Hur man hanterar en narcissist

Narcissister kan vara svåra människor att hantera. Deras sinnen är begränsade på ett sätt som hindrar dem från att verkligen titta utanför sig själva, och deras världar är helt begränsade till det interna samtidigt som de externa externa. Det finns många former av narcissism, och hanterar en narcissist kan vara både frustrerande och potentiellt farligt för din egen mentala och känslomässiga hälsa. Det finns dock några grundläggande praxis som du kan implementera när du handlar om någon narcissist.

Steg

Del 1 av 3:
Hantera en narcissist långsiktig
  1. Bilden med titeln reagerar snyggt när förolämpat steg 1
1. Lär dig att identifiera en narcissist. Innan du börjar kasta ordet runt måste du komma ihåg att många människor har några narcissistiska tendenser men är inte nödvändigtvis narcissister. Genom att lära sig vad som gör en narcissist kan du bättre undvika dem och hantera dem som redan är i ditt liv. Fråga dig själv om personen:
  • Har en överdriven känsla av sin egen betydelse.
  • Förväntar sig eller kräver konstant beröm och uppmärksamhet från andra.
  • Har liten hänsyn till andras behov eller känslor.
  • Agerar arrogant eller överlägsen andra människor.
  • Anser att de på något sätt är speciella, och att bara andra människor som är speciella kan verkligen förstå dem.
  • Anser att andra är avundsjuk på dem.
  • Utnyttjar andra för att få vad de vill ha.
  • Är besatt av att uppnå stor makt, framgång eller idealisk kärlek.
  • Bild med titeln vara en genomsnittlig tjej Steg 13
    2. Ta reda på dina egna behov. Om du behöver någon som kan ge ömsesidigt stöd och förståelse är det bäst att begränsa den tid du spenderar med narcissisten till förmån för andra som kan ge dig mer av vad du behöver. Å andra sidan, om narcissisten i ditt liv är intressant eller levande på andra sätt, och du behöver inte ytterligare stöd, kan vänskap eller relation arbeta för närvarande.
  • Se till att du inte skadar dig själv genom att hålla kontakten med narcissisten. Detta är särskilt sant om du har ett nära förhållande med dem (t.ex. maka eller förälder), för att de tar upp mer av din tid.
  • Om du befinner dig utmattad av deras behov (de behöver konstant validering, beröm, uppmärksamhet och oväsentligt tålamod), då måste du ompröva ditt förhållande med dem.
  • Om en narcissist i ditt liv missbrukar dig (manipulerar dig, ständigt pratar med dig, eller behandlar dig som om du inte har något värde), måste du gå ut omedelbart, eftersom de är farliga för din hälsa.
  • Bilden med titeln ber om ursäkt för att fusk på din partner Steg 7
    3. Acceptera deras begränsningar. Om den här personen är verkligt viktig för dig, måste du acceptera deras narcissism. Sluta fråga eller kräva stöd eller uppmärksamhet från narcissisten som de inte kan ge. Att göra det kommer att uppnå ingenting men få dig att känna dig mer frustrerad och besviken, vilket bara kommer att skada förhållandet mer.
  • Till exempel, om du vet att din vän Bob är en narcissist, fortsätt inte försöka ta upp dina egna problem med honom. Han kommer helt enkelt inte att kunna empati, och kommer snabbt att vända samtalet tillbaka till sig själv.
  • Bild med titeln ber om ursäkt för att fusk på din partner Steg 17
    4. Definiera ditt eget självvärde på annat sätt. Helst är självvärt byggt från insidan istället för att vara beroende av externt stöd. För många växer självvärde starkare när andra bekräftar sin existens genom att värdera dem som individer. Gå inte till en narcissist när du letar efter denna typ av stöd, men eftersom en narcissist inte kommer att kunna ge den.
  • Förstå att om du tror på den personen, kommer de inte att kunna verkligen värdera vikten av vad du har delat. De kan i själva verket använda denna kunskap som medel för att manipulera dig, så var försiktig med vad du berättar för en narcissist.
  • Kom ihåg att narcissistens motto är "Jag först." När du hanterar dem måste du fungera under deras motto.
  • Bild med titeln läka familjen sår Steg 20
    5. Försök att ha medkänsla. Det här kan vara lättare sagt än gjort, men kom ihåg: Trots allt det förmodade självförtroende visar narcissisten, djupt ner, det finns en allvarlig brist på sant förtroende som kräver det konstanta godkännandet av andra att dämpa. Dessutom har narcissisten inte ett helt liv eftersom de stänger av ett brett utbud av känslor.
  • Det betyder inte att låta dem göra vad de vill ha med dig. Det betyder att du kommer ihåg att narcissisten är en människa som inte kan ansluta till andra människor. Detta händer ofta som ett resultat av narcissistiska föräldrar.
  • Kom också ihåg att narcissister har ingen förståelse för ovillkorlig kärlek. Allt de gör är självbetjäning, vilket är ett fruktansvärt ensamt sätt att leva.
  • Det kan hjälpa dig att ha medkänsla om du kan komma ihåg att dessa negativa beteenden är prognoser för sina egna självhat och känslor av otillräcklighet.
  • Del 2 av 3:
    Hantera en narcissist på kort sikt
    1. Bilden med titeln Fånga någon som ligger steg 12
    1. Undvik sinnesspel. Många narcissister spelar sinne som tvingar dig att ständigt vara på defensiven. Det bästa sättet att hantera dessa spel är att känna igen spelet och sluta spela. För att hantera en narcissist måste du hålla ditt ego ur körningen.
    • Gå ut ur att spela "Skylla på." En narcissist kan inte göra något fel i sitt eget sinne, vilket innebär att de behöver någon att skylla på några misslyckanden. Istället för att försöka argumentera eller förklara hur det är deras fel, måste du ställa in gränser. Håll reda på vad de har gjort, så du kan säga (i en icke-anklagande ton), "Hej Dan, här är lagerräkningen som visar att vi behöver mer papper."
    • Narcissister tenderar att vara riktigt bra lögnare. Om du kommer ihåg något väldigt annorlunda än dem (speciellt om det sätter dem i ett dåligt ljus), börja inte tvivla på dig själv. Försök inte att argumentera det, men om du inte har absolut empiriskt bevis som du har rätt. Även då kommer en narcissist att lyckas vända hela saken för att reflektera bra på dem.
    • Det viktigaste att komma ihåg är att odla en icke-mottaglig inställning till dem. Om du har en narcissist i ditt liv, kommer det att bli jabs, sänkningar och lögner. Svara inte. Det är som ett spel, bara du behöver inte fånga bollen och kasta den tillbaka. Faktum är att låta bollen (förolämpningarna, sinne spel, etc.) segla direkt på förflutna.
  • Bild med titeln vara mogen steg 15
    2. Förvänta dig inte att behaga en narcissist. Eftersom narcissister har stora egos och tänker alltför bra av sig, kommer de sannolikt att se dig som någon som på något sätt är underlägset. Du kanske kan vinna narcissistens tjänst på kort sikt, men du borde aldrig förvänta dig att kunna tillgodose eller imponera på en narcissist på lång sikt.
  • Var beredd att bli kortfattad i sin uppskattning, ofta. Du kommer aldrig att kunna leva upp till vad de förväntar dig att vara, vilket är någon som ägnar sig åt dem.
  • Försök att inte ta sin kritik mot hjärtat. Påminn dig om att det kommer från en mycket off-balanserad världsutsikt. På samma sätt, försök inte argumentera för dina meriter med narcissisten, eftersom de inte kommer att kunna höra dig.
  • Om de ständigt belittla dig (om de är en make, en förälder eller en chef), hitta någon du litar på att prata över vad de säger (en betrodd vän, en rådgivare, etc.). Om du kan, få lite utrymme från narcissisten för återhämtningsändamål.
  • Bild med titeln vara en bättre flickvän steg 12
    3. Lyssna mycket. Om du måste engagera dig med narcissisten är det bästa sättet att hantera att helt enkelt lyssna. Narcissisten kommer att kräva din uppmärksamhet och ditt öra, och kommer sannolikt att bli arg eller kall med dig om du försummar att ge den. Allt har begränsningar, naturligtvis, och om narcissisten i ditt liv kräver din uppmärksamhet åt gången kan du inte ge den, bör du inte grotta in. Om du planerar att vara i en vänskap eller annat förhållande med en narcissist, bör du vara beredd att göra en hel del äkta lyssna.
  • Om du tycker att ditt sinne strider, fråga dem om förtydligande på en tidigare punkt som du kommer ihåg, så att du hittar dig tillbaka till konversationen. Till exempel kanske du säger "Jag tänkte på vad du sa om X och hörde inte vad du just sagt. Kan du upprepa det?"
  • Bild med titeln Känn bra om dig själv Steg 20
    4. Var lika äkta i ditt beröm som möjligt. I all sannolikhet finns det lite kvalitet om narcissisten i ditt liv som du beundrar. Bygga majoriteten av ditt beröm runt den kvaliteten. Det kommer att verka mer uppriktigt, vilket kommer att hålla dig i narcissistens goda graces, och det kommer också att vara en konstant påminnelse om dig själv om varför du håller den här personen i ditt liv.
  • Till exempel, om din narcissist är en riktigt bra författare, se till att du säger till dem det. Säg saker som "Du är verkligen formulär. Jag älskar det sätt du lyckas få dina idéer över så tydligt." De kommer att känna igen din ärlighet och de kommer att vara mindre benägna att försöka attackera dig.
  • Även om du erbjuder narcissisten komplimanger och beröm de längtar, är de fortfarande troliga att försöka hitta sätt att undergassa och kontrollera dig, på grund av sina djupa osäkerheter. Deras metoder kan vara mycket subtila och sofistikerade, så var försiktigt.
  • Bild med titeln vara vänner med alla Steg 4
    5. Le och nicka. Om narcissisten i ditt liv är någon du inte kan välja att undvika kontakt med, och du hittar dig själv kan inte tolerera smickrande den personen så ofta som det är nödvändigt, är det näst bästa alternativet att hålla tyst. Du kommer inte att få någon fördel med narcissisten genom att hålla munnen stängd, men genom att inte vara oense med den personen, ger du passivt intryck av överenskommelse.
  • Eftersom en narcissist kräver konstant uppmärksamhet, är leende och nickding ett bra sätt att ge det för dem utan att behöva begå dig till ytterligare interaktion. Denna metod fungerar särskilt bra för de narcissister som inte är oupplösligt sammanflätade i ditt liv (som en kollega, en familjemedlem du inte bor med, eller en vän du inte är super nära).
  • Bild med titeln Datum En Transgender Person Steg 8
    6. Övertyga narcissisten att det du vill gynna dem. Om du behöver något från en narcissist, är det bästa sättet att få det att rama begäran på ett sätt som föreslår narcissisten att det kommer att bli lite nytta för dem för att ge det.
  • Till exempel, om du vill övertyga din vän att gå till en ny restaurang med dig, och hennes narcissism kretsar kring sin sociala ställning, säg något i linje med, "Jag hör att det är det bästa stället att gå om du vill gnugga armbågar med alla de inflytelserika människorna i samhället."
  • Som ett annat exempel, om du vill se en utställning med en vän, och hans narcissism kretsar kring sin intelligens, kan du säga något som, "De säger att det är särskilt spännande för smarta människor med snabba sinnen."
  • Bild med titeln Betala det framåt Steg 4
    7. Presentera konstruktiv kritik i positiva eller neutrala termer. Narcissisten kommer aldrig att acceptera blatant kritik. Han eller hon kommer antagligen att anta att du är antingen avundsjuk eller helt enkelt, och kommer att devalvera din åsikt ännu mer som ett resultat. Undvik att påverka förnedring, även om det kan vara frestande att göra det. Ramar saker på ett sätt som uppmanar narcissisten att tro att han eller hon fortfarande har den övre handen.
  • Om du till exempel behöver påminna en narcissistisk klient för att betala dig, påminna dem försiktigt genom att fråga dem om en påminnelse om den överenskomna löneperioden snarare än att direkt ange att betalningen är sen.
  • Del 3 av 3:
    Staging ett ingripande
    1. Bild med titeln tröst en vän som har blivit sexuellt molested steg 5
    1. Bestäm om ett ingripande är lämpligt. Ibland, speciellt när narcissisten är någon du älskar (en betydande annan, en förälder eller ett barn), kanske du vill överväga att stera ett ingripande. Detta kan vara mycket svårt, eftersom det kan vara mycket svårt att övertyga en narcissistisk person som de har ett problem.
    • Den bästa tiden att skapa ett ingripande är efter att något mycket livsförändring har hänt med narcissisten (som en sjukdom, en arbetsförlust, etc.) där de saker som matar sitt ego är skadade eller borttagna.
  • Bild med titeln Datum En Transgender Person Steg 16
    2. Få hjälp av en professionell. Du behöver en neutral och erfaren fest, eftersom saker kan få emotionella och stormiga under interventionen. De kan också hjälpa dig att planera ingripandet och ge dig en uppfattning om hur interventionen kan gå. Försök att få råd från någon som en beteendeterapeut, psykolog eller licensierad klinisk socialarbetare som har erfarenhet av narcissister.
  • En professionell kan diskutera olika terapeutiska alternativ med dig. Enskild psykoterapi och gruppterapi har båda sina fördelar och har visat sig hjälpa narcissistiska individer att se andra människor som individer som är lika viktiga som de är.
  • Titta runt i ditt område och fråga några personer vars åsikter du litar på vem de kan rekommendera. Du vill se till att du har rätt person för uppgiften.
  • Bild med titeln Lär dig ett språk Steg 5
    3. Rekrytera ca 4 eller 5 personer. Dessa måste vara människor som är nära narcissisten på något sätt, eller människor som har skadats av narcissisten men är villiga att se dem få den hjälp de behöver.
  • Se till att dessa människor inte kommer att varna narcissisten i förväg och kommer inte att sprida skvaller runt om vad som händer.
  • Bild med titeln Survive High School Steg 13
    4. Planera ingripandet. Ett ingripande är inte en spår av det ögonblicket. Du måste planera var och när och vad du alla kommer att säga och göra. Den professionella kan hjälpa dig här med några av vad du kan förvänta dig av interventionen.
  • Bild med titeln läka familjen sår Steg 2
    5. Utveckla ett par pratpunkter. Det här är de viktigaste punkterna som du vill hålla fast vid interventionen. De kan vara saker som hur narcissistens problem skadar familjen (ge specifika exempel) och varför du har ingripande (de har blivit missbrukande, eller de har slutat bidra till familjen - igen, du vill vara specifik).
  • Du måste ha någon form av konsekvens för sina handlingar om de vägrar interventionen. Detta kan vara allt från att inte delta i aktiviteter som är viktiga för narcissisten att slutföra förhållandet. Detta kommer att ge dig hävstång i din insats för att övertyga dem om att förändras.
  • Bild med titeln berätta för någon på jobbet som de luktar dåligt steg 5
    6. Göra det klart hur narcissisten skadar sig själva. Det är viktigt att du använder din medkänsla under interventionen, eftersom anledningen till att du gör det är så att de har en chans att bli bättre. Låt narcissisten veta att en förändring kommer att vara till deras fördel såväl som alla andra.
  • Använda sig av "Jag" uttalanden. Denna typ av språk är mindre benägna att sätta narcissisten på defensiven. Till exempel, "Jag känner mig ignorerad när du ständigt vänder konversationen till dig själv," eller "Jag känner att du förväntar mig att ständigt vara känslomässigt tillgänglig utan att ge mig emotionellt stöd i gengäld." Igen, använd specifika exempel på de tider som de skadade dig.
  • Bild med titeln Comfort en vän som har blivit sexuellt molested Steg 11
    7. Var beredd på möjligheten att ingripandet inte fungerar. Kom ihåg att om du gör ett ingripande betyder det inte att narcissisten faktiskt gör vad de behöver göra för att bli bättre. På samma sätt arbetar terapi för narcissister inte alltid, så var beredd på något resultat på den poängen.
  • Tips

    Du kan inte vinna ett argument med dessa typer av människor, även om du vinner... du förlorar. Det bästa rådet är att hålla tydligt och hålla konversationen till ett minimum.

    Varningar

    Det är verkligen viktigt att vara medveten om din egen mental hälsa när man arbetar med en narcissist. Om din livskvalitet minskar på grund av dem, måste du komma undan, även om de är förälder, en make eller en chef.
  • Minimera din tid med narcissisten så mycket du kan, och skära slipsar helt om du måste. Om du spenderar för mycket tid med en narcissist riskerar du att bli beroende av dem till den punkt där den negativt påverkar din egen känslomässiga hälsa och utveckling negativt.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande