Hur man gör ett enkelt värmeledningsexperiment

Oavsett om du inser det eller inte, är värmeledning en viktig del av våra liv. Du använder förmodligen det varje dag när du lagar mat eller använder en radiator. Överföringen av värme från en värmekälla till ett objekt är grundläggande värmeledning. Om du letar efter ett sätt att testa det själv eller förklara det för ett barn finns det några enkla experiment du kan välja mellan.

Steg

Metod 1 av 3:
Utför ett värmeledningsexperiment med varmt vatten
  1. Bild med titeln Gör ett enkelt värmeledningsexperiment steg 1
1. Samla dina material. Du behöver en matlagningspott, en smörgås och tre typer av skedar. Skedarna du behöver är en trä omröring sked, en plast matlagning sked och en vanlig metallsked.
  • Du måste få skedar som är relativt långa. Om du lägger skeden i potten ska handtaget komma ut ur potten med ungefär tre eller fyra tum.
  • Om du vill ha en exakt mätning för värmeledning kan du också använda termometrar. I så fall behöver du tre termometrar och elektriska tejp.
  • Bild med titeln Gör ett enkelt värmeledningsexperiment steg 2
    2. Koka en kruka med vatten. Fyll en kokkruka med någon storlek ungefär halvvägs fullt med vatten och placera den på en vanlig spisbrännare. Koka vatten på samma sätt som du skulle om du skulle göra spaghetti eller pasta.
  • Medan någon kruka kommer att fungera, kan en grund, bred kruka hjälpa dig att balansera smöret på skedarna.
  • Bild med titeln Gör ett enkelt värmeledningsexperiment steg 3
    3. Placera skedarna i vattnet. Ta var och en av dina tre typer av skedar och lägg dem i vattenhandtaget. Skålen av skeden ska vara bekvämt ut ur vattnet.Du kan placera skedarna bredvid varandra eller vända bort från varandra. Skålen av skeden kommer att vara på en diagonal. Försök att göra den diagonalen så nära horisontell som möjligt genom att luta slutet på handtaget som är i vattnet upp mot potten.
  • Om du använder termometrar för att mäta värmeledningen, tejpa termometrarna till handtagen på varje sked innan du lägger dem i vattnet.
  • Bild med titeln Gör ett enkelt värmeledningsexperiment steg 4
    4. Placera smör på skedarna. Skära tre skivor smör. Du borde skära dem om en kvart tum vardera, men det är inte så viktigt. Placera nu en skiva i var och en av skedarna.Se till att de inte glider in i vattnet. Var försiktig så att du inte rör metallskeden när du placerar smöret på det.
  • Bild med titeln Gör ett enkelt värmeledningsexperiment steg 5
    5. Vänta några minuter och kolla smöret. Efter ca två minuter, kom tillbaka och kolla smöret. Du märker att smöret på metallskeden har smält väsentligt, smöret på träskedan har smält lite, och smöret på plastskeden har knappt smält alls.Detta är värmeledning på jobbet.
  • Metall leder värme bättre än trä, vilket leder värme bättre än plast.
  • Om du använder termometrar, kontrollera dina termometerläsningar efter några minuter. Samma resultat kommer att visas med specifika nummer.
  • Metod 2 av 3:
    Utför ett värmeledningsexperiment med en ballong
    1. Bild med titeln Gör ett enkelt värmeledningsexperiment steg 6
    1. Samla dina material. För detta experiment behöver du regelbundna latexballonger, ett ljus och lite vatten.De är några ganska enkla material. Bli inte blåst upp ballonger. Vänta tills du gör erfarenheten att sätta luft inuti dem.
  • Bild med titeln Gör ett enkelt värmeledningsexperiment steg 7
    2. Håll en ballong över ljusflammen. Ljus ditt ljus med en match eller lättare och sedan blåsa upp en av dina ballonger. Blåsa upp det till en anständig storlek, inte för liten eller stor. Storleken är inte särskilt viktigt för detta experiment. Håll ballongen en tum eller två ovanför ljuset.Var noga med att hålla fingrarna ur vägen. Inom tio sekunder kommer ballongen att pop.
  • Ballongen dyker på eftersom ljuset uppvärmde ballongen, vilket försvagade ballongen.
  • Bild med titeln gör ett enkelt värmeledningsexperiment steg 8
    3. Fyll en ballong med vatten. Ta din andra ballong och fyll den halvvägs full med rumstemperaturvatten. Håll ballongen över ljusflammen igen. Den här gången märker du att ballongen inte popar.Du kan även låta ljusflammen röra ballongen och det kommer inte att pop.
  • Ljuset värmer vattnet istället för att poppa ballongen. Det är därför att vatten inte kommer att flyga överallt. Ballongen leder värme och kan överföra den till vattnet utan att skada ballongen.
  • Om du håller ljuset till ballongen tillräckligt länge, kommer det att pop, men det tar mycket längre tid än en ballong fylld utan luft.
  • Metod 3 av 3:
    Utför ett värmeledningsexperiment med en Bunsen-brännare
    1. Bild med titeln Gör ett enkelt värmeledningsexperiment steg 9
    1. Samla dina material. För detta experiment behöver du en bunsenbrännare, en sex-tums metallstång, 10 g vax och 4 metallklart. Om du inte kan säkra metallstången till Bunsen-brännaren behöver du också värmebeständiga handskar.
    • Du kan köpa vax och metall tackar på en hantverksbutik.
  • Bild med titeln Gör ett enkelt värmeledningsexperiment steg 10
    2. Använd vaxet för att säkra klibbarna. Mögel vaxet runt klibbens platta ände så att de kommer att hålla fast vid metallstången.Sätt en tack varje tum längs metallstångens längd. Se till att de är alla på samma sida av stången.
  • Du borde ha sex tackar anslutna till metallstången i alla.
  • Bild med titeln Gör ett enkelt värmeledningsexperiment steg 11
    3. Vänd din Bunsen-brännare på och säkra stången. Ljus en match eller en tändare och vrid sedan gaskranen på Bunsen-brännaren något till vänster för att tillåta gas att frigöra från spigoten. Du kommer att höra en liten hissing när gasen är på. Placera flammen över gasspigoten och Bunsen brännare kommer att tända. Var försiktig. När du har tänt Bunsen-brännaren kan du säkra metallstången över den.Hela stången behöver inte vara över brännaren, precis den yttersta tum eller så.
  • Om du har värmebeständiga handskar och inget annat sätt att säkra metallstången över brännaren, kan du hålla stången där. Hålla en stadig hand.
  • Bild med titeln Gör ett enkelt värmeledningsexperiment steg 12
    4. Titta på när tackarna faller av. När metallstången leder värmen börjar klibbarna närmast brännaren falla av.Vaxet smälter och klibbarna kommer att släppa ut på bordet. När den slutliga klibben faller av kan du stänga av Bunsen-brännaren. Var försiktig så att du inte rör stången med dina nakna händer.
  • Detta experiment illustrerar hur metall leder värme. Du kan visualisera hur ena änden av metallstången blev het snarare än hela stången uppvärmning på en lika takt. Detta är baserat på var Bunsen-brännaren placerades. Om du lade brännaren i mitten av stången, skulle värmen börja i mitten och sträcka sig utåt i båda riktningarna.
  • Tips

    Använd ögonskydd om du hanterar en Bunsen-brännare.
  • Hantera Bunsen-brännaren med försiktighet. Placera på en säkerhetsflamma när de inte uppvärms.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande