Hur man analyserar poop

Avföringsanalys är ett extremt vanligt diagnostiskt verktyg som används av vårdpersonal. Den information som erhållits från dessa test bidrar till att diagnostisera en mängd olika matsmältningssjukdomar, allt från parasitiska infektioner till kolorektal cancer. Förändringar i tarmrörelser kan också fungera som tidiga varningsskyltar du kan kontrollera hemma för att låta dig veta när du ska se en läkare. För att identifiera onormala avföring måste du först lära dig vilken frisk avföring som ser ut.

Steg

Metod 1 av 4:
Titta på form och storlek
  1. Bild med titeln Analysera Poop Steg 1
1. Uppskatta längden på din pall. Den optimala längden av en tarmrörelse bör vara ca 12 tum i längd. Avföring som är signifikant kortare, såsom runda pellets, indikerar förstoppning. Öka ditt dietfiberintag och håll hydratiserat.
  • Bild med titeln Analysera Poop Steg 2
    2. Tänk på bredden på din pall. Om din pall börjar bli konsekvent smal, prata med din läkare. Tunna tarmrörelser och obstruktion i din tjocktarm. Din tarm kan blockeras av ett främmande föremål som en annan bum kind eller en tumör.
  • Bild med titeln Analysze Poop Steg 3
    3. Notera konsistensen av din pall. Din tarmrörelse ska vara slät, solid och lite fluffig.
  • Oregelbundna tarmrörelser kan orsakas av ett brett spektrum av hälsoproblem, inklusive infektionssjukdom, inflammation, näringsmalabsorption, eller till och med psykologisk stress.
  • Tarmrörelser som är klumpiga, hårda och svåra att passera indikerar förstoppning.
  • Metod 2 av 4:
    Kontrollera färg
    1. Bild med titeln Analysze Poop Steg 4
    1. Ta reda på din palls baslinjefärg. Den idealiska färgen är mediumbrun, men viss variation kan hittas bland friska människor.
    • Grön eller gul pall är vanligtvis orsakad av dina tarmar som rör sig för fort, som med mild diarré. Gall, huvudpigmentet i poop, börjar grönt och blir brunt över tiden.
    • Blekgrå eller gula avföring kan indikera leversjukdom.
  • Bild med titeln Analysze Poop Steg 5
    2. Leta efter tecken på blod. Notera någon avföring som är röd eller tonhöjd svart i färg.
  • Ljusröd indikerar blödning sent i matsmältningsorganet, troligen tjocktarmen eller anusen. Denna typ av blödning indikerar vanligtvis icke-allvarliga hälsoproblem, såsom mindre inflammation eller hemorrojder. Det kan också sällan vara ett tecken på cancer. Prata med din läkare om det händer flera gånger eller om dina tarmrörelser blir smärtsamma.
  • Blödning högre upp i matsmältningssystemet, t.ex. från magen eller tunntarmen, producerar avföring som är extremt mörka röda eller svarta i färg. Det kommer också att ha en klibbig, tjärliknande konsistens. Om du passerar den här typen av avföring, prata med din läkare. Det kan vara ett tecken på en mängd olika allvarliga problem som sträcker sig från peptiska sår till tarmcancer.
  • Att äta betor kan också fläcka din poop röd. Men rödbeta är ganska lätt att skilja från blodröd. Om den röda har en magenta eller fuchsia tinge är det nästan säkert från betor eller matfärgning, inte blod.
  • Bild med titeln Analysera Poop Steg 6
    3. Försök att inte vara orolig av andra udda färger om de inte kvarstår. Nästan alla övergående orsaker till förändringar i avföring färg kan spåras tillbaka till matfärgning. Även om du inte kommer ihåg att äta en mat med en viss färg, kan färgämnen döljas eller maskeras av andra färger lättare uppdelade. Matfärgning kan också interagera med andra pigment i matsmältningsorganet för att producera oväntade resultat.
  • Metod 3 av 4:
    Med tanke på andra attribut
    1. Bild med titeln Analysze Poop Steg 7
    1. Spåra din tarmrörelsefrekvens. Ett hälsosamt matsmältningssystem kommer att resultera i "regelbunden" tarmrörelser. i alla fall, "regelbunden" är en relativ term. Ta reda på din normala tarmningsfrekvens så att du kan vara medveten om ändringar som kan vara tidiga varningsskyltar på hälsoproblem.
    • I allmänhet varierar en hälsosam frekvens för tarmrörelser från en gång var tredje dag upp till tre gånger dagligen. Diarré definieras som mer än tre resor till toaletten på en dag. Förstoppning, omvänt, inträffar när tarmrörelser är åtskilda mer än tre dagar från varandra.
  • Bild med titeln Analysera Poop Steg 8
    2. Bestämma avföring flytkraft. Friska avföring ska långsamt drifta till botten av toaletten. Om din tarmrörelse lätt flyter, kommer din kost sannolikt att vara mycket hög i fiber.
  • Pankreatit orsakar nedsatt lipidabsorption, vilket leder till feta flytande avföring. Dessa tarmrörelser är extremt oljiga, frigör oblandbara droppar i toalettskålen.
  • Bild med titeln Analysera Poop Steg 9
    3. Notera särskilt foul-luktande tarmrörelser. Ingen poop kommer att lukta trevliga. Faktum är att en skarp lukt kan indikera hälsosam gutflora. Vissa hälsoproblem kan dock orsaka avföring som luktar betydligt starkare än vanligt. Dessa inkluderar blodig avföring, infektiös diarré och näringsämnen malabsorptionssyndrom.
  • Metod 4 av 4:
    Förstå nyfödda
    1. Bild med titeln Analysze Poop Steg 10
    1. Undvik att vara orolig av meconium. En bebis första tarmrörelse, kallad meconium, passeras vanligtvis inom 24 timmar efter födseln. Meconium är väldigt mörkt grönt till svart, tjockt och klibbigt. Den består av skurceller och skräp som ackumuleras i livmodern. Din bebis ska övergå till mer normala pooper inom två till fyra dagar.
  • Bild med titeln Analysze Poop Steg 11
    2. Kontrollera konsistensen. Medan ett nytt barns matsmältningssystem mognar, kommer de att producera avföring som är mycket annorlunda än vad som anses vara hälsosamt hos äldre barn och vuxna. På grund av deras flytande diet är de friska spädbarnsrörelserna inte solida och bör vara konsistensen av jordnötssmör eller pudding. Det är normalt för formelfödda barn att producera tjockare, bulkigare poop än bröstfödda spädbarn.
  • Diarré i spädbarn är extremt vattnig och kan läcka förbi blöjan och på ditt barns rygg. Ring din läkare om din baby har diarré och är under 3 månader gammal, har haft diarré i mer än en dag, eller uppvisar andra symtom som feber.
  • Fasta tarmrörelser är ett tecken på förstoppning. En sporadisk pebbly blöja är ingen anledning till larm, men kontakta en läkare om det händer ofta. Allvarlig förstoppning kan vara parad med diarré om den vattna avföringen läcker förbi den hårda blockeringen.
  • Bild med titeln Analysze Poop Steg 12
    3. Lägg märke till färgen. Babystolar är i allmänhet lättare och kan sträcka sig från gult till grönt till ljusbrun. Var inte orolig av färgförändringar. När ditt barns matsmältningssystem mognar, kommer förändringar i enzymproduktion och transiteringstid att producera variation.
  • Mörkbrun är ett tecken på förstoppning.
  • Svarta avföring efter meconium rensas kan innebära blödning. Små fläckar av svart som liknar vallmofrön är sannolikt orsakade av svalnat blod från en irriterad bröstvårtor. Var inte orolig om din baby tar ett järntillskott, eftersom det också producerar svarta avföring.
  • Mycket blekgul eller chalky grå kan vara ett tecken på leverproblem eller infektion.
  • Bild med titeln Analysze Poop Steg 13
    4. Var medveten om frekvens. En hälsosam nyfödd bebis kommer att ha var som helst från 1 till 8 tarmrörelser varje dag, med i genomsnitt 4. Liksom vuxna kommer varje baby att ha sin egen "vanligt" rytm. Men prata med din läkare om din formelmatad baby har mindre än en tarmrörelse per dag, eller din ammande baby har mindre än en var 10: e dag.
  • Bild med titeln Analysze Poop Steg 14
    5. Lägg märke till lukten. Dina barns avföring ska lukta mindre skarp, nästan söt. Det är normalt för formelfödda barn att ha tarmrörelser som luktar starkare än de av bröstfödda spädbarn. Tarmrörelser bör börja lukta mer som en vuxen när din baby övergår till fast mat.
  • Tips

    Om du är förstoppad, äta mer fiber och försök att hålla sig hydratiserad. Kostfiberbulks upp avföring, vilket orsakar frekventa tarmrörelser. Korrekt hydrering Smörj matsmältningsorganet och förbättrar sin motilitet, vilket gör avföring lättare att passera.
  • Många läkare är överens om att det inte finns något "vanligt" vilket indikerar helt frisk pall. Det är viktigare att leta efter ändringar i tarmrörelse utseende och frekvens.
  • Med undantag för blod i din pall är ingen av förändringarna här indikativa för hälsoproblem om de inte är konsekventa. En enda otroligt färgad eller särskilt foul-luktande tarmrörelse är inget att oroa sig för. Var noga med att kontakta en läkare om den börjar hända ofta.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande