Hur man redogör för en kapitaluthyrning

Ett leasingavtal avser att ett företags utbyte en tillgång till ett annat företag, i utbyte mot periodiska hyresbetalningar (som att hyra en lägenhet, till exempel). Capital Leases är en form av leasing, där leasingavtalet är i grunden strukturerad som inköps- och finansieringsavtal. Kapitaltillägg är vanligtvis anställda när företag lånar stora delar av utrustning eller andra kapitalintensiva tillgångar till varandra. Att redovisa en kapitaltillskott, bekanta dig med villkoren i arrangemanget och göra lämpliga journalposter. Tänk på att nya regler som utfärdats av den finansiella redovisningsstandarden (FASB) trädde i kraft 2018 för offentliga företag och 2019 för alla andra organisationer.

Steg

Metod 1 av 2:
Förstå kapitalhyresavtal
  1. Bild med titeln Konto för en kapitaltillskott Steg 1
1. Lär dig om operationella leasingavtal. För att förstå en kapitaltillskott måste du först förstå ett operativt leasingavtal, eftersom det är de två huvudsakliga sorts leasingavtal. Ett operativt leasingavtal är ett traditionellt leasingavtal, där uthyraren (eller ägare till en fastighet) överför rätten att använda egendomen till en låntagare (eller hyresgäst) under en viss period, varefter den returneras. Med ett operativt leasingavtal tar låntagaren ingen risk för ägande.
  • Ett operativt leasingavtal innebär inget ägande av tillgången, och därför framgår inte tillgången på bolagets balansräkning på något sätt. Den enda viktiga redovisningen av ett operativt leasingavtal är hyran eller leasingbetalningen, som framgår av resultaträkningen som en kostnad.
  • Operationella leasingavtal är vanligtvis korta jämfört med tillgångens livslängd. Till exempel, om en maskin är uthyrd, och maskinens liv är 25 år, kan ett operativt leasingavtal vara i fem år.
  • Bild med titeln Konto för en kapitaltillskott Steg 2
    2. Kontrast ett operativt leasingavtal med en kapitaltillskott. En kapitaltillskott är den andra typen av leasingavtal, och i motsats till ett operativt leasingavtal kräver en kapitalavtal att hyresgästen att bära några av riskerna och fördelarna med att äga tillgången, även om den aldrig äger tillgången. En kapitaluthyrning uppstår när hyresgästen registrerar tillgången i balansräkningen som om den äger tillgången. Hyresgästen skulle då göra leasingavgifter till hyresgästen, och dessa betalningar består av intresse och huvudsakliga återbetalningar, precis som ett lån.
  • Det finns flera proffs till kapitalhyresavtal. Precis som om verksamheten faktiskt ägde tillgången, kan de välja att dra av räntekomponenten i hyresavtalet varje år för skatter och kan också kräva avskrivningar varje år på tillgången. Det vill säga, eftersom tillgången minskar i värde varje år, kan verksamheten dra nytta av detta, medan detta inte skulle vara möjligt med ett operativt leasingavtal.
  • Det finns också nackdelar. Till exempel, eftersom tillgången är noterad på balansräkningen, skulle detta göra bolagets avkastning på tillgångar lägre. Detta beror på att eftersom avkastningen på tillgångar är inkomst i procent av totala tillgångar, om tillgångar ökar, avkastningen (förutsatt att inkomsterna är densamma).
  • Bild med titeln konto för ett kapitaluthyrning Steg 3
    3. Tänk på kriterierna för kapitaluthyrning. Under ett kapitaluthyrning köper hyresgästen i huvudsak tillgången från uthyraren, med leasingavgifterna som ett finansieringsarrangemang. Om hyresavtalet uppfyller ett av dessa fyra kriterier måste det redovisas som kapitaluthyrning:
  • Assetens ägande kommer att överföras till hyresgästen vid avtalets mognad.
  • Hyresgästen får möjlighet att köpa tillgången till ett pris under marknadsvärdet vid avtalets mognad.
  • Leasingavtalets löptid är större än 75 procent av tillgångens nyttjandeperiod.
  • Nuvärdet av alla framtida hyresbetalningar är lika med eller över 90% av tillgångsmarknadsvärdet
  • Metod 2 av 2:
    Redovisning för kapitalhyresavtal
    1. Bild med titeln konto för ett kapitaluthyrning steg 4
    1. Utvärdera villkoren i hyresavtalet. Innan du gör några journalposter, se till att du förstår leasingavtalets villkor. Tänk till exempel ett leasingavtal där företaget en hyr en byggnad till företag B i 10 år. Företag B kommer att betala en hyresbetalning på 12 000 dollar i början av varje år. Byggnadens livslängd är 12 år - därför är detta ett kapitaluthyrning eftersom leasingperioden är större än 75 procent av tillgångens liv.
  • Bild med titeln Konto för ett kapitaluthyrning Steg 5
    2. Granska den grundläggande redovisningsprocessen för att erkänna en kapitaltillgång. Innan du lär dig journalposter är det viktigt att förstå den grundläggande redovisningsprocessen. Ur ett redovisningsperspektiv, när du ingår i en kapitaltillskott, köper du i grunden tillgången och sedan finansierar den med ett lån. Därför skulle bokföringen vara mycket lik om du bara köpte och finansierade en tillgång.
  • Det innebär att du först skulle behöva lägga till tillgången till balansräkningen som en anläggningstillgång, och även lägga till värdet av tillgången till balansräkningen som kapitalutsläppsansvar (eftersom du inte äger tillgången).
  • Över leasingperioden, skulle regelbundna betalningar som består av intresse och rektor att göras. Betalningens intresseandel skulle redovisas som en räntekostnad i resultaträkningen, och huvudmannen skulle minska balansen i kapitalutsläppsansvaret.
  • Till exempel, anta att du hyrde en tillgång värt $ 10.000. Det betyder att $ 10.000 skulle vara listat som en tillgång i balansräkningen, och 10 000 dollar skulle vara listat som kapitalutsläppsansvar. Om du hade en $ 1000 årlig betalning, och $ 100 var intresse, skulle $ 900 gå mot att minska kapitaltillskottets ansvarskonto. Med tiden betyder det att kapitaltillskottets skuldkonto så småningom når noll..
  • Slutligen skulle du behöva konto för avskrivningar. Eftersom tillgångar avskrivs över deras nyttjandeperiod, skulle du behöva ta hänsyn till tillgångens minskande värde varje år.
  • Bild med titeln konto för ett kapitaluthyrning Steg 6
    3. Börja med att spela in journalposter för att känna igen hyresavtalets början. Journalposterna kommer att återspegla det faktum att hyresavtalet är i huvudsak en försäljning. Till exempel, antar företaget en hyr en byggnad till företag B i 10 år, med en årlig hyreskostnad på 12 000 dollar.
  • Antag att värdet på byggnaden är $ 120.000. Observera att värdet på tillgången ska vara lika med nuvärdet av alla framtida hyresbetalningar. I det här exemplet antar vi att värdet på byggnaden är lika med summan av alla framtida hyresbetalningar ($ 12 000 gånger 10 år). I själva verket skulle detta vara mindre, eftersom de framtida hyresbetalningarna måste diskonteras för att ta hänsyn till det faktum att pengar som mottas i framtiden är värt mindre än pengar som mottas nu.
  • För att börja, öppna vilken bokföringsprogramvara du använder, debiterar du "Byggnad" Asset står för 120 000 USD, och krediter Lease-betalningsansvaret för $ 120.000. Om dessa konton inte är tillgängliga i ditt bokföringsprogram måste du skapa dem.
  • Denna transaktion erkänner byggnaden och hyresavtalet på balansräkningen.
  • Bild med titeln konto för ett kapitaluthyrningssteg 7
    4. Spela in journalposten för att känna igen varje hyresbetalning. Nu när hyresavtalet redovisas i balansräkningen måste du redogöra för hyresbetalningarna. Den 1 januari varje år måste du göra en betalning för att känna igen dina leasingavgifter till uthyraren.
  • För att göra detta skulle du debitera leasingavtalet för $ 12 000 och kreditkort för 12 000 dollar.
  • Att göra detta minskar värdet på det utbetalningsbara skuldkontot, för att återspegla det faktum att principen om "lån" betalas ner. Denna transaktion minskar också pengar när du betalar hyresgästen.
  • Observera att detta förutsätter att det inte finns något intresse. Om en del av den $ 12.000 års betalning är intresse, måste du debitera den delen till räntekostnaden.
  • Antag till exempel att betalningen på 12 000 dollar innehöll 10 procent.Det innebär att $ 1 090 av den betalningen var räntekostnad.Därför skulle du spela in en debitering på $ 10,910 till kapitaltillskottets ansvarskonto, en debitering på $ 1.090 till räntekostnadskontot och en kredit på $ 12.000 till det skick som betalas konto.
  • Dessa journalposter kommer att fortsätta att bekämpa balansen på leasingavgiften tills de når 0 i avtalets slut.
  • Du kan också göra månatliga betalningar. Redogöra för det på samma sätt, men upprepa processen tolv gånger - en gång för varje månad.
  • Bild med titeln konto för ett kapitaluthyrning Steg 8
    5. Registrera eventuella avskrivningskostnader. Eftersom en kapitaltillskott behandlas som ett köpavtal, måste hyresgästen registrera avskrivningar på den aktuella tillgången. I exemplet ovan skulle du behöva avskriva $ 120 000 balans i byggnadskontot över sitt liv. De nödvändiga journalposter varierar beroende på företagets avskrivningsschema.
  • Avskrivningar innebär att tillgången är värdet (120 000 dollar) och minskar dess värde under hela sitt livslängd (10 år). Till exempel, med hjälp av linjära avskrivningar skulle tillgången avskrivas med 12 000 dollar per år ($120,000/10=$12,000{ displayStyle $ 120,000 / 10 = $ 12.000} $ 120,000 / 10 = $ 12.000).
  • För att redogöra för detta måste du ta ut det beloppet till resultaträkningen som en kostnad varje år. Det grundläggande förfarandet är att debitera avskrivningskostnaden för $ 12 000 och kreditera sedan det ackumulerade avskrivningsredovisningen för $ 12 000.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Exemplet ovan handlar om a "direktfinansiering" kapitaluthyrning, överlägset det vanligaste arrangemanget. Om hyresbetalningarna är större än tillgångens ursprungliga kostnad, blir hyresavtalet a "försäljningstyp" Avtal, där en vinst redovisas som varje betalning görs.
  • Exemplen ovan kommer också att fungera när de uttrycks i andra valutor.
  • Saker du behöver

    • Penna
    • Papper
    • Redovisningsprogramvara (valfritt)
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande