Hur man kontrollerar ditt blodtryck med en sphygmomanometer

Det är en bra idé att få ditt blodtryck kontrollerat regelbundet. Men om du lider av "Vit kapphypertension" - ett tillstånd av ångest som orsakar blodtrycket att skyrocket så snart du kontaktas av en medicinsk professionell som bär ett fruktat stetoskop - det kan vara svårt att få en exakt läsning. Att ta dina egna läsningar hemma kan eliminera denna ångest och låta dig uppskatta ditt genomsnittliga blodtryck i dagliga, verkliga situationer.

Steg

Del 1 av 3:
Ställa in utrustningen
  1. Bild med titeln Kontrollera ditt blodtryck med en sphygmomanometer Steg 1
1. Sätt dig och öppna blodtryckstestkit. Sätt dig vid ett bord eller ett skrivbord där du enkelt kan konfigurera den nödvändiga utrustningen. Ta bort manschetten, stetoskopet, tryckmätaren och glödlampan från satsen, var försiktig med att avlägsna de olika rören.
  • Bild med titeln Kontrollera ditt blodtryck med en sphygmomanometer Steg 2
    2. Höj din arm till hjärtningsnivå. Höj din arm så att när du böjer din armbåge är din armbåge parallell med ditt hjärta. Detta säkerställer att du inte kommer att få en överskattad eller underskattad läsning på ditt blodtryck. Det är också viktigt att din arm stöds under läsningen, så se till att vila din armbåge på en stabil yta.
  • Bild med titeln Kontrollera ditt blodtryck med en sphygmomanometer Steg 3
    3. Vik manschetten runt din övre arm. De flesta manschetter har kardborreband, vilket gör det enkelt att säkra manschetten på plats. Om din skjorta har långa eller tjocka ärmar, rulla upp dem först, eftersom du bara kan sätta manschetten över mycket tunna kläder. Manschettens nedre kant bör vara ungefär en tum ovanför armbågen.
  • Vissa experter rekommenderar att du använder din vänstra arm-andra föreslår att du testar båda armarna. Men medan du först anpassar till självtestning, använd vänster arm om du har högerhänt eller vice versa.
  • Bild med titeln Kontrollera ditt blodtryck med en sphygmomanometer Steg 4
    4. Se till att manschetten är snygg, men inte för hårt. Om manschetten är för lös, kommer manschetten inte att komprimera artären korrekt, vilket ger dig ett felaktigt lågt blodtrycksläsning. Om manschetten är för hårt kommer det att skapa det som är känt som "Manschetthypertension" och ge dig en felaktig högläsning.
  • Manschetthypertension kan också uppstå om manschetten är för smal eller för kort i förhållande till din arm.
  • Bild med titeln Kontrollera ditt blodtryck med en sphygmomanometer Steg 5
    5. Placera det stora huvudet av stetoskopet på din arm. Stetoskopets huvud (även känt som membranet) ska placeras platt mot huden på insidan av armen. Kanten på membranet ska vara strax under manschetten, placerad över den brachialartären. Sätt försiktigt öronstyckena i stetoskopet i öronen.
  • Håll inte huvudet på stetoskopet med tummen - din tumme har sin egen puls och det kommer att förvirra dig medan du försöker få en läsning.
  • Agoodmetoden är att hålla huvudet på stetoskopet på plats med ditt index och mittfingrar. På det här sättet ska du inte höra ett dunkande ljud tills du har börjat blåsa upp manschetten.
  • Bild med titeln Kontrollera ditt blodtryck med en sphygmomanometer Steg 6
    6. Kläm tryckmätaren till en stabil yta. Om tryckmätaren klipps till manschetten, lossa den och fäst den på något robust istället, till exempel en inbunden bok. På det sättet kan du placera den framför dig på bordet, vilket gör det lättare att titta på. Det är viktigt att hålla mätaren förankrad och stabil.
  • Se till att det finns tillräckligt med ljus och du kan se nålen och tryckmarkeringarna väl innan du börjar testa.
  • Ibland är mätaren fäst vid gummistampan, i vilket fall detta steg inte gäller.
  • Bild med titeln Kontrollera ditt blodtryck med en sphygmomanometer Steg 7
    7. Ta gummilampan och dra åt ventilen. Ventilen måste stängas helt innan du börjar. Detta kommer att se till att ingen luft släpper ut när du pumpar, vilket skulle ge en felaktig läsning. Vrid ventilen medurs, tills du känner att den slutar.
  • Det är också viktigt att undvika överdragning av ventilen, annars öppnar du det för långt och släpper ut luften för snabbt.
  • Del 2 av 3:
    Tar blodtrycket
    1. Bild med titeln Kontrollera ditt blodtryck med en sphygmomanometer Steg 8
    1. Blåsa upp manschetten. Snabbt pumpa lampan för att blåsa upp manschetten. Fortsätt pumpa tills nålen på mätaren når 180 mmhg. Trycket från manschetten kommer att vara en stor artär i bicepet, vilket tillfälligt skär av blodflödet. Därför kan trycket från manschetten känna lite obekväma eller konstiga.
  • Bild med titeln Kontrollera ditt blodtryck med en sphygmomanometer Steg 9
    2. Släpp ventilen. Vrid försiktigt ventilen på lampan moturs, så att luften i manschetten släpps stadigt, men i en långsam takt. Håll ett öga på mätaren - för bästa noggrannhet ska nålen röra sig nedåt med en hastighet av 3 mm per sekund.
  • Släppa ventilen medan du håller stetoskopet kan vara lite knepigt. Försök att släppa ventilen med handen på din manschettarm, medan du håller stetoskopet med din fria arm.
  • Om det finns någon i närheten, be honom att hjälpa dig. Ett ytterligare par händer kan göra processen mycket lättare.
  • Bild med titeln Kontrollera ditt blodtryck med en sphygmomanometer Steg 10
    3. Notera ditt systoliska blodtryck. När tryckfallet, använd stetoskopet för att lyssna på ett dunkande eller knackande ljud. När du hör den första dumpen, notera trycket på mätaren. Detta är ditt systoliska blodtryck.
  • Det systoliska numret representerar det tryck som ditt blodflöde utövar på väggarna i en artär efter hjärtat slag eller kontrakt. Det är det högre antalet två blodtrycksläsningar, och när blodtrycket skrivs ner visas det på toppen.
  • Det kliniska namnet för thumping låter att din höra är "Korotkoff låter."
  • Bild med titeln Kontrollera ditt blodtryck med en sphygmomanometer Steg 11
    4. Notera ditt diastoliska blodtryck. Fortsätt titta på mätaren, medan du använder stetoskopet för att lyssna på de dumpande ljuden. Så småningom kommer de hårda dumpande ljuden att bli a "whooshing" ljud. Det är till hjälp att notera denna förändring, eftersom det indikerar att du är nära ditt diastoliska blodtryck. Så snart Whooshing-bruset sjunker, och du bara hör tystnad, notera trycket på mätaren. Detta är ditt diastoliska blodtryck.
  • Det diastoliska numret representerar det tryck som ditt blodflöde utövar på väggarna i en artär när ditt hjärta slappnar av mellan sammandragningar. Det är det lägre antalet två blodtrycksläsningar, och när blodtrycket skrivs ner visas det i botten.
  • Bild med titeln Kontrollera ditt blodtryck med en sphygmomanometer Steg 12
    5. Oroa dig inte om du saknar en läsning. Om du saknar den exakta måttet på något antal är det helt acceptabelt att pumpa manschetten upp lite för att fånga den.
  • Gör det inte för mycket (mer än två gånger) eftersom det kan påverka noggrannheten.
  • Alternativt kan du byta manschetten till den andra armen och upprepa processen igen.
  • Bild med titeln Kontrollera ditt blodtryck med en sphygmomanometer Steg 13
    6. Kontrollera ditt blodtryck igen. Blodtryck fluktuerar inom några minuter (ibland dramatiskt), så om du tar två avläsningar inom ungefär en tio minutersperiod, kan du komma med ett mer exakt genomsnittligt nummer.
  • För de mest exakta resultaten, kontrollera ditt blodtryck en andra gång, fem till tio minuter efter det första gången.
  • Det kan också vara en bra idé att använda din andra arm för andra behandlingen, speciellt om din första läsning var onormal.
  • Del 3 av 3:
    Tolka resultaten
    1. Bild med titeln Kontrollera ditt blodtryck med en sphygmomanometer Steg 14
    1. Förstå vad avläsningarna betyder. När du har spelat in ditt blodtryck är det viktigt att veta vad siffrorna betyder. Använd följande guide för referens:
    • Normalt blodtryck: Systoliskt antal mindre än 120 och diastoliskt antal mindre än 80.
    • Prehypertension: Systoliskt tal mellan 120 och 139, diastoliskt tal mellan 80 och 89.
    • Steg 1 Hypertension: Systoliskt tal mellan 140 och 159, diastoliskt tal mellan 90 och 99.
    • Steg 2 Hypertension: Systoliskt tal högre än 160 och diastoliskt tal högre än 100.
    • Hypertensiv kris: Systoliskt tal högre än 180 och diastoliskt tal högre än 110.
  • Bild med titeln Ta blodtryck manuellt steg 22
    2. Oroa dig inte om ditt blodtryck är lågt. Även om dina blodtrycksläsningar är långt under 120/80 "vanligt" Markera, det är vanligtvis ingen anledning till oro. Ett lågt blodtrycksläsning av, säger 85/55 mmHg anses fortfarande vara acceptabelt, så länge som inga symptom på lågt blodtryck är närvarande.
  • Men om du upplever symptom på yrsel, lightheadedness, svimning, problem med att koncentrera, kall och klamig hud, snabb och grunda andning, uttorkning, illamående, suddig syn och / eller trötthet är det lämpligt att du ser en läkare direkt, som Ditt låga blodtryck kan vara resultatet av ett underliggande tillstånd, vilket kan vara allvarligt eller orsaka allvarliga komplikationer..
  • Bild med titeln Kontrollera ditt blodtryck med en sphygmomanometer Steg 16
    3. Vet när man ska söka behandling. Det är viktigt att förstå att en enda hög läsning inte nödvändigtvis betyder att du har högt blodtryck. Det kan vara resultatet av många faktorer.
  • Om du tar ditt blodtryck efter att ha tränat, efter att ha ätit saltmat, dricker kaffe, rökning eller under en period med hög stress, kan ditt blodtryck vara ocharistiskt högt. Om blodtrycksmanschetten var för lös eller för hårt på armen eller för stor eller för liten för din storlek, kunde läsningarna vara felaktiga. Som ett resultat borde du inte oroa dig för mycket om engångsavläsningar, speciellt om ditt blodtryck är tillbaka till det normala nästa gång du kontrollerar det.
  • Om ditt blodtryck är konsekvent på eller högre än 140/90 mm Hg, kanske du vill samråda med en läkare som kan sätta dig på en behandlingsplan, som vanligtvis innebär en kombination av hälsosam kost och motion.
  • Läkemedel kan också övervägas om livsstilsförändringar inte hjälper, ditt blodtryck är mycket högt, eller du har riskfaktorer som diabetes eller hjärtsjukdom.
  • Om du får en systolisk läsning på 180 eller högre, eller en diastolisk läsning av 110 eller högre, vänta några minuter och kontrollera ditt blodtryck igen. Om det fortfarande är på den nivån måste du kontakta akuta medicinska tjänster omedelbart, Som du kan lida av en hypertensiv kris.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Acceptera det faktum att de första gången du försöker använda en sphygmomanometer kommer du sannolikt att göra några misstag och bli frustrerade. Det tar några försök att hänga på det här. De flesta kit kommer med instruktioner - var noga med att läsa dem och se noggrant på några bilder eller illustrationer.
  • Du kanske vill kontrollera ditt blodtryck ungefär femton till trettio minuter efter att ha tränat (eller mediterar eller andra stressavlastningsaktiviteter), för att se om det finns en förbättring av dina nummer. Det bör finnas en förbättring, vilket kommer att ge bra incitament att hålla upp din träningsregim! (Övning, som kost, är nyckeln till att kontrollera blodtrycket.)
  • Ta en läsning när du är särskilt avslappnad: det kommer att ge dig en uppfattning om hur låg du kan gå. Men också tvinga dig att ta en läsning när du är upprörd, så obehaglig som den tanken är - du borde veta hur högt ditt blodtryck går upp när du är arg eller frustrerad.
  • Det kan också vara en bra idé att ta läsningar i olika positioner: stå upp, sitta och ligga ner (eventuellt ha någon gör det för dig där). Dessa kallas ortostatiska blodtryck och är till hjälp för att bestämma hur blodtrycket varierar med position.
  • Håll en dagbok om dina blodtrycksläsningar. Notera tiden på dagen när du tog läsningen och om det var precis innan du åt, före eller efter träning, eller när du var agitated. Ge denna dagbok till din läkare vid din nästa möte.
  • Försök kontrollera ditt blodtryck strax efter att ha rökt - höjden i antalet kommer att vara ett annat incitament att sparka buttarna. (Detsamma gäller för koffein om du vet att du är beroende av kaffe eller koffeinfria sodavatten- och för salta livsmedel, om snacks som chips och pretzels är din Achilles-häl.)
  • Varningar

    Självkontroll med icke-digital blodtrycksmanschett kan vara svårt och inte alltid pålitlig. Det är bättre att ha en vän eller familjemedlem som vet hur man gör det hjälper dig.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande