Hur man klarar tinnitus

Tinnitus är ett fantombuller - en ringande, surrande, brummande, klickning eller hissing utan någon extern källa. Det är ofta orsakat av skador på örat från buller, men kan också orsakas av öroninfektioner, vissa droger, högt blodtryck och ålderdom.Ibland kommer det att passera snabbt utan ingrepp. Andra gånger kommer det att försvinna efter behandling av ett underliggande tillstånd. Cirka 50 miljoner amerikaner lider av kronisk tinnitus, ett fall som varar i minst sex månader. Även i dessa extrema fall finns det sätt att lindra obehaget.

Steg

Del 1 av 2:
Behandla tinnitus
  1. Bild med titeln Kope med tinnitus Steg 2
1. Kontrollera efter öronvax. Ibland kan tinnitus orsakas av överskott av öronvax. En enkel rengöring av örat kommer att minska många av symptomen. Din läkare kan kontrollera dig och utföra den nödvändiga rengöringen.
  • Professionella rekommenderar nu mot användningen av bomullspinne för att ta bort earwax.
  • Bild med titeln Kope med tinnitus Steg 3
    2. Regel ut huvudtrauma. Somatisk tinnitus är en ringande i öronen som härrör från huvudtrauma. Denna typ av tinnitus är typiskt högt, varierar avsevärt i frekvens hela dagen och orsakar problem med koncentration och minne. Ibland kan somatisk tinnitus behandlas med kirurgi som visar käften.
  • Bild med titeln Kope med tinnitus Steg 4
    3. Kontrollera med din läkare för att avgöra om du har ett vaskulärt skick. Om tinnitusen har formen av ett pulserande ljud, synkroniserat med ditt hjärtslag, är det möjligt att det orsakas av ett vaskulärt tillstånd. Din läkare kan kunna ge mediciner för detta. I vissa fall kommer behandlingen att kräva operation.
  • Pulsatile tinnitus (som beskrivet ovan) kan vara ett tecken på att du lider av ett allvarligt hälsotillstånd som högt blodtryck, härdning av artärerna, vaskulär tumör eller aneurysm. Besök omedelbart läkaren om du hör ett pulserande ljud i ditt öra.
  • Bild med titeln Kope med tinnitus Steg 5
    4. Överväga att ändra medicinering.En lång lista över mediciner har varit känd för att orsaka tinnitus, inklusive aspirin, ibuprofen, aleve, blodtryck och hjärtmedicin, antidepressiva medel och cancermedicin. Kontakta din läkare om din medicin kan orsaka ditt tillstånd, och om så är fallet, om ditt recept kan ändras.
  • Bild med titeln Kope med tinnitus Steg 1
    5. Prata med din läkare om auditiv disfunktion. Tinnitus orsakas ofta av skador på små hårceller i örat.Skador på hårcellen kan vara ett resultat av åldrande eller kan vara en följd av att bli utsatt för höga ljud.Människor som arbetar med maskiner eller personer som lyssnar på hög musik utvecklar ofta tinnitus.En kort sprängning av högt ljud kan också leda till en tillfällig till permanent hörselnedsättning.
  • Andra orsaker till auditiv dysfunktion innefattar användningen av vissa läkemedel, förstyvning av benen i mittöret, tumörer inom hörselsystemet, vaskulära störningar, neurologiska störningar och genetik.
  • Svårighetsgraden av sjukdomen varierar och 25% av befolkningen rapporterar en ökning av symtom över tiden.Långsiktigt tinnitus är osannolikt att gå bort helt, men det kan vanligtvis hanteras.
  • Bild med titeln Jämför hörselhjälpmedel Steg 19
    6. Diskutera ytterligare behandling med din läkare. Tinnitus kan vara ett mindre, tillfälligt tillstånd. Det är inte alltid nödvändigt att besöka en läkare. Men om du har en stark, plötslig start, har den varat en vecka, eller om det har börjat på allvar påverkar din levnadsstandard, besök en läkare. Du bör överväga professionell behandling om du börjar lida av biverkningar som trötthet, problem med koncentrering, depression, ångest eller minnesproblem.
  • Var beredd att diskutera med din läkare när ljudet började, vad det låter som, några medicinska tillstånd du kanske har, och alla mediciner du tar.
  • Diagnos är gjord på historia och fysisk undersökning samt ett hörselprov.En patient kan också behöva en CT eller MR i örat för annan patologi.
  • Förvaltningen innebär behandling av den underliggande patologin.Detta inkluderar depression och sömnlöshet. Tinnitus omskolningsbehandling, maskering, biofeedback och stressreduktion kan också ingå i behandlingsplanen.
  • Del 2 av 2:
    Bor med tinnitus
    1. Bild med titeln Kope med tinnitus Steg 6
    1. Försök alternativa rättsmedel. Gingko Biloba, som kan köpas på många hälsobutiker, trodde ibland att hjälpa till att behandla tinnitus, men dess effektivitet debatteras av det vetenskapliga samfundet. Andra alternativa metoder inkluderar användningen av B-vitaminer, zinktillskott, hypnos och akupunktur, även om det finns begränsad information om hur effektiv dessa behandlingar kan vara.
  • Bild med titeln Kope med tinnitus Steg 7
    2. Oroa dig inte. Stress kan göra tinnitus värre. Det är sällan ett allvarligt hot mot din hälsa. Även om det inte finns något sätt att behandla ditt fall av tinnitus, kommer det ofta att gå med tiden.Du bör fokusera på att göra ditt tillstånd så levande som möjligt och förstå så mycket du kan om det.
  • Så många som 15% av alla människor lider av en viss grad av tinnitus. Det är en vanlig sjukdom som vanligtvis inte är en orsak till allvarlig oro.
  • Bild med titeln Kope med tinnitus Steg 8
    3. Ta mediciner för att undertrycka biverkningar. Det finns mediciner som kommer att behandla några av tinnitus effekterna även när det inte kan botas. Antidepressiva medel har varit kända för att hjälpa till. Xanax kommer att göra det lättare att somna. Lidokain kan också undertrycka symptom.
  • Antidepressiva medel bör endast användas under extrema omständigheter eftersom de kan orsaka torr mun, suddig syn, förstoppning och hjärtproblem.
  • Xanax bör också användas sparsamt eftersom det kan vara vanabildande.
  • Bild med titeln Kope med tinnitus Steg 9
    4. Lyssna på vitt ljud. Utanför buller undertrycker ofta ringen i öronen. En vit ljudmaskin som producerar naturljud kan hjälpa till. När en av dessa inte är tillgängliga kan vissa hushållsartiklar hjälpa till. Försök spela av radion, kör en fläkt eller slå på luftkonditioneringen.
  • Ett tyst, regelbundet upprepande ljud kan vara särskilt användbart när du försöker gå och sova.
  • Bild med titeln Kope med tinnitus Steg 10
    5. Använd en maskeringsanordning. Läkare har utformat ett antal behandlingar för tinnitus baserat på realiseringen att vitt brus kan hjälpa till att behandla tillståndet. Några av dessa förstärker din hörsel. En ny teknik använder anpassad akustisk terapi. Prata med din läkare för att bestämma vilken behandling som är lämplig för ditt tillstånd och din prispunkt.
  • Hörapparater har varit kända för att behandla tinnitus genom att förstärka yttre ljud. Cochleära implantat undertrycker i tinnitus 92% av fallen.
  • Fråga din läkare om neuromonik, en ny behandling som använder akustisk terapi och rådgivning för att behandla tinnitus. Tekniken är fortfarande experimentell men visar ett stort löfte.
  • Bild med titeln Kope med tinnitus Steg 11
    6. Fråga om Tinnitus omskolningsbehandling. Om tinnitus kvarstår och inte kan behandlas med maskering, kan TRT hjälpa till. TRT försöker inte eliminera tinnitus men använder långvarig terapi och auditiv behandling för att göra patienten bekväm med ljudet. Medan maskering har visat sig vara mest effektivt vid behandling av tinnitus under de första sex månaderna, är TNR mest effektivt för fall som varar över ett år.
  • Bild med titeln Kope med tinnitus Steg 12
    7. Ändra din livsstil. Koppla av, stress kan göra tinnitus värre. Övning och vila kan förbättra ditt tillstånd. Klipp ut saker som är kända för att förvärra tinnitus. Minska din konsumtion av alkohol, koffein och nikotin. Högt buller, i synnerhet, kan förvärra tinnitus.
  • Bild med titeln Kope med tinnitus Steg 13
    8. Söka rådgivning.Tinnitus kan orsaka stress och depression.Om du har svårt att hantera fysiskt, var noga med att klara psykiskt genom att söka hjälp av en professionell. Stödgrupper finns för personer som lider av tinnitus. Söka en ledd av en kvalificerad hälsovårdspersonal.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande