Hur man diagnostiserar dissociativ amnesi

Dissociation uppstår när du kopplar ur dina tankar, känslor, minnen och känsla av själv / identitet. Dissociation uppstår för många människor på enkla sätt, som att gå vilse i en bok, dagdrömmer eller "avstånd ut" på en lång bilresa - men det är ganska lätt att komma tillbaka till den nuvarande verkligheten. Dissociativ amnesi innehåller minnesförlust som sträcker sig bortom normal glömska. Det är ofta kopplat till erfarenheten av en traumatisk händelse. Diagnos av dissociativ amnesi görs genom medicinsk undersökning och psykologisk utvärdering och är bäst kvar med utbildade proffs. Ändå finns det tecken och symtom att se upp när man överväger om någon har dissociativ amnesi.

Steg

Del 1 av 4:
Erkänna symptom och orsaker till dissociativ amnesi
  1. Bild med titeln Diagnose Dissociativ amnesi Steg 1
1. Observera mentala störningar. Dissociativ amnesi innebär en uppdelning av minne, medvetenhet, uppfattning, identitet och / eller personlig medvetenhet. Dessa störningar orsakar förändringar i att fungera hemma, skola, arbete, relationer och personligt liv.
  • Dessa psykiska störningar kan innefatta förlust av identitet eller delar av identitet (t.ex. namn, yrke eller adress), glömmer familjemedlemmar, som inte erkänner din make eller barn, eller inte vet var du arbetar eller vad du gör för att leva.
  • Kvinnor tenderar att uppleva dissociativ amnesi till en högre takt än män.
  • Bild med titeln Diagnose Dissociativ amnesi Steg 2
    2. Undersök typer av amnesi. Vanligtvis är någon med dissociativ amnesi inte medveten om att det finns ett förfall av minnet - ett av symptomen är minskad självmedvetenhet. Dissociativ amnesi påverkar minnen som fortfarande finns i hjärnan, men är djupt begravda. De kan återgå senare. Dissociativ amnesi kan förekomma på ett av flera olika sätt:
  • Lokaliserad amnesi - Du kanske inte har några minnen av en traumatisk händelse. Om du till exempel har en paraglidingolycka, kanske du inte kan återkalla några detaljer relaterade till olyckan i flera dagar.
  • Selektiv amnesi - Du kan ha ofullständiga minnen från en händelse. Om du var i en bilkrasch, kanske du kommer ihåg att se bilen, och blockera sedan resten av minnena.
  • Generaliserad amnesi - Du har problem med att komma ihåg någon asfacett. Du kan inte komma ihåg din identitet, ditt förflutna, eller betydande människor i ditt liv, som vänner och familjemedlemmar.
  • Kontinuerlig amnesi - Detta liknar generaliserad amnesi, förutom i det här fallet är du medveten om din nuvarande omgivning.
  • Systematiserad amnesi - Du upplever mycket specifik minnesförlust, som minnen som är relaterade till din hund eller en förlust av alla minnen angående din mormor.
  • Dissociativ amnesi med Fugue - Dissociativ Fugue innebär en förlust av minne och identitet, markerad av att vandra eller resa hemifrån och ett vanligt liv. En person som upplever en dissociativ fugue kan lämna hem och starta ett helt nytt liv och identitet.
  • Bild med titeln Diagnose Dissociativ amnesi Steg 3
    3. Utforska amnesiens varaktighet. Det är svårt att säga hur länge amnesien kan vara. Det verkar vara spontant utan någon indikation på minskande minnesfunktion. För vissa kan amnesi vara i minuter.För andra kan minnesförlusten vara i timmar, eller sällan, månader eller år. Ofta kommer minnena tillbaka, särskilt de som är relaterade till identitet, men vissa minnen kanske inte. Det verkar inte som att ha välbekanta saker eller personer hjälper minnen att återvända. Det mesta minnet kommer tillbaka spontant.
  • Om du glömmer något tillfälligt, återkall det igen senare, det är förmodligen inte dissociativ amnesi.
  • Bild med titeln Diagnose Dissociativ amnesi Steg 4
    4. Utforska orsaker till dissociativ amnesi. Dissociativ amnesi resulterar från att uppleva en stressig eller traumatisk händelse och därefter blockera information relaterad till erfarenheten eller ens egen identitet. Minneskapparna kan spänna över långa perioder eller kan gälla för den specifika händelsen som en person bevittnade eller erfarna personligen.
  • Amnesien kan innehålla minnesförlust av vissa händelser, personer eller tidsperioder. Till exempel kan en krigsveteran blockera minnen som är förknippade med kamp eller hela bitar av tid, som utbyggnadsupplevelsen.
  • Vissa typer av amnesi uppstår som ett resultat av en traumatisk eller mycket oförutsägbar barndom, eller en stressig livstid, som krig. För barn formas identiteten, så ett barn kan vara mer kunna gå utanför sig själv och se trauma som förekommer för någon annan. Ett barn som dissocierar kan använda dissociation som en hanteringsstrategi för stressorer.
  • Bild med titeln Diagnose Dissociativ amnesi Steg 5
    5. Notera interpersonella svårigheter. Människor med dissociativa störningar har ofta svårigheter relaterade till andra människor och har problem med arbetssituationer. De som upplever dissociation får inte klara sig med stressorer och kan dissociera vid olämpliga tider genom att stämma ut eller genom att försvinna. Medarbetare kan se individen som opålitlig eller oregelbunden.
  • Bara för att någon har interpersonella svårigheter betyder inte att han kommer att drabbas av dissociativ amnesi. Om du är orolig för interpersonella färdigheter, kolla in Hur man förbättrar sociala färdigheter.
  • Del 2 av 4:
    Utforska medicinska orsaker
    1. Bild med titeln Diagnose Dissociativ amnesi Steg 6
    1. Diagnostisera medicinska orsaker. Hjärnstenen i dissociativ amnesi är att den innehåller en nivå av att glömma som går utöver typisk glömska och det kan inte förklaras av ett medicinskt tillstånd. Se en läkare för att utesluta medicinska orsaker. En medicinsk orsak till minnesförlust kan innefatta hjärnskada eller hjärnsjukdom, vissa cancerformer eller andra störningar.
    • Din läkare kan köra test för att se om minnesfunktionen är relaterad till dessa orsaker.
  • Bild med titeln Diagnose Dissociativ amnesi Steg 7
    2. Undersök livsstilsfaktorer. Dissociation kan bero på droger och alkoholförgiftning. Läkemedel och alkohol kan påverka hjärnan på ett sådant sätt att de orsakar bortfall i minnet eller "blackouts."
  • Notera om droger eller alkohol har använts senast eller ofta, och i vilket belopp.
  • Brist på sömn kan också orsaka känslor av dissociation som inte är relaterade till medicinska eller psykiska orsaker.
  • Bild med titeln Diagnose Dissociativ amnesi Steg 8
    3. Leta efter symptom på demens. Demens kännetecknas av minnesförlust, men har också andra definierande markörer. Orsaken till demens inträffar i hjärnan och påverkar nervceller, inte psykologiska trauma. Om orsaken är demens kommer andra problem att inträffa utanför minnesfunktionen, sådana asdiffulturier, problemlösning och koordinerande rörelser. Någon med demens kan uppleva förvirring och desorientering.
  • Ibland kan demens orsakas av vissa mediciner eller vitaminbrister. När dessa är orsaken till demens kan symtomen reverseras.
  • Del 3 av 4:
    Differentiera psykologiska diagnoser
    1. Bild med titeln Diagnose Dissociativ amnesi Steg 9
    1. Se en psykolog. Om inga medicinska orsaker upptäcks, se en psykolog för diagnos. En psykolog använder diagnostiska bedömningar såväl som intervju för att diagnostisera dissociativa egenskaper, utesluta andra diagnoser eller undersöka eventuella samtidigt med andra psykologiska institutioner.
    • Typiskt kommer en psykolog att ge dig ett standardiserat frågeformulär för att avgöra om du har dissociativ amnesi.
    • En psykolog kan undersöka funktioner relaterade till dissociativ identitetsstörning. Dessa är mer allvarliga identitetsförvirkningsstörningar.
    • Ibland kan dissociativ amnesi relateras till ångest. En psykolog kan utesluta ångest som en orsak till dissociation.
  • Bild med titeln Diagnose Dissociativ amnesi Steg 10
    2. Skilja från andra minnesstörningar. Förutom dissociativ amnesi finns andra störningar som involverar minnesfunktion och identitet. Vid undersökning av funktioner i dissociativ amnesi, överväga hur det skiljer sig från andra störningar. Utesluter andra psykiska störningar i minnet, till exempel:
  • Enkel amnesi - Enkel amnesi är minnesförlust som härrör från hjärnskada eller hjärnans sjukdom, och innebär en förlust av information från minnet.
  • Depersonaliseringsstörning - Depersonalization innebär att du känner att du är utanför dig själv eller din kropp, som om du tittar på ditt liv från ovan eller via en filmskärm eller som i en dröm. Om du har depersonaliseringsstörning, kommer detta att ske på pågående eller episodisk basis. För mer information, kolla in Hur man övervinna depersonalisering.
  • Dissociativ identitetsstörning - Denna sjukdom innebär att ha flera nya personligheter eller identiteter som uttrycker vid olika tidpunkter hos en person. Olika personligheter kan dyka upp i olika situationer eller händelser. Människor med gjorde kan också ha dissociativ amnesi och / eller dissociativ fugue. För mer information, kolla in Hur man vet om du har gjort eller dissociativ identitetsstörning.
  • Bild med titeln Diagnose Dissociativ amnesi Steg 11
    3. Undersök medföljande störningar. Ibland har personer med dissociativ amnesi andra psykiska diagnoser. Till exempel kan vissa personer med kluster C personlighetsstörningar - förknippas med oroligt och rädligt tänkande och beteende - som antisocial personlighetsstörning, beroende personlighetsstörning, och obsessiv-kompulsiv personlighetsstörning, ha en högre förekomst av dissociativ amnesi. Det kan också finnas bevis som kopplar dissociativ amnesi med kluster B-störningar (antisocial, gränsen, histrioniska, narcissistiska personlighetsstörningar). När man överväger en diagnos av dissociativ amnesi är det viktigt att utforska personlighetsstörningens personlighet.
  • För att fråga om medföljande psykiska störningar, sök en diagnos från en psykolog.
  • Del 4 av 4:
    Ruling ut psykologiska diagnoser
    1. Bild med titeln Diagnose Dissociativ amnesi Steg 12
    1. Obs! Skillnader med PTSD. Post-traumatisk stressstörning (PTSD) kan uppstå som ett resultat av en stressig händelse, vilket leder till symptom på extrem stress. I vissa människor kan PTSD inkludera flashbacks av en traumatisk händelse och undvikande av platser eller personer som påminner dig om evenemanget. Du kan uppleva detachement från andra människor eller känna känslomässigt numb.
    • Människor med PTSD tenderar att uppleva en ökad känsla av upphetsning efter en traumatisk händelse. Minnena kan hemsöka dem och folket kan gå i stora längder för att undvika minnen från evenemanget.
    • För mer information om PTSD, kolla in hur du behandlar PTSD.
  • Bild med titeln Diagnose Dissociativ amnesi Steg 13
    2. Observera symptom på obsessiv-tvångssyndrom (OCD). Människor med OCD kan visa dissociativa tendenser relaterade till deras diagnoser av OCD. Obsessiv tvångssyndrom kännetecknas av obsessiva, okontrollerbara tankar följt av tvången för att minska stressen som orsakas av tankarna. Det verkar som att personer med OCD ofta visar tecken på dissociation som ett sätt att klara av nöd.
  • Vid uteslutande OCD från dissociativ amnesi måste man fråga om det finns obsessiva tankar och tvångsmässiga beteenden närvarande.
  • För mer information om OCD, kolla in Hur man vet om du har OCD.
  • Bild med titeln Diagnose Dissociativ amnesi Steg 14
    3. Regel ut panikstörning. Vissa människor som upplever panikattacker rapporterar att uppleva depersonalisering eller dissociation omedelbart före eller under en panikattack. Den panikattacker kan känna sig som den som den bevittnar saker som en outsider eller från utsidan av kroppen. Symtom på panikattack inkluderar andfåddhet / hyperventilation, racinghjärta, en kvävande känsla, svettning, varm / kall blinkar och en rädsla för att dö eller förlora kontrollen eller bli galen.
  • När man bestämde en panikstörning måste man fråga vad som omedelbart föregår och följer de dissociativa känslorna. Det kan vara relaterat till panikattacker eller ångest.
  • För mer information om panikattacker, kolla in hur man känner igen panikstörning.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande