Hur man är en bra observatör

Livet kan vara så snabb och full av distraktioner som det är lätt att glömma att sakta ner och verkligen uppmärksamma vad som händer runt dig. Men att vara närvarande och observationella kan göra ditt liv roligare, låter dig engagera dig med människor bättre och hjälper dig att märka saker som du alltid har förbisett eller tagit för givet, och det är helt möjligt att bli en bättre observatör med övning. Nedan har vi sammanställt några tips som kan hjälpa dig att komma igång!

Steg

Metod 1 av 2:
Lära sig vanorna hos en observatör
  1. Bild med titeln vara en bra observatör Steg 1
1. Vet skillnaden mellan att observera och titta. Observera och se efter att använda ögonen. Många använder termerna utbytbart, men de är väldigt olika handlingar.
  • Ser är när du ser saker utan avsikt att använda det senare. Du förbinder dig inte något till minne eller försök att göra betydelsen av vad du ser.
  • Observation ser vad som är runt dig och hålla det i ditt sinne så att du kan göra mening ut ur det eller ställer frågor om det.
  • Avdrag är när du skiljer de viktiga detaljerna från de obetydliga när du har observerat något. I avdrag använder du din noggranna observation för att komma till en slutsats.
  • För att utöva observera, gör en kort meditation där du fokuserar på var och en av dina sinnen i 1 minut. Var uppmärksam på vad du ser, hörs, luktar, provsmakning och känsla. Att göra denna övning hjälper dig att vara mer in-tune med din omgivning.
  • Bild med titeln vara en bra observatör Steg 2
    2. Var uppmärksam på din omgivning. En bra observatör tar i sin omgivning istället för att bara ta dem för givet. Titta runt dig när du går till affären eller kör till jobbet. Du kommer att börja märka saker, som samma bilar som tar samma väg till jobbet eller när butiken på hörnet har ändrat sin display.
  • Om du besöker samma platser varje dag, börja betala närmare uppmärksamhet åt dem. Vad märker du om dessa platser? Vilka förändringar? Vad stannar detsamma? Försök att återkalla saker om dessa platser senare för att se hur mycket du kommer ihåg.
  • Bild med titeln vara en bra observatör Steg 3
    3. Var uppmärksam på detaljer. Börja märka detaljerna i saker du passerar. Att uppmärksamma saker som kan tyckas obetydliga gör dig medveten om din omgivning. Detta gör dig till en bättre observatör. Ju mer du målmedvetet märker saker, desto snabbare blir det vana.
  • Vilken typ av träd planteras framför din favorit kafé? Vilken färgskjorta bär din chef oftast? Vilken typ av bilar parkeras på parkeringsplatsen? Hur skiljer sig ljudet av din gata vid 7 A.m. mot 7 p.m.?
  • Obs! Minin detaljer. När du väntar i linje på postkontoret, observera tillståndet för människors kläder och skor. Titta på vad folk beställer på en restaurang. Att ta dig tid att hämta små detaljer hjälper dig att göra dig mer uppmärksam.
  • Bild med titeln vara en bra observatör Steg 4
    4. Avstå från dom. För att vara en bra observatör måste du vara neutral. Observationer inkluderar inte personliga känslor eller dom eftersom dessa saker är baserade på bias. När personliga känslor, förutbestämda begrepp och fördomar blir involverade ser människor inte vad som finns där. De ser ett föremål förvrängt av deras uppfattning. En bra observatör ignorerar sina personliga känslor och ser saker för vad de är.
  • För att uppnå detta, börja med att ta ett steg tillbaka. Ta bort dig själv från världen runt dig. Istället för att tänka på den negativa erfarenheten du hade med en viss hundras, se hunden för vad det är. Titta inte på människor som kör en viss typ av bil på ett visst sätt eftersom du associerar den bilen med en viss social klass.
  • Vistas neutral hjälper dig att se saker för vad de verkligen är. Pit Bull du är rädd för att leka med kattungar och slickar främlingar i parken. Den som kör den dyra bilen kan arbeta tre jobb för att betala för det.
  • Bild med titeln vara en bra observatör Steg 5
    5. Sakta ner. För att vara en bra observatör måste du sakta ner. Rushing genom din dag lämnar ingen tid att observera världen runt dig. Försök ta en viss tid varje dag för att märka världen runt dig. Gör nya saker eller försök att se kända saker genom en ny lins.
  • Försök ta en bild varje dag. Inte bara någon bild, men - ta bilder av intressanta saker du ser varje dag. Detta kan hjälpa dig att arbeta med att märka din omgivning och ta sig tid att observera vad som är omkring dig.
  • Titta på en ny konstdel varje dag. Försök att komma ihåg modellen av bilen som parkerar bredvid dig varje dag. Prova nya livsmedel och skriv ner detaljerna om maten. Ge dig själv tid att observera världen runt dig.
  • Metod 2 av 2:
    Öva dina observationsförmåga
    1. Bild med titeln vara en bra observatör Steg 6
    1. Förbättra ditt minne. En del av att vara en bra observatör kommer ihåg detaljer. Detta inkluderar att komma ihåg allt från att låsa din dörr innan du lämnar ditt hus till färgen på den bil du parkerade bredvid. Eftersom våra hjärnor filtrerar mycket av den irrelevanta informationen ut, gör ett medvetet försök att börja begå enkla detaljer i minnet. Det hjälper dig att förbättra ditt minne samtidigt som du gör en bättre observatör av din omgivning.
    • När du lämnar ditt hus, berätta för dig själv, "Jag stängde av kaminen. Jag låste dörren." Detta hjälper dig att begå det till minnet. Denna teknik hjälper dig också att börja observera små, vardagliga uppgifter.
    • Använd minnesspel som koncentration. Den minnesfärdigheter du vill utveckla för att stärka observationsförmåga är de som är kopplade till sinnena. Syn är särskilt viktigt. Visa dig själv bilder, stäng sedan dina ögon och försök att komma ihåg vad du observerade på bilden. Gå genom staden och komma ihåg vad du luktade. Försök att spela upp samtal från dagen varje kväll för att se hur mycket av dialogrutan du kan komma ihåg ord för ord.
  • Bild med titeln vara en bra observatör Steg 7
    2. Eliminera distraktioner. En anledning att människor inte är lika uppmärksamma som de borde vara är att de är distraherade. Mobiltelefoner, musik, en att göra-lista - det finns många anledningar till varför människor är distraherade dagligen. Försök bli av med distraktioner så att du kan fokusera på din omgivning.
  • Ta bort hörlurarna när du går eller är på tåget. Lyssna på ljuden runt dig, inklusive konversationer. Titta inte bara på föremålen runt dig, observera dem medvetet. Genom att inte vara distraherad, kommer du att vara medveten om allt runt dig och kom ihåg det lättare.
  • Fokusera på tv-showen eller film som du tittar och lyssnar nära sånger. Istället för att tycka om att titta på eller lyssna, var uppmärksam på dem. Tänk på kostymalternativ i showen eller filmen, eller varför direktören valde ett visst sätt att skapa ett skott. Titta på rekvisita, särskilt bakgrunden, och se vad du kan observera och härleda om karaktärerna, teman eller tomten. Försök att räkna ut betydelsen av sångtext som du lyssnar.
  • Bild med titeln vara en bra observatör Steg 8
    3. Håll en fältjournal. Observation är ett mycket vetenskapligt tillvägagångssätt för världen. Genom att hålla en fältskrift, registrerar du dina observationer. Detta kan handla om någonting - det viktiga är att observera allt runt dig och stärka dina observationsförmåga.
  • Börja med att gå till en park med en anteckningsbok. Jot ner vad du ser omkring dig. Se till att notera specifika, som färgen på skjortorna människor har på sig, fåglarna som flyger över huvudet, ljuden. Börja försöka ta reda på vilka viktiga detaljer och vilka uppgifter som inte är lika viktiga.
  • Använd denna fältobservation i andra aspekter av ditt liv. Hur många gånger går killen i båsen bredvid dig upp för att prata på sin cell under dagen? Hur många gånger hämtar en kund ett objekt innan de köper det? Vilken färgskjorta bär de flesta på bussen?
  • Ta dessa observationer och börja dra slutsatser. Till exempel hämtar kunderna inte matvaror flera gånger innan de köper dem - de hämtar dem och ställer dem på disken. Kunder hämtar skönhetsprodukter fem gånger innan man fattar ett beslut att köpa det. Din chef bär alltid en blå tröja på måndagar och grön skjorta på torsdagar.
  • Använd den här journalen för att skissera oegentligheter i din dag. Tänk på oregelbundna ljud eller händelser som händer runt dig. Att vara en bra observatör innebär att kunna välja saker som är vanliga.
  • Bild med titeln vara en bra observatör Steg 9
    4. Bilda anslutningar mellan vad du ser. En del av observationen kommer till slutsatser. Öva att observera världen och analysera vad det betyder. Observera inte bara utan att göra någonting med informationen.
  • Om du ser en frazzled mamma i en butik med sin tonårsdotter, då spot college broschyrer inuti hennes handväska, kan du komma till slutsatsen att hon är stressad eftersom hennes dotter är på väg att gå till college.
  • Om du ser en man med en fläck på sin tröja och sedan se bilsätet i hans baksäte, kan du dra slutsatsen att fläcken var en barnrelaterad olycka.
  • Bild med titeln vara en bra observatör Steg 10
    5. Meditera. Meditation är en bra övning för att stärka observationsförmågan. Det hjälper dig att rensa ditt sinne om rör och distraktioner så att du kan fokusera.
  • Spendera 10-15 minuter om dagen avkopplande. Kom i ett lugnt rum, eller sätt på tyst instrumentalmusik. Andas in och ut och tryck alla tankar från ditt sinne. Fokusera på allt omkring dig, som ljuden och luktarna.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande