Hur man hanterar sociala medier avundsjuka

Sociala medier avundsjuka är känslan av avund som ibland är förknippad med att läsa vad folk skickar och delar online. Sociala medier bombarderar dig med perfekta bilder från andras liv. Ibland kan dessa bilder och inlägg leda dig att känna sig avundsjuk på andras liv eller deprimerade om ditt eget mindre än perfekt liv. För att hantera sociala medier avundsjuka, hantera det sätt du använder sociala medier, skapa friska relationer online och distansera dig själv från sociala medier för ett tag om allt annat misslyckas.

Steg

Metod 1 av 3:
Hantera hur du närmar dig sociala medier
  1. Bild med titeln Deal med Social Media Jalousy Steg 1
1. Erkänna att sociala medier profiler inte alltid reflekterar verkligheten. Det är lätt att vara avundsjuk när du rullar igenom Facebook och Instagram eftersom människor brukar skicka om positiva erfarenheter i sina liv. De kommer att dela bilder från en ny resa till Karibien eller en fantastisk musikfestival, som Coachella. När du ser dessa bilder måste du komma ihåg att detta inte är en skildring av vanligt liv.
  • Kom ihåg att dessa människor också upplever svårigheter i sina liv, precis som du gör, men de delar inte dessa svårigheter på sociala medier.
  • Dessutom berättar de inlägg och bilder som du ser inte den sanna historien om hur individerna kan få dessa erfarenheter. De kan få sina utgifter som betalas av andra, eller de kan gå in i en stor skuld för att behålla livsstilen - saker du kanske inte vill ha för dig själv.
  • Också många fotografier som är upplagda till sociala medier beskurna eller redigeras med speciella filter för att få dem att se ännu mer glädjande än det ursprungliga fotot.
  • Till exempel kan bilder bli ljusna för att göra en dag som faktiskt var molnigt.
  • Bild med titeln Deal med Social Media Jalousy Steg 2
    2. Undvik att göra jämförelser. De flesta känslor av avundsjuka och svartsjuka som är förknippade med social media användning orsakas av att jämföra ditt faktiska liv till de konstruerade livet för dem som du följer online. Genom att ständigt jämföra ditt liv till dina vänner, kan du förlora syn på de fantastiska sakerna om ditt eget liv. Fokusera på vad du har, inte vad dina vänner har.
  • Till exempel, någon du visste i klassskolan kanske bara har blivit engagerad i en framgångsrik, attraktiv advokat, och du känner dig avundsjuk eftersom du fortfarande är singel.
  • Istället bör du fokusera på de stora delarna av ditt liv, till exempel dina vänner, karriär, hem, hälsa och familj. Uppskatta vad du har och vara tacksam för dina egna prestationer.
  • När du känner dig börja göra jämförelser, påminna dig själv om att andra sannolikt kommer att jämföra sig med dig också. Medan du kanske känner dig osäker att du inte gick på en bra semester i år eller att du inte har hittat en partner, kan någon annan tänka att ditt liv är mer sorglöst och spännande än deras är eller att din familj verkar ha ett bättre förhållande.
  • Bild med titeln Deal med Social Media Jalousy Steg 3
    3. Posta om bra och dåliga saker i ditt liv. Försök och ge en mer rundad och realistisk skildring av ditt eget liv genom att dela både positiva och negativa erfarenheter på sociala medier. Detta gör det möjligt för dina anhängare att se dig som en mer autentisk person. Förstärka inte cykeln av svartsjuka på sociala medier genom att göra ditt liv perfekt. Om fler människor börjar dela negativa erfarenheter kan det ändra sociala mediernas kultur. Sociala medier avundsjuka kommer att minska om människor delar både positiva och negativa erfarenheter.
  • Du kan till exempel pofta fotografier som inte visade sig bra och använda självavskrivning hashtags som #selfiefail eller #vacationfail etc.
  • Du kan skicka en social media rant om en negativ upplevelse du hade den dagen, för att visa att ditt liv inte alltid är perfekt och att du står inför stressiga situationer dagligen.
  • Överväg att dela svåra tider som du upplever snarare än bara ett misstag eller en dålig dag. Du kan upptäcka att dina vänner kan ge dig bra stöd och råd under din tidsbehov. Exempel på saker att dela med sig av en ny arbetsförlust, en sjukdom eller slutet av ett förhållande. Kom bara ihåg att vara taktfull när du delar information som involverar andra.
  • Metod 2 av 3:
    Engagera sig i friska sociala medier relationer
    1. Bild med titeln Deal med Social Media Jalousy Steg 4
    1. Anslut med faktiska vänner på sociala medier. De flesta använder sociala medieplattformar, till exempel Facebook, för att hålla kontakten med människor. Även om detta kan vara ett fantastiskt verktyg kan det också leda till sociala medier avundsjuka. Du kan till exempel följa flera personer som du gick till gymnasiet eller till och med högskola med, men har faktiskt inte sett i år. Det är mer troligt att du kommer att känna dig avundsjuk på inlägg av tidigare vänner och bekanta än faktiska vänner.
    • Följ bara sanna vänner på sociala medier eftersom det kommer att ge verkliga livskontext till några av sina inlägg, vilket minskar instanser av svartsjuka.
    • Om någon blir upprörd att du inte vill vara vänner på sociala medier, vet du att du gjorde rätt val. Du behöver inte förklara dina val till någon. Fokusera på vad som är bäst för dig.
    • Du är mer benägna att vara glad för prestationerna i en nära vän än en engångskontroll.
  • Bild med titeln Deal med Social Media Jalousy Steg 5
    2. Rengör dina sociala medier. Olika sociala medierplattformar används för olika ändamål. Till exempel används Facebook vanligtvis som ett sätt att hålla kontakten med vänner. Alternativt kan Instagram och Twitter användas som ett sätt att följa befintliga vänner och göra nya anslutningar. Oavsett plattformen ska du gå igenom listan över personer du följer och raderar eller följer någon som får dig att känna dig sämre om dig själv, eller några märken eller företag som gör att du avundsjuk på sina produkter och följaktligen otillräckliga.
  • Känner aldrig sig skyldig eller skäms för att inte följa eller ta bort någon, även om den personen är välmenande, som en vän som delar mycket "inspiration" inlägg. Du gör val som hjälper dig att förenkla och må bättre, och det har inget att göra med dem som en person.
  • Till exempel har många företag, varumärken och designers Instagram-konton och kommer att annonsera sina varor genom att skicka professionella fotografier. Dessa typer av inlägg kan orsaka att du är avundsjuk på materiella varor och får dig att känna som om dina egna ägodelar inte är "tillräckligt bra" eller "coola nog."
  • Bild med titeln Deal med Social Media Jalousy Steg 6
    3. Följ nya konton som inspirerar dig. Ett annat sätt att undvika sociala medier avundsjuka är att följa människor som inspirerar dig, snarare än människor som du känner mig konkurrenskraftiga med. Till exempel kanske du vill följa kreativa människor som arbetar på ett helt annat fält än du. På så sätt kan du inte jämföra ditt liv till deras, för att du leder olika liv, men du kan hitta inspiration genom deras kreativitet och arbetsetik.
  • Metod 3 av 3:
    Distanserar dig själv från sociala medier
    1. Bild med titeln Deal med Social Media Jalousy Steg 7
    1. Logga ut ur dina sociala medier. Om du lider av sociala medier avundsjuka är det förmodligen en bra idé att minska den tid du spenderar rullning genom sociala medier. Ett enkelt sätt att göra detta är att logga ut av dina sociala medier. Detta gör det svårare att få tillgång till sociala medier. Alternativt kan du ta bort sociala medier, till exempel Facebook och Pinterest, från din telefon eller surfplatta. På det här sättet om du bara har fem minuter att döda, blir det svårare att spendera den tiden som surfar på sociala medier.
  • 2. Ställ in mål för hur du ska använda sociala medier. Planera hur du använder sociala medier på ett sätt som stöder din mentala hälsa. Till exempel, ange en tid att komma ikapp med vänner och familj och ställa in en tidsgräns för hur länge du spenderar på sociala medier varje dag. Välj en tid på dagen när du är mindre benägna att bli spärrad av sociala medier eller deprimerade om vad andra gör.
  • Till exempel, börja inte bläddra igenom sociala medier när du är uttråkad på jobbet eller skolan eftersom det kan leda till att du spenderar mer tidsroll. Dessutom kan du känna dig sämre om dig själv eftersom du inte har en uppfyllande arbetsdag.
  • Prova en tid som föregår något du tycker om. Kontrollera till exempel dina sociala mediekonton innan du går till din dansklass i gymmet eller för att träffa en vän för kaffe. Du kommer att vara mer benägna att hålla fast vid din tidsgräns och har något roligt att gå i ditt eget liv.
  • Bild med titeln Deal med Social Media Jalousy Steg 8
    3. Koppla ur sociala medier. Om du börjar känna dig fritt som ett resultat av sociala medier avundsjuka och du ständigt befinner dig jämföra ditt liv med människor på din Facebook, Pinterest, Instagram eller Twitter-konton, ska du koppla ur sociala medier. Detta gör att du kan fokusera mer på ditt eget liv. Du kan upptäcka att du inte ens vill att handväska din vän publicerade förra veckan, och din lilla lägenhet är den perfekta storleken.
  • Om du inte bombarderas med bilder av människor som lever fantastiska liv, börjar du uppskatta de saker du har i ditt eget liv. Göra en vana att identifiera saker att vara tacksamma för varje dag. Överväg att integrera dem i din tidskrift, böner, meditation eller terapi. Du kan också skicka en tacksamhetslista i ditt hem.
  • Om du inte är säker på om du känner dig deprimerad på grund av sociala medier, ta tid att fråga dig själv hur du känner efter att du använder den. Ställ frågor som, "Hur känner jag mig om mitt liv just nu?" och "Känner jag mig nöjd med mig själv?"
  • Om du känner dig nere, se om det spårar tillbaka till sociala medier. Försök journaling dina tankar för att se om du är tyst jämfört med dig med de personer du följer.
  • Bild med titeln Deal med Social Media Jalousy Steg 9
    4. Välj att bygga relationer utan sociala medier. Detta kan låta gammaldags, men ett sätt att hantera sociala medier avundsjuka är att bygga och utveckla relationer utan att använda sociala medier. Att komma ihop med vänner ansikte mot ansikte hjälper dig att lära känna vad som verkligen händer i deras dagliga liv. Du är mer benägna att känna med medkänsla för dina vänner om du utvecklar riktiga och meningsfulla relationer. Prova dessa tips för att behålla vänskap utan sociala medier:
  • Ring eller text en vän för att göra planer, snarare än att skicka ett meddelande via en social media-plattform.
  • Kom tillsammans med en vän för att visa dem bilder av din senaste semester, snarare än att bara skicka bilderna online.
  • Träffa en vän för att gratulera dem på sitt nya jobb, engagemang, bröllop eller födelse av ett barn i stället för att bara "gilla" eller kommentera en social media post.
  • Om du har vänner eller familj som bor ut ur staden, överväg att använda Skype eller FaceTime för att få ansikte mot ansikte besök eller kommunicera via telefon.
  • Tips

    Mäta inte ditt självvärde genom "Likes" och kommentarer om sociala medier.
  • Ditt jobb kan kräva att du använder sociala medier, vilket gör det svårt att helt koppla bort. Försök att konfigurera ett arbetskonto och ett personligt konto. På det sättet kan du hålla en professionell onlineprofil och undvika att jämföra dig med vänner.
  • Arbeta genom dina känslor av svartsjuka genom att ge liknande och positiva kommentarer till andra inlägg, även om det är svårt först. Genom att dela i sin glädje blir du en del av det. De är också mer benägna att ge dig gillar och kommentarer i gengäld.
  • Varningar

    Sociala medier kan också orsaka svartsjuka inom romantiska relationer. Se till att du kommunicerar med din partner om du någonsin hittar dig upprörd av sina online-handlingar.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande