Hur man redogör för ett leasingavtal

Ett leasingavtal är ett avtal mellan en uthyrare och en hyresgäst som uthyraren kommer att hyra en tillgång till hyresgästen under en viss tid, med regelbundna betalningar på grund av uthyraren för användning av tillgången. Leasingavtal är vanliga i affärsmiljön för stora delar av utrustning och byggnader. Det finns två typer av leasingavtal: operationella leasingavtal och kapitalhyresavtal. Metoden för redovisning är annorlunda för de två typerna av leasingavtal.

Steg

Del 1 av 3:
Kategorisering av hyresavtalet
  1. Bild med titeln konto för ett leasingsteg 1
1. Samla pappersarbetet i samband med leasingavtalet. All den finansiella informationen som du behöver, liksom information om vilken typ av leasing du redovisar, kommer att stavas ut i leasingavtalet. Ha det praktiskt så att du kan vara säker på att du står för allt korrekt.
  • Specifikt behöver du beloppet av leasingbetalningen per betalningsperiod. Till exempel kan hyresavtalet ange en betalning på $ 500 per månad eller $ 1000 per år.
  • Bild med titeln konto för ett leasingsteg 2
    2. Se till att du förstår villkoren i avtalet. Du måste veta lite, men inte mycket, av juridiskt jargong att korrekt redogöra för leasingavgifterna.
  • Lessor - det är ägaren till den tillgång som är uthyrd. Till exempel, om du äger en lägenhet och du hyr ut det till någon för en tolvmånadersperiod, så är du uthyraren i den situationen.
  • Hyresgästen - det är den som är hyrtillgångar från uthyraren. Effektivt är det den som kommer till "använda sig av" tillgången i fråga. Till exempel, om du hyr en lägenhet från någon för en 12-månadersperiod, så är du hyresgästen i den situationen.
  • Bild med titeln konto för ett leasingsteg 3
    3. Kategorisera hyresavtalet som ett drifts- eller kapitalavtal. Du står för leasingavgifterna annorlunda beroende på om leasingavtalet är ett operativt leasingavtal eller en kapitaltillskott, så du måste förstå skillnaden.
  • Ett operativt leasingavtal uppstår när hyresavtalet representerar ett riktigt hyresavtal. De flesta av de risker och belöningar som är förknippade med ägande av den leasade tillgången förblir med hyresgästen, och hyresgästen har inget sätt att köpa tillgången. En operationell leasing representerar en kostnad till hyresgästen och intäkterna till uthyraren.
  • En kapitalavtal utgör en väsentlig överföring av ägande. Det innebär att hyresgästen i huvudsak har köpt tillgången från uthyraren, och hyresbetalningarna klassificeras mer exakt som en finansieringsplan. Ett leasingavtal måste redovisas som kapitaluthyrning om någon 1 av de följande 4 villkoren är sanna: Hyresgästen kommer att få tillgångens titel i slutet av hyresavtalet. Hyresgästen kommer att kunna köpa tillgången till ett pris under marknad Värde vid slutet av hyresavtalet - Termen (tidens tid) av leasingavtalet står för 75 procent eller mer av tillgångens nyttjandeperiod och nettovärdet av alla hyresbetalningar är lika med 90 procent av mer tillgångens marknadspris.
  • Del 2 av 3:
    Redovisning för ett operativt leasingavtal
    1. Bild med titeln konto för ett leasingsteg 4
    1. Bestämma betalningsfrekvensen. Kom ihåg, i föregående steg kontrollerade du leasingavtalet för att bestämma betalning och frekvens (till exempel $ 1000 per år). Den informationen kommer att berätta hur ofta du behöver redogöra för betalningen (till exempel månad, årligen, etc.).
  • Bild med titeln konto för ett leasingsteg 5
    2. Debitera det lämpliga kontot. I fallet med ett operationellt leasingår tar utdragaren pengar medan hyresgästen gör en betalning. Till exempel, i ett leasingavtal genom vilket ABC Corporation hyr ett dussin stora skrivare till XYZ Company i fem år i utbyte mot hyresbetalningar på $ 1000 varje år, tjänar ABC Corporation pengar medan XYZ Company registrerar en kostnad.
  • I så fall kommer ABC Corporation (uthyraren) att debitera kontanter efter mottagandet av betalningen för $ 1000 och XYZ-bolaget (hyresgästen) kommer att debitera hyreskostnaden för $ 1000.
  • Bild med titeln konto för ett leasingavtal 6
    3. Kredit det lämpliga kontot. Fortsatt med exemplet ovan måste varje företag balansera sina böcker med en kredit som är lika med debiteringsbeloppet.
  • I så fall kommer ABC Corporation (uthyraren) att kreditera hyresintäkter för $ 1000. XYZ Corporation (leasetagaren), å andra sidan, kommer kredit kontant för $ 1000.
  • Del 3 av 3:
    Redovisning för kapitaluthyrning
    1. Bild med titeln konto för ett leasingsteg 7
    1. Bestämma betalningsfrekvensen. Som med operationella leasingavtal kommer det att finnas en betalningsfrekvens i samband med kapitalhyror. Du måste veta den frekvensen så att du kan redogöra för betalningarna vid rätt tidpunkt.
  • Bild med titeln konto för ett leasingsteg 8
    2. Redogöra för värdena för tillgångarna i början av leasingperioden. När det gäller en kapitaltillskott köper hyresgästen effektivt tillgångarna med en betalningsplan. Tänk till exempel ett kapitalavtalsavtal med vilket ABC Corporation hyr ett dussin stora skrivare till XYZ-företag i fem år i utbyte mot hyresbetalningar på $ 1000 varje år. I slutet av detta leasingavtal skulle XYZ Company äga skrivarna och har inga ytterligare skyldigheter enligt leasingavtalet. Det betyder att transaktionen ska redovisas som en försäljning.
  • I så fall debiterar ABC Corporation (uthyraren) leasingavgifter (en tillgång) för $ 5000 i början av hyresavtalet. Det är det totala summan av pengar som XYZ-företaget kommer att betala ABC Corporation baserat på leasingens villkor. ABC Corporation krediterar också sitt skrivarkonto (en annan tillgång) för $ 5000 också.
  • XYZ Company (leasetagaren) debiterar å andra sidan sitt skrivare (även en tillgång) för $ 5000 i början av hyresavtalet. Företaget skulle också kreditera leasingavtalet för $ 5000 för att hålla böckerna i balans.
  • Bild med titeln konto för ett leasingsteg 9
    3. Spela in ändringarna för varje betalning. Nu när du har kontona sätter upp ordentligt måste du debitera och kreditera varje konto med varje betalning. Minns att betalningsvillkoren är $ 1000 per år.
  • ABC Corporation (uthyraren) kommer att debitera kontanter för $ 1000 och kredit leasingavgifter med varje betalning.
  • XYZ Company (leasetagaren) kommer att debitera leasingavtalet för $ 1000 och kreditkort för $ 1000 med varje betalning.
  • Tips

    Exemplen ovan kommer att fungera lika bra när de uttrycks i andra valutor.

    Saker du behöver

    • Penna
    • Papper
    • Redovisningsprogramvara (valfritt)
    • Kalkylator
    • Hyresavtal
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande