Hur man bryr sig om en döende person

Omsorg för en döende person kan vara störande om du är mycket nära honom eller henne. Kom ihåg att du hjälper den döende personen att leva den sista av sin dagshappily eller åtminstone mer bekvämt. Omsorg för en döende person kan vara en av de mest meningsfulla och positiva sakerna du någonsin kommer att göra.

Steg

Metod 1 av 3:
Ha rätt inställning
  1. Bild med titeln Vård för en döende person Steg 1
1. Respektera deras önskemål, även om du inte håller med dem. Oavsett om de vill ha smärtsam vård som verkar nästan hopplöst eller de inte, eller vad som helst som de begär, bör du respektera de önskade önskningarna i nästan alla fall. Tillåta dem en viss känsla av kontroll i sina sista dagar.
  • Om det inte finns något medicinskt att göra, eller de vill inte ha en mycket smärtsam regim med begränsade chanser att lyckas, respektera deras önskningar. Om ett visst läkemedel har en irriterande bieffekt, är det okej om du vill berätta för dem varför det är viktigt för dig, som en älskad, att de tar medicinen. Berätta inte för dem att de måste ta det, och i slutändan respektera att det är deras samtal.
  • Om döende Personen vill inte ha besökare, besök inte och gör inte arrangemang för andra besökare. Låt dem vara ensamma om det är vad de vill ha. Du kan försöka lyfta sina andar upp, men det kommer troligen att vara tider de behöver känna sig ledsna eller till och med förlåt för sig själva. Var snäll och patient vid sådana tider.
  • Bild med titeln Vård för en döende person Steg 2
    2. Ge dem saker att se fram emot - dagligen. Se till att konversationen inte alltid handlar om död och döende. Snarare än att fokusera på deras brist på en framtid, gör nu nutiden så bra som möjligt. Ge dem något att njuta av varje dag.
  • Hålla sina förhoppningar inriktade på omedelbara gratifikationer som gör "Bor så länge som möjligt" motiverande. Ge dem några dagligen. Prata om fina saker som du kan göra tillsammans nästa dag, även om det bara är ett lugnt besök eller kanske läser ett annat kapitel i en bok tillsammans.
  • Om han eller hon inte har många livsmedelsbegränsningar, prata om något trevligt du kan ha till frukost eller lunch - om det finns matrestriktioner, nämna söndags tecknade remsor från tidningen eller något liknande. Om du inte bor tillsammans, ställ ett datum för ditt nästa besök, och se till att datumet inte är för långt borta.
  • Bild med titeln Vård för en döende person Steg 3
    3. Göra mer av vad den döende personen trivs, inte vad du tycker om. Om han eller hon gillar musik hatar du, låt dem lyssna på det. Om han eller hon älskar en viss bok eller dikt, läs den till dem.
  • Avsluta den döende personens hinklista. Om han / hon har en hinklista eller önskelista, hjälp dem att få sina önskningar att bli sanna. Du vill inte ha en döende person att dö med ånger.
  • Var inte ledsen eller deprimerad. Om du är ledsen kommer han eller hon att vara ledsen, och när personen dör, kommer han eller hon att vilja att du ska leva lyckligt. Det är okej att vara lite ledsen, men mycket sorg hjälper dig inte alls. Och det hjälper inte dem. Hålla sina sista dagar fyllda med glädje så mycket som möjligt.
  • Njut av det mesta av din tid tillsammans. Omsorg för någon kan vara svårt. Om du inte lämnar minst ett dagligt ögonblick för dig att njuta av, bygger vrede upp. Ha ett dagligt ögonblick som påminner dig varför du bryr dig om den här personen. Gör aldrig "för att jag måste, och ingen annan kommer."
  • Om den döende personen är för sjuk, svag eller upprörd att göra någonting med dig, undvik att lägga extra tryck på personen. Detta kommer sannolikt att förvärra hans eller hennes symtom.
  • Bild med titeln Vård för en döende person Steg 4
    4. Stanna kvar positiv, och framför allt, undvika att argumentera med personen. Döende människor är ibland crabby eller till och med grymma, eftersom de kan reagera i rädsla för den döende processen eller bara fysisk smärta. Ta inte betet. Även när du känner dig frustrerad av den döende människans handlingar, undvik att komma i argument som du kommer att ångra att komma ihåg en dag.
  • Se till att du är stark och positiv framför dem trots deras fysiska och mentala tillstånd. Detta säkerställer att de förblir lugna och nöjda utan att ha den emotionella upprörda att oroa sig och störa dig.
  • Kämpa inte dem, även om de är felaktiga. Om de ber dig att göra något som inte kan göras, säg ja, försök och misslyckas. De behöver känna att de fortfarande kan föreslå, och styra några saker. Godkänna något som inte är ett livs- eller dödsituation. Om det är livet eller döden, är kanske överens, och säg att du bara inte kunde, och du är ledsen. Att argumentera kommer bara att vara tröttsam för dig.
  • Metod 2 av 3:
    Interagera med den döende personen
    1. Bild med titeln Vård för en döende person Steg 5
    1
    Lyssna Mer än du pratar. Om han eller hon kan tala, lyssna. Det kan vara tröstande att komma ihåg och chatta om bra minnen, glada tider, eller att titta på gamla bilder tillsammans.
    • Det är trevligt att ha goda samtal-äldre människor, till exempel, älskar att dela historier och erfarenheter. Du kan fråga dem frågor som "Vilka är dina bästa barndomsminnen?" eller "Vad är några av de viktigaste lektionerna du känner att du har lärt dig under ditt livs gång?"
    • Om du vill veta om de är i smärta, fråga. Gissa inte. Om de kan kommunicera, lyssna på vad de säger om deras vårdbehov.
    • Se vad de känner, vad de vill, vad de tycker är bäst för dem, vad de fortfarande vill göra, och vad de tycker behöver bli sagt. Berätta inte för dem vad du tycker behöver de behöver. Lyssna på vad de säger de behöver. Om de tar upp andlighet, uppmuntrar samtalet på sina egna villkor.
  • Bild med titeln Vård för en döende person Steg 6
    2. Håll dem så bekväma som möjligt på alla sätt. Se till att de har rätt leveranser om de är i någon smärta (som morfin droppar och vanlig medicinering). Du kan fråga en läkare om de känner att de inte kan prata med en själva.
  • Du kan också göra grundläggande saker som att hålla dem varma och föra dem allt de behöver för stöd, till exempel extra kuddar. Visa dem kärlek. Klistra in ritningar eller kort i närheten, och bjuda in sina eller hennes kära att göra nya.
  • Se till att du kommunicerar med dem om vad de behöver vara bekväma - deras behov är det viktigaste just nu. Detta kan medföra vissa livsmedel och dryck som de vill ha, fluffar sina kuddar, eller tar mediciner för deras smärta, till exempel.
  • Ta dig tid att läsa om de sista stadierna i livet. Detta hjälper dig att förstå vad de går igenom fysiskt och hur man svarar på olika situationer.
  • Bild med titeln Vård för en döende person Steg 7
    3. Låt dem vara oberoende i vissa uppgifter om det är vad de vill ha. Det kan vara en kamp för dem, men det kommer att få dem att må bättre om sig själva om de åtminstone kan göra några enkla saker på egen hand.
  • Ibland kan de vara generad över att bli svaga och oförmögna att göra enkla saker som att sitta upp, så de kanske inte vill att någon tittar på dem hela tiden.
  • Du måste komma ihåg att deras mentala hälsa är mycket viktigt i detta skede. Om de är familjens ledare, lugna dem att allt kommer att vara i ordning när de har gått.
  • De saker de gör på egen hand kan vara små gester (som att plocka upp TV-fjärrkontrollen eller borsta tänderna).
  • Bild med titeln Vård för en döende person Steg 8
    4. Ta hand om dig själv också. Känn inte som om du måste ha allt ansvar som andra människor vanligtvis kan vara där för att ge dig en hand. Det är extremt svårt att ta hand om en döende person, och det kommer att vara emotionellt dränera för dig, men det kommer att betyda världen för dem att du hjälper och du bryr dig.
  • Förstå att du kan lära dig mycket från döende människor. Att veta att det kommer att finnas en punkt där du inte längre kommer att vara här också för att du ska reflektera. Det ska låta dig lägga saker i perspektiv, ta reda på vad som verkligen betyder, och ge dig motivationen att göra ändringar.
  • Förstå att du kanske behöver en paus från vård som ger ibland. Det är okej. Var inte svår på dig själv. Du måste vara emotionellt fylld så att du kan ta hand om dem bäst. Det finns många stödgrupper för människor som bryr sig om att dö. Fråga på ditt lokala sjukhus för en av dem. Det kan vara till stor hjälp att prata med människor som förstår vad du handlar med ventilen till de människor, inte den döende personen.
  • Metod 3 av 3:
    Omsorg för den döende personen fysiskt
    1. Bild med titeln Vård för en döende person Steg 9
    1. Glöm inte kraften i mänsklig touch. Genom att stanna hos den döende personen i sina sista dagar eller timmar, kan du trösta dem med dina ord eller genom att hålla sin hand.
    • Vissa vuxna barn kommer att snuggla i sängen med sin döende förälder och denna nära kontakt kan vara tröstande för en döende mamma eller pappa.
    • Den enkla handlingen av fysiska kontakthållande händer, en touch eller en mild massage-kan få en person att känna sig kopplad till de han eller hon älskar. Det kan vara väldigt lugnande. Värma dina händer genom att gnugga dem ihop eller köra dem under varmt vatten.
    • Eftersom döden skrämmer många människor, kommer vissa att tendera att undvika den döende personen. Men det är dessa väldigt stunder som kan vända poäng till det bättre i människors liv. Så, se till att det finns mycket stöd runt den här döende personen, och var inte rädd för att hålla dem företag med andra tills de dör. Att veta att människor var där för dem kommer att trösta dem.
  • Bild med titeln Vård för en döende person Steg 10
    2. Förstå att du kanske behöver acceptera hjälp. Detta beror på situationen och scenen. Håll dig organiserad, eftersom han bryr sig om en döende person kan vara mycket arbete. Håll en planerare för läkarmedlemmar, medicinskalendrar och håll den synlig. Ha en styrelse.
  • Acceptera hjälp, men låt inte andra kontrollera situationen. Vi har alla kära som alltid är där för att hjälpa, så länge det är på deras villkor och med sina förhållanden. Du behöver inte det här. Säg tack, men se till att de inte lägger till mer tryck än de tar av.
  • Utbilda dig själv på deras symtom, det bäst medicinskt föreslagna svaret på dem, och på den döende processen i allmänhet. Hjälpa dem att utbilda sig själva, om det är vad de vill ha.
  • Om du inte är den som ansvarar för vården, och vill erbjuda hjälp, erbjuda hjälp, inte kontroll. Hjälp i deras villkor, inte din. Det bästa sättet att hjälpa, är att acceptera de villkor som är ansvariga.
  • Bild med titeln Vård för en döende person Steg 11
    3. Håll dem rena och hygieniska hela tiden. Vi vet alla hur trevligt det är att ha bara haft ett bad eller dusch. Om personen är för stor för en person att hantera, kan en nära vän eller sjuksköterska vara till hjälp för att ge ett sängbad.
  • Tänk på Hospice Care eller en sjuksköterska. Om du har råd med det, hyr en sjuksköterska för uppgifter som kan vara pinsamt för din döende älskade. Om du inte har råd med det, gör det aldrig arg.
  • Lämna inte en döende person ensam under långa perioder. Och se till att det finns någon nära dem i rummet, även om det här görs i skift. Du vill att de ska känna närvaro av familj och kära, inte bara vårdgivare de är inte som är anslutna till.
  • Sätt dem i en rullstol om de alltid är i sängen. På det sättet kan de ha lite frisk luft och se ett nytt ansikte. Fråga dem hur de känner om de inte vill stanna ute längre. Genom dessa kärleksfulla gester känner de fortfarande att de är en del av världen och att du bryr dig.
  • Bild med titeln Vård för en döende person Steg 12
    4. Behandla dem som att leva, inte dö, människor. Ge dem sin värdighet. Låt dig inte lura om att det inte finns något att lära av en döende person, eller att döende processen är bara all smärta och hemsk. Medan det kan vara traumatiskt, bör vittnen förändra dig.
  • När du bryr dig om en döende person, kom ihåg att de fortfarande är där. Behandla inte dem som om de redan är döda, eller inte är där. Det kan till exempel vara mycket skadligt för den döende personen om du pratar om dem eller deras tillstånd med någon annan, medan de är i din närvaro.
  • Ta inte upp den döende om de inte gör det. Håll bara handen och var där för deras sista andetag. Håll dig positiv och visa inte sorg framför dem. Prata med dem som om de är medvetna om vad som händer runt dem. De kan vara eller de kanske inte är, men antar inte att de inte hör vad du säger. Reparera några staket med dem som du behöver. Även om du tror att de inte svarar på dig, vet de vad du har sagt.
  • Tips

    Berätta för dem något och allt du någonsin velat berätta för dem. Fråga dem allt du någonsin velat veta från dem. Du kommer inte ha beklagar.
  • Stanna med dem så mycket som du kan och så mycket som de vill ha dig.
  • Hjälpa dem med att upprätthålla hygien och renlighet.
  • Förstå att när / om de dör, vill de att du ska vara lycklig. Tänk på deras efterliv, hur de väntar på dig. Koncentrera dig på vad du vill säga till dem, speciellt om de bara har några dagar kvar.
  • Varningar

    Förbli så lugn som möjligt. De vill inte se dig freak out. Som kommer att sätta mer stress på dem.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande