Hur man kommunicerar effektivt

Oavsett din ålder, bakgrund eller erfarenhet är effektiv kommunikation en färdighet du kan lära dig. Några av de största ledarna av hela tiden är också fantastiska kommunikatörer och oratorer. Faktum är att kommunikationen är en av de mest populära högskoleexamen idag-Människor känner igen värdet av en verkligt effektiv kommunikatör. Med lite självförtroende och kunskap om grunderna kan du snabbt och enkelt få din poäng över och enkelt.

Konversationshjälp

Samplista av frågor

Stöd WikiHow och Lås upp alla prover.

Steg

Del 1 av 5:
Skapa rätt miljö
  1. Bild med titeln kommunicerar effektivt steg 1
1. Välj rätt tid. Som sagtillstånd finns det en tid och en plats för allt, och kommunicerar är inte annorlunda.
  • Undvik att starta diskussioner om tunga ämnen sent på kvällen. Få människor kommer att vara stolta över att möta sortering av stora problem som ekonomi eller långdistansplanering när de är mest trötta. Istället, leverera meddelanden och genomföra diskussioner om tunga ämnen på morgonen eller eftermiddagen när människor är varna, tillgängliga och mer benägna att kunna svara med klarhet.
  • Bild med titeln kommunicera effektivt steg 2
    2. Underlätta en öppen, intim konversation. Välj rätt plats, en som ger frihet för kommunikationen att öppna, blomma och komma till mognad. Om du behöver berätta för någon som inte kommer att sitta bra (som nyheter om en död eller en breakup), gör det inte offentligt, runt kollegor eller nära andra människor. Vara respektfull och mindful av personen genom att kommunicera med dem på ett privat ställe. Detta kommer också att ge utrymme för att öppna dialogrutan till en bredare och en mer involverad ömsesidig förståelse och se till att tvåvägsprocessen fungerar ordentligt.
  • Om du presenterar en grupp människor, var noga med att kontrollera akustiken i förväg och träna att projicera din röst tydligt. Använd en mikrofon om det behövs för att säkerställa att din publik kan höra dig.
  • Bild med titeln kommunicera effektivt steg 3
    3. Ta bort distraktioner. Stäng av Allt Elektronik som kan avbryta konversationen. Om telefonen ringer, skratta den av den första gången, stäng sedan av det omedelbart och fortsätt prata. Låt inte externa distraheringar fungera som kryckor som Sidetrack din koncentration. De kommer att distrahera både dig och din lyssnare, och kommer effektivt att döda kommunikationen.
  • Del 2 av 5:
    Organisera din kommunikation
    1. Bild med titeln kommunicera effektivt steg 4
    1
    Organisera och klargöra idéer i ditt sinne. Detta bör göras innan Du försöker kommunicera några idéer. Om du känner dig passionerad om ett ämne, kan dina idéer bli förvrängd om du inte redan har riktat några viktiga punkter att hålla fast vid när du kommunicerar. Viktiga poäng kommer att fungera som ankare, med fokus och tydlighet i din kommunikation.
    • En bra tumregel är att välja tre huvudpunkter och hålla din kommunikation fokuserad på dem. På det sättet, om ämnet vandrar självklart, kommer du att kunna återvända till en eller flera av dessa tre nyckelpunkter utan att känna sig förvirrad. Skriva in poängen, om det är lämpligt, kan också hjälpa till.
  • Bild med titeln kommunicera effektivt steg 5
    2. Vara kristallklar. Gör det klart vad du hoppas kunna förmedla från början. Till exempel kan ditt syfte vara att informera andra, få information eller initiera åtgärder. Om folk vet i förväg vad du förväntar dig av kommunikationen, kommer saker att gå mer smidigt.
  • Bild med titeln kommunicera effektivt steg 6
    3. Stanna på ämnet. När du börjar förmedla dina tre huvudpunkter, se till att allt du säger lägger till det meddelande du tänker kommunicera och stärka det. Om du redan har tänkt igenom problemen och destillerade dem till de väsentliga, är det troligt att hjälpsamma relevanta fraser kommer att hålla fast i ditt sinne. Var inte rädd för att använda dessa för att understryka dina poäng. Till och med självsäker, välkända talare återanvänd sina nyckellinjer igen och igen för betoning och förstärkning. Kom ihåg att hålla det övergripande meddelandet klart och direkt.
  • Bild med titeln kommunicera effektivt steg 7
    4. Tack din lyssnare (er). Tack personen eller gruppen för den tid som tas för att lyssna och svara. Oavsett vad utfallet av din kommunikation, även om svaret på ditt samtal eller diskussion har varit annat än du hade hoppats, avsluta det artigt genom att respektera allas inmatning och tid.
  • Del 3 av 5:
    Kommunicera med tal
    1. Bild med titeln kommunicera effektivt steg 8
    1. Ställ lyssnaren tillfreds. Du vill göra det innan du startar in i din konversation eller presentation. Det kan hjälpa till att börja med en favorit anekdot. Detta hjälper lyssnaren att identifiera med dig som någon som verkar som dem och har samma dagliga bekymmer.
  • Bild med titeln kommunicera effektivt steg 9
    2. Vara artikulerad. Det är viktigt att leverera ditt meddelande tydligt och otvetydigt så att meddelandet stannar på ett sätt som varje lyssnare kan förstå. Dina ord är ihågkommen eftersom människor omedelbart förstår vad det är att du säger. Detta kräver att du skickar dina ord tydligt och använder enklare ord snarare än mer komplexa.
  • Målet med artikulat kommunikation är att vara tydlig, kortfattad och relevant.
  • Bild med titeln kommunicera effektivt steg 10
    3
    Anmäla tydligt. Tala på en volymnivå som garanteras att höras och det stannar inte så för tyst eller urkopplat. Var särskilt försiktig för att korrekt utforma nyckelpunkter så att du undviker någon form av missförstånd. Om Mumbling är en defensiv vana som du har fallit på grund av rädsla för att kommunicera, träna ditt meddelande hemma framför spegeln. Det är ibland bäst att diskutera vad du vill kommunicera med de du känner dig bekväm med. Detta hjälper till att stärka meddelandet i ditt eget sinne. Var medveten om att eventuell praxis eller förfining av din formulering hjälper dig att bygga förtroende.
  • Bild med titeln kommunicera effektivt steg 11
    4. Var uppmärksam när du lyssnar och ser till att dina ansiktsuttryck speglar ditt intresse. Lyssna aktivt. Kom ihåg att kommunikation är en tvåvägsgata och att medan du pratar, lär du dig inte. Genom att aktivt lyssna kommer du att kunna mäta hur mycket av ditt meddelande går igenom till din lyssnare och huruvida det mottas korrekt eller behöver tweaked eller inte. Om din publik verkar vara förvirrad är det ofta bra att be lyssnaren (s) att reflektera tillbaka några av vad du har sagt, men i sina egna ord. Detta kan hjälpa dig att identifiera och korrigera felaktiga synpunkter på vad du har tänkt att kommunicera.
  • Validera människors känslor. Detta kommer att uppmuntra dem att öppna, och hjälpa dem att må bättre om de är upprörd.
  • Bild med titeln kommunicerar effektivt steg 12
    5. Var vocally intressant. En monoton är inte tilltalande för örat, så bra kommunikatörer använder vokalfärg för att förbättra kommunikationen. Norma Michael rekommenderar att du:
  • Lyft upp tonhöjden och volymen av din röst när du övergår från ett ämne eller punkt till en annan.
  • Öka din volym och sakta ner leveransen när du höjer en speciell punkt eller summerar upp.
  • Tala snabbt, men paus för att betona sökord när det gäller åtgärd.
  • Del 4 av 5:
    Kommunicera med kroppsspråk
    1. Bild med titeln kommunicera effektivt steg 13
    1. Känna igen människor. Visst, du känner inte nödvändigtvis folket i din publik eller den nya vänen i din grupp, men de nickar tillsammans med dig och ser medvetet på dig alla samma. Det betyder att de ansluter till dig. Så belöna dem med din bekräftelse!
  • Bild med titeln kommunicera effektivt steg 14
    2. Var tydlig och entydig med ditt kroppsspråk också. Använd ansiktsuttryck medvetet. Sträva efter att reflektera passion och generera lyssnare empati genom att använda mjuka, milda, medvetna ansiktsuttryck. Undvik negativa ansiktsuttryck, som frowns eller upphöjda ögonbryn. Vad är eller är inte negativt beror på sammanhanget, särskilt det kulturella sammanhanget, så styrs av din situation.
  • Var snabb att identifiera oväntat beteende som föreslår en cross-kultur-kollision, såsom en knuten näve, en slouched hållning eller till och med tystnad. Om du inte känner till kulturen, ställer du frågor om de kommunikationsutmaningar du kan möta innan du börjar prata med (eller till) människor i ett okänt kulturellt sammanhang.
  • Bild med titeln kommunicera effektivt steg 15
    3. Kommunicera ögat-till-öga. Ögonkontakt bygger rapport, hjälper till att övertyga människor om att du är pålitlig och visar intresse. Under en konversation eller presentation är det viktigt att titta på den andra människans ögon om möjligt och behålla kontakten i en rimlig tid. Var försiktig så att du inte överdriver det.- Använd lika mycket ögonkontakt som känns naturligt, ca 2-4 sekunder i taget.
  • Kom ihåg att ta in all din publik. Om du adresserar ett styrelserum, se varje styrelseledamot i ögat. Försummelse av någon enskild person kan lätt tas som ett tecken på brott och kan förlora dig, inträde, framgång eller vad det än är att sträva efter att uppnå.
  • Om du adresserar en publik, paus och gör ögonkontakt med en medlem av publik i upp till två sekunder innan du bryter bort och återupptar ditt samtal. Detta hjälper enskilda medlemmar av publiken att känna sig personligen värderad.
  • Var medveten om att ögonkontakt är kulturellt ordinerad. I vissa kulturer anses det vara oroande, eller olämpligt. Fråga om detta i synnerhet eller gör forskningen i förväg.
  • Bild med titeln kommunicera effektivt steg 16
    4. Använd andning och pauser till din fördel. Det finns ström i paus. Simon Reynolds säger att pausar orsakar en publik att luta sig in och lyssna. Det hjälper dig att betona dina poäng och låta lyssnaren tid att smälta det som har sagts. Det bidrar också till att göra din kommunikation komma över som mer övertygande och det gör ditt tal lättare att absorbera och bli bekväm med.
  • Ta några djupa andetag för att stabila dig innan du börjar kommunicera.
  • Kom in i vana med fast, regelbunden andning under en konversation, det här hjälper dig att hålla en stadig, lugn röst och kommer också att hålla dig mer avslappnad.
  • Använd pauser för att ta en andning från vad du säger.
  • Bild med titeln kommunicera effektivt steg 17
    5. Tänk på hur dina gester stöter på. Använd handbehållen noggrant. Var medveten om vad dina händer säger som du talar. Vissa handbehåll kan vara mycket effektiva för att lyfta fram dina punkter (öppna gester), medan andra kan vara distraherande eller till och med stötande för vissa lyssnare och tenderar att stänga av konversationen eller lyssna (stängda gester). Det bidrar också till att titta på andra talarens handbehåll med ett öga för hur de stöter på dig. Emulera de du ser som är effektiva och engagerande. Observera att de mest effektiva gesterna är naturliga, långsamma och eftertraktade.
  • Bild med titeln kommunicera effektivt steg 18
    6. Håll en check på dina andra kroppssignaler. Var uppmärksam på dina vandrande ögon, dina händer plockar på fluff, din konstanta sniffling, shuffling, rockning och liknande. Dessa små gestingar lägger till och är alla garanterade att dämpa effektiviteten av ditt meddelande.
  • Har någon registrerat ditt samtal, ta tid för att se din talleverans i snabb framåt. Varje repetitiv gest eller omedvetna vana kommer att stå ut som en öm tumme och kommer att bli lite komisk. När du väl har riktat ett sådant beteende blir det lättare att ändra ditt oavsiktligt kroppsspråk och övervaka dess återkomst.
  • Del 5 av 5:
    Kommunicera effektivt när i konflikt
    1. Bild med titeln kommunicera effektivt steg 19
    1. Placera dig själv på jämn mark. Stå inte eller sväva över den andra personen. Detta skapar en kraftkamp och skjuter konflikten till en annan nivå. Om de sitter, bör du sitta med dem.
  • Bild med titeln kommunicera effektivt steg 20
    2. Lyssna på den andra parten. Låt dem säga hur de känner. Vänta tills de är helt färdiga att prata innan du börjar prata dig själv.
  • Bild med titeln kommunicera effektivt steg 21
    3. Tala i en lugn, nivå röst. Skrika inte eller gör anklagelser om den andra parten eller deras handlingar.
  • Bild med titeln kommunicera effektivt steg 22
    4. Låt dem veta att du har hört sin punkt och förstår deras sida. Ta dig tid att göra uttalanden som, "Om jag förstår rätt, säger du,..."
  • Bild med titeln kommunicerar effektivt steg 23
    5. Försök inte att avsluta argumentet till varje pris. Om personen går ut ur rummet, följ inte dem. Låt dem göra det och låt dem återvända när de är lugnare och redo att prata.
  • Bild med titeln kommunicera effektivt steg 24
    6. Försök inte få det sista ordet i. Återigen kan detta leda till en kraftkamp som eskalerar och slutar aldrig. Ibland måste du komma överens om att vara oense och gå vidare.
  • Bild med titeln kommunicera effektivt steg 25
    7. Använda sig av "Jag" meddelanden. När du fraserar dina bekymmer, försök att starta dina meningar med "Jag..." och ange tydligt hur deras handlingar gör dig känna. Detta kommer att göra den andra personen mer mottaglig för dina klagomål och mer empatisk. Till exempel istället för att säga "Du är slarvig och det driver mig galen," Prova "Jag känner att olika nivåer av rörighet kan vara ett problem för oss. Clutter är något som verkar fungera sin väg in i mitt sinne och begränsa vad jag tycker att jag kan göra. Uppriktigt sagt verkar röra mig mer än det borde noga."
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Se till att du inte har negativt eller apatiskt kroppsspråk.
  • Inte ramble. Detta kommer att leda till att ditt meddelande inte förstås eller tas på allvar.
  • Gnälla inte eller ber om. Inte heller kommer sannolikt att införa respekt eller intresse. Om du är väldigt upprörd, ursäkta dig och kom tillbaka till diskussionen senare när du har haft en chans att tänka på det.
  • Var försiktig med humor. Medan en liten humor injiceras i det du diskuterar kan vara effektiv, men ta hand om att inte ta det för långt. Lita inte på humor som en krycka för att täcka upp svårt att säga. Om du håller på att skämta, är din kommunikation mindre sannolikt att tas på allvar.
  • Se till att du gör ögonkontakt när du kommunicerar.
  • Titta på Internet för exempel på stora talare i aktion. Undersök några av de mest visade Ted talar. Det finns gott om förebilder direkt tillgängliga via videoklipp online. Behandla dem som din "Personliga kommunikationsbussar!"
  • Om du ger en presentation till en grupp eller publik, var beredd på svåra frågor så att du inte kastas av kursen och lämnade känslan förvirrad. För att hålla sig i stånd att kommunicera effektivt rekommenderar Michael Brown en gyllene regel för att hantera svåra frågor i samband med en grupp eller publik. Han föreslår att du lyssnar på uppdrag av alla närvarande, inklusive att ställa frågor och upprepa problemet. Dela svaret med alla, vilket innebär att du flyttar ögonen från frågeställaren och på alla nuvarande för att få hela gruppen "bära svaret." Kapitalisera på detta delade svar för att gå vidare och ändra riktning.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande