Hur man tömmer blåsan

Om du har svårt att tömma din blåsan när du går på toaletten, kan du ha ett tillstånd som kallas urinretention. Det är orsakat av svaga muskler, nervskador, njurstenar, blåsinfektioner, prostatautveckling och andra hälsoproblem. Urinretention kan vara akut (kortvarig) eller kronisk (långvarig) och involvera antingen en fullständig eller endast partiell oförmåga att tömma blåsan. I de flesta fall kan tillståndet lindras genom att öva vissa tekniker hemma, men ibland behövs akut medicinsk intervention.

Steg

Del 1 av 2:
Förbättrad blåsning som tömmer hemma
  1. Bild med titeln Töm blåsan Steg 1
1. Stärka dina bäckenmuskler. Ett av de mest effektiva och mest kända sätten att stärka dina bäckensgolvmuskler är att göra Kegel övningar. De är enkla övningar som du kan göra var som helst som ökar styrkan hos de muskler som styr din blåsan - såväl som livmodern, tunntarmen och ändtarmen. För att identifiera dina bäckensgolvmuskler, sluta urinera i mitten. De muskler som kontrakt är de kolkelövningar som stärker. Övningarna kan göras i vilken position som helst (så du kan göra dem medan du sitter vid trafik, vid ditt skrivbord på jobbet, etc.), även om det är lättare när du lägger dig ner.
  • När du har identifierat dina bäckensgolvmuskler, dra åt dem och håll sammandragningen i fem sekunder, följt av att koppla av dem i fem sekunder. Upprepa denna sekvens fem till 10 gånger några olika gånger dagligen.
  • Under några veckor, arbeta upp för att hålla bäckensmusklerna kontraherade i 10 sekunder i taget, samtidigt som du kopplar av i 10 sekunder efteråt. Gör övningarna som står och sitter också. Upprepa denna sekvens fem till 10 gånger dagligen tills du kan styra blåsan bättre.
  • Var försiktig så att du inte fuskar genom att böja dina buken, lår eller skinkor, och kom ihåg att andas fritt medan du gör övningarna.
  • Många faktorer försvagar bäckensgolvmuskler, som graviditet, förlossning, kirurgi, åldrande, fetma, kronisk hosta och överdriven ansträngning från förstoppning.
  • Bild med titeln Tom blåsan Steg 2
    2. Retrain din blåsan. Blåsutbildning är en viktig beteendeterapi som kan vara effektiv vid behandling av urinretention och inkontinens. Målen för denna terapi är att öka tiden mellan urinering, öka volymen av vätska. Din blåsan kan hålla och minska känslan av brådskande och / eller eventuella läckageproblem. Blåsutbildning kräver att ett fastblåsans tömningsschema är etablerad, oavsett om trängseln att urinera är närvarande eller inte. Om trängseln för att kissa inträffar före den tilldelade tiden, bör uppmaning av bäckenmusklerna göras.
  • Töm din blåsan så gott du kan så snart du vaknar. Sedan ställa in intervaller på en till två timmar för att försöka gå igen, oavsett uppmaning.
  • Eftersom framgång uppnås kontrollerar du blåsan och urinering på efterfrågan, öka intervallet i 15-30 minuters steg tills det är möjligt att vara bekvämt i tre till fyra timmar.
  • Det tar vanligtvis mellan sex och 12 veckor för att få kontroll över blåsan igen och kunna helt ogiltigt det när du känner dig om att urinera.
  • Bild med titeln Töm blåsan Steg 3
    3. Gör dig bekväm i badrummet. Att göra dig bekväm i badrummet kan bidra till att kunna tömma blåsan normalt. Om lufttemperaturen eller golvet är för kallt, kan det distrahera dig från affären till hands. Sitter ner på toaletten kan vara den mest bekväma för båda könen, eftersom vissa män känner sig tillbaka, nacke eller prostata smärta medan du står för att urinera. Sekretess kan också vara en viktig komfortfaktor, så försök inte urinera i offentliga badrum och hålla dörren stängd medan hemma.
  • Vänd temperaturen i ditt hus under vintern och överväga att ha på sig tofflor och en mantel till badrummet för att hålla varma.
  • Ställ in några aromaterapi ljus i ditt badrum och ge det en "spa look" att lugna och slappna av dig medan du försöker kissa.
  • Om du är en "rent freak," Håll ditt badrum snyggt så det distraherar inte eller stör dig.
  • Ta din tid. Du måste tillåta dig själv i genomsnitt 30-60 sekunder att urinera, så rusa inte och bli stressad om det.
  • Försök att köra lite vatten i badrummet sjunka i ansträngningar för att stimulera en stark uppmaning att tömma blåsan.
  • Bild med titeln Töm blåsan Steg 4
    4. Applicera yttre tryck eller stimulering. Att tillämpa tryck över blåsan från utsidan av din underliv kan bidra till att stimulera urinering och främja full tömning av blåsan - tänk på det som en slags massage eller fysisk terapi. Titta på nätet för att få en anatomisk förståelse för var din blåsan är och applicera försiktigt tryck inåt (mot din ryggrad) och nedåt (mot dina fötter) för att försöka och "mjölk" Din blåsan när du urinerar. Denna teknik är lättare att göra medan du står, i motsats till att sitta på toaletten knäppas framåt.
  • Alternativt, försök att knacka på huden / muskeln / fettet direkt över blåsan för att utlösa en sammandragning och frisättning.
  • För kvinnor, sätter in ett sanitiserat finger i deras vagina och applicerar framåttryck mot den främre vaginala väggen ofta, stimulerar blåsan och får det att släppa urinen.
  • För män kan för mycket stimulans av underlivet orsaka erektion, vilket gör det mycket svårare att urinera. Som sådan, behåll en flaccid penis när du försöker helt tömma blåsan.
  • Att låta varmt vatten springa över din underliv och könsorgan kan utlösa trängseln att kissa. Som sådan, försök tömma blåsan medan du tar en varm dusch.
  • Bild med titeln Töm blåsan Steg 5
    5. Lär dig om självkateterisering. Om du verkligen är desperat att urinera och känna sig signifikant blåsan och njursmärta, kan självkatetering vara svaret om ovanstående råd inte fungerar. Självkateterisering innebär att man sätter in en kateter (långt, tunt rör) upp i urinvägarna och nära blåsans öppning för att tömma urinen från den. Denna procedur måste läras och demonstreras av din familjedoktor eller urolog, men det är inte för squeamish eller svag i hjärtat.
  • Det är vanligtvis bättre för din läkare att utföra kateterisering under en lokalbedövning, men om du känner dig bekväm med proceduren och kan använda lite smörjning istället, och försök sedan.
  • Smörjning kan minska behovet av en aktuell anestesi, men vissa föreningar (såsom petroleumgel) kan irritera de delikata slemmembranen i urinröret och leda till smärta.
  • Det är viktigt att sterilisera katetern noggrant innan du sätter in den i urinröret, eftersom någon introduktion av bakterier kan leda till en infektion.
  • Del 2 av 2:
    Få medicinsk behandling
    1. Bild med titeln Töm blåsan Steg 6
    1. Rådfråga din läkare. Om du har problem med att tömma blåsan i mer än några dagar i följd, gör sedan ett möte med din familjedoktor. Din läkare kommer att undersöka dig och försöka hitta grundorsaken. Förutom svaga bäckmuskler innefattar andra orsaker till urinretention: blockering i urinröret, blåsan / njurstenen, genitourinära infektioner, svår förstoppning, cystokelbildande (hos kvinnor), prostatautveckling (hos män), ryggmärgsskada, över- Användning av antihistaminer och efter effekter från anestesi på grund av kirurgi.
    • Din läkare kan ta ett urinprov, röntgenstrålar, CT-skanning, MR och / eller diagnostiska ultraljudsstudier för att bestämma orsaken till ditt blåsproblem.
    • Få en hänvisning till en genitourinär specialist för mer testning, såsom cystoskopi (införande av ett räckvidd för att se inuti blåsan / urinröret), urodynamisk testning (mäter blåsans förmåga att tömma) och / eller elektromyografi (mäter muskelaktivitet av blåsan / lägre bäcken).
    • Vanliga symptom på urinretention inkluderar: smärta i underlivet, uppblåsthet, frekvent uppmaning att urinera, svårigheter att starta / stoppa urinströmmen, svagt flöde av urin och läckage.
    • Om du är i allvarligt obehag från en fullständig blåsan som vägrar att tömma, kan din läkare tömma blåsan med en kateter - ett relativt snabbt polikliniskt förfarande som gjorts med en lokalbedövning. Självkateterisering kan läras för hemmabruk (se ovan).
  • Bild med titeln Töm blåsan Steg 7
    2. Fråga om tillgängliga mediciner. Fråga din läkare om ditt blåsans problem och oförmåga att väcka urin normalt kan behandlas med medicinering. Vissa droger kan orsaka dilation (avkoppling och utvidgning) av den släta muskeln i urinrörets och öppningen, även om långvarig användning av dessa kan orsaka det motsatta problemet - inkontinens och förlust av blåsan. För män med förstorade prostatakörtlar är en vanlig orsak till blåsans / urinproblem, droger som Dutasteride (Avodart) och Finasteride (Proscar) tillgängliga för att stoppa den godartade prostatautvecklingen eller till och med krympa den.
  • Medicin som kan slappna av blåsans / urinrörets muskler och också hjälpa till med prostataförstoring innefattar: Alfuzosin (uroxatral), doxazosin (Cardura), Silodosin (Rapaflo), Tadalafil (cialis), Tamsulosin (flomax), terazosin (hytrin).
  • Mediciner bör ses som endast en kortsiktig lösning och inte tänkt på som en permanent botemedel mot urinretention.
  • Bild med titeln Töm blåsan Steg 8
    3. Tänk på uretral dilation och stenting. Uretral dilation behandlar en blockerad urinrör genom att införa allt större diameter rör i urinröret för att sträcka ut det. Däremot används en stent också för att sträcka ut en trång urinrör, men stenten expanderar som en fjäder och trycker tillbaka den omgivande vävnaden med tiden, istället för att ersättas av större. Stenter kan vara tillfälliga eller permanenta. Både utvidgning och stentning är polikliniska förfaranden som kräver en lokal anestesi och ibland sedering.
  • Alternativt kan urinröret göras bredare genom att blåsa en liten ballong fäst vid slutet av en kateter.
  • Dessa förfaranden utförs av en genitourinär specialist som kallas urolog.
  • Till skillnad från regelbunden kateterisering som kan läras, bör utvidgning och stentning inte göras hemma under några omständigheter.
  • Bild med titeln Töm blåsan Steg 9
    4. Tänk på sakral neuromodulering. Sacral neuromodulering, även kallad interstimterapi, använder mjuka elektriska pulser för nerverna som styr blåsan och musklerna i det nedre bäckenet som är relaterat till urinering. Denna terapi hjälper hjärnan, nerverna och släta musklerna att kommunicera bättre så att blåsan kan tömma ordentligt och med jämna mellanrum. Den elektriska anordningen måste vara kirurgiskt införd och aktiveras för att fungera, men det är en reversibel behandling som kan avbrytas när som helst genom att stänga av enheten eller ta bort den från kroppen.
  • Denna terapi är också känd som sakral nervstimulering, även om de sakrala nerverna i och runt svansbenet också kan stimuleras manuellt genom att massera området med en vibrerande anordning. Prova det här hemma för att se om det orsakar bättre urinblåsning.
  • Sacral nervstimulering är inte angiven för ett urinblåsan eller urinretentionsproblem som orsakas av en obstruktion.
  • Var medveten om att inte alla former av icke-obstruktiv urinretention kan behandlas med sakral nervstimulering, så fråga din urolog om det är en bra idé för dig.
  • Bild med titeln Tom blåsan steg 10
    5. Överväga operation som en sista utväg. Om alla ovan nämnda tekniker och behandlingar inte hjälper till med blåsans / urinproblemet, bör kirurgi betraktas som en sista utväg om din läkare tycker att det kan vara till hjälp. Det finns en mängd olika operationer tillgängliga, men det beror på den faktiska orsaken till ditt problem. Några exempel på kirurgiska förfaranden för att hjälpa till med urinretention innefattar: en intern uretrotomi, en cystokele eller rektocele reparation för kvinnor och prostataoperation för män.
  • En intern uretrotomi innefattar reparation av en uretral sträng (blockering) genom att sätta in en speciell kateter med en laser i slutet.
  • Ett cystokele- eller rektokelprocedur innefattar att avlägsna cystor, reparera hål och stärka vagina och omgivande vävnader för att flytta blåsan till sin normala position.
  • För att behandla urinretention orsakad av godartad prostatahyperplasi (BPH) avlägsnas en del eller hela körteln kirurgiskt, typiskt genom transuretralmetoden (användning av en kateter införs genom urinröret).
  • Andra operationer kan göras för att avlägsna tumörer och / eller cancervävnader i urinblåsan eller urinröret om det är tillämpligt.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Ljudet av rinnande vatten är ett neurologiskt stimulansmedel för urinering snarare än en fysisk. Det fungerar för nästan alla, men är i allmänhet effektivare på killar.
  • Undvik koffein och alkohol eftersom dessa ämnen ökar behovet och uppmaningen att urinera, men ofta orsakar att blåsan blir mer irriterad.
  • Whistle medan du kissa. Åtgärden av whistling hjälper dig att försiktigt bära ner på blåsan genom att applicera försiktigt tryck på området.
  • Urinretention är mycket vanligare bland män och förekomsten ökar med åldern. I män i åldern 40-83 år är den övergripande förekomsten av urinretention cirka 0.6%.
  • Om urinen stöder upp i njurarna från blåsan på grund av urinretention, kan det leda till permanent skada och reducerad funktion.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande