Hur man kontrollerar stammar

De flesta har upplevt dread av offentligt talande, eller svår ångest före en intervju. Medan stammar och stammering är ett fysiskt talhinder, är en av dess stora effekter att orsaka denna rädsla i vardaglig konversation, och denna rädsla gör i sin tur stammen värre. Medan det inte finns något sätt att bota en stammar helt, kan bryta denna cykel av ångest och stress minimera stammens allvar och minimera dess effekt på ditt liv.

Steg

Metod 1 av 3:
Reducera ångest över stammar
  1. Bild med titeln Control Stuttering Steg 1
1. Förstå hur stammar fungerar. När en person styndar, kan stammaren helt blockera sitt tal, för att de ska repetera ljud eller orsaka dem "pinne" på ett ljud för länge. Under ett block trycker Vocal Chords tillsammans med stor kraft, och personen kan inte tala tills spänningen släpps. Blir bekväm med stammen och övar följande tekniker kommer att göra denna spänning mindre allvarlig.
  • Även om det inte finns någon botemedel mot stammar, hjälper dessa tekniker att minska det till hanterbara nivåer tills det är ett mycket mindre hinder. Människor med Stuters har vunnit utmärkelser i sådana tal-religerade fält som sportskommentarer, TV-journalistik, agerande och sång.
  • Bild med titeln Strålstammar Steg 2
    2. Steg utanför din skam. Stammar har inget att göra med lägre intelligens, personliga misstag eller dålig föräldraskap. Det betyder inte att du är en särskilt nervös eller orolig person, bara att du är utsatt för stammar situationer som kan göra någon nervös. Inse att din stotter inte har något att göra med vem du är som person. Det är normalt att skämmas, men förstå att det inte finns någon rationell anledning bakom det kan hjälpa dig att känna sig skam mindre ofta och mindre smärtsamt.
  • Bild med titeln Strålstammar Steg 3
    3. Öva talar framför stödjande människor. Troligen dina vänner och familj känner dig stotter, så det finns ingen anledning att känna sig ångest "avslöjande" din stotter till dem. Var öppen om det faktum att du vill träna ditt tal och läser högt för dem eller försöker ansluta sig till en konversation. Detta är ett bra steg att ta, och en som stödjande vänner borde stödja om du låter dem veta vad du gör.
  • Bild med titeln Control Stuttering Steg 4
    4. Sluta undvika talande situationer. Många som stotter försöker dölja det faktum, antingen genom att undvika vissa ljud eller genom att undvika stressiga talande situationer helt. Du behöver inte gå ut ur din väg för att prata runt mobbningar, men försök att inte hålla tillbaka eller byta till säkrare ord när du pratar med vänner, stödjande familjemedlemmar och främlingar. Ju fler konversationer du håller medan stammar, desto mer inser du att det inte håller dig tillbaka eller stör andra människor nästan lika mycket som du kanske tror.
  • Bild med titeln Strålstammar Steg 5
    5. Adressera beteendet hos människor som retar dig. Bullies är en sak - de försöker få dig irriterad eller upprörd, och det är bäst att ignorera dem eller rapportera sitt beteende för människor i auktoritet. Vänner, å andra sidan, ska stödja varandra. Om en vän retar dig om din stotter på ett sätt som gör dig orolig, låt dem veta det stör dig. Påminna dem om de glider tillbaka till gamla vanor och varnar dem för att du kanske behöver spendera mindre tid tillsammans om de fortsätter att orsaka lidande.
  • Bild med titeln Control Stuttering Steg 6
    6. Gå med i en supportgrupp för personer som stotter. Sök online för en stammar supportgrupp i ditt område, eller gå med i ett onlineforum. Som med många utmaningar kan stammar vara lättare att hantera om du har en grupp människor som delar sina erfarenheter. Det här är också utmärkta ställen att hitta fler rekommendationer om att hantera din stotter eller minska din rädsla för stammar.
  • Nationella stammarföreningar finns i Indi, Storbritannien, och många andra nationer.
  • Bild med titeln Strålstammar Steg 7
    7. Känn inte behovet av att bota din stammar helt. En stotter går sällan helt, men det betyder inte att du har misslyckats med att styra den. När du väl fungerar med minimal ångest i talande situationer är det inte nödvändigt att panik när din stammar kort blir svårare. Att minska din ångest hjälper dig att leva med en stotter och minimera den mängd stress som det orsakar.
  • Metod 2 av 3:
    Hantera en stotter
    1. Bild med titeln Control Stuttering Steg 8
    1. Tala i en bekväm takt när du inte stammar. Det är inte nödvändigt att sakta ner, påskynda, eller på annat sätt ändra dina talmönster medan du inte är aktivt stammar. Även om du bara talar utan avbrott för några ord i taget, tala dem med din normala kurs istället för att försöka ändra dina talmönster för att undvika en stotter. Det är mer effektivt att koppla av och fokusera på vad du säger, snarare än spänd och fokusera på hur du säger det.
  • Bild med titeln Control Stuttering Steg 9
    2. Ta hela tiden du behöver komma igenom en stotter. En viktig källa till ångest, och en stor anledning vissa människor som stotter, är känslan av att du måste driva igenom ett ord omedelbart. Faktum är att sakta ner eller pausa när du når ett stammar hinder kan träna dig för att prata mer smidigt och med mindre ångest.
  • Bild med titeln Control Stuttering Steg 10
    3. Håll andan som strömmar. När du hänger upp på ett ord, kommer din första reaktion att hålla andan och försöka tvinga ordet ut. Detta förvärrar bara stammaren. Du måste fokusera på din andning när du talar. När du fastnar i ett block, paus, ta ett andetag och försök igen att säga ordet medan du försiktigt andas ut. När du andas, kopplar dina vokal ackord och öppnar sig, så att du kan prata. Detta är lättare sagt än gjort, men kan bli lättare med övning.
  • Bild med titeln Control Stuttering Steg 11
    4. Öva falska stammar. Paradoxalt kan du hjälpa dig att hantera din stotter genom att avsiktligt upprepa svåra ljud. Om du är orolig över tiden när du inte kan kontrollera ditt tal, gör ljudet medvetet för att återfå den kontrollen. Ordspråk "d. d. d. hund." känns annorlunda än stotter "d-D-D-hund". Du försöker inte tvinga dig igenom till det fulla ordet. Du säger helt enkelt ljudet, vilket gör det klart och långsamt, fortsätt sedan till ordet när du är redo. Om du stutter igen, upprepa ljudet tills du känner dig redo att försöka igen.
  • Detta kan ta mycket träning för att bli bekväm med, speciellt om du är van att gömma din stotter istället för att acceptera den. Öva dig själv först om det behövs, sedan arbeta dig upp till att använda denna teknik i allmänhet.
  • Bild med titeln Strålstammar Steg 12
    5. Leda upp till ett hinder med ett lättare ljud. En gemensam upplevelse bland människor som stotter är känslan av en "vägg" eller hinder som de vet kommer upp på ett visst ljud. Göra det här hindret lättare att överträffa genom att leda till det med ett ljud du inte har några problem med. Till exempel, vilket gör en nasal "Mmmm" eller "nnnnn" ljud kan hjälpa dig "smyga förbi" en svår hård konsonant som k eller d. Med tillräckligt med övning kan det här göra dig självsäker att säga det svåra ljudet normalt, och bara hålla det här tricket i väskan i stressiga situationer.
  • Om du har problem med m och n ljud kan du prova en "sss" eller "aaa" ljud istället.
  • Bild med titeln Control Stuttering Steg 13
    6. Kontakta en talterapeut. Att anlita en talterapeut för att hjälpa dig att kraftigt minska effekten Stamping har på ditt liv. Liksom med de andra teknikerna som beskrivs här kan övningarna och råd som en talterapeut utvecklas för dig är avsedd att hjälpa dig att styra din stammar och minimera dess inverkan på ditt tal och känslor, inte eliminera det helt. Det kan ta mycket övning för att använda dessa terapi-tekniker i den verkliga världen, men med tålamod och realistiska förklaringar kan du förbättra ditt tal mycket.
  • Om råd eller motion inte fungerar för dig, försök hitta en annan terapeut. Mer gammaldags terapeuter kan ge råd om att sakta ner ditt tal, eller föreslår andra övningar som många moderna forskare och människor som stutter hittar kontraproduktiv.
  • Bild med titeln Strålstammar Steg 14
    7. Tänk på ett elektroniskt talhjälp. Om din stammar fortfarande orsakar dig svår ångest, kan du köpa en elektronisk återkopplingsenhet, en speciell enhet som låter dig höra dig annorlunda och med en försening. Men dessa enheter kan kosta tusentals U.S. dollar, och är inte en perfekt lösning. De kan vara svåra att hantera i höga miljöer, som sociala sammankomster eller restauranger. Tänk på att dessa enheter är användbara som ett hjälpmedel, inte ett botemedel, och det är fortfarande användbart att utöva ångestreduceringsteknik och kontakta en talterapeut.
  • Metod 3 av 3:
    Hjälper ett barn som styndar
    1. Bild med titeln Strålstammar Steg 15
    1. Ignorera inte stammen. Många barn utvecklar en stotter i sina första år med att tala, men medan många av dem förlorar stammen inom ett år eller två betyder det inte att du inte borde hjälpa dem genom det. Talterapeuter som inte är aktuella på modern forskning kan rekommendera "väntar tills det går bort," Men det är en mycket bättre idé att vara medveten om barnets stotter och följ stegen nedan.
  • Bild med titeln Strålstammar Steg 16
    2. Sakta ner ditt tal något. Om du tenderar att vara en snabb högtalare är det möjligt att barnet kan kopiera dig genom att tala för fort för sina språkförmåga. Försök sakta ner ditt tal bara lite, hålla en naturlig rytm, och se till att du talar klart.
  • Bild med titeln Control Stuttering Steg 17
    3. Ge en avslappnad miljö där barnet kan tala. Ge barnet tid att prata i taget och placera där de inte är retade eller avbrutna. Om barnet är upphetsat att säga något, pausa vad du gör och lyssnar. Barn som inte känner att de har en plats att prata kan känna sig mer ångest över sin stotter eller bli mindre villig att prata.
  • Bild med titeln Strålstammar Steg 18
    4. Låt barnet avsluta sina meningar. Öka barnets förtroende genom att lyssna på ett stödjande sätt medan de talar. Försök inte avsluta sin mening för dem, och gå inte bort eller avbryta när de fastnar.
  • Bild med titeln Control Stuttering Steg 19
    5. Lär dig om att tillhandahålla föräldraodeback. En relativt modern typ av stammarbehandling för barn är ett system för föräldraåterkoppling, till exempel Lidcombe-programmet som utvecklats på 1980-talet. I dessa system tränar en terapeut föräldern eller vaktmästaren för att hjälpa barnet istället för att registrera barnet i ett terapiprogram direkt. Även om du inte kan hitta ett lämpligt program nära dig, kan du dra nytta av några av de här programmets principer.
  • Prata med barnet om stammen bara om barnet vill.
  • Komplimanger barnet när de talar utan stammar eller har en dag med lägre nivåer av stammar. Gör det här en eller två gånger om dagen i konsekventa tider, snarare än att göra en stor del av stammen genom att upprepa berömmen ofta.
  • Ge sällan negativ feedback genom att peka ut stammen. Gör inte det när barnet är upprörd eller frustrerat.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Om du blir bekväm i person-till-person-konversation men fortfarande har telefonens ångest, gör en punkt att träna telefonsamtal. Vissa människor kan hitta att ringa främlingar siffror eller det offentliga antalet företag mindre stressiga än att ringa vänner.
  • Ge dig själv belöningar när du gör ett bra jobb på det här. Uppmuntran är alltid en bra sak att göra.
  • Fortsätt öva medan du är hemma. Låtsas att det finns en folkmassa och försök att prata med "låtsas". Att göra detta kommer att öka ditt självförtroende och hjälper dig också att känna dig mer bekväm att tala i stora folkmassor. Men kom ihåg, ge inte upp, det tar lite tid.
  • Ta djupa andetag innan du talar om du känner dig ängslig.
  • Varningar

    Stammar kan orsaka eller förvärra ångest eller depression. Om du misstänker att du är deprimerad, prata med en läkare eller terapeut så snart som möjligt.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande