Hur man bestämmer varför din period är sen

Att ha en sen period kan vara en stressig situation för någon kvinna. Oavsett om du hoppas på graviditet eller undrar vad orsaken kan vara, att hitta svaret är viktigt för ditt mentala och fysiska välbefinnande. Förutom graviditet finns det många saker som kan påverka regelbundet av din menstruationscykel. Höga stressnivåer, ändra din rutin, gå på nya läkemedel, skära en betydande mängd kalorier, göra ansträngande träning, med en medicinsk sjukdom, genomgå operation nyligen, med en infektion, ändra dina sexuella aktiviteter, eller till och med byta upp din träningsrutin Alla fördröjer det normala startdatumet för din period. Var noga med att hålla reda på din period varje månad så att du vet när du förväntar dig att den ska börja. Och kontakta alltid din läkare om du är orolig för eventuella underliggande medicinska orsaker som sköldkörtelfrågor, autoimmun sjukdom eller polycystiskt äggstockssyndrom.

Steg

Metod 1 av 3:
Med tanke på möjliga orsaker
  1. Bild med titeln Bestäm varför din period är sen steg 1
1. Tänk på möjligheten till graviditet. En av de mest kända orsakerna till en sen period är graviditet. När du blir gravid, kasta du inte längre din livmoderfoder, vilket orsakar din period varje månad.
  • Om du är sexuellt aktiv bör du överväga graviditet som en möjlighet - även om du är försiktig. Ingen form av födelsekontroll är 100% effektiv, så det finns alltid en chans.
  • Bild med titeln Bestäm varför din period är sen steg 2
    2. Bestäm om du har förlorat eller fått en betydande mängd vikt. Att förlora eller få en stor mängd vikt kan ha en drastisk effekt på din övergripande hälsa, till exempel genom att du får missa en period eller ha oregelbundna perioder. Om du är överviktig, bulimisk eller anorexisk, kan det också vara bidragande faktorer till varför du har missat en period nyligen.
  • Bildbetiteln Bestäm varför din period är sen steg 3
    3. Bestämma om medicinering kan vara att skylla på. Vissa läkemedel, såsom depot medroxyprogesteronacetat (Depo-Provera), kan störa dina perioder. Till exempel kan du inte ha en period efter ett år med att ta depo-provera, och om du har perioder kan de vara oregelbundna. Kontrollera din medicineringsmärkning eller fråga din apotekspersonal om oregelbundna perioder kan vara en biverkning av din medicinering.
  • Bild med titeln Bestäm varför din period är sen steg 4
    4. Tänk på din alkohol, läkemedel och nikotinanvändning. Dricker alkohol, med hjälp av olagliga droger, och rökning cigaretter kan också störa dina menstruationscykler. Undvik att använda alkohol, droger och nikotin för att se om det hjälper till att återställa dina perioder. Om du behöver hjälp att sluta, prata med din läkare.
  • Bild med titeln Bestäm varför din period är sen steg 5
    5. Reflektera över om din livsstil. Att vara en högskolestudent eller vara en idrottsman är båda faktorer i huruvida du har regelbundna perioder. Ca 2 till 3% av kvinnorna som är högskolestudenter eller idrottare har oregelbundna perioder.
  • Bild med titeln Bestäm varför din period är sen steg 6
    6. Tänk på eventuella ändringar i din rutin. Eventuella ändringar i ditt normala schema är sannolikt att orsaka en förändring i din menstruationscykel. Din kropp är mycket uppmärksam på dessa typer av förändringar och din månadscykel är ofta en av de första platserna som effekterna kan ses. Tänk på din rutin under den senaste månaden och överväga om du har gjort några ändringar i hur du normalt lever ditt liv.
  • Detta kan inkludera att få ett nytt jobb, ändra ditt sovande schema, resa, ta en ny medicin, börja eller stoppa en viss metod för födelsekontroll (som p-piller), blir mer eller mindre sexuellt aktiv, eller ändrar din träningsrutin.
  • Bildbetiteln Bestäm varför din period är sen steg 7
    7. Övervaka dina stressnivåer. Stress är en av de största orsakerna till sena perioder. Om du har mycket stress i ditt liv, känslomässigt eller annat, kan det kraftigt påverka regelbundet av dina perioder. Försök att minimera mängden stress i ditt vardag för att hjälpa till att reglera din period.
  • När du försöker bestämma varför din period är sen, tänk på om du har upplevt mycket stress under den senaste månaden eller inte. Gick du igenom en smärtsam uppdelning? Har du haft en stor tidsfrist på jobbet? Har du haft besvärliga houseguests? Har du ett stort papper?
  • Metod 2 av 3:
    Få professionell hjälp
    1. Bild med titeln Bestäm varför din period är sen steg 8
    1. Ta en Hem Graviditetstest. Eftersom en sen period kan indikera att du är gravid kan det vara till hjälp att ta ett graviditetstest. Du kan köpa pålitliga homosexuella tester från de flesta apotek och livsmedelsbutiker. Dessa tester involverar urinering på teststickan och väntar några minuter för att resultaten ska visas.
    • At-home graviditetstest är vanligtvis ganska exakta. Men för de mest exakta graviditetstesterna bör du besöka din läkares kontor.
  • Bild med titeln Bestäm varför din period är sen steg 9
    2. Kontakta din läkare. Det finns många fysiska faktorer som kan försena starten på din menstruationscykel. Om du är orolig, gör ett möte med din läkare så att de kan köra några tester för att bestämma orsaken. Åtminstone kommer din läkare att kunna utesluta några av de allvarligare medicinska möjligheterna och erbjuda dig lite sinnesro.
  • Din läkare kommer att köra test för att bestämma möjliga medicinska orsaker till din försenade period - som hormonell obalans, sköldkörtelfrågor eller polycystiskt äggstockssyndrom (PCOS).
  • Bildbetiteln Bestäm varför din period är sen steg 10
    3. Börja ta orala preventivmedel. Förutom att förhindra graviditet används p-piller ofta för att hjälpa till att reglera perioder. Denna typ av medicin är ganska effektiv för att få din kropp att börja menstruationscykeln samtidigt varje månad.
  • Kom ihåg att p-piller inte är för alla. Om du är glömlig över att ta medicin kommer det inte vara lika effektivt för dig. Om du är rökare finns det en större risk för stroke för dem som tar p-piller och är över 35 år gammal.
  • Andra former av preventivmedel kan också hjälpa till att reglera din period - som intrauterin enheter (IUD). Fråga din läkare vilken typ som är bäst för dig baserat på din specifika medicinska historia, livsstil och personliga preferenser.
  • Metod 3 av 3:
    Håller poster
    1. Bild med titeln Bestäm varför din period är sen steg 11
    1. Markera det på en kalender varje månad. För att avgöra om din period är sen, behöver du veta när du ska förvänta dig varje månad. Eftersom allas kropp är annorlunda, bör du hålla reda på dina månatliga cykler över tiden så att du kan veta vad som är normalt för din kropp. Använd en kalender för att lämna en anteckning som indikerar när din period kommer varje månad.
    • En normal vuxencykel kan vara var som helst mellan 21 och 35 dagar, även om medelvärdet är typiskt 28 dagar.
  • Bild med titeln Bestäm varför din period är sen steg 12
    2. Använd en online spårningswebbplats. Det finns många online-webbplatser som är utformade för att hjälpa dig att hålla reda på dina månatliga cykler. Oavsett vilken webbplats du väljer kommer att be dig att ange en grundläggande information om din ålder och hälsa för att skapa ditt konto. När du har registrerat måste du mata in början och slutdatum för din cykel varje månad. Efter några månader börjar online-verktyget använda algoritmer för att beräkna när du ägglossar och när du ska förvänta dig din period.
  • Några av de bästa periodens spårningswebbplatser inkluderar mymonthlycycles, MonthingInfo och StrawBerrestal.
  • Du kan också använda online-periodkalkylatorer, som de som erbjuds av alltid och Kotex, för att bestämma när du borde förvänta dig din nästa period.
  • Bild med titeln Bestäm varför din period är sen steg 13
    3. Ladda ner en periodspårningsapp för din telefon. Det finns många periodspårningsapplikationer som du kan ladda ner på din telefon och använda för att övervaka dina symtom eller förutsäga när din nästa period börjar. Det här är bra för att spåra din menstruationshälsoinformation på ett diskret sätt, samtidigt som informationen är lättillgänglig. Hämta bara en av dessa appar på din telefon och skapa ett konto. Du måste fylla i någon grundläggande information och sedan spela in dina perioduppgifter varje månad.
  • Några av de bästa spårningsprogrammen inkluderar Perytracker, Clue och MyPill. De flesta av dessa appar är gratis och tillgängliga på både iPhones och Androids.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande