Hur man disciplin en tonåring

Det kan vara frustrerande när ditt barn inte lyssnar på dig, eller saker du inte håller med. Tonåringar handlar om många känslor och går ofta igenom många fysiska och känslomässiga förändringar. Det kan vara svårt att se till att du och din tonåring är på den ena sidan. Ibland kan du känna att det är nödvändigt att disciplinera ditt barn. Det finns många steg du kan ta för att se till att det sätt du disciplin är lämpligt och effektivt.

Steg

Metod 1 av 3:
Kommunicera effektivt
  1. Bild med titeln Discipline En tonåring Steg 1
1. Gör dina förväntningar tydliga. En av nycklarna att ha ett positivt förhållande med din tonåring är bra kommunikation. Du måste kunna prata med en annan och göra dina känslor och önskemål klara. Om du kan kommunicera effektivt kan du upptäcka att du måste disciplinera din tonåring mindre ofta. En viktig del av god kommunikation är en tydlig förklaring av dina förväntningar.
  • Låt din tonåring veta exakt vad du förväntar dig av honom eller henne. Till exempel, kanske du fokuserar på att hjälpa dem att lyckas i skolan. Låt din tonåring veta vilka betyg du anser acceptabelt. Kanske strävar du efter att de får alla A och B: s.
  • Berätta för din tonåring dina förväntningar och förklara att du kommer att hjälpa honom eller henne att träffa dem. Om du är inriktad på bättre betyg, förklara att du behöver din son eller dotter för att studera minst x antal timmar per vecka. Eller göra ett krav att alla läxor är färdiga innan de hänger med sina vänner.
  • Du kan också ställa förväntningar på icke-konkreta resultat. Kanske känner du att din tonåring har utvecklat ett attitydproblem. Ange tydliga förväntningar att de ska prata med respekt för alla familjemedlemmar.
  • Försök sätta dina förväntningar skriftligen. Detta kommer att bidra till att förstärka de ord du säger.
  • Bild med titeln Discipline En tonåring Steg 2
    2. Fråga frågor. Som en tonåring börjar ditt barn tillbringa mer och mer tid hemma - och du. Skoldagar är längre, det finns fler aktiviteter att gå med, och fler vänner att umgås med. Att utveckla ett starkt förhållande med din tonåring är det viktigt att du vet vad som händer i sitt liv. För att göra det måste du ställa frågor.
  • Ställ frågor som kräver mer än en "ja" eller "Nej" svar. Du får mer beskrivande svar. Istället för "Gjorde du din läxa?", Prova, "Vad har du jobbat på i engelskklassen?"
  • Lägg åt sidan varje dag för att prata med din son eller dotter om hur saker går. Det kan vara avslappet, men se till att ställa frågor för att se hur de gör. Man skulle kunna säga, "Hur mår du om ditt stora fotbollsspel som kommer upp på lördag?"
  • Bild med titeln Discipline En tonåring Steg 3
    3. Aktivt lyssna. Kommunicera effektivt är ett bra sätt att stärka ditt förhållande med din tonåring. Det är inte tillräckligt att bara ställa frågor, men. Du måste aktivt lyssna på vad de säger. Det finns många saker du kan göra för att bli en bättre lyssnare.
  • När dina tonåringar talar, försök att återställa vad de säger. Till exempel kan du säga, "Jag hör dig att du är frustrerad att dina vänner alla har senare utegångsförbud än du." Detta visar inte bara att du är engagerad i konversationen, men det hjälper till att klargöra några problem.
  • Erbjuda feedback. När du pratar med din tonåring är det en bra idé att erbjuda dina första känslor på ett ämne. Till exempel kan du säga, "Jag är inte emot att ge dig en större ersättning. Men vi måste också prata om en ökning av ansvarsområdena,."
  • Ge validering. Låt din tonåring veta att du erkänner sina känslor. Vara specifik och säger saker som, "Jag vet att du är väldigt ledsen att din pappa flyttade ut. Det är helt förståeligt."
  • Bild med titeln Discipline En tonåring Steg 4
    4. Välj rätt tid. God kommunikation med din tonåring kan vara utmanande, delvis för att de kanske inte alltid är i humör att prata. Försök att välja en bra tid om du behöver ha en viktig diskussion med dem. Vänta inte till höger före sängen eller som han eller hon är på väg ut dörren till skolan.
  • Överväg att prata medan du gör en aktivitet tillsammans. Medan du matar middag tillsammans skulle det vara en bra tid att checka in med dem.
  • Om din tonåring verkar resistent mot att prata, överväga att välja en annan tid för din konversation. Du vill att den ska vara konstruktiv för er båda.
  • Försök att vara tålmodig. Tonåringar kommer ofta bara att öppna med de känns som det. När ögonblicket kommer, var redo att lyssna och inte borsta inte dem.
  • Metod 2 av 3:
    Välja det bästa sättet för disciplin
    1. Bild med titeln Discipline En tonåring Steg 5
    1. Främja ansvarsskyldighet. Ibland bryts kommunikation ner och du kommer att finna det nödvändigt att disciplinera din tonåring. Det finns flera metoder för att disciplinera ditt barn, och du bör noga tänka på vad som kommer att fungera bäst för din familj. En effektiv form av disciplin är att hålla ditt barn ansvarig för alla sina handlingar.
    • Om du klart har lagt fram dina förväntningar, vet din tonåring vilka beteenden du förväntar dig av dem. Om han eller hon är uttryckligt respektlös, låt dem veta det nu måste de hållas ansvariga.
    • Du kan försöka säga, "Jag förklarade för dig att det inte är okej att svära på din yngre bror. Du vet det beteendet som det resulterar i förlusten av ett privilegium."
    • Genom att fokusera på ditt barns handlingar och kunskaper, gör du det klart att hon är ansvarig för hennes handlingar.
  • Bild med titeln Discipline En tonåring Steg 6
    2. Undvik straff. Det finns en skillnad mellan att straffa din tonåring och disciplinera dem. Termen "bestraffning" är i sig negativt, medan disciplin kan vara konstruktiv. Till exempel är disciplin ett sätt att hjälpa någon att hålla fast vid reglerna, medan "bestraffning" är mer av en handling av retribution. Förklara att genom att disciplinera din tonåring, lär du henne att det finns fördelar att följa riktlinjer och konsekvenser för att ignorera regler. Du kan lägga till att det här är hur världen fungerar, så du ger bra utbildning.
  • Du kommer ibland att placera restriktioner på din tonåring, men du kan göra det utan att ge de negativa konnotationerna som vanligtvis går med straff.
  • Till exempel, undvik ultimatum. Många tonåringar ser ultimatum som en direkt utmaning och en väg till straff, så undvik att säga saker som, "Få bättre betyg eller annat!"
  • Gör inte hot om vaga straff. Istället berätta för din tonåring att du kommer att införa de begränsningar som du båda kom överens om.
  • Vara rörlig. Kanske har du sagt till din son eller dotter att de inte kan se sina vänner i två veckor på grund av deras låga betyg. Om de kommer hem med flera "A" papper eller frågesporter, du kan överväga att visa att du uppskattar sina handlingar genom att lyfta restriktionerna några dagar tidigt. Visa att disciplinen är rimlig.
  • Vara sträng men respektfull. Din tonåring är en ung vuxen, så tala inte med dem som ett ungt barn. Undvik att mocka eller vara sarkastisk.
  • Bild med titeln Discipline En tonåring Steg 7
    3. Gränssnitt. Låt din tonåring veta de handlingar som är och är inte acceptabla i ditt hem. Det är viktigt att tydligt definiera gränser så att de vet exakt vad de är och inte får göra. Om du känner dig starkt att de behöver undvika all alkohol, gör det klart.
  • Du kan ställa in gränser angående din tonårs sociala liv. Förklara att de bara får stanna ut till en viss timme. Om du behöver dem checka in med dig hela kvällen, till exempel, gör det klart.
  • Låt dem veta att du kommer att övervaka sina online-aktiviteter. Tonåringar bör njuta av viss grad av integritet, men det är okej att låta din son eller dotter veta att du kommer att checka in på dem regelbundet för att se till att de är säkra.
  • Om du tillåter din tonåring hittills, se till att du ställer gränser för förhållandet. Förklara till exempel att din son eller dotter och deras pojkvän eller flickvän inte kan vara i sitt sovrum med dörren stängd. Inte bara rakt upp oense med din tonårs val av en pojkvän eller flickvän eftersom "de ser ut som en brottsling" eller är lite knäppa, till exempel.Första intryck är inte allt, men om din tonårs pojkvän eller flickvän är lite över kontroller eller gör olämpligt tal eller gester, kan det vara en bra idé att prata med din tonåring om dina bekymmer.
  • Förklara för din tonåring som gränserna är för deras säkerhet och att hjälpa till att lära dem ansvar.
  • Bild med titeln Discipline En tonåring Steg 8
    4. Ge din barnbyrå. Ibland kan det verka som att din tonåring kämpar mot dig. Kom ihåg att tonåringar är på en punkt där de försöker skapa mer oberoende och autonomi. Låt din tonåring vara en aktiv deltagare i att ställa gränser och välja lämplig disciplin. Att ge dem byrån kommer att göra dem mer investerat i processen.
  • Har din tonåring hjälper dig att göra en lista över lämpliga riktlinjer för att leva med. Du kan ställa saker som utegångsförbud, bilbehörigheter eller förväntade betyg.
  • Var inte rädd för att förhandla. Respektera deras åsikter om problemen, och de kommer att bli mer benägna att lyssna på din.
  • Ha din tonåring föreslår en konsekvens. Om de kommer hem sent en lördagskväll, få dem att berätta vad de anser är en lämplig disciplinär.
  • Vanligtvis, när du ger ett tonårigt ansvar, börjar de uppträda på ett mer moget sätt.
  • Metod 3 av 3:
    Förstå din tonåring
    1. Bild med titeln Discipline En tonåring Steg 9
    1. Överväga situationen. Ibland kan din tonåring vara svår att hantera, men det är viktigt att komma ihåg att de arbetar med mycket. Deras hormoner och kropp förändras, vilket kan orsaka humörsvängningar. De försöker också att utnyttja sin identitet mer fullständigt och kan hantera tryck från skolan eller deras vänner. När du disciplinerar din tonåring är det nyckeln att överväga sammanhanget.
    • Har de varit oförskämda och humörliga nyligen? Försök att räkna ut om något utanför huset stör dem. Har du märkt att deras bästa vän inte slutar med så ofta? Tänk på att din tonåring kan gå igenom en stressig tid och försöka skära dem lite slack.
    • Är deras betyg som glider? Ta några dagar att titta på deras vanor. Tonåringar behöver mycket sömn, så kanske du behöver hjälpa dem att bli mer vila så att de bättre kan koncentrera sig.
    • Innan du beslutar om disciplin, överväg alla komponenterna i situationen.
  • Bild med titeln Discipline En tonåring Steg 10
    2. Använda empati. Att vara empatisk betyder att du tänker på, eller känslig för, vad någon annan känner eller tänker. När du disciplinerar din tonåring, försök att placera dig i sina skor. Vid val av rätt handlingsåtgärd, ta hänsyn till sina känslor.
  • Om din son eller dotter reagerar illa för att inte tillåtas att gå på en vägresa med vänner, försök att tänka på vad de känner. De är troligt oroliga för att bli retade, eller är kanske lidande av rädsla för att sakna. Du behöver inte backa ner på de regler du har satt, men du kan erbjuda medkänsla.
  • Försök säga, "Jag föreställer dig att du känner dig ganska frustrerad att du inte kommer att gå med dina vänner. Finns det något annat roligt att du och jag kunde göra i helgen istället?"
  • Bild med titeln Discipline En tonåring Steg 11
    3. Fråga efter råd. Att hantera en tonåring kan vara svårt. Du kan känna dig stressad, trött och överväldigad. Var inte rädd att be om hjälp. Kanske har du en pålitlig familjemedlem som kan erbjuda några råd om hur man relaterar till din tonåring.
  • Försök att prata med andra föräldrar. Det är användbart att veta vad din son eller dotters vänner får göra. Du kan försöka fråga sina föräldrar om utegångsförbud, ersättning mm. För att få en uppfattning om vilka typer av policyer du vill ställa in.
  • Din tonårs läkare kan också vara en bra resurs. De kan se till att din son eller dotter blir fysiskt och känslomässigt frisk. Vid regelbundna kontroller kan de också utesluta eventuella medicinska problem och erbjuda utom resurser.
  • Tips

    Prova olika metoder för att nå ditt barn. Kom ihåg att varje relation är annorlunda.
  • Var inte rädd att be om råd.
  • Om du känner dig stressad, se till att ge dig en paus. Självvård är viktigt.
  • Håll kursen och vet att de inte alltid är tonåringar. Som vuxna, kommer de att uppskatta din kärlek, riktning och konsistens.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande