Hur man är en bra rumskamrat

Att leva med andra människor kan vara svåra, speciellt när varje person kommer från en annan bakgrund och har sina egna idéer om hur de vill leva. Även om en rumskompis kan vara utmanande ibland, kan det också vara roligt och roligt. Att ta några enkla steg, inklusive att ställa förväntningar tidigt och hålla fast vid dem, hjälper dig att dela ditt vardagsrum harmoniskt.

Steg

Metod 1 av 3:
Ställa in förväntningar
  1. Bild med titeln vara en bra rumskamrat Steg 1
1. Diskutera dina förväntningar före tid. Kom tillsammans före eller på den första dagen du flyttar ihop och pratar om vad var och en behöver och vill ha från den andra. Detta är din bästa chans att ställa gränser med din rumskamrat. Detta gäller ekonomi, mat, kläder, ägodelar, användning av gemensamma områden, högljudda aktiviteter eller fester, tysta timmar, rengöringsansvar och så vidare.
  • Till exempel, säg något som, "Jag har inget emot om du har människor över, men kan du försöka hålla ljudnivån nere efter 10 p.m.? Jag jobbar det tidiga skiftet så jag måste vara ute dörren vid gryningen."
  • Bild med titeln vara en bra rumskamrat Steg 2
    2. Skapa ett rumskamratavtal. Vissa människor tycker det är bra att skriva upp en "rumskamratavtal" där du sätter ner regler som alla kan komma överens om. Detta är ett bra sätt att se till att alla är tydliga på reglerna och ansvaret. När du har diskuterat dina förväntningar, skriv upp ett avtal, sedan har varje rumskompis skylt och behåll en kopia av det.
  • Bild med titeln vara en bra rumskamrat Steg 3
    3. Fatta ett finansiellt avtal. Det är en bra idé att få ett ekonomiskt avtal skriftligt för att undvika problem på vägen. Bestäm hur du delar upp hyres- och nyttabetalningarna, och avgör om du delar upp kabeln och interneträkningen eller inte. Se till att du är okej med att betala hälften av räkningarna om din rumskompis ständigt lämnar sprinklersna, ställer upp pay-per-view-avgifter, eller gillar att ha alla lampor i huset hela tiden, som alla kan lägga till extra Kostnader till den totala.
  • Bild med titeln vara en bra rumskamrat Steg 4
    4. Dela upp ansvarsområden. Gör en plan för att dela upp ansvarsområden och sysslor mellan dig och din rumskompis. Till exempel, om din rumskompis är en bra kock och du är inte, be dem att laga mat om du kommer att städa upp efteråt. Det kan också vara en bra idé att skapa ett sysslor schema, där du kommer att vända om rengöring av badrummet, ta ut papperskorgen, dammsugning, dammsugning och så vidare.
  • Du kan fråga, "Hur känner du dig om att skapa ett chore schema? Till exempel kunde jag göra rätter i veckan, och du kan göra dem nästa vecka. Gör det låter rättvist?"
  • Bild med titeln vara en bra rumskamrat Steg 5
    5. Bestäm vad du delar. Gör en tydlig avgränsning mellan dina saker och din rumskamrats saker. Bestäm vad innehållet i kylskåpet är okej att dela och som är av gränser, och diskutera huruvida du kommer att dela tvätttvål och andra saker av den naturen. Kom ihåg att fråga förut "upplåning" Något, oavsett om det är trivialt, och alltid ta hand om några lånade föremål.
  • Bild med titeln vara en bra rumskamrat Steg 6
    6. Acceptera att respektera varandras integritet och personligt utrymme. Detta är särskilt viktigt om du delar ett litet vardagsrum. Diskutera var och en av dina preferenser om personligt utrymme och integritet. Till exempel kanske du inte har något emot om din rumskamrat kommer in i ditt rum oannat, men de kan hitta dig att vara väldigt oförskämd för att göra det. Prata om dessa sorters saker så att du vet vad du kan förvänta oss av varandra.
  • Alternativt kan din rumskompis vilja dela sina erfarenheter och känslor med dig, men du kanske inte känner dig bekväm med att göra detsamma. Var i förhand om dina önskemål.
  • Bild med titeln vara en bra rumskamrat Steg 7
    7. Vara beredd att kompromiss. Inte alla har samma idéer om dag till dag som du gör. Känna igen att du delar ett utrymme med någon som kan ha olika värden och preferenser. Ta hänsyn till sina känslor, och fråga att de gör detsamma för dig.
  • Till exempel, om du dör för att kasta en fest på torsdagskvällen men din rumskompis har en sista tidig nästa morgon, acceptera att skjuta upp bash till fredag ​​kväll, istället.
  • Metod 2 av 3:
    Bor i harmoni
    1. Bild med titeln vara en bra rumskamrat Steg 8
    1
    Kommunicera effektivt. Som i alla relationer, som bor med någon kräver mycket arbete. Kommunikation är nyckeln till att förhållandet fungerar bra på lång sikt, eller till och med under en kort tid. Om ett problem kommer upp, är det bättre att prata om det direkt än att försöka ignorera det och låta det bli värre. Till exempel, säg "Chris, det stör mig när jag vaknar för att hitta all mjölk borta. Om du använder den sista av något, kan du bifoga det i listan?"
    • Om du helt enkelt inte kan kommunicera öppet och det är spänning hela tiden, kan du vara bättre att hitta en ny rumskompis.
  • Bild med titeln vara en bra rumskamrat Steg 9
    2. Följ igenom med dina skyldigheter. Om du säger att du ska rengöra köket, betala din rumskompis tillbaka för din andel av hyresavtalet eller verktygen, eller ring hyresvärden om en reparation, då måste du göra det. Ingenting är mer frustrerande än att komma överens med någonting med någon då att ta reda på att de inte höll upp sin slut på fyndet. Var ansvarig för dig själv och följ igenom med vad du säger att du kommer att göra.
  • Bild med titeln vara en bra rumskamrat Steg 10
    3. Städa upp efter dig själv. Även om du kanske har kommit överens om att din rumskamrat skulle ta ut papperskorgen på fredagar, betyder det inte att du kan stapla saker runt burken fram till fredagsrullar runt. Om du har en extra minut, ta bara ut papperskorgen. Lämna inte dina smutsiga rätter i diskbänken för dagar i slutet, dumpa dina saker i vardagsrummet eller lämna tvätt av tvätt på toppen av tvättmaskinen. Försök att komma överens om en minsta standard för renlighet som du kommer att följa.
  • Bild med titeln vara en bra rumskamrat Steg 11
    4. Tillbringa tid med din rumskompis. Säg hej och farväl, fråga dem hur deras dag var och visa intresse för sitt liv. Att lära känna den person du lever med hjälper dig att förstå deras perspektiv och tillåter dem att förstå din. Det gör det också lättare att hantera problem som du har med den personen om du redan har etablerat en rapport med dem.
  • Försök att ställa in en tid där du båda kan hänga minst en gång i veckan. Gör middag tillsammans, titta på en film eller gå till en vandring.
  • Gör något trevligt för din rumskompis varje så ofta - gör sina rätter, baka dem kakor, eller erbjuda att ge dem en åktur någonstans om de inte har en bil.
  • Bild med titeln vara en bra rumskamrat Steg 12
    5. Ta emot din rumskompis. Förstå vad som händer i din rumskompis liv och strävar efter att vara flexibel och tillmötesgående. Om din rumskompis har ett stort test kommer upp, borde du förmodligen vara tyst och låt dem studera. Om din rumskamrat är upptagen och stressad med sitt jobb, ge dem lite tid och utrymme att koppla av och varva ner. Det skulle trots allt inte gilla din rumskamrat för att visa dig samma övervägande?
  • Metod 3 av 3:
    Välja en kompatibel rumskamrat
    1. Bild med titeln vara en bra rumskamrat Steg 13
    1. Lära sig sina vanor. Det kan vara frestande att välja en rumskompis på grundval av hur vänliga de är, men du är bättre att döma dem på grundval av den dagliga levnadskompatibiliteten. Ta reda på om hur ofta de kommer hem, vad deras arbete eller skolschema är, och om de är en tidig stigare eller en nattuggla. Du bör också överväga hur snyggt eller rörigt personen är, som en slarvig rumskamrat, är säker på att köra en snygg-freak nötter.
  • Bild med titeln vara en bra rumskamrat Steg 14
    2. Jämför dina önskemål. Det kan vara svårt att leva med någon som gillar absolut tystnad när du älskar att spränga musik hela tiden på dagen och natten. Ta reda på personens preferens innan du bestämmer dig för att flytta ihop. Fråga vilken typ av ljudnivå de föredrar, vilken temperatur de är bekväma på, vilka typer av livsmedel de tycker om, om de är känsliga för lukt, och om de har några allergier. Var noga med att ta reda på om de röker, dricker eller använder fritidsdroger också.
  • Bild med titeln vara en bra rumskamrat Steg 15
    3. Konto för personlighetsskillnader. Vissa människor kan ha väldigt olika religiösa eller politiska åsikter som kan orsaka konflikter när de bor tillsammans. Till exempel kan någon som är mycket religiös och konservativ kanske inte vara okej med dig att föra hem en natt-ställen. Vissa människor kan älska att chatta och diskutera sina känslor, medan andra föredrar att hålla saker åt sig själva. De bästa rumskompiserna har liknande åsikter om dessa ämnen.
  • Bild med titeln vara en bra rumskamrat Steg 16
    4. Kontrollera deras hyreshistoria och ekonomiska situation. Be om hyresreferenser och diskutera det ekonomiska åtagandet du båda gör. Se till att de är beredda och kan hålla sig till leasingavtalet samt alla räkningar. Du vill inte fastna betala hela beloppet för att de inte har tillräckligt med pengar för att täcka sin del!
  • Husregleraffisch

    Prov inspirerande hus regler affisch

    Stöd WikiHow och Lås upp alla prover.

    Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Se till att alla rumskamrater "förstår betydelsen av kompromiss och ömsesidig respekt. Bara betalande hyra utgör inte en bra rumskamrat. Respektera varandras utrymme, integritet och preferenser.
  • Gör inte dina regler för styv. Ibland kan du behöva låta ett problem gå istället för att slåss över det. Smutsiga fönster skadar aldrig någon, och en trasig tallrik är inte värt att förstöra en vänskap.
  • Kontrollera mängden ljud du gör.Använd hörlurar när du lyssnar på musik och går in i ett annat rum när du är i telefon.Om du kommer att engagera dig i en bullriga aktivitet är det en bra idé att fråga din rumskamrat innan du gör det.
  • Varningar

    Kom ihåg, inte alla är avsedda att leva tillsammans, oavsett hur bra en vänskap du kan ha.
  • Även om du borde vara flexibel och tillmötesgående, låt inte din rumskamrat utnyttja dig. Tala upp för dig själv när det är nödvändigt.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande