Hur man rengör keramiska kokkärl

Keramisk köksredskap är ett populärt alternativ till traditionell nonstickkokare trots den dyrare kostnaden. Det är värt investeringen eftersom det lagar mat jämnt, kräver mindre fett när du lagar mat och saknar de skadliga kemikalier som vanligen finns i andra krukor och kokkärl. Som en extra bonus gör den nonstick beläggningen keramiska kokkärl mycket lätt att rengöra och ta hand om. Med rättvård och underhåll kommer du att kunna förlänga livet för dina keramiska kokkärl och njuta av användningsår.

Steg

Metod 1 av 2:
Tvätta keramiska kokkärl
  1. Bild med titled Clean keramiska kokkärl Steg 1
1. Handtvätta dina keramiska kokkärl med en mjuk svamp regelbundet. Efter varje användning, låt pannan helt svalna från matlagning. Använd en mjuk svamp eller diskduk och varm, tvålvatten för att rengöra panelen noggrant.
  • Använd inte stålull, nylon eller andra slipande föremål eller rengöringsmedel på din keramiska pan eftersom de kan skada beläggningen.
  • Medan vissa tillverkare säger att det är okej att placera dina keramiska kokkärl i diskmaskinen, kommer uteslutande att tvätta dem för hand att förlänga din produkts livslängd.
  • 2. Blötlägg den keramiska pannan i varmt vatten i 30 minuter för att avlägsna brännmat. Tillåter pannan att blöta hjälper till att lossna maten och gör det lättare att torka av med en svamp eller tyg.
  • Om maten är extra svår att ta bort, försök att lägga till 1 kopp (240 ml) vinäger och 4 koppar (950 ml) vatten till pannan och bringa det koka över låg värme. Låt det koka i 3-5 minuter, stäng sedan av spisen. När lösningen kyler, torka maten ut med en svamp eller tyg.
  • Bild med titled Clean Ceramic Pannor Steg 3
    3. Skölj keramiska pannor noggrant i varmt kranvatten. Var noga med att skölja bort alla matpartiklar och spår av tvål. Om du märker att maten missades under tvätt, repetera tvätt med tvål och vatten innan du sköljde pannan igen.
  • 4. Stänk din keramiska pan med bakpulver för att ta bort tuffa fläckar. Medan pannan är ren och våt, strö generöst böljande soda över det färgade området. Låt bakpulveret sitta i 15-20 minuter, skrubba sedan i cirkulära rörelser med en mjuk borstborste.
  • Skölj pannan i varmt vatten och torka det noggrant.
  • 5. Låt keramiska pannor torka helt. Använd en ren handduk eller pappershanddukar för att torka pannan efter att den har tvättats och sköljs. Du kan också lufttorka pannan på ett torkställ.
  • Metod 2 av 2:
    Omsorg för keramiska kokkärl
    1. Bild med titled Clean Ceramic Pannor Steg 6
    1. Tvätta keramiska pannor i varmt, tvålvatten före första användningen. När du har tagit bort pannan från förpackningen, gör du en grundlig tvätt för att ta bort allt damm och partiklar. Produkterna kan också komma i kontakt med bakterier och kemikalier under tillverkning och frakt, så det är viktigt att rengöra din panna för att se till att det är säkert för matlagning.
    • Använd pappershanddukar eller en ren handduk för att noggrant torka pannan efter tvätt och skölja den.
  • 2. Använd rätt köksredskap för att undvika att skada din keramiska pan. Trä, silikon, plast eller nylonskedar och spatler är bra val att använda för matlagning. Metallkokare kan skrapa beläggningen och leda till mindre effektiv uppvärmning och matlagning i framtiden.
  • Knivar kan också skada den keramiska beläggningen, så du borde aldrig klippa mat medan den fortfarande är i pannan.
  • 3. Använd olja eller smör medan du lagar mat för att skydda pannan. Använd bara tillräckligt med olja eller smör till jämnt belägga pannan. En liten mängd är allt som behövs för att hålla mat från att hålla fast och undvika brända messor.
  • Använd inte nonstick matlagningsspray eftersom det kan leda till en uppbyggnad av rester och de tillsatta ingredienserna kan skada pannan.
  • Extra jungfruolja bör inte heller användas i keramiska krukor och kokkärl. Oljan kan inte tolerera hög värme och lämnar ett kolsyrat lager i pannan.
  • 4. Koka mat med endast låga till medelstora temperaturer. Hög värme kan orsaka att mat håller fast vid pannan som kan leda till missfärgning och skada. För bästa praxis, förvärmolja eller smör på låg värme och öka temperaturen efter att du har lagt till maten.
  • Bild med titled Clean Ceramic Pannor Steg 10
    5. Låt keramiska pannor kyla helt innan de tvättar dem. Extreme temperaturförändringar-som att sätta en varm panna direkt i kallt vatten - kan skada nonstickbeläggningen och kan till och med krossa pannan. Medan det kan vara frestande att snabbt tvätta dina rätter efter tillagning, är det bäst att vänta tills din keramiska pan är cool innan du gör det.
  • Bild med titeln Clean Ceramic Pannor Steg 11 Förhandsgranska
    6. Förvara keramiska kokkärl från andra krukor och kokkärl för att undvika skador. Även lagring av keramiska kokkärl ovanpå andra keramiska kokkärl kan orsaka repor och skada beläggningen. Helst bör du lagra din keramiska köksredskap som hänger på en krok eller på en hylla i sig.
  • Om utrymme är ett problem, försök att placera en servett, liten maträtt, eller ett speciellt tillverkat pottskydd mellan pannor medan du nestar.
  • Expertips
    Susan Stocker

    Susan Stocker

    Green Cleaning ExpertSusan Stocker körs och äger Susans gröna rengöring, # 1 Green Cleaning Company i Seattle. Hon är välkänd i regionen för enastående kundserviceprotokoll - Vinnande 2017 Better Business Torch Award för Ethics & Integricity-och hennes energiska stöd av rättvisa löner, anställningsförmåner och grön rengöringspraxis.
    Susan Stocker
    Susan Stocker
    Grönrengöringsexpert

    Undvik att använda citron eller något annat surt för att rengöra din keramik. Om finishen på keramik börjar bära, kan citron-som har en hög syrahalt - kan orsaka att det slits ut snabbare, och det kan utesluta.

    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande