Hur man klarar psykisk sjukdom

Att ha en psykisk sjukdom innebär att du har många fler hinder att övervinna än de utan. Enkla uppgifter som att städa ditt hem eller ens klä på morgonen kan bli uppförsbackar när psykisk sjukdom flares upp. Det är svårt att leva med, men absolut inte omöjligt om du tar rätt steg.

Steg

Metod 1 av 4:
Medicin

Många psykiska sjukdomar kan lättas eller härdas med medicinering. Prata med din läkare om recept som kan vara bra för dig.

  1. Bild med titeln Middle Aged Man nämner doktor.jpg
1. Fråga din läkare eller specialist om medicinen kan vara rätt för dig. Medicinering kan hjälpa till att korrigera kemiska obalanser i hjärnan. Även om du tror att din psykiska sjukdom orsakas mestadels av en miljöfrågor (som sorg eller stressig arbetsplats), kan läkemedel hjälpa dig att känna sig balanserad nog att möta det.
  • Medicinering är inte en lösning på problem i ditt liv - det är ett verktyg för att korrigera hjärnbaserade problem som kan påverka din förmåga att klara av problem. Problemen kommer att förbli, men du kan bättre kunna hantera dem.
  • Bild med titeln Pill Bottle.jpg
    2. Ta dina piller som föreskrivs av din läkare. En av de tuffaste aspekterna av psykisk sjukdom klibbar till en medicineringssystem. Biverkningar kan sträcka sig från sömnlöshet och viktökning till yrsel och suicidala tankar.
  • Ibland är biverkningar de värsta för de första dagarna eller en vecka. Detta beror på att din kropp anpassar sig till förändringen. Om möjligt, försök hålla det ut och se om det blir bättre.
  • Om biverkningarna är för svåra, ring din läkare eller apotekspersonal för att få instruktioner om att säkert stoppa medicinen.
  • Bild med titeln Stressed Man 2.jpg
    3. Ge inte upp din sökning efter arbetsmedicin. Beroende på din sjukdom kan det ta flera försök att hitta medicinen som adresserar ditt specifika problem. Detta är en frustrerande process och det är naturligt att vara upprörd ibland. Fortsätt försöka. Det är troligt att det är värt det.
  • Det kan ta ett tag för dig att känna effekterna av mediciner som antidepressiva medel.
  • Det är särskilt viktigt att hålla kontakten med din läkare medan du väntar på att medicinering ska sparka in, eftersom ditt tillstånd kan förvärras när du väntar.
  • Bild med titeln ung doktor på kontor.jpg
    4. Rådfråga din läkare regelbundet även när du inte har ändrat mediciner. Du kan behöva dosändringar och justeringar även år efter att du har varit på medicin, särskilt efter allvarliga livsförändringar (starta ett nytt jobb eller en skola, gifta sig eller skild, klimakteriet osv.). Låt din läkare veta om du har några problem med biverkningar och arbeta tillsammans om du behöver stoppa eller ändra en medicinering.
  • Bild med titeln Hand och telefon med varningsskylt.jpg
    5. Ange dagliga larm på din telefon, bärbar dator eller titta om du har problem med att komma ihåg att ta dina piller. Det är viktigt att ta dina läkemedel samtidigt varje dag för att minska biverkningarna och se till att de är lika effektiva som möjligt.
  • Att använda en veckovis pillbox är också användbar för att hålla reda på doser, missade doser, recept som behöver påfyllning och flera läkemedel.
  • Metod 2 av 4:
    Terapi
    1. Bild med titeln Asexuell tonåring och lång kvinna talk.jpg
    1. Sätt några allvarliga ansträngningar för att hitta den bästa terapeuten för du. Det kan tyckas som det mest uppenbara i världen, men att hitta en terapeut du litar på och gillar är mycket viktigt att behandla psykisk sjukdom. Regelbundna terapi sessioner är avgörande för att hålla reda på ditt mentala tillstånd, känslomässigt välbefinnande och eventuella förestående eller nuvarande episoder av sjukdom. Om du känner att din terapeut inte är en bra passform, hitta en ny.
  • Bild med titeln kille i blått nämner hjärn.jpg
    2. Berätta terapeuten om dina mål. Din terapeists jobb är att hjälpa dig att bygga upp att hantera färdigheter och utvärdera vad som är och fungerar inte i ditt liv. Berätta för dem vad du hoppas kunna förbättra i ditt liv. Försök skriva ner det. Detta kan hjälpa dem att planera sessioner och strategier för att möta dina behov.
  • Bild med titeln ung kvinna och äldre man talk.jpg
    3. Prata med dem. Kommunicera med din terapeut är avgörande för att få bästa möjliga behandling. Om du vägrar att prata med din terapeut och är inte villiga att ta sina förslag, kan du inte förvänta dig att få något ur terapi. Om du emellertid arbetar med de saker du har talat om med din terapeut mellan sessioner, blir din sjukdom mer hanterbar, och viktigast av allt kommer du att vara den som tar ansvar för ditt eget liv.
  • Bild med titeln berörde ung kvinna pratar med man.jpg
    4. Var ärlig om du inte förstår deras råd eller är inte säkra på att det hjälper. Din terapi handlar om dig, och om du inte gör dina behov klart, kan din terapeut hjälpa dig med dem. Även den bästa terapeuten är inte en sinne läsare, och eftersom terapi ofta handlar om rädsla och tidigare traumor är det viktigt för både dig och din terapeut att känna till dina behov och gränser.
  • Metod 3 av 4:
    Livsstil och rutin
    1. Bild med titeln illustrerad läxa schema.jpg
    1. Gör ditt bästa för att hålla dig till en rutin. Att följa en strikt rutin är ett utmärkt sätt att hålla livet strukturerat och att hålla dig framåt. Håll ett vanligt sömnschema och planera dina dagar så att du vet vad du måste göra varje dag och när du ska göra det. Osäkerhet och brist på struktur kan vara otroligt stressande, speciellt när man också klarar psykisk sjukdom, och det är viktigt att försvara dem så gott du kan.
  • Bild med titeln Middle Aged Woman With Warm Mug.jpg
    2. Planera mycket avkopplingstid. Du är mentalt sjuk och du behöver lämplig vila. Överväga hobbyer som läsning, virka, teckning, träbearbetning, musik och vad som helst avkopplar dig. Försök också självhushållsaktiviteter som varma bad.
  • Bild med titeln Person och Golden Retriever Ta en Walk.jpg
    3. Arbetstid med naturen i ditt schema. Kanske kan du ta din familj till parken varje lördag, eller ta en 15 minuters promenad med en älskad efter middag varje dag. Titta på träden och gräset och blommorna, och kom och känner mig lite bättre.
  • Bild med titeln Autistic Girl Dances to Music.jpg
    4. Hitta sätt att få motion. Övning är särskilt viktigt för personer med psykiska sjukdomar. Även kort träning kan förbättra ditt humör lite. Prova att gå, vandra, svänga på swingsets, leka med husdjur eller barn och bakgårdssporter. Involvera kära om du kan, så du fokuserar mer på att umgås än att oroa sig för att träna. Hitta saker som är roliga för dig.
  • Bild med titeln Person Guides Blind Autistic Teen.jpg
    5. Göra en vana att komma utomhus. Psykisk sjukdom kan göra det frestande att självisolera och gå ut mindre och mindre. Begränsa dig inte till befintlig under ett tak. Försök gå in i din gård, gå ner på gatan, eller gå ut med vänner. Ta det ett steg i taget, tryck dig försiktigt. Du kan bli förvånad över vad du kan göra.
  • Även en 5 minuters promenad runt kvarteret, en snabb resa för att kontrollera brevlådan, eller 15 minuter sitter på en veranda är bättre än ingenting.
  • Bild med titeln Söt tjej läser 1.jpg
    6. Spendera mer tid på att göra saker du älskar. Vad ger dig glädje i livet? Vad hjälper dig att känna dig i fred? Göra tid för att göra dessa. Försök att göra en trevlig sak i minst en halvtimme varje dag.
  • Bild med titeln Clock visar 20 minuter.jpg
    7. Bryt stora projekt i mindre arbetsstycken. Psykisk sjukdom kan störa din förmåga att börja, fokusera eller känna sig okej när du arbetar. Det hjälper till att starta direkt och arbeta under korta perioder. Till exempel, planera dig 30 minuter med tecknade bilder följt av 45 minuter med att arbeta med din uppsats.
  • Bild med titeln androgynous teen shower.jpg
    8. Fokusera på självomsorg under några större förändringar. Ibland måste rutiner förändras, oavsett om det är ett nytt jobb, flyttar till en ny plats, eller till och med tillfälliga förändringar som helgdagar. När din rutin måste byta, ge dig åtminstone en vecka för att justera. Förändringar kan vara skrämmande och stressiga, och det kan lätt leda till episoder av sjukdom, så ju mer förberedda du är, desto lättare blir det att uthärda.
  • Metod 4 av 4:
    Stöd

    Lidande i tystnad hjälper dig inte, och det hjälper det inte att hjälpa dina nära och kära. Att nå ut hjälper dig att återhämta dig snabbare och må bättre.

    1. Bild med titeln Krama medelålders par.jpg
    1. Nå ut till andra runt dig. Mental sjukdom är ofta mycket isolerande, men att ha en person som kan hjälpa till att ansluta dig till världen kan göra stor skillnad. Förekomsten av att älska vänner och familjemedlemmar kan hjälpa dig att återhämta sig.
    • Om du känner dig och behöver en pick-up, vandra runt ditt hus eller ringa upp dina vänner för att se vem som är tillgänglig för att umgås med dig. Du är inte störd - du är proaktiv och påminner dem om att du bryr dig.
    • De flesta skulle hellre ha du sagt "Jag kämpar" än vad du är tyst medan de undrar vad som kan vara fel med dig.
  • Bild med titeln mannen lyssnar på hustru.jpg
    2. Berätta några personer vad du går igenom. Inte alla människor kommer att kunna förstå din psykiska sjukdom, men vissa människor kommer att vara. Om du känner någon som är villig att lyssna utan dom eller alltid hämta dina samtal, överväga att bekänna din situation för dem. Du kan bli förvånad över vem som är den mest sympatiska och hjälpsamma.
  • Bild med titeln make som tröstar varandra.jpg
    3. Identifiera ett eller flera personer att vara din "gå till" människor. Du kanske överväger din make, din förälder, eller din bästa vän - någon som älskar dig dyrt och kan vara där för dig när du kämpar. Berätta för dem när du har en riktigt grov dag, du har tvivel, eller du har en kris. De kan titta över dig, trösta dig och få medicinsk hjälp i en kris.
  • Om din go-to-person inte är tillgänglig, hitta någon annan du litar på. Det är viktigt att inte lida i tystnad.
  • Bild med titeln Fader Comforts Crying Teen.jpg
    4. Berätta för någon genast om du har tankar om självskada eller självmord. Komma till din go-to person eller nästa person som är tillgänglig. De kan köra dig till ett sjukhus, hjälpa dig att ringa en hotline, eller hjälpa dig att räkna ut vad du ska göra nästa. Dessa tankar är allvarliga och du förtjänar hjälp.
  • Kom ihåg att de hellre skulle hjälpa dig nu än att göra ingenting medan du blir värre och sämre.
  • Bild med titeln Man talar positivt till Woman.jpg
    5. Delta i ett lokalt stödgruppsmöte, som den nationella alliansen om psykisk sjukdom (NAMI) eller den depression-bipolära supportalliansen (DBSA). Det finns också många andra stödgrupper som är slut på sjukhus, kyrkor och välgörenhetsorganisationer. Slå upp supportgrupper som är lokala och lätta att komma åt, eller till och med online supportgrupper. Ingen förstår en person med psykisk sjukdom såväl som någon annan med psykisk sjukdom.
  • Bild med titeln Hand och telefon med fredlig background.jpg
    6. Hitta Mental Health Community Online. Människor med psykiska sjukdomar ansluter ofta på webbplatser för sociala nätverk (särskilt Tumblr). Där kan du träffa andra med sjukdomar som din, och dela historier och tips för coping.
  • Bild med titeln Teen och Short Girlfriend Stargazing.jpg
    7. Utnyttja kraften av snuggling. Snuggling utgåvor oxytocin, som ibland kallas "Cuddle hormonet." Det kan få dig att känna dig lyckligare, lugnare och närmare den person du kramar med. Sök dina familjemedlemmar och betydande andra för villiga snuggle partners.
  • Bild med titeln förälder bär barn.jpg
    8. Tillbringa tid med människor som får dig att le. Även de som inte vet om din psykiska sjukdom kan fortfarande hjälpa dig att må bättre och ha en bra tid med dig. Häng ut med de människor som gör dig lycklig.
  • Bild med titeln Middle Aged Man tycker om kärlek.jpg
    9. Tänk på dina nära och kära när du är ensam. Detta kan vara bra för att somna eller självklassificera. Reflektera över hur mycket du bryr dig om dem, och vad dina favorit saker är. Påminn dig själv hur mycket de älskar dig.
  • Tips

    Om du behöver ändra ditt sömnschema för ett nytt jobb eller en ny tidszon, ta en halvtimme i taget under cirka två veckor.
  • Det är möjligt att skapa en rutin, även om du inte har ett jobb. Att ha måltider på vanliga tider, motion, hushållsarbete och rekreationstider planerade ut hjälper dig att hålla dig på uppgift, och kommer också att vara till hjälp om du får ett jobb.
  • Hälsosam mat och motion har visat sig förbättra och stabilisera humör. Att ta hand om din kropp kommer att ha en positiv effekt på ditt sinne.
  • Några av de mest kreativa sinnen i historien led av psykisk sjukdom - Sylvia Plath, Ernest Hemingway, Winston Churchill och Vincent Van Gogh för att nämna några. Kreativitet är ett underbart utlopp för överväldigande känslor, oavsett om det är skrivande, musik, konst eller något helt annorlunda.
  • Varningar

    Om du har några självmordstankar, kontakta din terapeut omedelbart och kontakta då någon pålitlig i ditt supportnätverk.
  • Sluta aldrig med att ta en medicin utan att konsultera din läkare först. Vissa läkemedel, speciellt antidepressiva medel, måste avsmalnas och sluta plötsligt resultera i uttag.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande