  • Du kan också behöva blockera din tidigare väns e-postadresser för att stoppa den formen av kommunikation. I ett sämre scenario kan du också behöva stänga och ersätta dina egna e-postkonton.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande