Hur man hanterar en besatt exälskare

Förhållandet kan göras, men din ex rör sig inte på! Du måste klargöra att det är över innan din ex skickar dig ett annat besvärligt kärleksbrev eller står utanför ditt sovrumsfönster som håller en boombox i full blast, spelar "din sång."Den bästa strategin för att hantera en besatt ex kommer att variera beroende på den personens egenskaper. Det finns dock några allmänna riktlinjer du kan följa för att göra din ex förstå att du har brutit upp en gång och för alla, och för att skydda dig om din ex börjar utgöra en riktig fara.

Steg

Del 1 av 3:
Kommunicera efter en uppbrytning
  1. Bild med titeln Deal med en besatt exälskare Steg 1
1. Låt inte uppbrytningen dra på. Försöker låta din ex ned lätt kan backfire. Var inte frestad att gå tillbaka till någon eftersom du är ledsen för honom eller henne, eller för att du inte vill skada honom / henne. Om du vill bryta upp med någon, är det bäst för er att bara göra det och gå vidare.
  • Bild med titeln Deal med en besatt exälskare Steg 2
    2. Var tydlig att förhållandet har slutat. Om du har att göra med en ex som inte lämnar dig ensam, måste du vara klar att förhållandet verkligen är över. Var snäll, men fast. Annars kan ex antagera att förhållandet fortfarande är pågående, eller kan föreställa dig att du kommer tillbaka tillsammans vid någon tidpunkt.
  • Försök att göra entydiga uttalanden som: "[infoga personens namn], vårt förhållande slutade för en månad sedan. Jag måste gå vidare med mitt liv."
  • Undvik uttalanden som "Jag måste fokusera på mig själv just nu" eller "Jag har inte tid för ett förhållande just nu", för att dessa kan föreslå att förhållandet kan börja igen någon gång i framtiden.
  • Om du redan har försökt bryta upp med din ex och han eller hon inte fick det, försök igen, var noga med att vara helt klar. Försök säga något som: "När vi pratade förra gången ville jag vara klart att vi inte längre är i ett förhållande, men jag tror inte att du förstod mig. Vi är inte i ett förhållande. Förstår du nu?"
  • Bild med titeln Deal med en besatt exälskare Steg 3
    3. Låt andra veta att förhållandet är över. Berätta för din familj och vänner (särskilt alla vänner som du och din ex har gemensamt) som du har brutit upp. Ju mer allmänheten är informationen, ju mer "riktigt" det kommer att visas för din ex. Det du bröt upp tyst och utan att berätta för andra, kan din ex tolka det som ett tecken som du fortfarande är intresserad och blir besatt av att få dig tillbaka.
  • Del 2 av 3:
    Undvika din ex
    1. Bild med titeln Deal med en besatt exälskare Steg 4
    1. Ta inte kontakt med din ex. En obsessiv ex kan försöka initiera kontakt med dig, till exempel att ringa eller texta dig, skicka dig gåvor, etc. Om du återvinner kontakten, till och med att säga "lämna mig ensam", kan ex tolka det som ett tecken som du fortfarande är intresserad. Den bästa tekniken för att hantera en obsessiv ex är att undvika all kontakt.
    • Det är bäst att lämna samtal, texter, e-post, etc. obesvarad. Bara ignorera eller ta bort dem.
    • Om din ex skickar dig gåvor eller andra föremål, inte bekräfta eller returnera dem. Bara kasta dem ut.
  • Bild med titeln Deal med en besatt exälskare Steg 5
    2. Ta bort ex från dina kontakt- och kompislistor på sociala medier. Eftersom de skapar stora kontaktnät, kan sociala medier göra det svårt att hantera en besatt ex. Din ex kan försöka kontakta dig via dina sociala medierprofiler, eller genom några ömsesidiga vänner ". Det bästa du kan göra är att ta bort din ex från dina sociala medier kontaktlistor: Du vill inte att han / hon ska vara i kontakt med dig, och du vill inte se din exs sociala mediainnehåll.
  • Bild med titeln Deal med en besatt exälskare Steg 6
    3. Håll dig borta från din ex. Att undvika fysisk kontakt kan vara ett effektivt sätt att hantera en obsessiv ex. Om han eller hon inte har chansen att se dig, kommer besatthet förhoppningsvis att komma till ett slut. Det kan innebära att du måste ändra dina beteendemönster eller de platser du frekvent. Till exempel, om du tror att du kommer att springa in i din ex på en viss kafé du frekvent, kanske du vill hitta en annan att besöka. Detta kan vara frustrerande, men på den positiva sidan får du utforska några nya platser och få en ny start.
  • Del 3 av 3:
    Stiger upp skydd
    1. Bild med titeln Deal med en besatt exälskare Steg 7
    1. Känna igen när situationen eskalerar. Om du känner som om din obsessiva ex har gått så långt som att bli en stalker, kan situationen vara farlig. När det händer kan du behöva söka hjälp. Stalking är annorlunda än besatthet eftersom det innebär ett långsiktigt mönster av trakasserier eller missbruk. Legalt, stalking inträffar när någon upprepade gånger (två gånger eller mer) kommer nära dig eller kontakter dig när du har frågat honom eller inte, eller gjort hot (verbal, skrivet eller underförstått) som har orsakat dig rädsla eller oro för skada. Om du är offer för stalking, kontakta polisen. Stalking är olagligt i alla stater. Vanliga tecken på stalking inkluderar när din ex:
    • Följer dig
    • Loiters nära ditt hem, arbetsplats eller annat område som du frekvent
    • Installerar övervakningsutrustning i ditt hem, bil mm., eller hotar att installera det
    • Kontakter dig via olämpliga medel, till exempel att ringa din chef för att diskutera ditt förhållande
    • Verbalt trakasserar eller missbrukar dig, lämnar obscena meddelanden, eller gör någon annan typ av olämplig kontakt
    • Trakasserar dig eller personer nära dig online via kommentarer till sociala medier, hacking dina sociala medier eller e-postkonton, etc.
    • Skadar ditt husdjur
    • Vandaliserar eller förstör din personliga egendom
    • Fysiskt eller sexuellt övergrepp dig
    • Gör något av ovanstående till dina familjemedlemmar, vänner, medarbetare eller andra som känner dig
  • Bild med titeln Deal med en besatt exälskare Steg 8
    2. Få en skyddsordning om du behöver det. En skyddsordning utfärdas av en domstol för att förhindra att någon kontaktar dig. Om din ex bryter reglerna i denna skyddsordning, kan han eller hon arresteras och böts eller fängslas. Om din ex utgör någon form av fara för dig eller andra runt dig, kontakta myndigheter i ditt område om att få en skyddsordning. Lagar som styr dessa beställningar varierar från plats till plats, men du kan läsa mer om dina alternativ genom att kontakta:
  • Polisen
  • En advokat
  • En rättshjälpstjänst
  • En gemenskapstjänst som specialiserat sig på inhemskt missbruk
  • Bild med titeln Deal med en besatt exälskare Steg 9
    3. Kontakta polisen om det finns något tecken på ett hot. Oavsett om du har en skyddsordning, om din ex sätter dig eller någon nära dig i fara, kontakta polisen omedelbart.
  • Även om polisen inte tycks tro att situationen är ett problem, var långvarig att låta dem veta om din exs stalking beteende. Förklara allvaret av situationen och hänvisa till några tidigare rapporter.
  • Bild med titeln Deal med en besatt exälskare Steg 10
    4. Få en polisrapport som bevis. Om du stalkas av din ex, kontakta polisen med en fullständig förklaring av vad som händer. Det är viktigt att få en officiell polisrapport, som kan hjälpa till om du måste lämna in en skyddsorder eller pressa juridiska avgifter senare.
  • Dokumentera stalkningsbeteendet så noggrant som möjligt. Spara kopior av trakasserande e-postmeddelanden, textmeddelanden, sociala medier, etc. Ta skärmdumpar av saker som Facebook-inlägg eller tweets, eftersom användaren kan radera dem senare. Om din ex visar upp till ditt hem eller arbetsplats, dokumentera den dag och tiden det uppstår. Håll en rekord av varje gång du trakasseras av din ex så att du kommer att ha bevis om du behöver bedriva rättsliga åtgärder.
  • Bild med titeln Deal med en besatt exälskare Steg 11
    5. Få support från andra. Låta andra veta om situationen kommer att bidra till att skydda dig. Du kanske känner sig generad eller rädd för att berätta för andra människor om en stalking ex, men stödjande vänner, familj och samhällsorganisationer kommer att förstå. De kan också hjälpa dig att titta på några tecken på att din ex försöker kontakta dig, ge dig en plats att bo om du vill komma undan, ge känslomässigt stöd och hjälp på många andra sätt.
  • Om du är orolig för din säkerhet på din arbetsplats eller skola, låt din HR-representant eller skolrådgivare veta. De flesta företag har protokoll på plats för att skydda dig, till exempel att erbjuda en säkerhetsperson att eskortera dig till din bil eller ta bort din ex från lokalerna om han / hon visar upp.
  • Bild med titeln Deal med en besatt exälskare Steg 12
    6. Förstå att situationen inte är ditt fel. Vem som helst kan bli utsatt för en stalker, så det är inte ditt fel om din obsessiva ex blir ett farligt problem. Även om du känner att du leder din ex på, är hans eller hennes stalkingbeteende inte ditt fel, så kontakta myndigheter för hjälp.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande