Hur man hanterar en period i grundskolan

Puberteten och din första period kan börja när du är så ung som 8 år, tills du är 16 år gammal. Om du får din period när du är yngre, måste du lära dig att hantera din period i grundskolan. Du kan vara den första i din grupp av vänner att uppleva detta. Men oroa dig inte.Det kan innebära att du lär dig hur ofta du behöver gå på toaletten för att ändra en kudde eller tampong, vad man ska göra om du har kramper och vad du ska göra om du har en nödsituation.Oavsett vad du kan gå igenom, det finns två viktiga saker att komma ihåg: (1) Det finns saker du kan göra för att göra ditt liv enklare, och (2) är inte generad att be om hjälp.

Steg

Metod 1 av 4:
Få din period
  1. Bild med titeln Deal med en period i grundskolan Steg 1
1. Använd en kudde eller sanitetsbindor.Kuddar eller sanitetsbindor är tunna, kuddiga bitar av tyg som suger in och absorberar vätskan som kommer ut ur din kropp under din period.Dynor kan hålla mycket vätska!De har också två sidor - en klibbig sida som fäster på insidan av ditt underkläder och en icke-klibbig sida som absorberar vätskan.Vissa dynor har också "vingar" som kan vikas runt utsidan av ditt underkläder för att hålla kudden att flytta när du går.Dessa "vingar" kan också hjälpa till att stoppa läckor.
  • Dynor borde aldrig spolas ner på toaletten.De bör vara inslagna i toalettpapper och sätta i soporna.De flesta badrumsboder i en tjejs tvättrum har speciella burkar bara för kuddar och tamponger. Om inte, wrap tissue papper runt det och kasta det bort.
  • Du bör ändra din kudde minst var 3-4 timmar.Om du har ett "ljus" Flöde, du kan förmodligen gå lite längre, men om du har en "tung" flöde, du vill ändra din kudde oftare. (Som 1-2 timmar)
  • Bild med titeln Deal med en period i grundskolan Steg 2
    2. Prova tamponger.Tamponger kan användas istället för pads.Tamponger har två delar - den faktiska tamponen själv (som nästan ser ut som en lång, tjock bomullsboll) och applikatorn.Applicatorer kan vara gjorda av plast eller papper.Tamponger är slitna inuti din vagina och fånga vätskan innan den lämnar din kropp.Eftersom den bärs inuti din vagina måste det ändras minst var 4-6 timmar.Tamponger ska inte bäras över natten.
  • Vissa tamponger är utformade för att spola ner en toalett, men vissa behöver kasseras i ett sopor.Tampon applikatorer måste aldrig Spolas ner en toalett.
  • Det kallas något Giftigt chocksyndrom (TSS) som kan hända om du lämnar en tampong inuti din kropp för länge.Det kan få dig att känna dig ganska sjuk.Det är därför du inte ska bära en tampong längre än 4-6 timmar, och varför du aldrig ska bära en över natten.
  • Bild med titeln Deal med en period i grundskolan Steg 3
    3. Bestäm om du vill använda Pantyliners.Pantyliners är mindre, tunnare kuddar.De är också klibbiga på ena sidan och fäst på insidan av ditt underkläder.De är normalt slitna mellan dina perioder för att skydda dina underkläder något som kallas "vaginal urladdning."Vaginal urladdning är helt normal, och är normalt vit, gul eller klar i färg.Varje tjej upplever en annan mängd urladdning när de inte har sin period.Du kan alltid prova Pantyliners en månad för att se om du gillar dem.
  • Metod 2 av 4:
    Hantera det oväntade
    1. Bild med titeln Deal med en period i grundskolan Steg 4
    1. Bli informerad.Det finns en oändlig leverans av bra saker om perioder online.Ta dig tid att läsa något av detta material.Plus, var uppmärksam på hälsoklassen!Var inte generad att fråga dina föräldrar, läkare eller lärarfrågor om hur din period fungerar.Det finns inga dumma frågor.Ju fler saker du lär dig desto bättre.All denna information hjälper dig att räkna ut vad som händer med dig, och inser att det är helt helt normalt.
  • Bild med titeln Deal med en period i grundskolan Steg 5
    2. Hållperioden leveranser med dig (eller gör ett period kit).Åtminstone är det alltid en bra idé att hålla några dynor och / eller tamponger med dig hela tiden.Du kan bära dem i en dold ficka på din ryggsäck eller påse, eller till och med sätta dem i din skåp (kanske inne i ett pennväska).Du kanske också vill hålla ett extra par underkläder eller byxor i skolan eller i din väska för nödsituationer om din dynor eller tampon läcker.Det kan tyckas konstigt att göra det, men du blir så tacksam om du någonsin behöver dem.
  • Bild med titeln Deal med en period i grundskolan Steg 6
    3. Inte panik om din period tar dig överraskning. Håll dig lugn och tänk på vad du behöver göra. Om din period startade och du inte har en kudde, eller om din kudde eller tampong läckte, kan du prata med en pålitlig vän, kvinnlig lärare, rådgivare eller sjuksköterska att be om leveranser. Skolor har vanligtvis en leverans av kuddar och tamponger de kan ge dig. Du kan också begära att ringa dina föräldrar så att du kan gå hem om du hellre skulle göra det.
  • Om din period startade när du inte förväntade dig den, eller du har slutat av kuddar eller tamponger, kan du alltid använda toalettpapper. (Vik en lång bit av toalettpapper i en rektangulär form, använd sedan ett annat papper för att säkra det runt sidorna.) Det kommer att fungera en kort stund tills du kan komma hem.
  • Om din kudde eller tampon läcker och lämnar en plats på dina byxor, försök dra din tröja ner över din bum.Eller binda en tröja eller jacka runt midjan.
  • Var inte generad om att be om hjälp.Vuxna kommer att förstå och kommer inte att göra roligt med dig.Det hänt förmodligen även med dem!
  • Bild med titeln Deal med en period i grundskolan Steg 7
    4. Vet när du ska gå till din läkare.När du får din period för första gången behöver du inte gå till din läkare. Men om något av följande saker händer, be dina föräldrar att ta dig till doktorn. Det kanske inte är något dåligt, men det är alltid en bra idé att kontrollera, bara för att vara säker.
  • Du känner mycket smärta i magen eller har verkligen, riktigt dåliga kramper.
  • Den vaginala urladdningen du får mellan perioder är gul, grå eller grön och luktar verkligen dåligt. Och din vagina känns kliande.
  • Din period varar längre än 7 dagar.
  • Du får dina perioder mindre än 21 dagar från varandra, eller mer än 45 dagar från varandra. (Även om du är yngre är det vanligare att ha oregelbundna cykelmönster.)
  • Du har några blödningar mellan dina perioder.
  • Metod 3 av 4:
    Hantera PMS
    1. Bild med titeln Deal med en period i grundskolan Steg 8
    1. Förbered dig för möjligheten till PMS.PMS, eller premenstruellt syndrom, är något du kan få före och / eller under din period.PMS kan innehålla saker som kramper, smärta i ryggen, sorg, humörförändringar, finnar, uppblåsthet, huvudvärk och till och med ömhet i dina bröst.Det är inte kul, men det går bort.Varje tjej upplever pms annorlunda.Vissa tjejer kommer att få alla symtom varje månad, och vissa tjejer kommer knappast någonsin att få symptom.
  • Bild med titeln Deal med en period i grundskolan Steg 9
    2. Träna regelbundet.Träning kan faktiskt hjälpa dina kramper att gå bort, eller åtminstone inte vara så illa.Övning kan innehålla att spela sport, gå till en cykeltur, hoppa på en trampolin, gå skateboarding, ta en vandring ... vad du än tycker är roligt.
  • Bild med titeln Deal med en period i grundskolan Steg 10
    3. Äta ordentligt.Se till att du äter mycket frukt och grönsaker.Flickor mellan åldrarna 9 och 13 bör äta minst 6 portioner frukt och grönsaker varje dag.Försök att inte äta mycket salt och söta matar, eller dricker som cola.
  • Bild med titeln Deal med en period i grundskolan Steg 11
    4. Få tillräckligt med sömn varje natt.Flickor ska få cirka 9 timmars sömn varje natt.Och du kommer sannolikt att du är mer trött under din tid, så gå och lägga mig tidigare om du måste.
  • Bild med titeln Deal med en period i grundskolan Steg 12
    5. Ta smärtstilledning."Over-the-counter" mediciner är piller som dina föräldrar kan köpa på en drogbutik utan att gå till doktorn. Läkemedel som ibuprofen, ketoprofen, naproxen och aspirin är några som kan hjälpa, men du borde aldrig ta dem utan att först fråga dina föräldrar.Dina föräldrar hjälper dig att räkna ut hur mycket att ta, och när.
  • Ibland är PMS-symtom dåligt att det läkemedlet du köper på drogbutiken fungerar helt enkelt inte.Om du har provat allt annat och ingenting fungerar, fråga dina föräldrar att ta dig till doktorn för att prata om receptbelagda läkemedel.
  • Bild med titeln Deal med en period i grundskolan Steg 13
    6. Fråga dina föräldrar eller läkare om du ska ta vitaminer.Vissa vitaminer och mineraler kan hjälpa PMS-symtom - folsyra, kalcium med vitamin D, magnesium, vitamin B6 och vitamin E.Alla dessa vitaminer och mineraler finns på alla drog- eller mataffär, men de belopp du tar beror på din ålder.Innan du tar vitamin och mineraler, tala med din läkare och fråga dem hur mycket du ska ta.
  • Metod 4 av 4:
    BUSTING PERIOD MYTHS
    1. Bild med titeln Deal med en period i grundskolan Steg 14
    1. Gå och simma.Simning medan du har din period är helt okej.Men eftersom dynor absorberar vätska, kommer de att absorbera vatten medan du simmar och blir ganska värdelös.När du simmar kan du föredra att bära en tampong.Om du inte vill ha en tampong, kan du försöka bära en kudde eller pantyliner, men du bör ändra det omedelbart när du kommer ut ur vattnet.
  • Bild med titeln Deal med en period i grundskolan Steg 15
    2. Få motion.Övning är ett bra sätt att hjälpa dina PMS-symtom som kramper och muskelsmärta.Du kan fortfarande göra någon aktivitet när du har din period som du kan göra när du inte hade det.Du behöver inte ändra ditt dagliga liv när du får din period.
  • Bild med titeln Deal med en period i grundskolan Steg 16
    3. Försök spåra din period. Spåra din period kan hjälpa dig att räkna ut när din period ska börja så vet du när du ska ha leveranser till hands. Du kan hitta några periodspårare online - bara söka efter "periodspårare" eller "periodkalkylator."Ladda ner perioden spårningsappar som ledtråd, för att markera datumen för perioden. Tänk på att allas kropp är annorlunda, och det finns inget säkert sätt att förutsäga exakt när din period kommer att komma.
  • Bild med titeln Deal med en period i grundskolan Steg 17
    4. Förstå vad som utgör din period. Utmatning under din period är inte 100% blod.Perioder startar vanligtvis ljus och vätskan ser brunaktig röd.Efter några dagar blir din period "flöde" tyngre, och det blir en mörkare nyans av rött.Därefter saktar det ner och blir lättare igen tills det slutligen slutar.Medan vätskan kan se ut som rent blod, oroa dig inte, det är det inte.Vätskan är faktiskt din livmoderfoder (den plats där en bebis skulle växa) tas bort från din kropp.Det är främst vävnad och vätskor, med en liten bit av blod.Det är den lilla bloden som fläckar all vätska en röd färg.
  • Tips

    Förutom de "normala" kuddarna och tampongerna som finns i de flesta butiker finns det flera miljövänliga alternativ att överväga.Detta inkluderar dynor gjorda av tyg som kan tvättas och återanvändas, såväl som menstruationskoppar.Om du är intresserad av några av dessa alternativ, gör en online-sökning och undersöka vilka alternativ du kanske vill försöka.
  • Fråga din mamma eller en pålitlig kvinna om bra märken för kuddar eller tamponger.
  • Ta alltid med en kudde, pantiliner eller tampong i fickan.
  • Drick mycket vatten. Du är periodutsläpp är vätska som du förlorar under din period. Fyll i dig med vatten. Det hjälper också lugna kramper eller buksmärtor.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande