Hur man hanterar besatthet som en autistisk person

Många människor på autismspektrumet har besatthet, från siffror, leksaker till jämn namn. Om du upplever en stark besatthet med något minuscule eller till och med något viktigt, som ett favoritämne, kan det vara svårt att ta kontroll över och kan ibland även begränsa intressen, men det är fortfarande möjligt.

Steg

Del 1 av 2:
Identifiera besatthet
  1. Bild med titeln Deal med besatthet som en autistisk person Steg 1
1. Erkänna dig själv att du har en besatthet, och notera vad besatthet är. Detta är det första steget att hantera det.
  • Bild med titeln Deal med besatthet som en autistisk person Steg 2
    2. Spåra din väg till där besatthet startade. Försök att se om du kan identifiera den ursprungliga källan till din besatthet, och var du har det från. Antag att du är besatt av nummer 28 och gillar att gå runt upprepa det. Du kanske har börjat vara besatt med 28 eftersom det är din bästa väns favoritnummer och du älskar ljudet av det. Var noga med att notera de sakerna.
  • Bild med titeln Deal med besatthet som en autistisk person Steg 3
    3. Observera om du tänker på obsessionen nog att kalla det en "besatthet". Om du bara tänker på det en gång i veckan är det förmodligen inte en besatthet, men om du tänker på det minst en gång i timmen skulle det anses vara en besatthet. Till exempel, om ditt sinne upprepar nummer 28 mer än femtio gånger per timme, det är en stark besatthet, men om det står "28" en gång i veckan, det kan inte vara en intensiv besatthet.
  • Bild med titeln Deal med besatthet som en autistisk person Steg 4
    4. Vet att du inte är ensam. Som tidigare nämnts har många autistiska människor besatt och Särskilda intressen. Du kan lita på andra som du för support om du behöver.
  • Del 2 av 2:
    Hantera besatthet
    1. Bild med titeln Deal med besatthet som en autistisk person Steg 5
    1. Tänk på hur mycket besatthet påverkar ditt dagliga liv. Ibland är obsessions ofarliga, men andra gånger tar de över ditt liv. Om du tänker på besatthet hela tiden och det påverkar din koncentration, det är ett problem och du borde prata med någon om det.
  • Bild med titeln Deal med besatthet som en autistisk person Steg 6
    2. Fråga dig själv: Har du en besatthet, eller en intensiv passion eller hobby? Om det är det förra, bör du ompröva hur begränsande din besatthet kan vara. Du behöver inte rensa bort obsessionen om det är trevligt, men du bör se till att du också tänker på andra saker. Om du har en intensiv passion eller hobby, eller speciellt intresse, följ sedan det, men se till att det inte är allt du gör varje dag.
  • Omfamna speciella intressen kan vara bra för din mentala hälsa. Det är absolut inget fel med att ha en intensiv passion om något, och det kan ge dig mycket glädje.
  • Bild med titeln Deal med besatthet som en autistisk person Steg 7
    3. Arbeta med tidshantering. Om du har svårt att riva dig bort från besatthet, arbeta med hur man ställer gränser. Planera dig själv en skuldfri tid att fokusera på din besatthet och ställ in en timer under en viss tid. När du är klar, fokusera på något annat ett tag.
  • Du kan till exempel besluta att rita tecken från din favorithistoria i en halvtimme och studera sedan i en halvtimme.
  • Bild med titeln Deal med besatthet som en autistisk person Steg 8
    4. Få skärmad för ångestsjukdomar. Du kan uppleva tecken på Ocd, PTSD, eller annan typ av ångestfråga. Obsessions kan relateras till autism, men kan också orsakas av något annat, så det är till hjälp att utesluta andra faktorer.
  • Bild med titeln Deal med besatthet som en autistisk person Steg 9
    5. Förklara för människor som kanske inte förstår. Du kommer sannolikt att stöta på människor som inte förstår varför du är så besatt av den här saken, så försök att se det ur deras synvinkel och kunna förklara det för någon som inte har någon aning om hur ditt sinne fungerar i den meningen.
  • Bild med titeln Deal med besatthet som en autistisk person Steg 10
    6. Få stöd från vänner och familj, både autistiska och icke-autistiska människor. Ta dig tid att prata om din besatthet och hur det påverkar dig och bjuda in dem att göra andra saker med dig. Kanske kan du måla, läger eller ta en vägresa Bara för att få besatthet av ditt sinne!
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande