Hur uppmuntra en vän att söka professionell terapi

Medgav att du behöver mentalhälsobehandling tar mod, men det berättar så att de ska få hjälp. Att sitta och titta på din vän lider är hjärtbrytande, men tanken på att konfrontera dem om deras problem kan vara mer än du tror att du kan ta. Men du kan göra det och eventuellt övertyga din vän att söka professionell hjälp genom att förbereda tid, och säga de rätta sakerna och erbjuda support.

Steg

Metod 1 av 3:
Förberedelse före tid
  1. Bild med titeln Uppmuntra en vän att söka professionell terapi steg 1
1. Fråga dina vänfrågor. Det bästa sättet att hjälpa din vän är att få en bättre förståelse för vad de går igenom. Sitta ner och försiktigt ta upp ämnet om din väns mentala hälsa. Ställ frågor om att lära dig mer om vad de kan behöva.
  • Du kanske säger, "Du har inte verkade som dig själv på senare tid. Är allt okej?" Hålla fast vid vad du har observerat och undvik att göra antaganden. Du kan ta med andra människors observationer om det behövs. Det kan också vara en bra tid att fråga, "Har du tänkt på att prata med någon om det?"
  • Detta ger ett bra riktmärke för att få upp ämnet senare när du har gjort lite forskning eller tittade upp möjliga rådgivare.
  • Bild med titeln Uppmuntra en vän att söka professionell terapi Steg 2
    2. Forskning din väns symptom. När du har fått lite kursiv information om vilken typ av problem de kan uppleva, undersöka personens symptom och den typ av behandling som kan gynna dem. På det här sättet, när du föreslår att de söker hjälp, vet du exakt vilken typ av behandling som ska prata om.
  • Också, vilket ger ett eventuellt namn till vad din vän upplever kan ge dem en känsla av hopp om att de kan bli bättre.
  • Skriv ut symtomen på det tillstånd du tror att din vän kan lida av och låta dem se. Att ha denna typ av bevis kan övertyga dem om att de behöver hjälp.
  • Bild med titeln uppmuntra en vän att söka professionell terapi steg 3
    3. Förutse avslag eller motstånd. Oavsett hur mycket du gör för att planera konversationen, kanske det inte går det sätt du vill ha. Din vän kan bli arg på dig och inte vill se dig igen. Men du gör det rätta genom att försöka hjälpa, oavsett hur de kan se det vid den tiden.
  • Gå in i samtalet som vet fullt ut att din vän kan förneka att någonting är fel med dem, skrika på dig, be dig att lämna, och hotar att avsluta din vänskap. Att gå in med det värsta scenariot som redan är i ditt huvud kan bättre förbereda dig för det, om det händer.
  • Om din vän motstår dig, tryck inte på dem. Om de inte är redo för terapi, kommer det inte att vara till hjälp för dem just nu. Låt dem komma till det på egen hand.
  • Bild med titeln Uppmuntra en vän att söka professionell terapi steg 4
    4. Välj lämplig tid och plats. Att prata med din vän om deras mentala hälsa är vanligtvis något som borde göras en-mot-ett. Att försöka få konversationen under en hög och upptagen händelse kommer förmodligen inte att gå över väl, eftersom din vän inte kommer att kunna ge sin fulla uppmärksamhet åt dig och vad du säger. Istället väljer du en tid och plats där din vän känner sig bekväm och kommer att kunna förstå ditt meddelande.
  • Om möjligt, undvik att prata när din vän går igenom en svår eller stressig tid. Försöker övertyga dem när de är i nöd kommer vanligtvis att sluta i misslyckande. Försök hitta en tid när du tror att de blir mer mottagliga och lyhörda mot din oro.
  • Bild med titeln Uppmuntra en vän att söka professionell terapi steg 5
    5. Var respektfull för din väns rätt att välja. Trots dina bästa ansträngningar måste du acceptera att du inte kan tvinga din vän att få hjälp. Ta upp ämnet och berätta för dem att du är orolig, men vet att du inte kan diktera om din vän får hjälp eller inte.
  • Håll kommunikationslinjerna öppna och låt din vän veta att de kan prata med dig när som helst om de ändrar sig.
  • Bild med titeln Uppmuntra en vän att söka professionell terapi Steg 6
    6. Fråga efter hjälp. Om du tror att din vän inte tar ditt ord ensam, be om stöd från andra vänner och kära. Eller, om du tror att din vän kommer att bli mer benägna att lyssna på någon annan, överväga att ha den personen prata med dem istället för dig. Att ha mer än bara din åsikt kan göra ditt fall mer betydande och de kan ta talet mer allvarligt. Du kanske också vill be en professionell att sitta i samtalet för att hjälpa till att styra det på rätt sätt.
  • När du frågar efter stöd kan du säga, "Jag är oroad över vår vän och jag vet att de värdesätter din åsikt och litar på dig. Jag hoppades att du kunde prata med dem om att få hjälp med mig. Jag tror att om du delar din oro för dem, tar de det mer allvarligt."
  • Igen, kom ihåg att din vän kanske inte känner dig bekväm med dig som involverar andra. Gör det bara om du tror att din vän är i fara för att skada sig eller någon annan. För mindre problem, var villig att backa om din vän klart inte vill ha din hjälp.
  • Metod 2 av 3:
    Säger de rätta sakerna
    1. Bild med titeln Uppmuntra en vän att söka professionell terapi Steg 7
    1. Undvik att sätta skulden på dem. Går in i en konversation och säger, "Du är deprimerad och behöver hjälp" kommer att göra någon defensiv. Istället, sätt fokus på dig själv och hur du känner. Personen får inte bli bekämpande med dig om du gör ämnet mer om dig.
    • Till exempel kan du säga, "Jag är verkligen oroad över att du kan kämpa med depression. Jag har märkt vissa beteenden i dig och jag tror att det skulle vara till hjälp om du kunde prata med en professionell. Kan du göra det för mig?"
  • Bild med titeln uppmuntra en vän att söka professionell terapi steg 8
    2. Använd inte etiketter. Ingen vill höra att det är något fel med dem. Det kan bli särskilt skadligt när negativa ord används för att beskriva dem. Använd aldrig en etikett när du pratar med din vän - gör det så kan de avvisa allt du försöker säga.
  • Till exempel, aldrig säga att personen är "galen" eller en "lunatisk."De kan till och med säga något som," Tror du att jag är galen, "och det är viktigt att låta dem veta att du absolut inte tror det. På samma sätt, ring inte din vän en "berusad" eller en "druggie."Istället kan du säga att de inte har agerat som sig själva, eller du känner att de har hämtats i alkohol eller droger överdrivet.
  • Bild med titeln Uppmuntra en vän att söka professionell terapi Steg 9
    3. Vara stödjande i vad du säger. Stämman är att uppmuntra din vän att få hjälp. Om du låter dem veta kommer du att vara med dem varje steg på vägen, de är mer benägna att söka behandling och försöka bli bättre. Att tänka på att de kommer att behöva hantera detta ensam kan göra dem mer rädda och motvilliga att söka hjälp.
  • Var noga med att låta din vän veta att du inte försöker ta över sin strävan efter behandling, men att du försöker hjälpa till att göra det lättare för dem att få behandling. Fråga vad du kan göra för att hjälpa.
  • Om du har varit i terapi innan kan det vara till hjälp om du delar dina erfarenheter av hur det hjälper dig.
  • Ett sätt att visa ditt stöd är att leda genom exempel. Om du vill att din vän ska sluta dricka, sluta dricka dig själv. Med hjälp av "gör som jag säger, inte som jag gör" kommer vi inte att fungera här. Genom att förbättra dig själv kan du uppmuntra dem att få den hjälp de behöver också.
  • Metod 3 av 3:
    Erbjudande stöd
    1. Bild med titeln Uppmuntra en vän att söka professionell terapi steg 10
    1. Hjälp när du kan. Din vän kan vara ovillig att gå terapi på grund av logistiska skäl som saknar transport eller inte har råd med avgifterna. Erbjuda att hjälpa dem att ordna transport när du inte kan ge den. Om du kan, hjälpa till att betala för sessioner och mediciner som de kan behöva. Eller hjälpa dem att undersöka gemenskapsprogram som erbjuder billiga eller fria tjänster till individer i nöd.
    • Om du inte kan köra dem, överväga att ringa en taxi eller körservice för att få dem där. Ditt stöd och villighet att göra sin hälsa en prioritet kan ge dem den boost de behöver för att bli bättre.
    • Var noga med att fråga din vän innan du gör dessa typer av arrangemang för dem. Låt dem veta att du bara vill hjälpa till att göra det lättare för dem att söka behandling, men att du inte vill ta bort deras kontroll.
  • Bild med titeln uppmuntra en vän att söka professionell terapi steg 11
    2. Delta i möten tillsammans. Din vän kan vara orolig för vad mötena kommer att vara, särskilt om de lider av ångest eller depression. Att erbjuda att gå till terapi med dem eller sitta bredvid dem under ett stödgruppsmöte kan göra tanken på att gå dit lättare att fathom. Att veta att du kommer att vara med dem varje steg på vägen kan uppmuntra dem att ta sin mentala hälsa mer allvarligt.
  • Du kanske bara behöver delta i det första mötet eller två tills din vän blir bekväm. Därefter kan din vän föredra att delta i ensamma. Ta inte detta som en förolämpning. Titta på det som ett stort steg i deras förbättring.
  • Var respektfull för din väns integritet avseende dessa möten också. Din vän kanske inte vill ha dig där eller de kanske inte vill prata om utnämningen alls.
  • Bild med titeln uppmuntra en vän att söka professionell terapi steg 12
    3. Gör benet för dem. Om din vän är skeptisk till att söka terapi, kommer de sannolikt inte att bli glada över att hitta en läkare och göra mötena. Det skulle förmodligen vara en stor hjälp om du gör den delen för dem. De kan redan känna sig överväldigade om processen, och måste undersöka och göra de andra stegen kan göra dem ännu mer.
  • Om du gör ett möte för din vän och de tillbaka, delta i sessionen ändå. Du kan prata med terapeuten om din vän och de kan kanske erbjuda förslag om hur du hjälper din vän att hantera sitt tillstånd och hur du kanske kan övertyga dem om att delta i terapi.
  • Endast schema möten om din vän håller med om att se en terapeut. Din vän kan känna sig kränkt om du går bakom ryggen. Fråga dem om de vill ha din hjälp först.
  • Bild med titeln uppmuntra en vän att söka professionell terapi steg 13
    4. Stick upp för din vän när de behöver det. Mental hälsa bär fortfarande en stor stigma med den. Denna negativitet kan spela en roll i hur villig din vän är att delta i terapi. Erbjuda att hjälpa din vän att prata med sina andra vänner och familjemedlemmar om de behöver hjälp för att förklara varför de ska terapi, eller om folket runt dem ger dem svårt om sin sjukdom. Det är särskilt viktigt att göra det här, när kommentaren har gjorts. Låt din vän höra att du står upp för dem.
  • Du kan säga till deras familj, "Jag är verkligen oroad över den här personen, och jag föreslog att de söker professionell hjälp. Lyckligtvis var de villiga att och doktorn tror att de har ett tillstånd som kräver behandling. Det skulle vara bra om alla kunde erbjuda det stöd och uppmuntran som behövs för att hjälpa vår älskade att bli bättre."
  • Om någon säger något negativt om din vän, kan du berätta för dem, "Jag tycker att det är riktigt modigt att de förstod att det var ett problem och tar stegen för att bli bättre. Om du inte kan stödja det, var god och håll dina tankar till dig själv, eller kanske stanna borta."
  • Bild med titeln uppmuntra en vän att söka professionell terapi steg 14
    5. Ta hand om din egen mental hälsa. Du kan föreslå att din vän ser en terapeut, men du kan inte spela rollen för dem. Att hjälpa en psykiskt sjuk eller instabil vän kan beskattas. Bita inte av mer än du kan tugga. Och var noga med att tendera till ditt eget mentala och emotionella välbefinnande. Ange personliga gränser.
  • Ta till exempel minst en natt av en vecka för att göra saker du tycker om att ta ett avkopplande bubbelbad eller se en film på bio. Tala om för din vän att de inte kommer att kunna nå dig. Var noga med att ge dem ett annat nummer som de kan ringa i händelse av nödsituationer, som en annan vän, relativ eller kris hotline.
  • Var medveten om medföljande beteenden också. När du hjälper din vän är det möjligt att falla i ett mönster där du gör det möjligt för dem.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande