Hur man upptäcker hundblåsstenar

Hundar är benägna att blåsan stenar precis som människor. Blåsstenar bildar naturligt i de flesta hundar och beror på en mängd olika faktorer. De faktorer som orsakar en sten att bilda är hundens genetiska smink, deras diet, hur mycket vatten de dricker och hälsoproblem. Ju snabbare du kan identifiera symptomen på blåsans stenar desto snabbare kommer du att kunna ge din hund den vård och uppmärksamhet de behöver.

Steg

Del 1 av 3:
Letar efter symptom på blåsirritation
  1. Bild med titeln Detect Canine Blås Sten Steg 2
1. Se upp för blodfärgad urin. Blåsanstenar gnuggar mot det känsliga slemhinnan som blåsan kan få det att bli inflammerad. När blåsansfoderet blir inflammerat är det benäget att blöda. Detta blod samlar in urinblåsan och släpps ut när hunden urinerar.
  • Stenar som är mindre än urinrörets diameter bör gå ut utan problem. På samma sätt är stenar som är större än urindiametern för stora för att komma in och det kan följaktligen inte fastna.
  • Bild med titeln Detect Canine Blås Sten Steg 3
    2. Håll reda på eventuella återkommande urininfektioner. En inflammerad blåsan har en försvagad foder som är mer sårbar för infektion. Många hundar med blåsan stenar får upprepade urininfektioner.
  • Även om antibiotika rensar infektionen, om den bakomliggande orsaken - trauman till blåsansfoderet - fortfarande är närvarande, kommer infektionen sannolikt att återkomma.
  • Bild med titeln Detect Canine Blås Sten Steg 4
    3. Tänk om din hund urinerar oftare.Inflammation påverkar inte bara slemmembranet som lindar blåsan, men nerverna i blåsväggen. De inflammerade nerverna skickar ett felaktigt meddelande till hjärnan som blåsan är full och behöver tömning. Detta kan leda till att hunden upprepade gånger försöker passera vatten trots att deras blåsan är tom.
  • Bild med titeln Detect Canine Blås Sten Steg 5
    4. Se om din hund visar tecken på obehag när du urinerar. En hund med en ömblåsning som ett resultat av blåsstenar kommer att ha obehag när du urinerar. Detta kan manifestera sig när hunden ser försiktigt när de passerar vatten, eller fider, stannar mid-stream och söker en ny plats att lyfta benet, som om platsen orsakar problemet.
  • Tyvärr finns det en kritisk storlek när stenen passar in i urinröret. Det kan sedan fångas vid anatomisk smalning där urinröret tar en U-vänd runt bäckens bäcken, eller på penispetsen. Båda platserna har en något reducerad diameter och är en klassisk plats för blockeringar att inträffa.
  • Del 2 av 3:
    Letar efter symptom på en blockerad urinrör
    1. Bild med titeln Detect Canine Blås Sten Steg 7
    1. Titta på din hund medan de försöker urinera. Leta efter icke-produktiv urinering och upprepad urinprövning. Liksom att sätta en plugg i en handfat, stoppar en fångad blåsor blåsan från att tömma ut. Hunden, som vet att deras urinblåsan är full, försöker urinera men ingenting kommer ut. När blåsan blir fylligare ökar deras beslutsamhet att urinera, utan ingen effekt..
    • Ekvivalenten med hunden är njurarna fortsätter att producera urin som fyller blåsan. Blåsan kan dock inte överfalla och så blir större och större.
    • De är desperata att urinera och antingen squats, eller lyfta benet, men när du undersöker marken är det torrt.
    • Hunden blir besatt genom att försöka urinera, upprepade gånger flytta från plats till plats och lyfta benet.
  • Bild med titeln Detect Canine Blås Sten Steg 9
    2. Notera om hunden är alltför slickar sin penispets, vagina eller mage. Inflammation från blåsan kan sprida hela vägen ner urinvägarna och vissa hundar slickar sina externa könsorgan i ett försök att lindra deras obehag.
  • Om blåsan är svår och full, är det här mycket obekväma och hunden slickar ibland på buken över blåsan i ett försök att hitta lättnad.
  • Bild med titeln Detect Canine Blås Sten Steg 10
    3. Undersök din hund för bukdistension. En stor, hårdblåsan får hundens mage att distansera. Blåsan av en tysk herdestorlek kan bli fotbollstorlek innan den brister, tillräckligt för att synligt göra sin mage svällning.
  • Bild med titeln Detect Canine Blås Sten Steg 11
    4. Sök omedelbar veterinär uppmärksamhet om din hund kollapsar. Om hunden inte kan väcka urin, bygger avfallsprodukterna av metabolism i blåsan och återloppskokning tillbaka till njurarna. Många av dessa avfallsprodukter är toxiner -potassium kan vara särskilt farligt.
  • I blockerade blåsor kan kaliumreflexer i blodomloppet och höga kaliumnivåer irritera hjärtmuskeln och orsaka hjärtattacker, ofta med dödliga konsekvenser.
  • Därför om din hund kollapsar eller misstänker att blåsan har brutit, är det viktigt att du rusar honom till veterinärerna så fort som möjligt.
  • Del 3 av 3:
    Diagnostisera och behandla hundblåsarstenar
    1. Bild med titeln Detect Canine Blås Sten Steg 12
    1. Ta med din hund till veterinären för testning. Om du märker något av ovanstående tecken, kontakta din veterinär. För att bestämma vad problemet är kan de begära ett urinprov för analys.
    • De vanliga testerna som gjorts på urinen är att mäta specifik gravitation (hur svag eller stark urinen är), ett mätstest (vilket indikerar om blod är närvarande, kontrollerar glukos och proteininnehåll) och en sedimentprov.
    • Den mest användbara tentamen vid bestämning av närvaron av blåsstenar är sedimentprovet.
  • Bild med titeln Detect Canine Blås Sten Steg 13
    2. Förstå hur en urin sediment examen fungerar. För att förbereda provet sätts ungefär 1 ml urin i ett mini-provrör och spinnas i en centrifug. De tunga cellerna och sedimentet sjunker till botten under tyngdkraften.
  • Vätskan ovanför sedimentet avlägsnas och skräpet i botten av röret tappade ut på en mikroskopglas. En droppe saltlösning läggs till sedimentet för att återuppslå det och hjälpa det att sprida sig i ett lager en cell tjock över gliden. Detta undersöks vid under mikroskopet.
  • Urinen undersöks för närvaro av bakterier, röda blodkroppar, renalgjutningar eller kristaller.Kristaller är prekursorerna av blåsstenar. Det är ovanligt (men inte omöjligt) för att en blåsor ska bildas utan att kristaller är uppenbara i urin, så deras närvaro kan vara ett varningsskylt på stenar.
  • Om sedimentexamen avslöjar förekomsten av kristaller, och hunden har en motsvarande historia som tyder på blåsstenar, (se tecken ovan), så krävs ytterligare bildbehandling för att kontrollera om stenar.
  • Bild med titeln Detect Canine Blås Sten Steg 14
    3. Få en visuell på blåsstenen med en ultraljud. De två alternativen som används för att upptäcka blåsstenar är radiografi och / eller ultraljud. Men inte alla typer av sten dyker upp på röntgen som vissa stenar verkar ha samma densitet som urin. Således är ultraljud förmodligen det mer tillförlitliga diagnostiska testet.
  • En ultraljud är ett icke-smärtsamt förfarande som kan utföras medan hunden är medveten (i godmodiga hundar). Ett pälsområde klipps från området av magen ovanför där blåsan är belägen.
  • Huden rengörs och sedan appliceras en gel på huden. Ultraljudssonden är placerad mot huden, buken skannas och blåsan identifieras.
  • Vätska ger en klar vy för ultraljud, så när blåsstenar blockerar passagen av ultraljudsvågor, skapar de en "akustisk skugga."I reala termer betyder det att det finns en mörk skugga på den andra sidan av stenen, som kan ses oavsett stens sammansättning.
  • Bild med titeln Detect Canine Blås Sten Steg 15
    4. Förstå problemen med radiografi. Nackdelen med radiografi är att inte alla stenar dyker upp. Om mineralkompositionen har liknande densitet till urinen, kommer stenen att vara osynlig på en vanlig röntgen (en där inget kontrastmedel injiceras i blåsan). Detta kan ge falska negativa resultat.
  • För att undvika detta kan en dubbelkontraststudie göras. Det är här en annan agent, såsom luft eller en form av flytande barium, introduceras i blåsan. Syftet är att ge material av en annan radiotäthet till urin, med hopp om att dyka upp en sten.
  • Tyvärr kan även med dubbla kontraststudier ibland gömma och undvika detektering, så mer och mer ultraljud ersätter radiografi för att detektera stenar.
  • Bild med titeln Detect Canine Blås Sten Steg 16
    5. Var beredd på möjligheten att kirurgi. När en sten hittas behöver kliniken bedöma om brådskande åtgärder måste vidtas för att undvika risken för urinrörsblockering. Om det är troligt, är kirurgi att ta bort stenen med kolostomi (in i buken och skärning av blåsan), för att få fysisk tillgång till stenen och ta bort den.
  • Bild med titeln Detect Canine Blås Sten Steg 17
    6. Ändra din hunds diet för att förhindra bildandet av nya stenar. När den har tagits bort skickas stenen till ett laboratorium för analys. Detta ger den exakta kemiska sammansättningen av stenen, vilket hjälper till att välja en diet som är låg i de beståndsdelade delarna och därigenom minskar risken för att hunden växer mer stenar i framtiden.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Det finns många olika typer av urinkristaller, var och en med en annan mineralkomposition och ett karakteristiskt fysiskt utseende. En av de vanligaste är kallad StruVite, som består av magnesium och fosfat, med en typisk "kistaslock" utseende.

    Varningar

    Mineral deponier bildar urinen eftersom kroppen är en stor kemiuppsättning. En kombination av kompositionen av maten och de mineraler som den innehåller, tillsammans med kroppens biokemi kan resultera i kristaller som bildas i urinen.
  • En annan riskfaktor är om hunden inte dricker mycket, är hans urin mer koncentrerad vilket innebär att mineralerna är i närmare kontakt, och mer sannolikt att klumpa ihop.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande