Hur man hanterar en narcissistisk man

Narcissister är människor som är självcentrerade, saknar empati och verkar behöva konstant uppmärksamhet och beundran. Oftast har dessa individer en uppblåst känsla av sin egen betydelse och har en ömtålig självkänsla. De är därför sårbara för kritik. Om du är gift med en narcissistisk man, har du ett nyanserat förhållande som förhoppningsvis kan hjälpa dig att förbättra dig genom att styra dig till sätt som du kan hantera din mans beteende.

Steg

Del 1 av 3:
Att veta när förhållandet är ohälsosamt
  1. Bild med titeln Deal med en narcissistisk man Steg 1
1. Avgöra om din man är självisk. Narcissistiska människor är i allmänhet extremt självcentrerade, tänker bara på sig själva. De har uppblåst EGOS och längtar med uppmärksamhet och beundran. De är mycket självabsorberade och letar alltid efter sätt att vara det bästa eller framgångsrika. På grund av detta kanske den narcissistiska mannen kanske inte älskar dig så mycket som du älskar honom. Han kan bry sig om sina behov och intressen medan de inte bryr sig om din alls.
  • De saknar empati mot andra, oförmögen att sätta sig i andras skor eller förstå och bryr sig om vad andra människor upplever.
  • Bild med titeln Deal med en narcissistisk man Steg 2
    2. Bestäm om din man är alltför avundsjuk. Narcissister är så besatta av att komma framåt och få beundran att de blir avundsjuk på andras prestationer. Detta kan leda till possessivt eller till och med missbrukande beteende.
  • Bild med titeln Deal med en narcissistisk man Steg 3
    3. Fråga dig själv om din man är manipulativ eller kontrollerande. Narcissistiska män kan försöka styra sina makar genom att isolera dem från vänner och familj, som tvingar makan att vara beroende av mannen. De kan också försöka kontrollera och manipulera sin make genom att inte visa sin kärlek eller uppmärksamhet.
  • Några narcissistiska män kan tillgripa verbalt och emotionellt missbruk. De kan få dig att gråta eller känna sig dålig som ett sätt att kontrollera.
  • De kan också tillgripa tantrums i ett försök att kontrollera och manipulera sin fru.
  • Bild med titeln Deal med en narcissistisk man Steg 4
    4. Bestäm om din man ligger. Narcissists använder lögner för att manipulera sina makar. De berättar om halva sanningar eller deras mycket felaktiga version av sanningen så att de inte behöver ta ansvar för någonting. Många gånger blir skulden förskjuten till makan. Det här är ohälsosamt för makan eftersom de hamnar med all skuld, ansvar och skuld.
  • Del 2 av 3:
    Hantera din man
    1. Bild med titeln Deal med en narcissistisk man Steg 5
    1. Prata med din man. Eftersom du är gift, borde du kunna prata öppet och ärligt om problem som uppstår. Kom ihåg att hålla ett jämnt huvud när du pratar med honom. Var noga med att slå en övertygande ton och förklara för honom på ett icke-konfronterande sätt att du är missnöjd med den riktning som ditt förhållande är på väg. Undvik anklagande toner och ord- narcissister handlar inte bra med kritik.
    • Berätta för honom hur hans själviskhet får dig att känna. Försök säga något som, "Jag behöver prata med dig om ditt själviska beteende. Det gör ont för mig för..." Om du är rädd är att han fuskar eller spenderar för mycket tid med andra kvinnor, säg, "Du menar så mycket för mig - jag hör att du pratar med henne och jag är rädd, jag är inte tillräckligt för dig." Om din man säger skadliga saker, berätta för honom, "Din åsikt betyder världen för mig - när jag hör dig prata med mig så jag känner mig så liten och värdelös i dina ögon." Försök att inte skrika arg på din make. Öppet diskutera din skada och rädsla är en effektivare kommunikationsteknik.
    • Tänk på din mans reaktioner och stämningar på en skala från 1-10. Om han är arg eller upprörd på en nivå av 3 eller högre, vänta innan du föreslår terapi. Nämna det när hans känslor är höga kommer att vara kontraproduktiva.
  • Bild med titeln Deal med en narcissistisk man Steg 6
    2. Ställ frågor för att förstå var han kommer ifrån. Att ställa frågor är en teknik som kommer att smickra honom eftersom det fokuserar konversationen på honom.
  • Parafrase vad han berättar för dig att visa att du lyssnar när han pratar. Detta hjälper också att hålla honom i mitten, vilket kan hjälpa dig att flytta till dina bekymmer senare.
  • Spegla vad han säger. Om din man säger, "Jag känner att ingen uppskattar vad jag gör," svara med, "Jag vet exakt hur det känns. Det måste vara mycket svårt och skadligt."
  • Bild med titeln Deal med en narcissistisk man Steg 7
    3. Använd termen vi istället för du. När man påpekar sina fel eller föreslår en äktenskapsrådgivare, använd "vi" istället för "du." Detta ger illusionen av ett gemensamt ansvar och skyll istället för att det verkar som all sitt fel, vilket kan orsaka en negativ reaktion i en narcissist.
  • Istället för att säga, "Du skadade mig genom att vara självisk," säga, "Vi skadade varandra eftersom vi ibland tänker mer om oss själva än varandra."
  • Bild med titeln Deal med en narcissistisk man Steg 8
    4. Ramar allt så det handlar om hans fördel. Narcissister bryr sig sällan om någon annans behov. För att få något du vill, gör det verkar som om det handlar om honom.
  • Om du vill gå till en väns hus till middag, säg inte, "Jag vill äta middag med Bob och Julie." I stället säg, "De älskar dig verkligen - de skulle älska att ha dig på middag."
  • Övertyga din man som gör saker för dig, speglar väl på honom. Säg något som, "Genom att hjälpa mig att städa garaget, visar du alla hur bra du är att ta hand om mig."
  • Bild med titeln Deal med en narcissistisk man Steg 9
    5. Närma sig äktenskapsrådgivning noggrant. Många narcissister är våldsamt mot tanken på terapi, så du måste noggrant tänka på din formulering när du föreslår det. Att göra det verkar som ett gemensamt problem, att det finns saker du båda kan arbeta igenom, kan uppmuntra honom att komma överens om att söka rådgivning med dig. Ta ansvar för dina handlingar istället för att trycka allt på honom.
  • Till exempel säga, "Jag skulle vilja se en terapeut för att ta reda på hur vi kan kommunicera bättre och njuta av varandras företag mer. Jag vill arbeta på sätt för oss att arbeta bättre i vårt förhållande så vi kan båda få vad vi behöver." Detta håller tonen icke-anklagande.
  • Förbinder sig att delta i flera sessioner. Detta är viktigt eftersom en session förmodligen inte är tillräckligt. Skjut istället för 3-4. Din rådgivare kan hjälpa dig att bestämma detta.
  • Bild med titeln Deal med en narcissistisk man Steg 10
    6. Konsultera en släkting eller en pålitlig vän. Konsultera en släkting eller en vän kan hjälpa dig att hantera din man. De kan också kunna berätta hur länge det här problemet har förekommit. Har han varit så här eftersom han var en ungdom? Eller är det en ny utveckling?
  • Prata med familjemedlemmar eller din man om hans förflutna. Finns det saker i hans förflutna du kan arbeta igenom det som kan hjälpa till att lindra detta problem?
  • Fråga vänner och släktingar vad de har gjort i det förflutna för att hantera din man. De kan ha mer erfarenhet än du.
  • Bild med titeln Deal med en narcissistisk man Steg 11
    7. Försök hitta roten till problemet. Män har också osäkerhet, och ibland kan de göra det ibland i oeniga sätt. Om narcissistiska tendenser är nyligen, försök att ta reda på vad som hände som fick honom att börja agera så här. Gå in i hans skor för att räkna ut varför han gör ont.
  • Till exempel, om han är skadad, eller du har just fått ett nyligen jobb, kan han känna att han inte är tillräcklig. Således kan han försöka att uppmärksamma sig själv.
  • Om din man säger, "Mitt liv är inte där jag hoppades att det skulle vara," svara med något som, "Kanske inte, men vi har mycket bra saker. Vi kan arbeta med de saker du inte är nöjda med." Då påpeka de goda sakerna i ditt liv och relation, vilket hjälper honom att göra en lista med saker du kan arbeta tillsammans för att ändra.
  • Om din man har skadats eller skadats, berätta för honom, "Älskling, jag vet att du inte är riktigt på 100% just nu, men det gör dig inte mindre av en person / man," eller "Mitt nya jobb påverkar inte hur jag ser dig. Du ger mer än bara en lönecheck till detta förhållande."
  • Bild med titeln Deal med en narcissistisk man Steg 12
    8. Ta reda på om din man är villig att ändra. Om din man är villig att ändra, kan det finnas ett sätt för dig två att arbeta genom problemen. Om din man inte är villig att ändra, kan det inte vara något hopp att göra förhållandet bättre.
  • Prata med honom om hans beteende och se hur han reagerar. Du kan börja med att vara ärlig, genom att säga, "Jag känner att jag tas för givet och det här förhållandet är mer om dig än jag." Detta kanske inte fungerar för allvarliga narcissister. Istället starta konversationen med smickrande och göra allt om honom. Säga, "Du är en så stor leverantör och stark närvaro i detta förhållande," och sedan gå in i dina bekymmer noggrant.
  • Bild med titeln Deal med en narcissistisk man Steg 13
    9. Ge honom lite belöningar. Ibland, försöker du få en narcissist att göra saker, lite arbete från din sida. Prova en belöning kompromiss för att uppmuntra honom att hjälpa dig. Detta hjälper dig att ändra sina förväntningar från honom att få allt han vill att han får det han vill ha när du får det du vill ha.
  • Om du vill att han ska klippa gräsmattan, berätta för honom att du kommer att göra något för honom efter att han gräver gräsmattan. Till exempel, "Om du klipper gräsmattan för mig i helgen, kommer jag att laga kycklingvingar och en tårta för ditt pokerspel nästa tisdag." Se till att belöningen är efter uppgiften. På det sättet börjar han förstå att han behöver hjälpa dig innan han blir belönad.
  • Bild med titeln Deal med en narcissistisk man Steg 14
    10. Ge honom uppmärksamhet. Din man är din partner och förtjänar att känna sig älskad. Att ge honom uppmärksamhet gör inte betyder att mata sitt ego. Spendera tid med honom, berätta för honom att du älskar honom, bestämmer dig för aktiviteter att göra efter arbete eller på helgerna tillsammans. Text varandra genom dagen. Denna typ av uppmärksamhet bör snälla en narcissist eftersom du uppmärksammar honom.
  • Tillbringa en halvtimme eller fyrtiofem minuter tillsammans varje natt pratar om dina dagar. För att se till att han lyssnar på dig, säg, "Vi kan tillbringa en halvtimme prata om våra dagar," eller föreslå att byta fram och tillbaka mellan berättelser.
  • När du väljer aktiviteter på helgen, ramar ram saker där han är centrum för uppmärksamhet. Om du vill gå på bio, säg, "Jag vet att du vill se den nya filmen, varför vi inte ser det?" Om du vill åka på en vandring, säg, "Du ser ut som om du kan använda lite stressavlastning - låt oss gå till en vandring."
  • Bild med titeln Deal med en narcissistisk man Steg 15
    11. Ha tålamod. Kom ihåg att storskaliga beteende förändras alltid ta tid. Förvänta dig inte en omedelbar förändring. Fortsätt att vara mild, medkänsla, förståelse och kärleksfull.
  • Ange ett exempel på ödmjukhet för att motverka sin narcissism. Var inte sarkastisk eller visa falsk ödmjukhet.
  • Var ärlig när du bedömer hans framsteg. Gör han en ärlig ansträngning att förändras? Behandlar han fortfarande dåligt? Är förhållandet värt att fortsätta ge så mycket av dig själv till?
  • Del 3 av 3:
    Ta hand om dig själv
    1. Bild med titeln Deal med en narcissistisk man Steg 16
    1. Skapa en stark närvaro i äktenskapet. Gör en plats för dig själv i äktenskapet. Ta lite kontroll över saker, oavsett om det är pengar, huset, kön eller något annat. Narcissistiska människor tror ofta att de är den viktigaste personen i relationen - se till att din man vet att du är lika viktig för äktenskapet som han är.
    • Har humor i några av situationerna. Om din man tycker att han är perfekt, använd humor för att skingra den begreppet. Hjälpa honom att se att han inte är perfekt, det bästa, eller mitten av universum. Låt honom veta istället att han är viktig och att du älskar honom, men andra människor är också viktiga.
  • Bild med titeln Deal med en narcissistisk man Steg 17
    2. Kom ihåg att du är värdig. De flesta narcissistiska människor känner sig berättigade till överlägsen behandling - han kanske tror, "Jag förtjänar speciell behandling eftersom jag tjänar pengar och betalar räkningarna." Ingenting ger honom rätt att behandla dig eller någon annan med respektlöshet.
  • Var medveten om att genom att konfrontera din man kan en mängd andra problem yta. Ställ några markregler och hålla fast vid dem. Ställer alltid en time-out-signal-du båda kan behöva tid att lugna sig innan du fortsätter en diskussion. Om det inte hjälper till, gå till råd innan det blir värre.
  • Expertips
    Adam Dorsay, PSYD

    Adam Dorsay, PSYD

    Licensierad psykolog och TEDX SpeakerDR. Adam Dorsay är en licensierad psykolog i privatpraxis i San Jose, CA, och medarbetaren av projektets ömsesidighet, ett internationellt program på Facebooks huvudkontor och en konsult med digitala havs säkerhetslag. Han är specialiserat på att hjälpa till med högupplösta vuxna med relationer, stressreduktion, ångest och uppnå mer lycka i sina liv. År 2016 gav han en välskötta TEDX-prat om män och känslor. Droppe. Dorsay har en m.A. I rådgivning från Santa Clara University och fick doktorsexamen i klinisk psykologi 2008.
    Adam Dorsay, PSYD
    Adam Dorsay, PSYD
    Licensierad psykolog och TEDX-högtalare

    Barn av narcissistiska föräldrar väljer narcissistiska partners. Adam Dorsay, en licensierad psykolog, säger: "Tyvärr väljer många barn av narcissistiska föräldrar narcissistiska makar eftersom Det är allt de vet. De känner tvingas att upprepa förhållandet och har ett annat resultat. De tror ofta att de kan gifta sig, bli kärlek från, och spara narcissisten. Den dåliga nyheten är att de inte kommer att få kärlek från en narcissist."

  • Bild med titeln Deal med en narcissistisk man Steg 18
    3. Ta tillbaka ditt självförtroende. Narcissistiska relationer kan negativt påverka ditt självförtroende. Börja bygga det tillbaka. Använd det förtroendet för att hantera de situationer som din man kastar dig, använd den för att vara stark när han ligger och använder den för att vara lugn när han kanske inte svarar bra på dina försök att prata.
  • Hitta hobbyer. En del av att få förtroende för dig själv gör att du känner dig viktig och betydande. Lär dig att sy, ta en dansklass, börja springa, eller börja skriva. Gör något som gör dig lycklig.
  • Bild med titeln Deal med en narcissistisk man Steg 19
    4. Lär dig att gå bort. När din man förlorar sitt humör eftersom något inte går hans väg, kom ihåg det här är bara ett sätt att styra dig. Gå bort, lämna rummet, lämna huset, eller rulla dina ögon. Detta minskar sin makt över dig, vilket ger dig istället.
  • Bild med titeln Deal med en narcissistisk man Steg 20
    5. Skapa ett supportsystem. Du behöver ett supportsystem eftersom din man inte ger det till dig. Detta system kan bestå av vänner, familj eller mentalvårdspersonal. De kan hjälpa dig att vara självsäker, stark och känsla värt.
  • Bild med titeln Deal med en narcissistisk make Steg 21
    6. Överväga lämna äktenskapet. Om förhållandet har blivit till den punkt där det är missbrukande, mer än du kan hantera eller skada din känslomässiga och mentala hälsa kan det vara dags att separera eller få en skilsmässa.
  • Vara assertiv om du vill skilja sig från skilsmässa. När du pratar med juridisk rådgivare, avstå från att få emotionell. Mer än troligt kommer narcissisten att vara känslomässig, så du vill presentera en samlad person. Presentera fakta som du förklarar din mans beteende utan att vara arg eller hålla tillbaka. Var ärlig och saklig.
  • Nuvarande mönster av beteende. Var försiktig med att ringa din man en narcissist eftersom det juridiska rådgivaren kanske inte vet vad det betyder. I stället visa advokaterna hans narcissistiska beteende.
  • Lägg till ny fråga

    Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande