Hur man hittar medelvärde, median och läge

Medel, median och läge är värden som vanligen används i grundläggande statistik och i vardagsmatematik. Även om du kan hitta varje värde ganska lätt, är det också lätt att blanda upp dem. Läs vidare för att lära dig hur du beräknar varje värde för en uppsättning data.

Steg

Del 1 av 3:
Hitta medelvärdet
  1. Bild med titeln Hitta medel, median och läge Steg 1
1. Lägg upp alla siffror i uppsättningen. Låt oss säga att du arbetar med siffrorna 2, 3 och 4. Lägg till dem: 2 + 3 + 4 = 9.
  • Bild med titeln Hitta medel, median och läge Steg 2
    2. Räkna upp antalet siffror i uppsättningen. I det här fallet arbetar du med 3 nummer.
  • Bild med titeln Hitta medel, median och läge Steg 3
    3. Dela summan av siffrorna med antalet siffror. Ta nu summan av siffrorna, 9 och dela det med antalet nummer, 3. 9/3 = 3. Det genomsnittliga eller genomsnittet av alla siffror i uppsättningen är 3. Kom ihåg att du inte alltid får ett bra jämnt tal för ditt svar.
  • Del 2 av 3:
    Hitta medianen
    1. Bild med titeln Hitta medel, median och läge Steg 4
    1. Beställ alla siffror i inställningen från minst till största. Låt oss säga att du arbetar med följande nummer: 4, 2, 8, 1, 15. Bara omordna dem i stigande ordning, som: 1, 2, 4, 8, 15.
  • Bild med titeln Hitta medel, median och läge Steg 5
    2. Hitta mitten av uppsättningen. Hur du gör det kommer det att bero på om du har en jämn mängd antal eller ett udda belopp. Här är vad du kan göra i någon situation:
  • Om udda, korsa det vänstra numret, sedan det högsta numret och upprepa sedan. När du har ett nummer kvar, är det här medianen. Om du arbetar med siffrorna 4, 7, 8, 11 och 21, är 8 ditt läge eftersom det är numret i mitten.
  • Om ens, korsa siffror på vardera sidan, men du borde ha två siffror exakt i mitten. Lägg dem ihop och dela med två för medianvärdet. (Om de två siffrorna i mitten är desamma är det numret din median.) Om du arbetar med siffrorna 1, 2, 5, 3, 7 och 10, är ​​dina två medeltal 5 och 3. Lägg till upp 5 och 3 för att få 8 och dela detta resultat av 2 för att få 4 som din median.
  • Del 3 av 3:
    Hitta läget
    1. Bild med titeln Hitta medel, median och läge Steg 6
    1. Skriv ner alla siffror i uppsättningen. I det här fallet arbetar du med siffrorna 2, 4, 5, 5, 4 och 5. Det kan hjälpa till att beställa dem åtminstone till bästa också här.
  • Bild med titeln Hitta medel, median och läge Steg 7
    2. Hitta numret som uppstår mest. Tror: "Läge är mest." I det här exemplet inträffar nummer 5 mest, så det är läget. Om det finns två nummer som uppstår mest, så är den uppsättningen "bimodal," och om mer än två siffror uppstår mest, är uppsättningen "multimod-."
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Beställa siffrorna från minst till största kan hjälpa dig att hitta medianen och läget.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande