Hur man diagnostiserar och behandlar en prolapsad blåsan

Experter säger att din blåsan kan falla från det är normalt i ditt bäcken om ditt bäcke golv blir för svagt eller det är för mycket tryck på det. När detta händer trycker du på blåsan på din vaginala vägg, som kallas en prolapsad (eller cystocele) blåsan. Forskning tyder på att så många som 50% av kvinnorna har någon form av blåsans prolaps efter graviditet, så det är ett ganska vanligt problem. Om du är orolig har du en prolapsad blåsan, prata med din läkare eftersom du har en rad behandlingsalternativ.

Steg

Del 1 av 4:
Erkänna symptomen på en prolapsad blåsan
  1. Bild med titeln Diagnose och Behandla ett prolapsat blåssteg 1
1. Känna för en utbuktning av vävnad i din vagina. I allvarliga fall kan du kanske känna att blåsan sjunker i din vagina. När du sätter dig, kan det känna att du sitter på en boll eller ett ägg - den här känslan kan försvinna när du står upp eller ligger. Detta är det mest uppenbara symptomet på en cystokel, och du bör se din primärvårdsläkare eller gynekolog så snart som möjligt.
  • Denna känsla anses allmänt som ett tecken på en allvarlig prolapsad blåsan.
  • Bild med titeln Diagnose och Behandla ett prolapsat blåssteg 2
    2. Observera eventuell bäckensmärta eller obehag. Om du har någon smärta, tryck eller obehag i din underliv, bäcken, eller vagina, bör du se en läkare. Ett antal villkor, inklusive en prolapsad blåsan, kan orsaka dessa symptom.
  • Om du har en cystokel, kan denna smärta, tryck eller obehag öka när du hosta, nysa, utöva dig själv eller på annat sätt placera tryck på musklerna i din bäcken. Om så är fallet, var noga med att du nämner det för din läkare.
  • Om du har en prolapsad blåsan kan du också känna att något faller ut ur din vagina.
  • Bild med titeln Diagnose och behandla ett prolapsed blåssteg 3
    3. Tänk på några urinsymptom. Om du tenderar att läcka urin när du hosta, nysa, skratta eller utöva dig själv, har du det som är känt som "stressinkontinens."Kvinnor som har fött är särskilt mottagliga, och en prolapsad blåsan kan vara en viktig orsak. Se din läkare för att lösa problemet.
  • Observera också om du har upplevt några ändringar när du urinerar, inklusive svårigheter att initiera en urinström, ofullständig tömning av blåsan (även känd som urinretention) och ökad urinfrekvens och brådskande.
  • Obs! Om du har haft frekventa blåsinfektioner eller urinvägsinfektioner (UTIS). "Frekvent" definieras som att ha mer än en UTI i en sexmånadersperiod. Kvinnor med cystoceles slutar ofta med frekventa blåsinfektioner, så det är värt att uppmärksamma frekvensen av din UTIS.
  • Bild med titeln Diagnose och Behandla ett prolapsed blåssteg 4
    4. Ta smärta under sexuellt samlag på allvar. Smärta under kön kallas "dyspareunia" och kan utlösas av ett antal fysiska förhållanden, inklusive en prolapsad blåsan. Om du har att göra med Dyspareunia, bör du se din primärvårdsläkare eller gynekolog så snart som möjligt.
  • Om smärta under samlag är en ny utveckling för dig, och du har nyligen levererat en baby vaginalt, då är en prolapsad blåsan en särskilt sannolik orsak. Försena inte att se din läkare.
  • Bild med titeln Diagnose och behandla ett prolapsat blåssteg 5
    5. Övervaka ryggsmärta. Vissa kvinnor med cystoceles upplever också smärta, tryck eller obehag i nedre delen av ryggen. Ryggsmärta är ett mycket allmänt symptom som kan betyda många saker - eller inget allvarligt alls - men det är vettigt att planera ett möte med din läkare. Detta är särskilt fallet om du upplever något av de andra symptomen.
  • Bild med titeln Diagnose och Behandla ett prolapsat blåssteg 6
    6. Vet att vissa kvinnor inte har några symptom alls. Om ditt fall är en mild, kanske du inte märker några ovanstående symptom. Vissa cystoceles upptäcks först under rutinmässiga gynekologiska undersökningar.
  • Men om du uppvisar eller upplever något av de ovan beskrivna symptomen, bör du konsultera din primärvårdsläkare (PCP) eller gynekolog.
  • Om du inte upplever symtom är det ofta inget behov av behandling.
  • Del 2 av 4:
    Förstå orsakerna till en prolapsad blåsan
    1. Bild med titeln Diagnose och Behandla ett prolapsat blåssteg 7
    1. Vet att graviditet och förlossning är den vanligaste orsaken till en prolapsad blåsan. Under graviditet och förlossning är dina bäckagmuskler och stödjande vävnader ansträngda och sträckta. Eftersom dessa är de muskler som håller blåsan på plats, kan allvarlig stress eller svaghet på dem låta blåsan glida ner i vagina.
    • Kvinnor som har varit gravida, speciellt om de hade flera vaginala födelser, har hög risk för utvecklingen av cystoceles. Även kvinnor som levereras av kejsariska är i fara.
  • Bild med titeln Diagnose och Behandla ett prolapsat blåssteg 8
    2. Erkänna rollen som klimakteriet. Postmenopausala kvinnor har betydande risk för en prolapsad blåsan på grund av minskad nivå av det kvinnliga könshormonöstrogen.Östrogen är delvis ansvarig för att upprätthålla styrkan, tonen och motståndskraften i dina vaginala muskler. Som ett resultat gör de låga halterna av östrogen som åtföljer övergången till klimakteriet att dessa muskler blir tunnare och mindre elastiska, vilket leder till övergripande försvagning.
  • Observera att denna nedgång i östrogen äger rum även om du anger klimakteriet genom artificiella medel, som med kirurgisk borttagning av livmodern (hysterektomi) och / eller äggstockar. Dessa operationer orsakar inte bara skador på bäckenområdet, utan också orsaka förändringar i östrogenhalten. Därför, även om du kanske är yngre än de flesta menopausala kvinnor och annars friska, är du fortfarande i riskzonen för en cystocele.
  • Bild med titeln Diagnose och Behandla ett prolapsed blåssteg 9
    3. Var medveten om muskelstam som en faktor. Intensiv ansträngning eller tung lyftning kan ibland utlösa en prolapse. När du spänner musklerna i ditt bäcken, riskerar du att utlösa en prolapsad blåsan (speciellt om musklerna i din vaginala vägg redan har försvagats av klimakteriet eller förlossning). Typer av ansträngning som kan orsaka en cystocele innefattar:
  • Lyfter mycket tunga föremål (inklusive barn)
  • Kronisk, intensiv hosta
  • Förstoppning och spänning under tarmrörelser
  • Bild med titeln Diagnose och behandla ett prolapsat blåssteg 10
    4. Tänk på din vikt. Om du är överviktig eller fetma, ökar din risk för en prolapsad blåsan. Den extra vikten placerar ytterligare belastning på musklerna i din bäckenbotten.
  • Huruvida någon är överviktig eller fetma bestäms genom att använda kroppsmassindex (BMI), en indikator på kroppsfettlighet. BMI är en persons vikt i kilo (kg) dividerat med torget av personens höjd i meter (m). En BMI av 25-29.9 anses vara överviktig, medan en BMI större än 30 anses vara fetma.
  • Del 3 av 4:
    Diagnostisera en prolapsad blåsan
    1. Bild med titeln Diagnose och behandla ett prolapsed blåsan steg 11
    1. Gör ett möte med en läkare. Om du tror att du kan ha en prolapsad blåsan, planera ett möte med din primärvårdsläkare eller gynekolog.
    • Var beredd att ge din läkare så mycket information som möjligt, inklusive en komplett medicinsk historia och en detaljerad beskrivning av dina symtom.
  • Bild med titeln Diagnose och Behandla ett prolapsat blåssteg 12
    2. Ha en bäckenexamen. Som ett första steg kommer din läkare förmodligen att utföra en rutinmässig gynekologisk examen. I denna examen detekteras cystokelen genom att applicera ett spekulum (ett verktyg för inspektion av kroppsöppningar) mot den bakre (bakre delen) vaginalen medan du ligger tillbaka med knäna böjda och anklar som stöds av omrörningar. Läkaren kommer sannolikt att fråga dig "bära ner" (som om du tryckte under förlossning eller hade en tarmrörelse) eller hosta. Om en cystokel är närvarande, kommer doktorn att se eller känna en mjuk massa som bular in i den främre (framsidan) vaginalen när du stammar.
  • En blåsan som har hamnat i vagina anses vara positiv diagnos av en prolapsad blåsan.
  • I vissa fall, förutom att utföra den vanliga Pelvic-examen, kanske din läkare kanske vill undersöka dig. Det kan vara fördelaktigt att utvärdera en prolaps från olika positioner.
  • Om din läkare märker en prolaps i din vagina, kommer hon också att utföra en rektal examen. Detta kommer att hjälpa henne att bestämma styrkan i dina muskler.
  • Du behöver inte förbereda dig för denna undersökning på något sätt och det ska inte ta mycket lång tid. Du kan känna dig litet obehag under bäckenexamen, men för många kvinnor är det bara en rutinmässig examen som att ha Pap-smuts.
  • Bild med titeln Diagnose och Behandla ett prolapsat blåssteg 13
    3. Har ytterligare testning om du upplever blödning, inkontinens eller sexuell dysfunktion. Din läkare kommer sannolikt att rekommendera test som kallas cystometri eller urodynamik.
  • En cystometrisk studie mäter hur full blåsan är när du först känner behovet av att urinera, när blåsan känns "full," Och när blåsan är faktiskt helt full.
  • Din läkare kommer att be dig att urinera i en behållare som är ansluten till en dator, som tar några mätningar. Då kommer du att ligga på ett undersökningsbord och doktorn kommer att infoga en tunn, flexibel kateter i blåsan.
  • Urodynamik är en uppsättning test. Den innehåller uppmätt voiding (aka uroflow), som kommer att när så länge det tar dig att börja urinera, hur lång urinering tar att slutföra, och hur mycket urin du producerar. Det innefattar också cystometri, som nämnts ovan. Det kommer också att innehålla ett voiding eller tömningsfasprov.
  • I de flesta Urodynamics-testen kommer din läkare att placera en tunn, flexibel kateter i blåsan, som kommer att förbli på plats när du urinerar. En speciell sensor samlar data för din läkare att tolka.
  • Bild med titeln Diagnose och behandla ett prolapsat blåssteg 14
    4. Prata med din läkare om ytterligare testning. I vissa fall, vanligtvis när din prolapse är svårare, kan din läkare rekommendera ytterligare test. Vanliga ytterligare tester inkluderar:
  • Urinprov - I en urinalys kommer din urin att testas för tecken på infektion (som en UTI). Läkaren kommer också att testa blåsan för att se om den tömmer helt. Detta görs genom att sätta in en kateter (rör) i en kvinnas urinrör för att avlägsna och mäta mängden återstående urin efter voiding, den post-void resterande (PVR). En PVR på mer än 50-100 milliliter är diagnostisk för urinretention, ett av symptomen på en prolapsad blåsan.
  • Ultraljud med pvr - Ett ultraljudstest skickar ut ljudvågor som studsar av blåsan och tillbaka till ultraljudsmaskinen, som producerar i processen en bild av blåsan. Denna bild visar också mängden urin som återstår i blåsan efter urinering eller voiding.
  • Voiding cystourethrogram (vcug) - Detta är ett test där en läkare tar röntgenstrålar under urinering (voiding) för att visa blåsan och utvärdera problem. En vcug visar formen på blåsan och analyserar urinflödet för att hitta några potentiella blockeringar. Testet kan också användas för att diagnostisera stress urininkontinens maskerad av en cystokele. Det är viktigt att göra den här dubbla diagnosen, eftersom patienten också behöver ett inkontinensförfarande förutom en cystocele reparation (om operationen behövs).
  • Bild med titeln Diagnose och behandla ett prolapsat blåssteg 15
    5. Få en specifik diagnos. När din läkare bekräftar närvaron av en prolapsad blåsan, bör du begära en mer detaljerad diagnos. Cystoceles är uppdelade i kategorier baserade på svårighetsgrad. Den bästa behandlingen beror på vilken typ av cystocele du har, liksom de symptom som det orsakar i ditt liv. Din prolapsade urinblåsan kan falla i något av följande "betyg":
  • Betyg 1 prolaps är mild. Om du har en klass 1 cystocele, är endast en del av blåsan nedåt i din vagina. Du kan visa milda symtom som litet obehag och urinläckage, men vissa kvinnor uppvisar inte några symtom. Behandlingen kan bestå av kegelövningar, vila och undvikande av tung lyftning eller spänning. Om du är postmenopausal är östrogenersättningsterapi också en övervägande.
  • Grad 2 prolaps är måttliga. Om du har en klass 2 cystocele, sänker hela blåsan i vagina. Det kan nå så långt att det rör den vaginala öppningen. Symtom som obehag och urininkontinens blir måttlig.Kirurgi för att reparera cystokelen kan vara motiverad, men du kan kanske få adekvat symptomavlastning med en vaginal pessary (en liten plast- eller silikonenhet som du placerar inuti din vagina för att hålla väggarna på plats).
  • Grad 3 prolapses är svåra. Om du har en klass 3 cystocele, en del av blåsan är faktiskt bulesthrough den vaginala öppningen. Symtom som obehag och urininkontinens blir svåra. Cystocele reparationskirurgi och / eller pessary som med en klass 2 cystocele krävs.
  • Grad 4 prolaps är färdiga. Om du har en klass 4 cystokel, faller hela blåsan genom den vaginala öppningen. I dessa fall kan du uppleva andra allvarliga problem, inklusive livmoder och rektal prolaps.
  • Del 4 av 4:
    Behandling av en prolapsad blåsan
    1. Bild med titeln Diagnose och behandla ett prolapsat blåssteg 16
    1. Se om du behöver behandling. En betyg 1 Prolapsed Blåsan kräver vanligtvis ingen medicinsk behandling så länge den inte åtföljs av smärta eller obehag för lidande. Kontrollera med din läkare om hon rekommenderar medicinsk behandling eller mer av a "vänta och se" närma sig. Om dina symtom inte stör dig väldigt mycket, kommer din läkare sannolikt att rekommendera grundläggande behandlingsmetoder, inklusive kegelövningar och fysioterapi.
    • Observera att din läkare kan rekommendera att du tillbaka av vissa aktiviteter, som tyngdlyftning eller andra aktiviteter som lägger på dina bäckensmuskler. Det är fortfarande friskt att träna regelbundet, men.
    • Du bör också veta att hur dina symptom påverkar din livskvalitet är en nyckelfaktor när det gäller att besluta om behandling. Till exempel kan du ha en svår prolaps men är inte oroliga av dina symtom. I det här fallet kan du prata med din läkare om mindre allvarliga behandlingsalternativ. Å andra sidan kan du ha en mild prolaps, men symptomen orsakar dig betydande nöd eller besvär. Du kan prata med din läkare om ett mer aggressivt tillvägagångssätt.
  • Bild med titeln Diagnose och behandla ett prolapsat blåssteg 17
    2. Öva Kegel övningar. Kegelövningar utförs genom att kontrahera musklerna i din bäckenbotten (som om du försökte stoppa urinflödet) och hålla dem under en kort period och sedan släppa dem. Regelbunden prestanda av dessa övningar, som kräver ingen specialutrustning och kan utföras var som helst (inklusive medan du väntar i linje, vid ett skrivbord eller avkopplande på soffan), kan stärka dina muskler. I milda fall kan de hålla din prolapsed blåsan från nedgången vidare. Att utföra kegelövningar:
  • Kontrakt, eller dra åt, bäckensgolvmusklerna.Det här är musklerna som används för att stoppa urinflödet när du urinerar.
  • Håll sammandragningen i fem sekunder och koppla av för fem.
  • Arbeta upp för att hålla sammandragningen i tio sekunder i taget.
  • Ditt mål är tre till fyra uppsättningar av 10 repetitioner av övningarna dagligen
  • Bild med titeln Diagnose och Behandla ett prolapsat blåssteg 18
    3. Använd en pessary. En pessary är en liten silikonanordning som, när den sitter i vagina, håller blåsan (och andra bäckenorgan) på plats. Vissa är gjorda för att du ska infoga dig själv - andra måste infogas av en läkare. Pessaries kommer i en mängd olika former och storlekar och en sjukvårdspersonal kan hjälpa en kvinna att välja den mest bekväma passformen.
  • Pessaries kan vara obekväma, och vissa kvinnor har problem med att hålla dem från att falla ut. De kan också orsaka vaginal sårbildning (om inte korrekt storlek) och infektion (om det inte är rutinmässigt borttaget och rengjorts månadsvis). Du kommer sannolikt att behöva en aktuell östrogenkräm för att förhindra skador på dina vaginala väggar.
  • Trots dessa nackdelar kan en pessary vara ett värdefullt alternativ, särskilt om du vill skjuta upp eller inte är en bra kandidat för operation. Prata med din läkare och väga fördelarna och nackdelarna med ditt speciella fall.
  • Bild med titeln Diagnose och Behandla ett prolapsat blåssteg 19
    4. Försök Estrogen ersättningsbehandling. Eftersom en minskad nivå avestrogen är så ofta ansvarig för försvagade vaginala muskler, kan din läkare föreslå östrogenbehandling. Östrogen kan ordineras som en piller, vaginalkräm eller ring in i vagina i ett försök att stärka svaga bäckensgolvmuskler. Krämen absorberar inte mycket bra och är sålunda starkast på det område där det appliceras.
  • Östrogenbehandling har risker. Kvinnor med vissa typer av cancer bör inte ta östrogen, och du bör diskutera de potentiella farorna och fördelarna med din läkare. I allmänhet är aktuella östrogenbehandlingar mindre riskabla än muntliga, "systemiska" östrogenbehandlingar.
  • Bild med titeln diagnostisera och behandla ett prolapsat blåssteg 20
    5. Genomgå kirurgi. Om andra behandlingar inte fungerar, eller om din cystocele är mycket svår (grad 3 eller 4), kan din läkare rekommendera kirurgi. Kirurgi fungerar bättre för vissa kvinnor än andra. Om du till exempel har planer för framtida barn kanske du vill skjuta upp operationen tills din familj är klar för att undvika att prolaps händer igen efter förlossning. Äldre kvinnor kan också ha högre risker i samband med operationen.
  • En gemensam kirurgisk behandling för prolaps är vaginoplastik. En kirurg kommer att lyfta blåsan på plats, och kan sedan strama och förstärka dina vaginala muskler för att se till att allt stannar där det borde. Det finns andra kirurgiska förfaranden som ska beaktas, och din läkare kommer att rekommendera den som hon tror är bäst för din unika situation.
  • En kirurg kommer att förklara förfarandet och alla dess risker och fördelar och potentiella komplikationer före operationen. Potentiella komplikationer inkluderar en UTI, inkontinens, blödning, infektion och i vissa sällsynta fall, skador på den urinväg som kräver operation för att reparera ordentligt. Det är också en möjlighet att kvinnor kan uppleva irritation eller smärta under samlag efter operationen på grund av en sutur eller ärrvävnad inuti dem.
  • Beroende på detaljerna i ditt fall kan du behöva antingen lokal, regional eller allmän anestesi. Många kvinnor kan återvända hem inom en till tre dagar efter drift och de flesta patienter kan återgå till normala aktivitetsnivåer efter ungefär sex veckor.
  • Om du också har en prolapsed livmoder kan din läkare rekommendera en hysterektomi för att ta bort den. Detta kan göras tillsammans med operationen. Om cystokelen åtföljs av stress urininkontinens, kan ett samtidigt urinrörsupphängningsförfarande behövas.
  • Tips

    Även om cystoceles kan vara smärtsamt, obekväma, och obekväma, är de behandlingsbara och är nästan aldrig livshotande. Om du tror att du har en prolapsad blåsan, gör inte panik bara ett möte med din läkare och arbeta med honom för att utveckla en lämplig behandling. Du har all anledning att förvänta dig en fullständig återhämtning.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande