Hur man köper en restaurang

Att köpa ett befintligt företag kan vara mindre riskabelt än att skapa ditt eget företag från början. Men när du köper ett befintligt företag från någon annan, måste du undersöka köpet, i stort djup, för att du får en bra affär. När du väljer att köpa en restaurang är detta ännu mer sant. Starta processen genom att hitta en restaurang till salu och prata med ägaren. När du väl har en avsiktsförklaring, måste du göra due diligence för att du vill gå igenom med inköpet. Om allt checkar ut kan du slutföra transaktionen.

Steg

Del 1 av 4:
Hitta en restaurang
  1. Bild med titeln Köp en restaurang Steg 1
1. Identifiera dina färdigheter och intressen. Eftersom du redan vet att du vill köpa en restaurang, tänk på vilken typ av restaurang du vill ha, vad du vill ut ur köpet, och vilka färdigheter du kan ta med till bordet. Om du är en bra italiensk kock, köp inte en etablerad fransk restaurang. Också, överväga om du vill köpa verksamheten och fortsätta det som är, eller om du vill köpa den och ändra namn och meny. I början måste du också tänka på dina styrkor och svagheter. Om du är en kock, kan du behöva anställa affärsförbindelser för att hjälpa dig med köp och överlåtelse av ägande. Om du är en affärsman kan du behöva anställa en kock som kan utvärdera kökets potential.
  • Att fatta dessa beslut i början hjälper dig att göra det bästa köpköpet möjligt. Till exempel, tänker du på dessa saker att bestämma vilken typ av restaurang att köpa och som du behöver be om hjälp med transaktionen.
  • Bild med titeln Köp en restaurang Steg 2
    2. Gör en lista med funktioner som du vill ha i din restaurang. När du väl vet vad du är söker, börjar du sätta ihop de specifika. Gör det här innan du börjar din fysiska sökning. Baserat på dina färdigheter och intressen, överväga följande:
  • Var vill du att din restaurang ska vara belägen?
  • Hur stor av ett kök behöver du?
  • Vilken typ av utrustning behöver du?
  • Kommer du att betjäna alkohol?
  • Vill du behålla säljarens namn och varumärke?
  • Vad vill du skriva in och utsidan av restaurangen för att se ut?
  • Bild med titeln Köp en restaurang Steg 3
    3. Sök efter restauranger. I slutet av dagen är platsen för restaurangen du köper allting. Ta din idealiska affärsmodell och börja leta efter fysiska platser till salu. Vissa människor kan försöka söka på egen hand medan andra kommer att anställa en erfaren fastighetsmäklare. Om du har gjort dessa inköp innan kan du kanske hitta en restaurang på egen hand. Men om du är obekant med fastighetsmarknaden i ditt område, kanske du vill anställa en expert. Oavsett om du anlitar hjälp eller inte, använd följande information som hjälper dig att hitta den bästa restaurangen på marknaden:
  • Vilken typ av meny skulle du vilja ha? Självklart vill du inte köpa en mexikansk restaurang i mitten av Kina Town. Tänk på vilken typ av mat du vill göra och var folket är som vill äta den där maten.
  • Hur kommer din mat att prissättas? Priset på din mat kommer att diktera vem som kommer att äta på din restaurang. Om du vill ha ett billigt alternativ kommer ditt beslut att baseras på bekvämlighet och plats. Om du vill ha ett dyrare alternativ måste du tänka på inkomstnivån för individer i restaurangens grannskap.
  • Vad ser din målkund ut? Om du vill skapa en snabb lunchplats för arbetskraften i ditt samhälle, tänk på att köpa en restaurang nära kontorsbyggnader. Om du vill skapa en romantisk middagsplats, överväga att köpa en restaurang på vattnet i ett annat romantiskt läge.
  • Bild med titeln Köp en restaurang Steg 4
    4. Fråga dig själv varför varje restaurang är på marknaden. Restauranger är vanligtvis till försäljning av en av två skäl. Först kan restauranger vara till salu eftersom de inte går bra. För det andra kan ägarna säljas eftersom de är för upptagna för att hålla verksamheten. När du letar efter restauranger att köpa, fråga dig själv vilken hink varje potentiell kandidat faller in i.
  • Om restaurangen verkar vara bra ekonomiskt, kan det vara ett bra köpoption. Dessa restauranger är perfekta för en köpare som vill behålla samma meny, namn och varumärke. Att köpa denna typ av restaurang, men kanske inte är bra om du planerar att ändra saker drastiskt.
  • Om restaurangen inte fungerar bra, betyder det inte att du inte ska köpa den. Det betyder dock att du måste göra ändringar i restaurangen för att se framgång. Denna typ av köp kan vara bra om du planerar att ändra varumärket och anställa ny hjälp.
  • Del 2 av 4:
    Förhandla affären
    1. Bild med titeln Köp en restaurang Steg 5
    1. Överväg att anställa en advokat. När du hittat en eller flera idealiska restauranger att köpa, måste du närma sig ägaren av dessa restauranger. Innan du gör det, överväga att anställa en kommersiell fastighetsadvokat. En advokat hjälper dig att förhandla om en affär, genomföra due diligence, och stäng på inköp. Om du har gjort dessa inköp innan, känner du förmodligen någon som kan hjälpa till. Om det här är första gången du köper en restaurang, fråga vänner och familj för advokatrekommendationer.
    • Om du inte har någon lycka till att hitta en advokat med ord i munnen, kontakta din lokala Bar Association`s advokat referral service. Efter att ha besvarat några frågor om dina juridiska behov kommer du att vara i kontakt med olika kvalificerade advokater i ditt område.
  • Bild med titeln Köp en restaurang Steg 6
    2. Kontakta restaurangen ägaren. Med hjälp av din advokat, kontakta restaurangägaren och låt dem veta att du är intresserad av att köpa sin restaurang. Be att sitta ner så att du kan diskutera de specifika. Om restaurangägaren representeras av en agent eller advokat, kommer de förmodligen att berätta för dig att komma i kontakt med dem.
  • När du kontaktar ägaren för första gången, gör det diskret. Ägarens anställda kanske inte vet om möjlig försäljning och ägaren kanske vill hålla det på det sättet. Undvik därför att gå in i restaurangen och fråga vänta-personal om ett möjligt köp.
  • Bild med titeln Köp en restaurang Steg 7
    3. Diskutera vad som kommer att ingå i försäljningen. När du sätter dig ner med ägaren för att diskutera den möjliga försäljningen, förhandla om vad som kommer att inkluderas. Ju mer egendom som ingår i försäljningen, desto dyrare kommer försäljningen att vara. Men när du köper egendom som redan är installerad i restaurangen, undviker du kostnaden för att köpa och installera ny egendom. Att köpa befintlig egendom kan hjälpa till att smidiga övergången, men undvik att köpa saker du inte behöver.
  • Fråga om inventering. Är säljaren att sälja sina ingredienser och alkohol? Det här kan vara en bra idé om du håller menyn densamma. Men du vill förmodligen inte köpa en hel del inventering om du ska göra ändringar (e.g., Du vill inte köpa tomater om ingenting på din meny kommer att ringa efter tomater).
  • Fråga om möbler, armaturer och utrustning. Fråga dig själv om du vill att restaurangen ska se densamma eller om du vill ändra saker. Om du gillar atmosfären, kanske du frågar om att köpa möblerna (e.g., Booths, Barstolar, Bord, Stolar). Dessutom, fråga dig själv om du behöver all köksutrustning som restaurangen för närvarande har.
  • Bild med titeln Köp en restaurang Steg 8
    4. Värde verksamheten. När du väl vet vad som kommer att ingå i försäljningen måste du lägga ett värde på verksamheten. Denna första värdering kommer att användas i din avsiktsförklaring, vilket visar säljaren du är seriös om att köpa deras restaurang. Din advokat hjälper dig genom värderingsprocessen, och de kan till och med anställa en bedömare att göra affären. I allmänhet finns det två sätt att värdera en restaurang.
  • Först kan du använda den tillgångsbaserade metoden. När du använder den här metoden kommer du helt enkelt att öka kostnaden för varje tillgång som restaurangen äger eller hyr ut (e.g., Fastigheter, stolar, bord, lager, kontanter) och du kommer med ett köpeskilling. Denna metod är stor om du köper restaurangen för sin egendom, inte nödvändigtvis för sin affärsmodell eller kundkrets (E.g., Om restaurangen inte är lönsam eller stängd).
  • För det andra kan du använda kassaflödet flera metoder. När du använder den här metoden hittar du summan av ägarens lön, förmåner, nettoresultat och kostnader. Du lägger sedan en specifik multiplikator till totalt för att få ditt köpeskilling. För fullständiga restauranger är multiplikatorn vanligtvis 2 eller 3. För självbetjäningsrestauranger är multiplikatorn vanligtvis 1 eller 2. Denna metod är stor om du köper restaurangen och planerar att hålla den igång.
  • Bild med titeln Köp en restaurang Steg 9
    5. Bestäm hur försäljningen kommer att utföras. I allmänhet kan försäljningen av ett företag slutföras via antingen en tilläggsförsäljning eller lagerförsäljning. En tillgångsförsäljning uppstår när köparen och säljaren väljer vilka restaurangtillgångar som kommer att köpas. Däremot uppstår en aktieförsäljning när köparen köper ett övergripande majoritetsintresse i verksamheten (E.g., genom inköp av lager).
  • Normalt föredrar en säljare en lagerförsäljning medan en köpare föredrar en tillgångsförsäljning. Detta beror på att i en lagerförsäljning tar köparen över för säljaren, vilket gör det möjligt för säljaren att gå bort. I en tillgångsförsäljning får köparen välja och välja vilka tillgångar de vill köpa.
  • Du och den nuvarande restaurangägaren måste komma överens om hur du vill att försäljningen ska hända.
  • Bild med titeln Köp en restaurang Steg 10
    6. Utför en undertecknad intentionsbrev. En avsiktsförklaring stavar ut köpet i detalj och skapar förutsättningar för det köpet som ska hända. Ditt avsiktsförklaring kommer att ange ett första köpeskilling, villkoren för köpet och villkoren för försäljningen. Det kommer vanligtvis att vara upp till dig (som köparen) att utarbeta detta brev. När avsiktsförklaringen är utarbetad och undertecknat, måste båda parterna vanligtvis arbeta i god tro för att slutföra köpet. Men avsiktsförklaringen är inte ett köpavtal. Det är utarbetat för att få all information på bordet på något formellt sätt. I allmänhet innehåller en avsiktsförklaring följande:
  • En tydlig identifiering att brevet är en avsiktsförklaring. Klargöra att det inte är ett bindande kontrakt att köpa och sälja restaurangen.
  • En förklaring av hur försäljningen kommer att hända. Bestäm om verksamheten kommer att säljas via en tillgångsförsäljning eller lagerförsäljning.
  • Ett preliminärt köpeskilling.
  • Villkor för försäljning. Dessa villkor lägger ut vad som måste hända för att försäljningen ska gå igenom. Viktigast av allt kommer det att innehålla en bestämmelse som anger att du behöver tillgång till vissa poster (E.g., Finansiella register, leasingavtal och anställningsavtal) så att du kan slutföra due diligence. Om du slutför Due Diligence och allt checkar ut, kommer köpet vanligtvis att gå igenom. Om du hittar något under due diligence som gör att du ifrågasätter köpet, kommer du vanligtvis att kunna avbryta det.
  • Del 3 av 4:
    Genomförande av due diligence
    1. Bild med titeln Köp en restaurang Steg 11
    1. Undersök affärens leasingavtal. Eftersom en av de viktigaste delarna av köpet är platsen för restaurangen, måste du se till att säljarens leasing kan överföras till dig. För att göra detta, titta på säljarens leasing och få din advokat leta efter "uppdrag" språk. I många kontrakt kommer hyresavtalet inte att vara tilldelningsbart utan godkännande av hyresvärden. Hyresvärdar kan vara tveksamma att tilldela ett leasingavtal till någon annan, speciellt om du inte har tidigare erfarenhet av att köra en restaurang.
    • Om du inte kan få hyresavtalet, måste du förhandla om en ny leasing eller hitta en annan plats.
  • Bild med titeln Köp en restaurang Steg 12
    2. Har restaurangen inspekterad. Innan du köper en restaurang måste du se till att det är i gott skick. Hyresexperter för att inspektera den fysiska byggnaden, VVS, värme och luftkonditionering och utrustning. Om du har anställt en fastighetsmäklare eller en annan professionell för att hjälpa dig, borde de kunna radera dessa experter för dig. Om du är ensam, utför en snabb Internet-sökning efter möjlig hjälp. Det finns ofta konsulter tillgängliga för uthyrning.
  • När varje inspektion äger rum, se till att allt har bibehållits ordentligt och är i gott skick.
  • Om utrustning är felaktig, kräva att säljaren fixar den innan någon försäljning fortsätter.
  • Om du misslyckas med att inspektera allt och köpa restaurangen, kan du behöva betala för reparationer på egen hand.
  • Bild med titeln Köp en restaurang Steg 13
    3. Verifiera att alla spritlicenser kommer att ingå i försäljningen. Alkoholförsäljning driver ofta vinster i restaurangbranschen. Dessutom erbjuder de flesta stater och städer endast ett fast antal spritlicenser. Därför vill du se till att säljarens licens kan och kommer att överföras till dig när du köper restaurangen.
  • Förutom att förhandla om detta med säljaren, kan du också behöva fråga din statens spritbräda om det är tillåtet.
  • Bild med titeln Köp en restaurang Steg 14
    4. Fråga om befintliga skulder. Du måste göra allt i din makt för att avslöja skulder som företaget för närvarande har. Skulder kan vara lika enkelt som leasingavtal och andra räkningar som fortfarande är betalda. När du köper restaurangen, kommer dessa skulder att överföras till dig. Mindre vanligt, men kanske viktigare, måste du också leta efter obetalda skatter, väntande rättegångar och hälsokostbrott som restaurangen kan ha hängt över huvudet. Om du hittar några allvarliga skulder bör du avbryta köpet.
  • Bild med titeln Köp en restaurang Steg 15
    5. Utvärdera restaurangens rykte. En restaurangs rykte kan göra eller bryta sin verksamhet. Om kunder älskar mat, atmosfär och anställda, kan du få ett recept på framgång. Men om restaurangen har ett rykte för dålig service, dålig mat och renlighet problem, blir det svårt för dig att göra en vinst. Fråga runt staden, fråga nuvarande restaurang medarbetare, och fråga ägande om restauranternas rykte.
  • Om rykte är bra kan du vanligtvis köpa den utan att ändra mycket. På det här sättet kommer kunderna inte att känna igen förändringen i ägande och fortsätter att gå.
  • Om rykte inte är så bra, men du tror fortfarande att köpet är värt, måste du arbeta hårt för att ändra rykte. Ändra restaurangens meny och namn är två saker du kan göra för att hjälpa till.
  • Bild med titeln Köp en restaurang Steg 16
    6. Titta igenom restaurangens finansiella poster. Be restaurangen ägaren att skicka bokslut och avkastning, i minst de senaste fem åren, till din advokat. Du måste se ut dessa och se till att verksamheten är lönsam och att skatterna har betalats. Om verksamheten inte har granskats av en CPA nyligen, be säljaren att få det gjort.
  • Lita inte på säljarens löften att verksamheten går bra. Följa upp och få de bevis du behöver bekräfta.
  • Bild med titeln Köp en restaurang Steg 17
    7. Analysera anställningsavtal. Om du planerar att köpa verksamheten och fortsätta att använda det, måste du veta vem du ska arbeta med och vad de gör. Du kan göra detta genom att undersöka anställningsavtal. Se till att alla har de färdigheter och erfarenhet som krävs för att hjälpa dig att lyckas efter att du har köpt restaurangen.
  • Se till att kontrakten överensstämmer med lagen. Du vill inte erva en eventuell sysselsättnings rättegång på grund av ett kontrakt du tog på.
  • Bild med titeln Köp en restaurang Steg 18
    8. Bestäm vilken immateriell egendom som ingår i försäljningen. Detta är särskilt viktigt om du kommer att hålla menyn, restaurangnamn och övergripande varumärke. Många restauranger kommer att ha sitt namn varumärke och kan ha sina recept skyddade som en affärshemlighet.
  • Se till att du tar över all den intellektuella egendomen och får ensam ägande över det.
  • Del 4 av 4:
    Slutföra köpet
    1. Bild med titeln Köp en restaurang Steg 19
    1. Justera köpeskillingen om det behövs. Efter att ha utfört due diligence, hittade du sannolikt saker du inte visste existerade tidigare. Till exempel, kanske köksutrustningen är sämre än du trodde, eller kanske hyresbetalningen är mer än du förväntade dig. Ta hänsyn till all denna nya information och skapa ett nytt köpeskilling.
    • Beräkna detta nummer försiktigt eftersom det blir det belopp du lägger i inköps- och försäljningsavtalet.
  • Bild med titeln Köp en restaurang Steg 20
    2. Ange ett slutdatum. Slutdatumet är när båda parter kommer att underteckna avtalet och slutföra försäljningen. Du bör planera tillräckligt långt i förväg så att båda parter har tillräckligt med tid för att slutföra pappersarbete, få licenser, inköpsinventering och gör något annat som behöver göras innan avtalet är färdigt. Medan det inte finns någon specifik regel, överväga att ställa in ett slutdatum som är minst två månader på vägen.
  • Bild med titeln Köp en restaurang Steg 21
    3. Utkast till köpavtalet. Din advokat måste göra det för dig. Köp- och försäljningsavtalet är ett formellt juridiskt dokument som påverkar dina juridiska rättigheter och ansvar. I allmänhet kommer avtalet att innehålla köpeskillingen, sista datum, garantier, transaktioner som måste äga rum före stängning och vilka kostnader där och vem ska betala dem. Kontraktet kommer också att ha olika förbrukningsbestämmelser om upprätthållandet av avtalet.
  • Bild med titeln Köp en restaurang Steg 22
    4. Skriv på kontraktet. När kontraktet har utarbetats, skicka det till säljaren och har det undertecknat. Kontraktet kommer att vara giltigt när varje part tecknar det. Förutom inköps- och försäljningsavtalet, kräva att säljaren tecknar ett förbund att inte konkurrera. Denna typ av överenskommelse kommer att se till att säljaren inte kan störa ditt företag under en viss tid.
  • Bild med titeln Köp en restaurang Steg 23
    5. Överför äganderätten till verksamheten. På dagen för stängning kommer du att överföra pengarna och säljaren kommer att överföra ägande av restaurangen. När allt är klart, kommer du att kunna starta ditt företag.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande