Hur man bygger friska interpersonella relationer

Interpersonella relationer är en viktig del av ett lyckligt och aktuellt liv. De ger källor till stöd när vi behöver vägledning, liksom inspiration genom samarbete. Bäst av allt, de uppfyller det grundläggande mänskliga behovet att passa in och tillhöra en grupp som vi respekterar och beundrar. Att bygga friska interpersonella relationer tar tid, övning och uppmärksamhet åt de själv och andras behov.

Steg

Metod 1 av 4:
Byggnadsrelationer
  1. Bild med titeln Bygg friska interpersonella relationer Steg 1
1. Träffa nya människor. Människor är sociala varelser av naturen, även introverts.Av den anledningen kan du behöva ta möjligheter att interagera med andra om du vill bygga friska relationer med andra.
  • Hitta skäl att sätta dig i kontakt med andra människor.Ju fler gånger du gör det här, desto mer sannolikt att du kommer att interagera med andra, och de mer sannolika dessa interaktioner kommer att vara meningsfulla. Gå ut. Gå till en kafé, ta en tur. Delta i en konsert eller spela.
  • Hitta möte. Hitta grupper i ditt samhälle som delar dina värderingar och intressen och går till händelser som de är värd. möte.com är en bra resurs för detta, men det finns andra du kan hitta genom en kort online-sökning.
  • Vara tillgänglig. Gör dig själv "ja" Till inbjudningar från bekanta, kollegor, familj och vänner.Detta kan vara lika enkelt som lunch på en fredag, att camping på helgen, att delta i ett barns dansrecital.Det spelar ingen roll vad du har blivit inbjuden till.Förutsatt att det inte störa det nödvändiga veckovisa ansvarsområdena, säg bara "ja."
  • Bild med titeln Bygg friska interpersonella relationer Steg 2
    2. Respektera mångfald. När vi respekterar mångfald, respekterar vi andras rätt att vara annorlunda än oss själva, öppna dörren till säkrare, mer meningsfulla och fruktbara interaktioner. Sätt att respektera mångfald är:
  • Lär dig om en annan kultur eller religion med uppmärksamhet en tjänst vid ett dyrkningscenter.
  • Volontär i ditt samhälle för att hjälpa individer med funktionshinder eller speciella behov.
  • Resa till andra länder och öva lokala tullar när det är möjligt och respektfullt att göra det.
  • Titta på dokumentärer som introducerar dig till olika kulturer och delar av världen.
  • Bild med titeln Bygg hälsosamma interpersonella relationer Steg 3
    3. Fokusera på relationskvalitet. Högkvalitativa personliga relationer definieras av närhet, respekt, gemensamma värderingar och support.Studier har visat att kvalitetspersonliga relationer inte bara hjälper vår mentala hälsa utan också bidrar till vårt fysiska välbefinnande.
  • Tillbringa kvalitetstid tillsammans med betydande aktiviteter. Till exempel, gå på en promenad, besök ett museum, eller bara sitta och ha en konversation.
  • Bild med titeln Bygg hälsosamma interpersonella relationer Steg 4
    4. Bygga förtroende. Tillit är en viktig del av ett hälsosamt förhållande - det är svårt att göra en djupare anslutning om du inte känner dig säker med den andra personen. Visa din trovärdighet genom att erkänna när du har fel och ber om ursäkt till att vara tillförlitlig och kommunicerar öppet. Du bör leta efter personer med samma attribut.
  • Om du inte kan vara ansvarig för dina handlingar och försök att skylla på dina misstag på andra, blir det svårt för människor att lita på dig. Erkänna dina misstag och be om ursäkt med vänliga hälsningar.
  • Vara pålitlig genom att följa med dina löften. Detta kan vara så enkelt som att dyka upp med din vän när du sa att du skulle eller slutföra ett arbetsprojekt av den överenskomna deadline. Visa andra människor som när du säger att du gör något, de kan lita på att du kommer att göra det.
  • Säg vad du menar och gör vad du säger. Berätta inte för någon du kommer att hålla en hemlighet och dela den med någon annan. Dina beteenden och ord ska matcha.
  • Kom ihåg att det här är en gradvis process - du måste tjäna en persons förtroende, särskilt om de har bränts i det förflutna.
  • Bild med titeln Bygg hälsosamma interpersonella relationer Steg 5
    5. Behandla andra med vänlighet. Det gör inte bara söta saker för andra, som att ge gåvor, men hur du interagerar med andra dag till dag. Att behandla andra med äkta vänlighet och respekt är en integrerad del av att bygga en hälsosam anslutning. Att lita på någon och fördjupa ditt förhållande kräver sårbarhet, och det blir svårt för någon att vara sårbar med dig om de tror att du kan mocka dem eller behandla dem dåligt. Vänlighet, å andra sidan, gör att människor känner sig värderade och omhändertagna.
  • En instans där kan vara svårt att visa vänlighet är under konflikt. I stället för att skylla, skrika, ringer personnamnen eller utnyttjar sina osäkerheter, välj istället för att uttrycka varför du är sårad och arg.
  • Metod 2 av 4:
    Kommunicerar hälsosamt
    1. Bild med titeln Bygg hälsosamma interpersonella relationer Steg 6
    1. Engagera sig i muntlig kommunikation. Det enklaste sättet att träffa människor, även kortfattat, är att starta en konversation. Forskning visar att kommunikation, även vid behov, faktiskt gör oss lyckligare och har en mer positiv utsikt över människor i allmänhet.
    • Vara självständig. Assertiveness handlar om att prata om dina tankar och känslor på lämpliga och respektfulla sätt.
    • Var ärlig. Var transparent med människor om vem du är. Människor kan känna ärlighet, och det uppmuntrar dem att lita på dig i gengäld. Dessutom, börjar ett förhållande med lögner att de lögner måste bibehållas, och ökar risken för att den lögn är utsatt, kompromisserar förhållandet.
    • Fråga öppna frågor. Få folk att prata om sig själva. Det gör det inte bara möjligt att dela, förtroende och intimitet, men det hjälper dig att styra konversationen mot ämnen som är bekväma för dig.
  • Bild med titeln Bygg friska interpersonella relationer Steg 7
    2. Lyssna. Lyssna är det första steget att bygga en stark rapport med andra. Det visar att vi värdesätter vem de är lika bra som vad som sägs.Vissa nycklar till bra lyssning är:
  • Underhålla ögonkontakt: Det betyder inte att stirra, men det betyder att du är uppmärksam på följeslagaren i motsats till din telefon eller en person över rummet.
  • Behåll lämpligt kroppsspråk: Ditt kroppsspråk kan hjälpa till att förstärka förtroendet för din följeslagare. Fidget eller kontrollera din klocka.Nod när den andra personen gör en relevant punkt.
  • Avbryt inte: Låt den andra personen avsluta innan du frågar "Kan jag fråga / lägga till något?"Du kan dock visa att du lyssnar genom att nicka och bekräfta ljud, som "Uh-va," eller säger något som, "Jag förstår."
  • Håll ett öppet sinne: Låt inte rädsla eller bias guidar din kommunikation.Visa att du respekterar den andra personen, trots punkter som du inte håller med.
  • Bild med titeln Bygg hälsosamma interpersonella relationer Steg 8
    3. Visa icke-verbal kommunikation. Tänk noga på vad dina icke-verbala siffror säger till andra. Icke-verbal kommunikation förstärker och accenterar vad vi tänker och känner.
  • För att kunna bli säker på icke-verbal kommunikation, försök att tala i en normal hastighet (inte för snabb eller för långsam), gör frekvent ögonkontakt (men stirra inte, titta bort ibland), undvik skaka dina ben eller fidgeting , och försök att hålla en öppen presentation (e.g. ingen armkorsning).
  • Bild med titeln Bygg friska interpersonella relationer Steg 9
    4. Lösa konflikter på hälsosamma sätt. Konflikt, även mellan likasinnade människor, är oundvikligt, och när vi är frustrerade kan det vara lätt att säga saker och agera på sätt som speglar den frustrationen och inte våra värderingar.För att lösa konflikter konstruktivt:
  • Undvik aggressivt kroppsspråk (som pekar i någons ansikte, står för nära, rullar dina ögon, etc.) eller språk.
  • Ställ frågor och nuvarande visningar rättvist.
  • Neka att namnge samtal eller tillgripa teckenattacker.
  • Påminn alltid den andra personen som du respekterar hans åsikter och rätten att få dem.
  • Metod 3 av 4:
    Ökad intimitet
    1. Bild med titeln Bygg friska interpersonella relationer steg 10
    1. känna empati. Empati med en annan person förmedlar värme, validering och omtänksam.Det är grunden för friska relationer, bygga vid lyssnande och respekt.Empati kräver att vi bidrar med våra egna liknande erfarenheter genom konversation och förstärker värden som vi delar med den andra personen.När någon ser dig som empatisk, är de mer benägna att bekämpa, lita på och hålla dig i esteem, grundpelarna i ett bra förhållande.
    • Öva empati, inte sympati: Sympati är en känsla av en sorg inspirerad när vi hör någon annans smärta och fokusera på våra egna liknande tragedier. Empati håller fokus på den andra personen, försöker lyssna på och känna hennes smärta, unik från din egen.
  • Bild med titeln Bygg friska interpersonella relationer Steg 11
    2. Visa medkänsla. Medkänsla kräver självanalys för att undersöka orsakerna till vår egen smärta och inspirerar ovillighet att orsaka samma smärta på andra. Det betyder att jag stöder andras rätt att trivas och vara glad, även om vi inte alltid håller med sina åsikter. På basnivå är medkänsla en handling av vänlighet som försäkrar andra som vi finner dem värdiga och värdefulla.Försök att anta medkänsla i ditt eget liv med:
  • Erbjuder medkänsla till de som har missat dig: Kanske är den svåraste avkänsla är till någon vi frestas att tro inte förtjänar det.Det bästa är att sätta dig i den andra människans positioner och föreställa sig vilka händelser de har gått igenom som har skapat den ilska och smärta de påför andra.Låt dig känna empati för den smärtan och kanal den i vänlighet och tolerans för den personen.
  • Fokus på vanlig mark: Människor är mer lika än olika.Vi trivs alla på liknande saker - kärlek, förtroende, support, tillhörighet.Bara för att dessa önskningar kan manifestera utåt på unika sätt betyder det inte att vi är unalike.När du befinner dig som bor på skillnad, försök att flytta ditt fokus tillbaka till likheter genom att påminna dig om att den här personen söker lycka, känt lidande, söker säkerhet och lär sig fortfarande om världen.
  • Bild med titeln Bygg friska interpersonella relationer steg 12
    3. Ge tillbaka. Ömsesidighet är en viktig del av att utveckla starka förbindelser med andra.Tänk på sätt som du kan lyfta en börda från andras axlar, om bara ett ögonblick. Visar att du är där för någon och verkligen bryr sig om att de kan hjälpa till att fördjupa ditt förhållande.
  • Erbjudande handlingar av vänlighet. Till exempel, du babysit gratis när en granne behöver en natt från barnen, hjälp en vän flytta, handledare din lillasyster i matte. Gör dessa saker utan förväntan om betalning eller ömsesidighet - gör det helt enkelt som vänlighet.
  • Gör något trevligt för andra. Du kan ge en present eller uppmuntrans present.
  • Visa stöd genom att låna en hjälpande hand eller erbjuda att hjälpa på något sätt. Dela ansvar i rumskamrat eller delade bostadssituationer (t.ex. rengöring och betalningsräkningar mm).
  • Metod 4 av 4:
    Att känna dig själv
    1. Bild med titeln Bygg friska interpersonella relationer Steg 13
    1. Förstå hur självutforskning hjälper dina relationer med andra. Medan du kanske vill fokusera på att lära dig att få friska relationer med andra människor, lära sig själv kan faktiskt hjälpa dig att uppnå detta mål. Det är viktigt att du tar dig tid att lära känna vem du är och vad som gör att du tickar, dina gillar och ogillar, och helt enkelt hur du Upplev världen så att du kan relatera till andra på ett hälsosamt sätt.
    • Till exempel, att vara medveten om saker som sätter dig av kan hålla dig från överreagerande. Kanske kände du att din pappa inte lyssnade på dig när du försökte prata med honom, och nu vet du att du tenderar att förlora din coola när du inte svarar på din fråga direkt. Om du är medveten om denna tendens, kan du stoppa dig själv innan du sårar på personen och påminner dig själv, "Jag blir upprörd eftersom det här påminner mig om pappa. Susan kan formulera ett svar, eller hon kanske inte har hört mig. Det är inte nödvändigt att överreagera." Då undviker du att blåsa upp på Susan och eventuellt skadar ditt förhållande med henne.
  • Bild med titeln Bygg friska interpersonella relationer steg 14
    2. Hålla en journal. Journaling är ett sätt att låta vårt inre själv uppstå. Det gör det möjligt för oss att underlätta dialogen mellan vår idealiska självbild och vårt nuvarande själv. Det kan också fungera som en lugn, centrerande aktivitet där vi bekänner att de är de saker vi inte är redo att tala om. Nedan är några uppmaningar som kan hjälpa till att utlösa introspektion:
  • Vem är jag?
  • Vad älskar jag?
  • Vad skulle du berätta för ditt äldre själv?
  • Bild med titeln Bygg friska interpersonella relationer Steg 15
    3. Komponera en tidslinje. Syftet med att skriva en tidslinje är att ta reda på dina mål och dina framsteg mot dem. Detta kan vara till hjälp, både som ett verktyg för validering för hur långt du har kommit, och en motivator för att hålla dig strävan mot nästa milstolpe. Några saker att komma ihåg som du bygger din tidslinje:
  • Bestämma var det kommer att börja och sluta. Det behöver inte börja med födseln.
  • Göra en preliminär lista över händelser som måste ingå. Detta bör baseras på vad du uppfattar som meningsfullt och värdefullt.
  • Inkludera en titel. Komma upp med något mer detaljerat än, "mitt liv."Titeln ska både styra hur tidslinjen läses och återspeglar de värden som är inneboende i det.
  • Bild med titeln Bygg hälsosamma interpersonella relationer Steg 16
    4. Självaktiker. Termen "självaktualisering" härstammar med humanistisk psykolog Abraham Maslow. Det beskriver processen genom vilken vi uppfyller behov av lägre nivå så att vi då kan uppfylla mer konceptuella behov.. Denna ideologi lägger stark tonvikt på alla nivåer av självomsorg och omfamnar behov. Dessa behov är:
  • Fysiologisk säkerhet: Mat, skydd, värme, luft
  • Säkerhet: Skydd mot skada eller hot
  • Tillhörande: Inkludering i en grupp, kärlek, friheten att ta det som behövs och ge osjälviskt.
  • Självkänsla: Positiv självbild
  • "Att vara": förmågan att utforska abstrakta kreativa impulser och uppfylla personlig mening.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande