Hur man känner sig bekväm med ett ärr

Ärr kan få dig att känna dig ofullkomlig och obekväma.Det finns dock flera sätt att övervinna ditt obehag med ditt ärr. Om ditt ärr är djupt och synligt kan du upptäcka att prata om det och utsätta det för vänner och familj gör att du mår bättre. Du kan också behandla ditt ärr för att minimera synligheten. Om du lider av känslor av extrem skuld eller skam på grund av ditt ärr, överväga att konsultera en terapeut.

Steg

Metod 1 av 4:
Tänker på ditt ärr
  1. Bild med titeln känner sig bekväm med ett ärr steg 1
1. Fråga dig själv om du är redo att exponera ditt ärr. Exponera dina ärr för världen är inte ett nödvändigt steg mot att vara bekväm med ditt ärr.Vissa människor tror att dölja ärret är en indikator på skam eller obehag.Du kan dock bli bekväm med ditt ärr utan att känna sig skyldig att avslöja det.Vänta tills du är redo att exponera ditt ärr.Utsätt inte dina ärr bara för att någon annan - en vän, familjemedlem eller mentor - trycker på dig att göra det.
  • Bild med titeln känner sig bekväm med ett ärr steg 2
    2. Fokusera inte på människor som stirrar.Om någon tar ett intresse för ditt ärr, kom ihåg att de är undantaget, inte regeln.Med andra ord, varje gång du fångar någon som stirrar på dina ärr, tänker på alla de människor som har gått igenom eller interagerat med dig och inte visat synlig nyfikenhet eller kasta en dömningsväg.Medan vissa människor kommer att blicka intensivt på ditt ärr, kommer de flesta inte att bry sig.Fokusera inte på de människor som ser på dig roligt.
  • Bild med titeln känner sig bekväm med ett ärr steg 3
    3. Inse att din fysiska kropp bara är en del av dig.Skönhet har många aspekter.Medan du har felfri hud anses allmänt vara en indikator på idealisk skönhet, är inre skönhet viktigare.Inre skönhet - kvaliteten på din personlighet - definierar vem du är på ett sätt som din fysiska form inte gör det.Genom att hålla medvetet om det faktum att ditt externa utseende inte är lika viktigt som det verkliga, inre dig, blir du mer bekväm med ditt ärr.
  • Göra en "Soul collage "- en visuell representation av vem du är på insidan.Inkludera bilder av dina förhoppningar, ambitioner, talanger och drömmar.Till exempel, om du längtar efter att resa världen, inkludera bilder av långt borta platser i din collage.Om du anser dig om en kärleksfull person, inkludera bilder av ömma scener som en morbjörn mata sina ungar.
  • Bild med titeln känner sig bekväm med ett ärr steg 4
    4. Omfamna ditt ärr.Använd ärret som en påminnelse om smärtan du överlevde.Leta efter en meningsfull anslutning till ärrvävnaden.
  • Om dina ärr är självinducerade kan du använda ärret för att påminna dig om att du har flyttat bortom smärtan som körde dig för att skära dig själv.
  • Om dina ärr är från en operation eller en smärtsam olycka, kom ihåg att du gjorde det genom trots att det var svårt.Som det gamla ordspråket går, det som inte dödar dig gör dig starkare.
  • Metod 2 av 4:
    Exponera ditt ärr
    1. Bild med titeln känner sig bekväm med ett ärr steg 5
    1. Undersök ditt ärr när du är ensam. Titta på ditt ärr när du är hemma.Stäng om det behövs, stäng dörren.Ta bort eventuella smink eller smycken som kan täcka ditt ärr.Försök att spendera mer tid hemma med dina ärr (er) upptäckta.Detta kommer att göra dig mer accepterande av och bekväma med ditt ärr.
  • Bild med titeln känner sig bekväm med ett ärr steg 6
    2. Börja långsamt när du avslöjar dina ärr. Om du har ett ärr på armen, kan du till exempel ha långärmad tröjor varje dag.För att börja känna dig mer bekväm med dina ärr, försök att ha en kortärmad tröja en dag varje vecka.Om du har framgång med den kortärmade tröjan en gång i veckan, gå vidare och försök ha på sig korta ärmar två gånger nästa vecka.Fortsätt på detta sätt tills du har blivit bekvämare med att visa ditt ärr i allmänhet.
  • Kanske kan du visa ditt ärr till en vän innan du avslöjar det till hela världen.Din vän ska erbjuda dig en stödjande reaktion.Detta kommer att bygga ditt självförtroende och förbereda dig bättre för att avslöja ditt ärr för allmänheten.
  • Bild med titeln känner sig bekväm med ett ärr steg 7
    3. Avslöja dina ärr under träning. När du tränar kan det vara svårt att dölja ditt ärr.Gör inte extrema försök att dölja ditt ärr när du tränar.Det skulle till exempel vara ovanligt att bära långa ärmar i gymmet, eller när du cyklar på en varm dag.Dressing på detta sätt skulle dra mer uppmärksamhet åt dig än att rida om öppet med ditt ärr avslöjat.
  • Bild med titeln känner sig bekväm med ett ärr steg 8
    4. Förbered dig på frågor om ditt ärr.När du har ett betydande och märkbart ärr kan människor som är nyfiken på det närma dig med frågor.Till exempel kan du bli frågad, "Hur fick du det ärr?", "Gjorde det ont?", Eller" När fick du det?"
  • Bild med titeln känner sig bekväm med ett ärr steg 9
    5. Förbered dig för att människor inte märker.Om du har bestämt dig för att avslöja ditt ärr efter att ha täckt det under lång tid, kommer du förmodligen att överväga att göra det som en viktig personlig milstolpe.Du kan ha förberett för de svåra frågorna människor kan konfrontera dig med om ditt ärr.Men för varje person som väljer att stirra och fråga dig om ditt ärr, är chansen att det finns mycket mer som inte kommer att märka eller bryr dig om att du har ett ärr.
  • Medan det i allmänhet är det bra att människor inte plågar dig om ditt ärr, du kan känna dig upprörd eller ha blandade känslor om denna erfarenhet.Du kanske känner att din smärta inte spelar någon roll för andra, eller känner dig besvikelse att det inte fanns mer spänning kring ditt beslut att avslöja ärret.
  • Bild med titeln känner sig bekväm med ett ärr steg 10
    6. Utveckla en backup-plan.Om du väljer att avslöja dina ärr, men av någon anledning att känna sig obekväma när du gör det, se till att du kan täcka dem igen snabbt om det behövs.Till exempel, om du går ut en dag med ditt ärr exponerade och börja känna sig besvärligt på grund av att folk stirrar på dig, sätta på en tröja för att täcka ärret.På det här sättet fortsätter du inte att locka oönskade uppmärksamhet.
  • Inte tillbaka ur att exponera ditt ärr för snabbt.Även om det känns besvärligt eller svårt, en först, håller det ut ett bra sätt att bygga förtroende.
  • Metod 3 av 4:
    Pratar om ditt ärr
    1. Bild med titeln känner sig bekväm med ett ärr steg 11
    1. Bestäm vad du vill dela om ditt självpåskilda ärr.Om du har ett självtillförd ärr eller ärr, kan folk (inklusive tonåringar) fråga dig om det av nyfikenhet, eller för att de känner till någon som har ett självtillförd ärr själva.Att prata kandidat om ditt ärr kan hjälpa dig att bli mer bekväm med det, men lyssna noga på personens ton och ifrågasättande för att bestämma vad du vill dela med den person som frågar.
    • Kanske är den nyfikna individen engagerande i självskada själva och frågar dig om det eftersom de inte har någon annan att prata med om det.
    • Håll dig anpassad till konversationens ton och dyker djupare med personen om möjligt.Du kan till exempel säga till dem: "Det här ärret är en påminnelse om en grov lapp som jag gick igenom.Känner du till någon som har engagerat sig i självskada?"
    • Använd dessa konversationer som möjligheter att utbilda och informera andra om svårigheterna med självskada och relaterade ärr.
    • Att prata genom din erfarenhet med andra kan ofta hjälpa dig att känna dig mer bekväm med ditt ärr och kan inspirera någon annan att göra en positiv förändring.
    • Dela inte information om ditt ärr om du inte är bekväm att göra det.
  • Bild med titeln känner sig bekväm med ett ärr steg 12
    2. Prata med dina vänner om dina ärr.Goda vänner kommer att stödja dig och vara förståelse för svårigheten du har att öppna om ditt ärr.Du bör också rikta dina vänner om vad du ska säga om någon frågar dem om ditt ärr.
  • Människor känner sig ofta obekväma om något uppenbart men privat som ett ärr.Nyfiken människor som inte känner dig bra kan därför fråga dina vänner vad som hände istället för att fråga dig.
  • Ge dina vänner med riktningar om hur du vill att de ska svara på dessa frågor.
  • Till exempel, om du vill behålla kontrollen över fördelningen av information om ditt ärr, borde du berätta för dina vänner att rikta alla frågor till dig.Dina vänner kan svara på en fråga om ditt ärr genom att säga: "Jag tror inte att min vän skulle uppskatta mig prata om det.Du måste fråga honom / henne."Det här är ett bra alternativ när ärret är personligt.
  • Rollspel med dina vänner för att säkerställa att de förstår dina önskemål om vad som är acceptabelt att dela om ditt ärr.Låtsas vara en främling som frågar om information om ditt ärr och fråga probing frågor.
  • Att prata med dina vänner om ditt ärr kan visa dina vänner som du litar på dem med känslig information och hjälper till att fördjupa din vänskap.
  • Bild med titeln känner sig bekväm med ett ärr steg 13
    3. Känn inte skyldig att prata om dina ärr.Om en främling eller bekant närmar dig och uttrycker intresse för hur du fick ditt ärr, kanske du inte vill dela historien med dem.Hyrligt men ordentligt neka sin begäran om ytterligare information genom att säga: "Jag vill inte prata om det," eller "tack för din oro, men det är en privat sak."Dela inte information med personer du inte känner dig bekväm med.
  • Bild med titeln känner sig bekväm med ett ärr steg 14
    4. Nätverk med andra som kämpar med sina ärr.Att dela historier och känslor om att ha ett ärr kan hjälpa din normalisera din egen erfarenhet.Scar Information Service erbjuder en lång lista med ärrrelaterade grupper på sin webbplats på http: // smith-brorson.com / awm / ärr-info / användbara kontakter / ärr-relaterade organisationer /.Kontakta den här listan och sök efter en supportgrupp nära dig.
  • Om du inte hittar en grupp nära dig, överväga att starta en eller gå med i en allmän grupp för individer med kroppsbildsproblem.
  • Du kan också ha framgång söker grupper relaterade till din specifika typ av ärr.Du kan till exempel kunna prata om bröstcancer ärr i en bröstcancer support grupp.
  • Bild med titeln känner sig bekväm med ett ärr steg 15
    5. Kontakta en terapeut.Du kan vara obekväma med ditt ärr eftersom det orsakar dig förlägenhet eller skam.För att kunna arbeta genom dessa problem och konfrontera dina känslor om ärret, kan du behöva prata med en terapeut.Terapeuter är speciellt utbildade för att hjälpa dig att konfrontera de komplicerade känslor du har om ditt ärr.
  • Metod 4 av 4:
    Minimera ditt ärr
    1. Bild med titeln känner sig bekväm med ett ärr steg 16
    1. Börja med ärrbehandling omedelbart efter såret har läkt.De första sex månaderna av ett ärrläkning är det viktigaste för att bestämma hur bra det kommer att läka på lång sikt.Därför bör du börja ärrbehandling så snart som möjligt efter läkning är klar.
    • Om ditt sår fortfarande sys upp eller bandat, använd inte några grädde eller andra behandlingar.
    • Rengör alltid det ärriga området innan du applicerar grädde eller andra behandlingar.
  • Bild med titeln känner sig bekväm med ett ärr steg 17
    2. Applicera silikongel.Silikon kan minska ärrvävnaden och kan till och med förhindra hypertrofisk ärrbildning. Ett hypertrofiskt ärr är en som lyfts upp och står ut från resten av din hud. Applicera en liten mängd gel till ditt ärr och gnid försiktigt två gånger i upp till tre månader.Silikongel har visat sig minska missfärgning och höjning av huden på grund av ärrbildning.Silikongel är lättillgängligt på ditt lokala apotek.
  • Bild med titeln känner sig bekväm med ett ärr steg 18
    3. Massage ärret försiktigt.Placera ditt index och mittfingrar över ditt ärr och gnid försiktigt i en cirkulär rörelse.Gör det här en gång dagligen i ungefär tre månader efter operationen.Massera ärret har visat sig minska både smärta och synlighet för att återvinna ärrvävnad.
  • Bild med titeln Känn dig bekväm med ett ärr steg 19
    4. Applicera en fuktgivande grädde. Om huden runt ett sår producerar överskottskollagen - ett naturligt förekommande protein - kommer ditt ärr att höjas, vilket gör din hud ojämn.Fuktgivande krämer förbättrar hudens förmåga att återhämta sig från ett sår och uppmuntrar en balanserad produktion av kollagen runt såret.Det finns många fuktgivande krämer tillgängliga.
  • Ta en liten dab på fingertopparna och massera det försiktigt i huden med en cirkulär rörelse.Gör det två gånger dagligen i fem minuters sessioner.Varje fuktgivande grädde kommer att fungera för att hjälpa dig att behandla ditt ärr.
  • Bild med titeln känner sig bekväm med ett ärr steg 20
    5. Använd Sunblock.Eftersom den ärriga huden inte innehåller de normala pigmenten, brinner resten av huden, det lätt.Dessutom är ditt solskyddade ärr mer sannolikt att bli och förbli mörkare än resten av din hud om du inte använder solskyddsmedel. Därför, med solblock när du går ut för en betydande tids längd rekommenderas i minst ett år efter att ha fått ärr.
  • Använd en solskyddsmedel av åtminstone SPF 35.
  • Gnugga solskyddet på ditt ärr i en cirkulär rörelse med fingrarna.
  • Varningar

    Var uppmärksam på alla allergier eller känsligheter som du kanske måste ha en given kräm eller lotion.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande