Hur man byter antidepressiva medel

Antidepressiva medel kan vara ett kraftfullt verktyg för att hjälpa dig att bekämpa humörstörningar som depression, ångest, OCD och PTSD. Men så många som två tredjedelar av patienterna ser inte de resultat de vill ha från sin första medicinering. Din läkare kan försöka justera din dos först, men om det inte fungerar kan de föreslå att du försöker en annan medicinering. Var noga med att du följer din läkares instruktioner - och om du har några frågor om processen, är vi här för att hjälpa till!

Steg

Fråga 1 av 8:
När ska du byta antidepressiva medel?
  1. Bild med titeln Välj ett koncentrationstillskott Steg 13
1. Du kan behöva byta om du inte ser resultat eller du har negativa biverkningar. Det är faktiskt ganska vanligt att behöva prova ett par antidepressiva medel innan du hittar den som fungerar för dig. Du kanske tycker att du fortfarande kämpar med ångest eller depression efter att du har varit på din medicin i några veckor, till exempel, eller du kan vara missnöjd med vissa biverkningar som viktökning eller en minskad libido. Var ärlig med din läkare om vad som händer och var öppen för tanken på att byta om de rekommenderar det.
  • Byt aldrig från ett antidepressivt till en annan om du inte övervakas av din läkare. Några av dessa droger bör aldrig tas samtidigt på grund av risken för biverkningar som serotoninsyndrom.
  • 2. Du kan också byta om dina depressionssymptom återvänder. Om du har varit på din medicin ett tag och du börjar märka några av varningsskyltarna på depression, skapa ett möte med din läkare. De kan öka dosen av din nuvarande medicinering eller byta till en helt ny.
  • Du kan till exempel märka att du känner dig kvarvarande ledsen, har förändringar i din aptit, har problem med att sova eller sova för mycket, eller förlora intresse för saker du normalt tycker om.
  • Om du har tankar om att skada dig själv eller någon annan, ring nödtjänster eller besöka ett akutrum direkt. Du kan också nå ut till en supportlinje som kallar National Suidice Prevention LifeLine på (800) 273-talk (8255) eller textning hem till kris textlinje på 741741.
  • Fråga 2 av 8:
    Är det dåligt att hålla omkoppling av antidepressiva medel?
    1. Nej, byte är bra så länge det är gjort under vård av din läkare. Det är verkligen normalt att behöva prova olika antidepressiva medel, särskilt i början av din behandling. Följ bara din läkares instruktioner noggrant för att undvika biverkningar som serotoninsyndrom, som kan uppstå om du kombinerar antidepressiva medel eller du tar för hög av en dos.
    • Oroa dig inte om din läkare föreskriver ett liknande antidepressivt medel till den första du försökte. Att byta till en ny medicinering inom samma klass är ofta lika effektiv som att byta till en helt ny klass av antidepressiva medel.
    Fråga 3 av 8:
    Hur lång tid tar det att anpassa sig till ett nytt antidepressivt medel?
    1. Bild med titeln Vård för äldre steg 23
    1. Det tar en ny medicin minst 3-4 veckor att börja arbeta. Om du inte har märkt någon förbättring alls då, det är det speciella antidepressiva inte rätt för dig. Men om du märker några framsteg kan det vara värt att hålla fast med din nuvarande medicinering i några veckor. Det kan ta var som helst från 4-8 veckor för ett antidepressivt medel för att ta sin fulla effekt, och för vissa människor kan det till och med ta lite längre tid.
    Fråga 4 av 8:
    Vilka är de tre strategierna för att byta antidepressiva medel?
    1. Bildbeteckningen får testas för allergier steg 10
    1. Du kan använda konisk, utbredning och byt om dina symtom är milda. I detta tillvägagångssätt kommer din läkare att avtala eller gradvis minska dosen av din nuvarande medicinering. Då har du en kort period där du inte tar något läkemedel, kallad en utspädningsperiod. När din första medicin är helt ur ditt system, börjar din läkare dig på ett nytt antidepressivt medel.
    • Utmatningsperioden varierar beroende på vilken medicin du tog initialt.
    • Detta kan vara riskabelt om du har mer allvarliga symtom eftersom din depression kan återvända under utspädningsperioden. Det finns emellertid minst risk för erfarenhetsbiverkningar från att blanda antidepressiva medel.
  • 2. Din läkare kan korsa dig för att undvika en utspädningsperiod. Under en tvärbearbetning börjar din läkare genom att sänka dosen av din första medicin. Då kommer de att introducera en låg dos av den nya medicinen innan du helt slutar ta den gamla. De kommer gradvis att öka dosen av den andra medan du sänker dosen av den första tills du bara tar den andra medicinen.
  • Det kan finnas allvarliga biverkningar från att blanda vissa antidepressiva medel, så det kan bara göras under den slutliga övervakningen av en läkare, och endast om risken för att blanda de första och andra läkemedlen är relativt låg.
  • Detta brukar användas om du har en högre risk att återfalla till din sjukdom.
  • 3. I sällsynta fall kommer din läkare att göra en direktbrytare. I en direktbrytare kommer din läkare att sluta ge dig din första medicinering en dag och de börjar dig på en ny nästa dag. Det här är ovanligt, eftersom det finns en stor risk att uppleva biverkningar från läkemedelsinteraktioner, och det kan inte göras alls om du tar lite läkemedel. Om du har upplevt svårt avbrytande syndrom (eller återkallande när du slutat ta antidepressiva medel), kan din läkare välja det här.
  • Fråga 5 av 8:
    Vad är utspädningsperioden för antidepressiva medel?
    1. Washout-perioden varierar beroende på det antidepressiva du tog. Det tar vanligtvis ca 4 veckor att avta av ett antidepressivt medel. Då kommer din läkare att rekommendera en utspädningsperiod, eller en viss tid för att låta allt läkemedel rensa ditt system. Det är vanligtvis lika med 5 halv liv av antidepressiva. Halveringstiden är den tid det tar för att medicinen ska minska i kroppen med hälften, och det varierar för varje antidepressivt medel. Ju längre halveringstiden, desto mindre sannolikt kommer du att vara att ha allvarliga avbrytande symptom.
    • Till exempel är det antidepressiva venlafaxinen associerad med allvarliga abstinenssymptom. Den har en kort halveringstid - bara ca 4-7 timmar.
    • Å andra sidan orsakar fluoxetin sällan svår uttag. Inte överraskande har det en lång halveringstid - ca 7 dagar.
    Fråga 6 av 8:
    Vad är antidepressiva avbrytande syndrom?
    1. Avbrytande syndrom avser obehagliga abstinenssymptom. Detta händer vanligtvis när du slutar ta ditt antidepressiva eller du dramatiskt minska dosen. Du kan dock också uppleva dessa symtom om du slutar ta ett antidepressivt medel som du har varit på längre än 6 veckor, även om du avsmalnar dosen.
    • Symtom på antidepressivt avbrytande syndrom kan inkludera känsla som om du har influensa, som är illamående eller slöare, känner sig orolig eller irriterad, har problem med att sova eller känna en känsla som liknar en elektrisk chock.
    • Du kan också märka dina depressionssymtom som återvänder. Var noga med att ringa din läkare om det händer, och kräva nödhjälp om du tänker på att skada dig själv.
    Fråga 7 av 8:
    Vad är serotonin syndrom?
    1. Detta är en bieffekt som vissa människor upplever när man byter antidepressiva medel. Typiskt händer det när du har två antidepressiva medel i ditt system samtidigt. Symtomen inkluderar tremor, nervositet, hypertoni och diarré. I sällsynta men svåra fall kan det till och med leda till konvulsioner och dödsfall. Därför är det så viktigt att följa din läkares instruktioner medan du byter läkemedel.
    • Du kan till exempel uppleva serotonin syndrom om du byter från agomelatin (Valdoxan) till fluvoxamin (Luvox).
    Fråga 8 av 8:
    Hur många typer av antidepressiva medel finns det?
    1. Bilden med titeln Få större bröst utan kirurgi Steg 17
    1. Det finns 5 stora klasser av antidepressiva medel. Dessa inkluderar selektiva serotoninåterupptagningsinhibitorer (SSRI), serotonin-noradrenalinåterupptagningsinhibitorer (SNRI), nonadrenalin och specifika serotonerga antidepressiva medel (nassor), tricykliska antidepressiva medel (TCA) och monoaminoxidashämmare (MAOIS). Var och en fungerar på ett annat sätt att balansera kemikalierna i din hjärna för att hjälpa till att reglera ditt humör.
    • SSRIS: Dessa antidepressiva medel är de mest ordinerade eftersom de tenderar att ha färre biverkningar än de andra klasserna. Några exempel på SSRI inkluderar fluoxetin (Prozac), Citalopram (Celexa), Sertralin (Zoloft) och Paroxetin (Paxil).
    • Snris: Dessa fungerar på samma sätt som SSRI, men vissa människor kan svara bättre på SNRI, så din läkare kan byta dig till en SNRI om en SSRI inte fungerar för dig. Vissa vanliga SNRI inkluderar duloxetin (cymbalta) och venlafaxin (Effexor XR).
    • Nassas:Kallas ibland "atypiska antidepressiva medel," Nassas kan användas om du upplever oönskade biverkningar på SSRIS eller SNRIS. Nassas inkluderar droger som Mirtazapine (Remeron), bupriopion (Wellbutrin), Vortioxetin (Trintellix) och Trazodon.
    • TCA: Tricyliska antidepressiva medel används inte längre eftersom biverkningarna kan vara mer intensiva än andra klasser av antidepressiva medel. Men din läkare kan ordinera dem om du upplever allvarlig depression eller att behandla tillstånd som bipolär sjukdom eller OCD. Tricyls innefattar imipramin (tofranil), desipramin (norpramin) och doxepin.
    • Maois: Liksom tricyclics är Maois inte lika vanliga längre på grund av risken för allvarliga biverkningar och potentiella läkemedelsinteraktioner. Du kanske till och med måste följa en viss diet, eftersom vissa livsmedel (som vissa ostar och vin) kan orsaka farliga biverkningar. De kan dock fortfarande användas av vissa psykiatriska specialister om andra behandlingar inte har fungerat. Maois inkluderar tranylcypromin (parnat), fenelzin (nardil) och isokarboxazid (Marplan).
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande