Hur man klarar kroppsdysmorfisk störning

Kroppsdysmorfisk störning (BDD) är en psykologisk sjukdom som orsakar lidande i miljontals, men har fått liten uppmärksamhet från allmänheten. BDD är en kronisk psykisk sjukdom som är relaterad till obsessiv tvångssyndrom (OCD), i vilken en fysisk fel, mindre eller tänkt, orsakar tillräckligt med skam och obehag för att kraftigt påverka de drabbade dagliga. Du kanske undrar varför du inte kan sluta besatta över hur du ser, varför du inte kan sluta titta i spegeln, eller varför du inte kan sluta plocka din hud. Om du känner att ditt oavsiktligt intresse för ditt utseende kontrollerar ditt liv och orsakar mycket elände, kan du ha BDD. Här är en grundläggande guide för att hjälpa dig att lära dig att klara av störningen.

Steg

Del 1 av 3:
Få nya uppfattningar
  1. Bild med titeln Kope med kroppsdysmorfisk störning Steg 1
1. Ta en kall, hård titt på dina övertygelser relaterade till ditt utseende. Det är nästan omöjligt att klara av BDD om du inte är medveten om det exakta innehållet i dina obsessiva tankar. Detta beror på att om dessa tankar inte undersöks och ändras, kommer de att fortsätta trots beteendeförändringar som du kan göra.
  • Några vanliga utseende relaterade antaganden som BDD-drabbade är innebära:
  • "Om människor ser det riktiga mig, kommer de att bli repulsed."
  • "Om jag kan se problemet, måste alla andra märkas det också."
  • "Om jag slappnar av mina standarder, så ska jag låta mig gå."
  • "Om jag inte ser perfekt ut, kommer ingen någonsin att älska mig."
  • "Om jag ser attraktiv ut, kommer jag att lyckas i livet."
  • "Om jag är ful, så har jag inget värde."
  • Bild med titeln Kope med kroppsdysmorfisk störning Steg 2
    2. Träna ditt sinne för att göra positiva utvärderingar av dig själv i sociala situationer. Många som hanterar BDD tenderar att överskatta sannolikheten för att andra kommer att svara på deras utseende negativt, underskatta deras förmåga att klara sig om detta inträffade och rabatt på någon information som tyder på att saker inte kommer att vara så illa som de förutspådde. Dessa förspänningar kan korrigeras bara genom att veta att de är vanliga misstag.
  • Till exempel, om du är på en social sammankomst, spendera tid med att fokusera på hur få personer har gjort negativa kommentarer om ditt utseende och hur positivt människor har svarat på din närvaro vid evenemanget eller hur många gånger du har blivit komplimang.
  • Bild med titeln Kope med kroppsdysmorfisk störning Steg 3
    3. Brainstorm Andra sätt att förstå ditt utseende. Även om det kan vara svårt, våga spela djävulens förespråkare och utmana dina egna övertygelser. Tänk på hur du utvärderar ditt eget utseende genom att man realistiskt om andras uppfattning om dig, och om hur viktigt utseende är mer allmänt.
  • Om du håller övertygelser att ditt utseende dikterar ditt värde som en person, påminna dig om de många egenskaper som du värde i andra. Observera att dessa andra egenskaper inte påverkas av utseende och att du själv har förmågan att värdera människor bortsett från hur de ser ut.
  • Bild med titeln Kope med kroppsdysmorfisk störning Steg 4
    4. Fokusera på vad du tar med till bordet. Jämförande tänkande (i.e. "Är jag mer eller mindre vacker än __?") är ett av de viktigaste sätten att vi utvecklar orealistiska förväntningar på oss själva. Genom att fullt ut utforska de egenskaper och gnistor som är unikt "du", Det blir mycket svårare att fokusera på vad du inte har.
  • Detta kan vara särskilt svårt med tanke på att många BDD-drabbade får frekvent trygghet om deras utseende som verkar inte ha någon inverkan.
  • Del 2 av 3:
    Byte av BDD-beteenden
    1. Bild med titeln Kopiera med kroppsdysmorfisk störning Steg 5
    1. Gör en lista över dina ritualer och beteenden som omger ditt utseende. Utan levande klarhet om Vad det är att du gör som svar på påträngande tankar om hur du ser ut Det blir mycket svårt att ingripa. Innan du gör några beteendemässiga förändringar, vilket ofta kan vara en smärtsam process, skriv ut de dagliga beteenden som kan spåras till störningen och den frekvens som du gör dem. Endast lista beteenden som uppstår så ofta att ditt dagliga liv (socialt, arbete, skola, personligt underhåll) är försämrat.
    • De vanligaste vanorna som följer med BDD är:
    • Kontrollera ditt utseende på reflekterande ytor.
    • Kontrollera dig själv genom att känna din hud med fingrarna.
    • Skärning eller fidgeting med ditt hår, alltid i försök att perfekta det.
    • Plockar din hud för att göra den mer smidig.
    • Att jämföra dig mot modeller i tidningar eller personer på gatan.
    • Talar ofta om ditt utseende med andra.
    • Camouflaging eller på annat sätt gömmer ditt utseende.
  • Bild med titeln Kope med kroppsdysmorfisk störning Steg 6
    2. Bekanta dig med dina personliga triggers. Dina personliga triggers är situationer, människor, föremål och minnen som orsakar de obsessionella tankar och beteenden som följer med BDD. Genom att uppmärksamma de ögonblick då du blir övertagna av påträngande tankar och beteenden kan du få en tydligare känsla av (1) de erfarenheter du kanske vill undvika helt och (2) den emotionella "insats" Det hjälper dig att komma till rötterna av rädslorna och övertygelsen i samband med BDD.
  • Rekommenderas, du kanske vill mäta hur du använder kunskap om dina triggers baserat på intensitetsnivån i störningen. Om du befinner dig i BDD, antingen HouseBound eller i 24/7 obsessionsläge, kan du vara för känslig för att börja utforska problemets rötter. Det blir lättare att få något avstånd genom att undvika smärtsamma utlösare innan komma in djupt.
  • Bild med titeln Kope med kroppsdysmorfisk störning Steg 7
    3. Exponera dig själv för verkliga situationer som buckar dina övertygelser. Det finns ett antal sätt att du kan ge dig själv reality checks, varav de flesta innebär att du gör något skrämmande och obekväma, relaterade till dina BDD-tankar eller beteende. Detta ögonblick hjälper dig att inse att det fruktade beteendet inte är så illa som du trodde det var. Dessutom kommer du att se den tvivelaktiga karaktären av dina uppfattade defekter.
  • Till exempel kan en tjej som är bekymrad med en liten bulge i magen bli ombedd att gå i allmänhet med en tight passande t-shirt och observera hur många människor faktiskt stirrar på magen. Direkt ser skillnaden mellan vad du se och vad andra gör kan vara en stark motivator för att ändra övertygelser.
  • Vänligen notera att Syftet med denna övning är att skryta dig djupt. Som sagt, förvänta dig inte att exponera dig på detta sätt utan betydande nödnivåer. Enligt de flesta psykoterapeuter är denna examen och typ av nöd en nödvändig men obekväm del av läkningsprocessen.
  • Bild med titeln Kope med kroppsdysmorfisk störning Steg 8
    4. Håll en stabil daglig rutin. Genom att ha en pålitlig rutin av saker som du gör, speciellt på morgonen som du börjar din dag, sparar du dig själv den ångest att behöva göra små val om vad som måste göras. Kom ihåg att det finns tröst att bli upptagen från att ta hand om de små sakerna, som att vattna växterna strax efter att ha njutit av din morgonkål kaffe.
  • Bild med titeln Kopiera med kroppsdysmorfisk störning Steg 9
    5. Rampa upp din självvård. Det finns ett antal saker du kan göra för att förbättra ditt förhållande med dig själv under coping. Följande är alla saker som hjälper dig att visa dig att du bryr dig, och tar ett aktivt intresse för ditt eget välbefinnande:
  • Ät närande mat.
  • Vila mycket.
  • Ta upp en ny hobby, som trädgårdsarbete eller matlagning.
  • Gå med i en läsarklubb eller annan grupporienterad aktivitet.
  • Bild med titeln Kopiera med kroppsdysmorfisk störning Steg 10
    6. Introducera mer aktivitet i ditt liv. Fysisk aktivitet och motion kan hjälpa till att hantera många BDD-symtom, som depression, stress och ångest. Överväga att gå, jogging, simning, trädgårdsarbete eller ta upp en annan form av fysisk aktivitet du tycker om.
  • Bild med titeln Kope med kroppsdysmorfisk störning Steg 11
    7. Hålla en journal. En tidskrift kan vara ett pålitligt sätt att uttrycka rädsla, ilska och andra känslor. Genom att hålla reda på ebbs och flöden av dina känslor lär du dig mer om dig själv och de mönster du vill övervinna.
  • Del 3 av 3:
    Söker samhälls- och professionellt stöd
    1. Bild med titeln Kope med kroppsdysmorfisk störning Steg 12
    1. Dela din berättelse med ett samhälle av andra drabbade och nära vänner och familj. Eftersom skam, avsky och ångest är de känslomässiga komponenter som är vanliga med BDD, kan isolering vara en av de största hindren för att hantera.
    • Om du öppnar upp till människor i ditt liv, kan du hitta att fair-weather-vänner inte är adekvata supportsystem, men de som accepterar dig ovillkorligt hjälper dig att lära dig att behandla dig på ett liknande sätt. Tänk djupt om vem du känner dig mest, inte bara människor vars beröm du tycker att det är tillfredsställande, innan du delar.
    • Var medveten om att syftet med att hitta en gemenskap av personer med vanliga problem inte kommer att vara till hjälp om det används som en plattform för att njuta av medlemmarnas osäkerhet och bekräfta missnöje med utseendet. Tanken är att dela liknande känslor, inte utvärderingar, bedömningar eller andra tankar. Om du märker att människor oavsiktligt delar sina favoritvägar för att döma sig i stället för att hantera färdigheter, kanske du vill ompröva gå med i det samhället.
  • Bild med titeln Kope med kroppsdysmorfisk störning Steg 13
    2. Ta reda på de djupa sociala frågorna underliggande BDD. Visst, BDD lidit av enskilda människor, men varför här? Varför nu? Den stora betoningen på kroppsform, storlek och funktioner skördar inte upp utan ett socialt sammanhang för dessa betoningar. Att få insikt om varför och hur dessa standarder utvecklas kan ge en stor grad av komfort, ytterligare chippa bort på självskylt, tvivel och skam som kommer från internalisering av dessa problem som personliga obsessions. Litteratur på BDD finns här: [1].
  • Detta är en avancerad hanteringskunskap som är väl lämpad för dem som redan är nyfiken på den sociala världens verksamhet. Var medveten om att i vissa fall erkänner problemets existens i samhället utöver dess existens i sig kan det leda till ytterligare förnekande av egna symptom.
  • Bild med titeln Kope med kroppsdysmorfisk störning Steg 14
    3. Sök ut en mental hjälpspecialist. En terapeut som är bekant med BDD, eller behandlar störningar som liknar (OCD, ätstörningar, etc.) kan hjälpa dig att övervinna symtom på BDD, starkt förstärka de coping färdigheter du foster själv. Du kan hitta listor över kliniker och terapeuter på webbplatser som [2].
  • Det är mycket troligt att din terapeut kommer att förskriva en kombination av kognitiv beteendebehandling och medicinering. SSRIS är det vanligaste föreskrivna läkemedlet för BDD. SSRIS används också för att behandla depression, ångest och obessiv-tvångssyndrom.
  • Tips

    Försök att motstå uppmaningen att ha plastikkirurgi. Eftersom alla BDD-behandlingsplaner tyder på, är problemet inte med hur du ser ut, men istället Vad du tycker om hur du ser ut. Därför är plastikkirurgi väldigt osannolikt att sätta BDD-symtom att vila en gång för alla.
  • Inte alla BDD-lider är desamma. Medan du använder Coping-verktyg som är generiska (verktyg som inte har underlättats för dig av en utbildad terapeut), var medveten om att vissa idéer kan vara till stor hjälp, medan andra kommer att orsaka mer tryck än att hanteras.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande