Hur man är uppmärksam

Att vara observant tjänar många ändamål i livet. Det kan hålla dig säker på jobbet, gör dig till en bättre konstnär eller fotograf, och hjälper dig att hämta lite detaljer som andra människor inte märker. Du behöver inte vara så begåvad som Sherlock Holmes för att förbättra dina observationsbefogenheter, men! Kolla in den här praktiska listan med enkla tips du kan prova att träna i världen runt dig närmare.

Steg

Metod 1 av 13:
Gå långsamt och titta runt i alla riktningar
  1. Bild med titeln vara observant Steg 1
1. Detta är ett utmärkt sätt att börja betala mer uppmärksamhet åt din omgivning. Försök att komma ur tanken att bara försöka få från punkt A till punkt B. I stället för att gå så fort som möjligt för att få vart du ska, gör du ett medvetet försök att sakta ner din gånghastighet och ta in allt omkring dig.
  • Oavsett om du går någonstans eller sitter ner utomhus, gör ett försök att se från sida till sida, bakom dig, och över dig regelbundet. Ta märke till vad som händer i stället för att bara titta på vad som står framför dig.
Metod 2 av 13:
Ta bilder av din omgivning.
  1. Bild med titeln vara observant Steg 2
1. Titta på saker genom en lins ger dig ett helt nytt perspektiv. I stället för att bara gå från ett ställe till ett annat, ta en kamera med dig eller hålla din telefon ut med kameran redo att knäppa ett skott. Leta efter intressanta byggnader, föremål eller scener längs din väg och ta bilder av dem när du går!
  • Till exempel, kanske du märker en blommig busk eller en gammal byggnad med unika arkitektoniska egenskaper som du annars inte skulle ägna uppmärksamhet åt.
  • Om du väljer att använda din telefonkamera, se till att du inte spenderar all din tid på din telefon. Ibland kan telefonkameror inte helt fånga vad våra ögon kan!
Metod 3 av 13:
Utforska nya platser.
  1. Bild med titeln är observant Steg 3
1. Detta får dig ut ur dina vanliga haunts, där du inte är så observant. Ta en ny väg till jobbet eller gå till en ny del av staden i helgen, till exempel. På det sättet är du inte bara på autopilot och gör samma gamla saker utan att verkligen ta i din omgivning.
  • Om du tar en ny väg till jobbet, kommer du att märka mycket mer än om du går ner på samma gata har du varit nere hundratals gånger och vet som baksidan av din hand.
  • Du kan också utsätta dig för nya miljöer genom att försöka en ny aktivitet. Till exempel, registrera dig för en bergsklättringsklass eller ta en konstklass.
Metod 4 av 13:
Bli av med distraktioner.
  1. Bild med titeln är observant Steg 4
1. Distraheringar hindrar dig från att märka saker runt dig. Lägg bort din smartphone eller någon annan enhet som upptar din uppmärksamhet. Eller stäng av din TV-show eller den musik du lyssnar på. Titta runt dig istället för att ge all din uppmärksamhet åt något annat.
  • Distraheringar kan också vara farliga. Om du tittar på en video på din telefon medan du korsar gatan, kan du till exempel inte märka en hastighetsbil som kommer din väg.
Metod 5 av 13:
Var uppmärksam på andra.
  1. Bild med titeln är observant Steg 5
1. När du flyttar din uppmärksamhet utåt kommer du att märka mycket mer. Fokusera på att observera andra människor. Var uppmärksam på saker som de säger, deras kroppsspråk och hur de beter sig. Titta på hur och hastigheten de flyttar för att bestämma om de är avslappnade, i en rush eller i någon form av nöd.
  • Till exempel, om du ser någon hastighet att gå ner trottoaren och nästan springa över andra fotgängare, kan du anta att de förmodligen i en rush att komma någonstans.
Metod 6 av 13:
Fråga dig själv frågor.
  1. Bild med titeln vara observant Steg 6
1. Detta hjälper dig att dra slutsatser baserat på vad du observerar. Fråga dig själv: "Hur känner den här personen verkligen?"" Vad är skillnaden mellan vad han säger och vad han verkligen känner?"Och" Hur många personer i det här rummet är i gott humör?"Håll ditt sinne upptagen och behåll dig själv för att upptäcka vad som verkligen händer i en situation.
  • Först kan byta till detta nyfikna tänkande vara lite distraherande. Fråga dig inte så många frågor som du inte lever i ögonblicket.
  • Om du inte är säker på var du ska börja med den här tekniken, fråga dig bara "varför?"Till exempel" varför är den här personen här i den här parken just nu?"Då gör du utbildade gissningar baserat på deras beteende.
  • När du övar det här, lär du dig att fortsätta ifrågasätta en situation när du betalar fullständig uppmärksamhet.
Metod 7 av 13:
Använd alla dina sinnen för att observera.
  1. Bild med titeln är observant Steg 7
1. Att engagera alla dina sinnen är det ultimata sättet att vara helt uppmärksam. Använd alla 5 sinnen när du är i en konversation med någon, när du observerar andra, eller när du tar i din omgivning. Observera Ljud, Luktar, Texturer och Smaker av saker runt dig, i förekommande fall.
  • Titta runt för att observera och skanna din omgivning och människors beteende var du än är.
  • Lyssna på att uppmärksamma olika ljud runt dig skiljer röster från bakgrundsbrus.
  • Använd din känsla av beröring för att dra nytta av människors stämningar. Till exempel, om någon skakar med dig och du hittar personens händer svettiga, kan personen vara nervös.
  • Använd din näsa för att upptäcka en lukt som är vanligt, som en plötslig arom av gas eller rök i området.
  • Var uppmärksam på dina smaklökar för att märka alla olika smaker av en måltid du äter eller av en dryck du dricker.
Metod 8 av 13:
Titta på en utländsk film utan undertexter.
  1. Bild med titeln är observant Steg 8
1. Detta hjälper dig att fokusera på andra detaljer än historien. Välj en utländsk film som ser intressant ut på din favoritstreamingstjänst och stänger av undertexterna. Var uppmärksam på saker som karaktärernas kroppsspråk, tonal och omgivning.
  • Du kan göra det ett spel genom att komma med din egen storyline baserat på hur tecknen agerar när du tittar på.
Metod 9 av 13:
Träna ditt sinne med observationella spel.
  1. Bild med titeln är observant Steg 9
1. Pussel och spel hjälper dig att märka saker snabbare. Till exempel, spela "var är Waldo?"Sätt ihop ett pussel, eller spela minne, matchande kortspel. Eller prova en "Spot skillnaderna" identiska bildspel.
  • Att lägga på bara 15 minuter om dagen i ett mentalt spel eller pussel är en bra övning för din hjärna och dina observationsbefogenheter.
  • Du kan också spela ett enkelt observationspel genom att göra detta: ta en penna och papper och snabbt skriva ner allt du kan tänka på om rummet eller utrymme du är i utan att titta runt.
Metod 10 av 13:
Meditera dagligen.
  1. Bild med titeln är observant steg 10
1. Meditering hjälper till att bygga medvetenhet om ditt sinne och kropp. Sitt ner i 10-15 minuter varje morgon och / eller kväll, se till att du är bekväm i ett tyst rum och lyssnar på andan som stiger och faller ut ur din kropp. Fokusera på att koppla av en kroppsdel ​​åt gången tills du befinner dig i ett tillstånd av riktig avkoppling, och kan märka alla de små sakerna runt dig medan du håller ögonen stängd.
  • När du mediterar, låter du distraktioner ur din hjärna och bli mer medveten om din omgivning och ditt eget tillstånd.
Metod 11 av 13:
Gör en scavenger jakt.
  1. Bild med titeln vara observant Steg 11
1. Det här är en bra väntan på att vara på utkik efter saker under hela dagen. Välj ett objekt eller något annat att leta efter och ta en bild av det eller notera det varje gång du ser det hela dagen. När du är klar, överväga varför var och en av dessa saker är där eller hur de kom dit.
  • Din scavengerjakt kunde leta efter något som vardagligt som brandvatten eller lika unik som konst av en viss graffitiartist, till exempel.
  • Du kan också leta efter vissa aktiviteter eller scener hela dagen, till exempel människor som spelar sport eller dricker kaffe.
Metod 12 av 13:
Håll en observationell tidskrift.
  1. Bild med titeln vara observant steg 12
1. Detta hjälper till att bygga en vana att observera detaljer i det dagliga livet. Bära en anteckningsbok och skriva redskap med dig vart du än går hela dagen. Skriv en anteckning varje gång du observerar ovanliga sevärdheter, ljud eller förekomster.
  • Till exempel, om du går till en naturpark på en lördag, ta din tidskrift med dig och gör anteckningar om hur nya fågelljud du hör ljud och hur växter du aldrig har märkt innan du ser ut.
Metod 13 av 13:
Ta upp ritning.
  1. Bild med titeln är observant Steg 13
1. Ritning hjälper dig att få en ny förståelse för saker du ser. Gör en ritningsaktivitet minst en gång i veckan för att förbättra dina visuella observationsfärdigheter. Sitta ner med ett papper och en penna hemma eller någon annanstans och skissa ut något som är framför dig. Försök att inkludera så många detaljer om vad du tittar på som möjligt i din ritning.
  • Till exempel kan du sitta ner framför en skulptur eller ett konstverk och försöka dra det själv.

Video

Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.
Dela på det sociala nätverket:
Liknande