Hur man får karriärrådgivning

Oavsett om du är i gymnasiet, högskolan eller den professionella världen, är det normalt att känna sig förlorad om vilken typ av jobb du borde göra. Karriärrådgivare kan hjälpa dig att förstå dig själv och dina mål bättre. Sök ut en rådgivare genom din skola eller ett privat företag eller använd online-programvara för att räkna ut dina nästa karriärsteg.

Steg

Metod 1 av 3:
Besöker en skolrådgivare
  1. Bild med titeln Få karriärrådgivning Steg 1
1. Gör ett möte med din vägledare. Oavsett vilken grad du är i, kan vägledare hjälpa dig att börja planera för din framtid. Stanna vid deras kontor före eller efter skolan för att se om de har tid att prata, eller fråga om du kan planera ett möte med dem.
  • Bild med titeln Få karriärrådgivning Steg 2
    2. Besök din högskolans karriärcenter. Om du deltar i ett högskola eller universitet är det sannolikt ett karriärcenter där du kan planera ett gratis möte med en karriärrådgivare. Dessa centra erbjuder tillgång till nätverkshändelser, arbetstillfällen och rådgivningsråd under hela läsåret. De kan också ha speciella CV och omslagsverkstjänster.
  • Om du vill att råd tillgodoses mer mot vilka klasser du bör ta för att nå ett karriärmål, planera ett möte med din akademiska rådgivare.
  • Bild med titeln Få karriärrådgivning Steg 3
    3. Ta med ditt CV. Om du inte redan har ett CV har du använt, kan du skapa en Genom att skriva upp en ensidig sammanfattning av din utbildning, arbetslivserfarenhet och färdigheter som anges i ett kula-punktsformat. Ta med två kopior med dig så att du och rådgivaren kan titta på det medan du diskuterar innehållet.
  • Rådgivaren kan erbjuda förslag för att förbättra det, så var öppet för ändringar och ta inte redigeringen personligen.
  • Bild med titeln Få karriärrådgivning Steg 4
    4. Förbered en lista med intressen. Gör en lista över allt som intresserar dig så att du är beredd när rådgivaren frågar efter dem. Om du älskar att spela basket, överväga om du är intresserad av spelförvaltningsaspekterna av spelet, eller om du bara gillar den fysiska aktiviteten. Om du gillar Star-Gazing, lista saker som astronomi och vara utomhus.
  • Det kan också vara till hjälp för att lista inte. Om du hatar att prata med främlingar kan det hjälpa dig att eliminera eventuella kundservicejobb från dina karriärmöjligheter.
  • Expertips

    "Betydande arbete kommer att vara unikt för varje person, eftersom allas värderingar och prioriteringar är olika."

    Devinjon

    Devinjon

    Karriär Coachdevin Jones är skaparen av "själens karriär," En online karriär inkubator för kvinnor. Hon är certifierad i Bedömning av kliftstångar och arbetar med kvinnor för att klargöra sitt syfte och skapa meningsfulla karriärer. Devin fick hennes ba från Stanford University 2013.
    Devinjon
    Devinjon
    Karriärtränare
  • Bild med titeln Få karriärrådgivning Steg 5
    5. Prioritera dina mål för utnämningen. Bestäm i förväg vad du vill ha mest från konversationen. Du har en begränsad tid med rådgivaren, och du kanske inte kan diskutera allt, så välj din bästa oro och börja med det.
  • Några möjliga ämnen som ska täcka är att få praktik, utforska karriärfält eller välja en stor.
  • Eftersom dessa tjänster är fria finns det ingen anledning att du inte kan återvända till ett annat möte senare för att ta itu med ytterligare karriärfrågor.
  • Bild med titeln Få karriärrådgivning Steg 6
    6. Svara på rådgivarens frågor ärligt. Det hjälper dig inte alls om du inte är ärlig om dina intressen, mål och styrkor. Kanske känner du tryck från din familj för att vara läkare, men om du hatar matematik och vetenskap, säg det. Du behöver inte dela detaljerna i den här sessionen med någon annan, så det finns ingen anledning att ljuga.
  • Bild med titeln Få karriärrådgivning Steg 7
    7. Använd de råd som fungerar för dig. Rådgivaren kan ge dig många förslag, och du kanske inte håller med dem alla. Du kan välja att följa alla, vissa eller ingen av råd, men försök att driva dig för att dra nytta av alla resurser som de rekommenderade. Delta i karriärmässor, återuppta workshops och mocka intervju sessioner för att få så mycket praxis som möjligt.
  • Metod 2 av 3:
    Besöker en privat rådgivare
    1. Bild med titeln Få karriärrådgivning Steg 8
    1. Sök rekommendationer från vänner. Det gör aldrig ont att fråga om din grupp vänner, familj eller grannar för att se om de någonsin har använt en karriärrådgivare. Om så är fallet, fråga vad de gillade eller ogillade om den person de träffade med. Fråga hur användbart råd och vägledning var, eller vad de skulle göra annorlunda om de sökte karriärrådgivning igen.
  • Bild med titeln Få karriärrådgivning Steg 9
    2. Sök i NCDA-databasen. National Career Development Association har en databas med alla karriärrådgivare som har träffat vissa standard för utbildning och utbildning. Sök baserat på din plats för att hitta rådgivare nära dig.
  • En liknande resurs är styrelsen för certifierade rådgivare (NBCC). Sök deras databas för rådgivare, eller skriv in namnet på en rådgivare du är intresserad av att se om de är styrelse certifierade.
  • Efter att ha valt några rådgivare från dessa källor, se online för att se om du kan hitta recensioner av deras tjänster.
  • Bild med titeln Få karriärrådgivning Steg 10
    3. Ring ett par olika rådgivare. När du har hittat ett par rådgivare i närheten som intresserar dig, ge dem ett samtal. Tillbringa några minuter på telefonen för att få en känsla för sin stil och om de är en bra passform för dig. Berätta för dem vad du hoppas kunna vinna från en session och fråga dem hur de skulle hjälpa dig att träffa dessa mål.
  • Fråga om den grundläggande strukturen i en session. Det borde innehålla mycket tid att ställa frågor om din bakgrund och intressen.
  • Var inte rädd för att fråga om avgifter och deras utbildningsnivå. De borde vara förhand om den här informationen.
  • Håll en anteckningsbok praktisk för dessa samtal för att hjälpa till att komma ihåg dina frågor och för att hämta några intryck du har.
  • Bild med titeln Få karriärrådgivning Steg 11
    4. Prioritera dina mål för sessionen. Eftersom du sannolikt betalar för rådgivarens tjänster är det särskilt viktigt att du gör det mesta av den här tiden. Gör en lista över de två bästa eller tre sakerna du vill komma ut ur sessionen och vara specifik.
  • Till exempel, om du vill helt byta karriärvägar, berätta rådgivaren du vill fokusera samtalet om att återvända till skolan för en ny examen.
  • Bild med titeln Få karriärrådgivning Steg 12
    5. Ta några test eller undersökningar som rådgivaren föreslår. Din rådgivare kan be dig att ta Myers-Briggs typindikator (MBTI) eller ett annat personlighetstest som de tror kommer att hjälpa till att matcha dina intressen och värderingar till en karriärväg. Fyll i dessa quizzer, men ta resultaten med ett saltkorn. Det är bara en utgångspunkt, inte ett absolut svar på vilket jobb du borde få.
  • Om du till exempel älskar att arbeta med djur, kan en av dessa test berätta att du är veterinär. Men veterinärens jobb kräver också mycket mänsklig kundservice, så det kanske inte är den bästa passformen.
  • Bild med titeln Få karriärrådgivning Steg 13
    6. Följ upp med din rådgivare. Vanligtvis landar människor ett jobb och tror att de inte längre behöver karriärrådgivning, men den första månaden av ett nytt jobb är avgörande för din framtida framgång i en position. Nå ut till din rådgivare igen för råd om arbetsplatskommunikation, tidshantering, organisation och ledarskap.
  • Metod 3 av 3:
    Använda online-resurser
    1. Bild med titeln Få karriärrådgivning Steg 14
    1. Använd O * Netto Intresse Profiler. Denna profiler skapades av U.S. Arbetsavdelningen för att hjälpa dig att matcha dig med potentiella karriärvägar. Det tar dig igenom en rad frågor som hjälper dig att se om dina intressen och värderingar passar bäst i ett arbetsområde som är konstnärligt, undersökande, socialt eller företagande.
  • Bild med titeln Få karriärrådgivning Steg 15
    2. Hitta resurser på NCDA-webbplatsen. Inte alla online karriärplaneringsplatser är skapade lika. NCDA har en lista över pålitliga internetkällor att utforska på deras hemsida. Sidorna varierar i ämne från utbildning, till jobbsökningar, till anställningsutveckling, och de har granskats för korrekt och objektiv information.
  • Bild med titeln Få karriärrådgivning Steg 16
    3. Ta ett personlighetstest. Medan Myers-Briggs-testet förlorar popularitet är det fortfarande ett bra alternativ för att öppna ditt sinne till karriärvägar som du inte hade ansett. Det finns andra test som mäter dina egenskaper mer på glidskalor än med absoluta svar, som MBTI har kritiserats för.
  • Några av dessa test är fria att ta online, medan andra behöver betalning.
  • Exempel på andra test är treantifier, prediktivt index och Big Five.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande