Hur man desinferar ett blodtrycksmanschett

Blodtrycksmanschetter är listade som lågrisk och icke-kritiska föremål för desinfektion. Med detta sagt har den senaste forskningen funnit att de är nyckeln i spridningen av MRSA (en antibiotikaresistenta bakterier) på sjukhus. Den korrekta rengöringen av dessa manschetter säkerställer att farliga bakterier inte sprider sig mellan patienter. De flesta blodtrycksmuffar är gjorda av två delar. Manschetten i sig är antingen ett tyg eller vinylmaterial med en kardborrkudde - både tyg och vinylmuffar kan rengöras med samma metoder. Den andra delen är en gummi-rör ansluten till en liten uppblåst blåsan inuti manschetten - det här bör avlägsnas från manschetten och desinficeras separat. Manschetter ska desinficeras efter varje användning.

Steg

Metod 1 av 4:
Förbereder manschetten för rengöring
  1. Bild med titeln Desinficera ett blodtrycksmanschett steg 1
1. Sätt på latex eller nitrilhandskar. Handskar skyddar dig mot blod och andra kroppsvätskor som kan ha förorenat utrustningen. Om du inte har handskar, tvätta dina händer i 20 sekunder med varmt vatten och tvål. Handtvätt är fortfarande det mest effektiva sättet att förebygga korskontaminering av skadliga bakterier.
  • Bild med titeln desinficera ett blodtrycksmanschett steg 2
    2. Undersök hela manschetten för fläckar eller kroppsvätskor. Se till att du noggrant kontrollera tubingas väl. När du inspekterar manschetten, var försiktig så att du inte rör någon fläck som du ser, speciellt om du inte har på sig handskar. Även om manschetten kanske inte har synliga fläckar kan skadliga bakterier fortfarande ligga kvar på manschetten.
  • Bild med titeln Desinficera ett blodtrycksmanschett Steg 3
    3. Ta bort slangen från manschetten. Du kan ta bort slangen och inflationspåsen genom att ångra kardborrebandet eller knäppa sidofickan. Om det inte visas som om slangen kan tas bort, kontrollera tillverkarens riktlinjer och rengöras enligt deras specifikationer.
  • Inget vatten ska komma in i röret eller den uppblåsta pumpen under rengöring. Var extremt försiktig när du hanterar det runt vatten. Manschetten själv kan vara helt blöt och tvättas, så länge du ser till att det är helt torrt innan du sätter in slangen.
  • Bild med titeln Desinficera ett blodtrycksmanschett steg 4
    4. Blötmuffar. Om du inte kan desinficera manschetten omedelbart, placera manschetten i en hink med varmt, tvålvatten. Detta kommer att förhindra att potentiella fläckar bosätter sig på manschetten, och det kommer att förhindra att föroreningar sprider sig under tiden. Blöt inte slangen. Ställ den åt sidan i en steril väska tills du kan desinficera det.
  • Detta är i allmänhet lämpligt för slutet av dagen för en personlig manschett. I en klinik- eller sjukhusinställning, när manschetten måste återanvändas, är det lämpligt att använda med en disponibel desinfektionstorlek. Detta tar bara några minuter (och beskrivs senare i den här artikeln).
  • Metod 2 av 4:
    Handtvätt en manschett
    1. Bild med titeln Desinficera ett blodtrycksmanschett Steg 5
    1. Sätt flera droppar vätska diskmedel på en pensel eller svamp. En oanvänd tandborste fungerar bra för detta. Kör tvållysten eller svampen under varmt vatten. Om du använder en svamp, kläm ut överskottet. Om du är i en nypa kan du använda en ren trasa eller vikta pappershandduk.
  • Bild med titeln Desinficera ett blodtrycksmanschett Steg 6
    2. Skrubba båda sidorna av manschetten, slangar och glödlampa helt. Använd borsten eller svamp, torka ner manschetten och slangen, se till att inget vatten går in i slangen. Om det finns fläckar, använd en skrubbborste eller en tandborste för att lossa smuts. Se till att kraftigt skura kardborrebandet, eftersom smuts och bakterier kan dröja inom den. Manschetter är fjädrande - du behöver inte vara mild när du är ren. Aggressiv skrubbning garanterar en renare manschett.
  • Bild med titeln Desinficera ett blodtrycksmanschett Steg 7
    3. Skölj manschetten och slangen med att köra varmt vatten. Var extremt försiktig med att inget vatten kommer in i slangen. Du kan ansluta röret med en pappershandduk för att säkerställa detta. Du kan dock skölja manschetten helt.Efter sköljning klappa både slangen och manschetten torr med en ren handduk.
  • Bild med titeln Desinficera ett blodtrycksmanschett Steg 8
    4. Spraya båda sidorna av manschetten med gnidningsalkohol. Du bör också spruta slangen och glödlampan. Manschetten ska visas våt efter sprutning. Lämna alkoholen eller desinfektionsmedlet sitta i tio minuter innan du klappar torr för att säkerställa att alla bakterier dödas.
  • Alternativt kan du blanda 1 tsk. (5 ml) blekmedel med 2 koppar (473 ml) vatten och häll det i flaskan. Skaka flaskan och spraya blandningen på manschetten och slangen.
  • Bild med titeln Desinficera ett blodtrycksmanschett Steg 9
    5. Låt manschetten och slangen lufttorka före användning. Manschetterna ska hänga på en klädstreck eller liknande apparat som suspenderar manschetten utan att det rör sig på andra material. Den yttre och inre manschetten samt kardborrebandet ska vara helt torrt innan återanvändning. En gång torr kan du sätta tillbaka slangen.
  • Metod 3 av 4:
    Maskin tvätt en manschett
    1. Bild med titeln desinficera ett blodtryck manschett steg 10
    1. Bestäm om din manschett kan tvättas. Kontakta rutan eller manschetten för att se om tillverkarens riktlinjer. Vissa sjukhus har speciella maskinbrickor för manschetter. Hemma kan du tvätta din i en tvättmaskin. Tvätta inte om tillverkaren rekommenderar det.
    • Lägg inte slangen tvättmaskinen. Röret och uppblåsta pumpen måste handtvättas. Du kan rengöra slangen genom att skölja i varmt tvålvatten och spruta ner med gnidningsalkohol. Det är viktigt att inget vatten kommer in i slangen, eftersom det kommer att göra det oanvändbart.
  • Bild med titeln desinficera ett blodtrycksmanschett Steg 11
    2. Placera manschetten i tvättmaskinen och lägg till ett mildt rengöringsmedel. Välj en mild tvätttvål som tar bort fläckar och vätskor under cykeln. Du kan tvätta flera manschetter i samma belastning.
  • Bild med titeln desinficera ett blodtryck manschett steg 12
    3. Ställ in maskinen till en mild cykel med varmt eller kallt vatten. Varmt vatten är bättre för tygmuffar medan kallt vatten ska användas för vinyl. Välj en hög eller medelstora vattennivå för belastningen. Vattnet kommer att skölja bort bakterier och fläckar mer effektivt utan att skada manschetterna. Använd inte varmt vatten. Varmt vatten kan bilda ett skyddande skikt för bakterier och kan skada materialet.
  • Bild med titeln Desinficera ett blodtrycksmanschett steg 13
    4. Häng manschetter för att torka. Lufttorka manschetterna genom att hänga dem på en klädstreck. Se till att både den yttre och inre manschetten är helt torra före användning. Placera inte manschetter i torken. Se till att manschetten är helt torr innan du sätter in slangen. Du kan behöva torka det över natten.
  • Bild med titeln Desinficera ett blodtrycksmanschett steg 14
    5. Desinficera med att gnugga alkohol eller en blekmedel. Innan du använder manschetterna igen, torka ner manschetterna med gnidningsalkohol eller en blekmedel. Låt dem sitta i mellan tio och tjugo minuter innan du klappar torrt. Detta kommer att döda eventuella resterande bakterier som kan ha överlevt tvättprocessen.
  • Metod 4 av 4:
    Använda andra metoder
    1. Bild med titeln Spola en brittisk toalett Steg 2
    1. Använd desinfektionstorkar för att rengöra manschetten. Titta på inköp av engångsdukar som redan behandlas med bakteriemicidiska kemikalier. Detta är ett snabbt sätt att desinficera manschetten och dess komponenter utan att behöva demontera hela apparaten. Leta efter EPA-godkända produkter som har en kontakttid på en till tre minuter, vilket innebär att du bara behöver vänta upp till tre minuter efter att ha desinficera manschetten innan du använder det igen.
    • Detta kan vara den mest praktiska metoden att desinficera en blodtrycksmanschett om du är på ett sjukhus, klinik eller någonstans med en hög volym av patienter.
  • Bild med titeln känner igen Preterm Arbete Steg 15
    2. Tänk på disponibla manschetter. Vissa sjukhus har valt att prova engångs manschetter, som antingen kastas ut efter en enda användning eller förblir med varje patient och kasseras i slutet av patientens vistelse. Engångsmuffar kan eliminera behovet av att desinficera utrustning mellan patienter. Inte alla sjukhus kommer att ha budgeten för dessa föremål.
  • Bild med titeln Tvätta en elektrisk filt steg 13
    3. Använd en engångshylsa för att förhindra kontakt med patientens hud. Använda en engångshylsa som glider på patientens arm kan bidra till att förhindra att bakterierna sprids, eftersom det förhindrar att manschetten kommer i kontakt med patientens hud. Skjut bara engångsbarriären på patientens lem, sätt sedan manschetten runt ärmen och ta patientens vital.
  • Detta är ett billigare alternativ än engångsblodtrycksmuffer och kan vara effektivt för att förebygga korskontaminering.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Om du är orolig för spridningen av bakterier, kan du placera speciella barriärhylsor över patientens arm för att skydda huden.
  • Om du inte har tid att helt tvätta och desinficera manschetterna mellan patienter, spraya manschetten med gnidningsalkohol, blekmedel eller ditt medicinska kontorets rekommenderade desinfektionsmedel. Manschetten bör sitta i tio minuter innan den klappas torr.
  • Det finns också förpackade bakteriedödare tillgängliga på butiker för att rengöra och sanera medicinsk utrustning.
  • Användningen av 70% till 90% koncentrationsrubbande alkohol (isopropylalkohol) rekommenderas att användas på icke-kritisk medicinsk utrustning.
  • Varningar

    Du måste desinficera efter varje användning. Rengör alltid din medicinska utrustning ordentligt.
  • Använd inte en blodtrycksmanschett på en arm, ben eller handled som har ett sår, öppet område eller sår. Detta kan vidare traumatisera vävnaden medan potentiellt förorenar manschetten med skadliga bakterier eller blodburna patogener.
  • Tvätta alltid händerna med tvål före och efter hantering av medicinsk utrustning.
  • Saker du behöver

    • Engångshandskar

    Handtvätt en manschett

    • Dish rengöringsmedel eller bakteriedödande tvättmedel
    • Skrubbborste, tandborste eller svamp
    • Vatten
    • Pappershandukar
    • Sprayflaska
    • Blekmedel eller gnugga alkohol

    Maskin tvätt en manschett

    • Mild tvättmedel
    • Tvättmaskin
    • Blekmedel eller gnugga alkohol
    • Pappershandukar

    Använda andra metoder

    • Desinficering av torkdukar
    • Disponibla manschetter eller ärmar
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande