Hur man hittar att uppfylla arbetet

I dagens super konkurrensutsatta arbetsmarknad kan det vara svårt att hitta någon form av arbete. Få jobb som du verkligen älskar och hittar att uppfylla kan vara ännu hårdare. Men genom att utforska dina lustar och ta tid att bygga dina färdigheter och referenser kan du komma igång på karriärvägen som passar dig! Även om du för närvarande är i ett jobb som du inte älskar, kan du fortfarande hitta sätt att få ut det mesta av ditt arbete medan du letar efter något bättre.

Steg

Metod 1 av 4:
Utforska dina intressen
  1. Bild med titeln Hitta Uppfyllande Arbete Steg 1
1. Gör en lista över aktiviteter du tycker om att göra för att hjälpa till att definiera dina intressen. Innan du kan hitta ett uppfyllande jobb måste du ta lite tid att reflektera och räkna ut vad det är du letar efter. Sätt dig ner och skriv ner alla saker du gillar att göra, oavsett hur vanlig eller trivial de kan tyckas. Nästan något intresse kan relateras till en karriär på något sätt!
  • Till exempel, om du är passionerad för trädgårdsarbete, kan det här översätta väl till ett jobb i trädgårdsodling, landskapsarkitektur eller växtskydd.
  • Undersök de ämnen du har haft mest i skolan, också. Till exempel, kanske du älskar biologi eller har en passion för historien. Om så är fallet kan du leta efter en karriär i ett av dessa fält.
  • Bild med titeln Hitta Uppfyllande Arbete Steg 2
    2. Identifiera tidigare projekt som upphetsade dig. Tänk på saker du har jobbat på på jobbet eller i skolan. Finns det några projekt som verkligen står ut för dig som speciella på något sätt? Om så är fallet kan det vara ett tecken på att du skulle blomstra i en karriär som innebär liknande arbete.
  • Om du till exempel hade en bra tid att intervjua dina klasskamrater för ett socialt studier på gymnasiet, kan du göra en bra journalist.
  • Tänk på vilken aspekt av projektet upphetsat dig. Till exempel, kanske du älskade att utforma affischen för ett projekt som du gjorde i kemi klass, även om du inte är galen om kemi. Detta kan innebära att du har en knack för grafisk design.
  • Bild med titeln Hitta Uppfyllande Arbete Steg 3
    3. Utvärdera dina speciella färdigheter och styrkor. Förutom dina intressen kan dina färdigheter spela en stor roll för att bestämma din idealiska karriär. Tally upp några av de saker du är riktigt bra på, oavsett om de är specifika färdigheter eller mer generella styrkor.
  • Till exempel, under allmänna styrkor, kan du lista saker som att vara en bra ledare i gruppinställningar eller vara bra att organisera ditt utrymme.
  • Mer specifika färdigheter kan innehålla saker som att tala ett andra språk eller att kunna använda videoredigeringsprogramvara.
  • Bild med titeln Hitta Uppfyllande Arbete Steg 4
    4. Försök att ta ett karriärintresse test. Det finns en mängd olika bedömningar du kan ta för att hjälpa dig att identifiera dina speciella intressen, styrkor och möjliga karriärvägar. Om du är i skolan, fråga din guidningsrådgivare eller akademisk rådgivare om du kanske kan ta en av dessa test på campus. Annars kan du ta några av dessa test gratis online.
  • Till exempel är Hollands yrkesprovtestet tillgängligt gratis på webben. Gör en sökning efter "Holland Code Test" eller "Riasec Test."Testet kommer att be dig att betygsätta hur mycket du vill ha en mängd olika uppgifter och hjälper dig att identifiera olika typer av karriärer som matchar dina intressen.
  • Bild med titeln Hitta Uppfyllande Arbete Steg 5
    5. Undersök dina värderingar för att ta reda på vad som är viktigt för dig. Att upptäcka dina kärnvärden kan hjälpa dig att räkna ut vad du vill komma ur livet och ditt arbete. Tänk på de saker som är mest meningsfulla för dig. Vilken typ av arbete kan du göra för att stödja dessa nyckelvärden i ditt liv?
  • Till exempel, om du värderar andra, kan en karriär inom vård eller utbildning vara en bra passform för dig. Om du är konkurrenskraftig eller passionerad att driva dina fysiska gränser kan du göra det bra som en idrottsman eller träningsutbildare.
  • Om du inte är säker på vad dina huvudvärden är, försök att ta en värderingsbedömning. Gör en sökning efter "Life Value Inventory" för att hitta en av dessa bedömningar online.
  • Bild med titeln Hitta Uppfyllande Arbete Steg 6
    6. Prata med en karriärrådgivare om jobb som passar dina intressen. Om du är i skolan kan det finnas en guidningsrådgivare eller karriärtränare på personal som kan hjälpa dig att begränsa möjliga karriärvägar som passar dina färdigheter, lustar och personlighet. Om du inte är i skolan, gör en sökning med hjälp av termer som "karriärrådgivare nära mig" för att hitta en professionell karriärrådgivare i ditt område.
  • Tyvärr kan professionell karriärrådgivning bli dyr. Många karriär tränare laddar sig över $ 100 / timme för sina tjänster. Men du kanske kan hitta gratis eller prisvärd karriärrådgivning via en kommunal myndighet eller ideell organisation i ditt område.
  • Bild med titeln Hitta Uppfyllande Arbete Steg 7
    7. Titta på mentorer för råd och insikt om din karriärväg. Om du har en lärare, vän, släkting, kollega eller chef som har en speciell inverkan på ditt liv, kan de kanske erbjuda dig några värdefulla råd. Fråga dem om du kan ställa in en tid för att få ett hjärt-till-hjärta att prata om din framtid.
  • Du kanske säger något, "Jag vill göra en karriärbyte, och jag har tänkt mycket på vad jag vill göra härifrån. Jag skulle gärna starta mitt eget företag, som du gjorde. Kan vi ta lunch nästa vecka och prata om hur du har börjat?"
  • Metod 2 av 4:
    Utveckla dina färdigheter och kvalifikationer
    1. Bild med titeln Hitta Uppfyllande Arbete Steg 8
    1. Driva en examen om det krävs för de jobb du är intresserad av. Några jobb kräver mer avancerade grader, som en mästare, doktorand eller ännu mer specialiserad examen. En examen kan också hjälpa dig att få högre betalande jobb i ditt valda fält. Om du är intresserad av att få en examen, läs upp kraven för ditt föredragna program så att du kan börja förbereda i förväg.
    • Till exempel kräver vissa examen i humaniora dig att skicka läsundersökningar på ett andra språk (som franska eller tyska). Du kan förbereda dig genom att studera dessa språk på egen hand eller på grundnivå.
  • Bild med titeln Hitta uppfyllande arbete Steg 9
    2. Gå till en speciell certifiering för att ge dig en kant. Vissa jobb kräver professionella certifieringar eller licenser, medan andra kan föredra kandidater med certifieringar, även om de inte kräver dem. Se till att komplettera din examen med en certifiering eller några fortbildningsklasser för att ge ditt CV en boost.
  • För vissa karriärer kan ett certifieringsprogram vara allt du behöver för att kvalificera dig. Till exempel i U.S., Du kan bli en medicinsk assistent, paralegal eller webbutvecklare med bara ett 6-månaders certifieringsprogram.
  • Bild med titeln Hitta Uppfyllande Arbete Steg 10
    3. Få erfarenhet med praktik om möjligt. Praktikplatser är utformade för att ge dig arbetslivserfarenhet när du bara har börjat i en ny karriär. Om du är i skolan eller universitetet, prata med din ledningsrådgivare för akademisk rådgivare om hur man ansöker om praktik. En praktik kommer båda att se bra ut på ditt CV och hjälpa dig att bygga praktiska färdigheter som hjälper dig i din karriär.
  • I vissa fall kan en praktik övergå till ett permanent jobb med samma företag.
  • Tyvärr är många praktikplatser obetalda, så inte alla har råd att dra nytta av dem. Om du är en student, men praktikerna är inte ett bra alternativ för dig, ta reda på om din skola eller universitet erbjuder ett arbetsstudieprogram så att du kan få lite betald yrkeserfarenhet.
  • Några vanliga typer av praktikplatser inkluderar forsknings praktik (där du forskar för ett företag), jobbskuggning (där du observerar proffs på jobbet) och betalda eller obetalda arbetskraftar, där du gör den typ av arbete som är typiska för proffs i ditt fält.
  • Metod 3 av 4:
    Hitta bra jobb
    1. Bild med titeln Hitta Uppfyllande Arbete Steg 11
    1. Kontrollera jobbkort som är specifika för ditt fält för att hitta bra möjligheter. Om du aktivt söker arbete kan du hitta möjligheter som du annars skulle sakna om du använder mer specialiserade jobbbrädor. Ta reda på om det finns webbplatser som är specifika för ditt fält där du kan kolla efter jobbposter.
    • Till exempel, om du är intresserad av att vara en webbutvecklare, kan du hitta specialiserade jobblistor på webbplatser som Stack Overflow jobb, tärning eller github.
    • Du kan också hitta karriärspecifika listor genom professionella associeringswebbplatser, som American Medical Writers Association eller American Alliance of Museums. I vissa fall kan du behöva ett medlemskap för att komma åt jobbannonser.
  • Bild med titeln Hitta Uppfyllande Arbete Steg 12
    2. Delta i karriärmässor för att hitta möjligheter och göra anslutningar. Du kanske inte går bort från en karriärmässa med ett nytt jobb, men det är ett bra sätt att träffa människor och ta reda på arbetsmöjligheter i ditt område. Sök efter "karriärmässor nära mig" för att ta reda på kommande händelser och lära sig att delta i dem.
  • Högskolor och universitet är ibland värd karriärmässor och expos för studenter och nyutexaminerade. Du kan också hitta storskaliga jobbmässor i ditt område som är öppna för allmänheten.
  • Bild med titeln Hitta Uppfyllande Arbete Steg 13
    3. Fråga folk i ditt nätverk för rekommendationer. Ett av de bästa sätten att hitta jobbmöjligheter är genom människor i ditt professionella nätverk. Fråga om bland människor som du vet för att ta reda på om någon anställer. De kan också vara villiga att vara en professionell referens eller sätta i ett bra ord för dig!
  • Medarbetare, chefer, lärare och vänner som arbetar i fält du är intresserad av är alla goda potentiella referenser.
  • Bild med titeln Hitta Uppfyllande Arbete Steg 14
    4. Dra nytta av professionella nätverkssajter som LinkedIn. LinkedIn är en bra resurs för anslutning till andra yrkesverksamma i ditt valda fält. Du kan också hitta jobbpost, pedagogiska artiklar och en mängd andra resurser som hjälper dig att komma framåt i din karriär. Anmäl dig till ett konto och använd det för att hålla kontakten med dina kollegor, handelsdonteringar, eller annonsera dina färdigheter till rekryterare. Var noga med att hålla din profil uppdaterad så att den speglar dina nuvarande färdigheter och intressen.
  • Medan LinkedIn är den mest kända professionella nätverksplattformen är det inte den enda där ute. Registrera dig för liknande webbplatser som Xing, möjlighet, eller Shapr för att öka ditt räckvidd och utforska så många möjligheter som möjligt.
  • Bild med titeln Hitta Uppfyllande Arbete Steg 15
    5. Volontär med organisationer i ditt fält för att få din fot i dörren. Om du har tid och energi, kan volontärarbete vara ett utmärkt sätt att bygga färdigheter och anslutningar som kan leda till arbetsmöjligheter. Om det finns ett företag eller annan organisation i ditt område som fungerar i samband med ditt valda fält, besök deras hemsida eller kalla dem för att ta reda på om de har frivilliga möjligheter tillgängliga.
  • Till exempel, om du är intresserad av att bryta sig in i folkhälsoindustrin, kan du frivilligt på ditt lokala sjukhus eller anmäla sig till en organisation som Sophe (samhället för folkhälsoundervisning).
  • Även om du bara hamnar på volontärarbete i 2-3 timmar på helgerna, kan du fortfarande växa ditt nätverk och lägga till upplevelsen till ditt CV!
  • Kolla in webbplatser som NationalService.gov eller volonteMatch.org för att hitta frivilliga möjligheter i ditt samhälle.
  • Bild med titeln Hitta Uppfyllande Arbete Steg 16
    6. Få professionell hjälp med ditt CV eller applikationer om du inte får jobb. Många jobbmarknader kan vara otroligt konkurrenskraftiga, så hälften av slaget får bara någon att titta på din ansökan. Om du har skickat i massor av applikationer och inte får några svar, fråga en mentor eller en professionell karriärrådgivare för råd. De kan kanske ge dig tips om hur du gör dig själv. Du kan även anställa en professionell återuppta författare.
  • Till exempel, bara omformatera ditt CV för att få det att se mindre rörigt eller lägga till några färdigheter som du inte hade tänkt på att kunna göra skillnad.
  • Metod 4 av 4:
    Hitta värde i ditt nuvarande arbete
    1. Bild med titeln Hitta uppfyllande arbete Steg 17
    1. Titta på ditt nuvarande jobb som ett tillfälle för lärande och tillväxt. De flesta människor hamnar inte i sitt drömjobb direkt. För många kan det vara en livslång resa att hitta ett uppfyllande jobb. Om du har ett jobb för närvarande och du är inte nöjd med det, leta efter sätt att få ut det mesta av det. Till exempel kan du:
    • Tänk på färdigheter du har lärt dig av ditt nuvarande jobb som du kan ansöka om ditt framtida arbete.
    • Gör en lista över personer på ditt jobb som kan fungera som referenser för framtida jobbmöjligheter.
    • Leta efter inlärningsmöjligheter i de negativa aspekterna av ditt jobb. Till exempel, vad är några röda flaggor du vet för att se upp för nästa gång du intervjuar för en position? Har du lärt dig något om hur man hanterar svåra medarbetare?
  • Bild med titeln Hitta Uppfyllande Arbete Steg 18
    2. Fokusera på aspekterna av ditt jobb som du tycker om. Gör en lista över saker om ditt jobb som du gillar, om det spenderas tid med dina medarbetare eller att komma in i ett avkopplande flöde medan du gör arkiveringen. Du kan också leta efter sätt som ditt arbete har gjort en positiv inverkan på individer eller hela samhället.
  • Till exempel kanske du hittar detaljerna i ditt jobb tråkigt, men du får en känsla av tillfredsställelse från att veta att du hjälper människor.
  • Du kan också titta på sätt som ditt jobb hjälper dig att träffa personliga mål, som att spara tillräckligt med pengar för att köpa något du vill eller hjälpa till att stödja din familj.
  • Bild med titeln Hitta Uppfyllande Arbetssteg 19
    3. Ange arbetsrelaterade mål för att göra ditt arbete mer meningsfullt. Att ställa in mål kan ge dig fokus och hjälpa dig att känna dig mer utmanad och uppfylld. Tänk på vad du vill komma ut ur ditt arbete, oavsett om det är en bättre resultatrecension eller erfarenhet som du kan ta med i ett annat jobb. När du arbetar mot dina mål, se till att fira och erkänna dina framsteg.
  • Mål som är för stora och vaga kan ställa dig upp för frustration. Ställ in mål som är smarta (specifika, mätbara, uppnåbara, relevanta och tidsbundna). Till exempel, istället för att säga, "Jag ska få ett bättre jobb snart," Du kan ställa ett mål som att skicka ut ett visst antal applikationer i slutet av månaden.
  • Inte alla dina mål måste vara stora eller långsiktiga. Du kan också ställa små, kortsiktiga mål för dig själv, som omorganisation av dina filer eller slutföra ett visst antal uppgifter för dagen. Även möte ett litet mål kan ge dig en känsla av tillfredsställelse!
  • Bild med titeln Hitta Uppfyllande Arbetssteg 20
    4. Hitta att uppfylla saker att göra utanför jobbet för att skapa balans. Även om du lyckas göra ditt drömjobb, kommer du sannolikt att behöva balansera ditt arbete med andra aspekter av ditt liv för att känna sig verkligt uppfyllt. När du kan, avsätta tid för andra saker som du hittar meningsfullt, till exempel:
  • Arbetar på hobbyer
  • Avkopplande med vän och familj
  • Volontärarbete för orsaker att du bryr dig om
  • Ta hand om dig själv fysiskt (e.g., Få motion, äta bra och få gott om sömn)
  • Arbetar på sysslor och andra förpliktelser i ditt liv
  • Bild med titeln Hitta Uppfyllande Arbete Steg 21
    5. Försök att bygga meningsfulla relationer med dina medarbetare. Oavsett vilken typ av arbete du gör, kan ha bra relationer med dina andra lagmedlemmar göra en stor skillnad i hur du fyller på jobbet. Ta dig tid att lära känna dina kollegor, handledare eller de personer som arbetar under dig.
  • Detta kan innebära att du hänger ut utanför jobbet eller bara tar tid att konversera medan du är på jobbet.
  • Att bygga starka professionella relationer är också ett bra sätt att växa ditt nätverk. En av dina arbetskamrater kan hjälpa dig att få ett bättre jobb nerför linjen!
  • Tips

    Det kan ta mycket tid, ansträngning och självutforskning för att hitta den typ av arbete som passar dig. Bli inte för avskräckt om det tar lång tid för dig att hitta arbete du verkligen älskar-alles resa är annorlunda!
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande