Hur man äter en rambutan

Rambutan är en frukt som är infödd till Sydostasien, och är nu odlad i tropiska klimat över hela världen. Om du aldrig sett en förut kan du vara förvirrad om hur man äter den. När du lär dig det är det enkelt, enkelt och gott!

Steg

Del 1 av 2:
Äta en Rambutan
  1. Bild med titeln Ät ett Rambutan Steg 1
1. Välj en mogen Rambutan. Rambutans börjar grönt, sedan bli röd, orange eller gul när de mognar. Hårliknande "spines" är grön när Rambutan är nyligen plockad, men efter att spines blir svart, är frukten bra i minst några dagar.
  • 2. Klipp en slits i huden. Håll Rambutan ordentligt på en plan yta, gripa båda tipsen. Placera en skarp paringkniv längs mitten av frukten, som om du skär det i hälften. Skära försiktigt, avskära den håriga, läderiga huden utan att piercera köttet. Skära halvvägs runt frukten för att förlänga den här slitsen.

    Du kan riva huden med miniatyren istället, eller till och med bita öppna en slits. Spinesen är mjuka och ofarliga, men huden är oätlig och kan smaka bitter.

  • 3. Öppna rambutan. Den snittiga huden ska lätt riva ihop. Dra en sida helt av frukten, som om du öppnar ett gångjärnslock. Inuti sitter en frukt som liknar en druva: oval, lite genomskinlig och vit eller blekgul.
  • 4. Krama för att dyka ut frukten. Krama den återstående huden försiktigt för att popa det ätbara köttet i handen.
  • 5. Ta bort fröet. Fröet i mitten är inte ätbart medan rå. Skär i köttet utan att skjuta fröet och försök att dra ut det. Några rambutans ("freestone" sorter) har frön som enkelt glider ut, medan andra ("klingsten") hålla fast vid köttet. Om du har en clingstone rambutan, lämna fröet och spotta ut när du är klar.
  • Bild med titeln Ät ett Rambutan Steg 6
    6. Ät frukten. Om du tog bort fröet, poppa bara köttet i munnen. Om fröet fortfarande finns det, notera att en tuff, papery beläggning omger den. Nibble köttet runt det istället för att undvika att bita in i det.
  • De flesta rambutans är söta och saftiga, men vissa sorter är sura eller lite torrare.
  • De flesta rambutans har bittera frön, även om vissa kan ha lite sötma. Medan en minoritet av människor äter de råa frön, innehåller de spår av potentiellt giftiga kemikalier. Att äta dem rekommenderas inte, särskilt för barn och djur.
  • Del 2 av 2:
    Använda extra rambutans
    1. Bild med titeln Ät ett Rambutan Steg 7
    1. Överväg att rosta frön. På vissa områden är fröna rostade och ätit, liknar hur du skulle rostade nötter. Även om ätbara i detta form är fröna något bitter och kan ha milda narkotiska egenskaper. Mer forskning måste göras innan detta är officiellt godkänt som säkert att äta.
  • Bild med titeln Ät ett Rambutan Steg 8
    2. Gör rambutan sylt. Skala 1 pund (eller 500g) rambutans och två kryddnejlika och koka dem i vatten tills köttet skiljer sig från frön. Kassera fröbeläggningarna, överför sedan frön till lite vatten och koka tills det är mjukt. Koka köttet, mjukade frön och 1½ koppar (eller 350 g) socker. Simmer i tjugo minuter eller tills syltliknande, ta bort kryddnejlika och täta i steriliserade burkar.
  • För en snabbare efterrätt, Stew frukten Efter peeling och kokning.
  • Bild med titeln Ät ett Rambutan Steg 9
    3. Kyl extra rambutans. Rambutans är bara bra i två veckor högst, och vanligtvis bara några dagar efter att ha köpt dem från en butik. Kylde dem hela och orolig i en perforerad plastpåse för att förlänga sin livslängd.
  • Bild med titeln Ät ett Rambutan Steg 10
    4. Frysa rambutans för en speciell efterrätt. Frysa hela, unpeeled rambutans i en zip-låst väska. Skala dem och suga på dem direkt från frysen för en mjölkaktig, godisliknande behandling.
  • Receptidéer

    Sätt att införliva rambutan i måltider

    Stöd WikiHow och Lås upp alla prover.

    Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Om du tjänar till gäster, lämna hälften av huden efter skärning som en dekorativ hållare.
  • Efter att ha köpt Rambutan kan du hålla det i tre till fem dagar i kylskåpet och täckt med plastfolie för att minska fuktförlusten (eller lämna dem om du bor i en fuktig miljö).
  • Varningar

    Se upp för fruktmaggots, indikerad av bruna, sandiga saker där frukten är fäst vid stammen.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande