Hur man disciplin ett barn effektivt utan spanking

Du kanske har hört att spanking barn resulterar i större aggression och kan till och med leda till andra problem, som dålig akademisk prestanda och låg självkänsla. Ännu viktigare är spanking är inte effektiv. Prova andra former av disciplin för att bestämma vilket arbete som passar bäst för ditt barn och syftar till att vara tydligt och konsekvent. Med tiden upptäcker du att det finns mycket bättre sätt att lära ditt barn lydnad.

Steg

Metod 1 av 3:
Upprätta konsekvenser med ditt barn
  1. Bild med titeln disciplin Ett barn effektivt utan spanking steg 1
1. Låt naturen ta sin kurs. Naturliga konsekvenser är de som uppstår som ett direkt resultat av barnet som bryter mot en regel. Du bör prata med ditt barn om dessa konsekvenser och hjälpa dem att göra kopplingen mellan orsaken och effekten. Med din hjälp kan de bearbeta händelsen och lära sig sina lektioner. I dessa fall krävs ingen föräldraintervention för ett barn att lära sig sin lektion.
  • Låt oss säga att du frågade ditt barn att inte ta sin favoritleksak när du besöker familjen. De gjorde och de lämnade av misstag bakom. Att inte ha leksak är konsekvensen - ingen ytterligare korrigering är nödvändig. Om barnet förlorar något de bryr sig om eftersom de inte följde reglerna, är de mer benägna att följa i framtiden. För att cementera lektionen, vänd dig inte om för att få det eller göra en speciell resa. Låt barnet vänta till nästa gång du besöker eller lär dem problemlösande färdigheter genom att berätta för dem att de behöver hitta ett sätt att få leksaken tillbaka.
  • Ett annat exempel är barnet som slår en vän och väns förälder inte längre ber dem att komma över. Detta resultat lär barnet att slår är olämpligt och kan hindra deras vänskap.
  • Bild med titeln disciplin Ett barn effektivt utan spanking steg 2
    2. Länka konsekvensen med missförhållanden när det är möjligt. Vissa fall av missförhållanden inkluderar konsekvens eller återbetalning som en del av att lösa situationen. Logiska konsekvenser är de som realistiskt följer när regler är trasiga - de bör vara kopplade till missförhållandena. I dessa fall bör disciplin komma som en direkt reflektion av sina handlingar.
  • Till exempel, ett barn studsar en boll i huset och bryter en bildram. Du kanske säger, "Du blev ombedd att inte leka med bollen inuti. Nu har du brutit en ram. Du måste göra extra sysslor för att betala för ramen."En annan repercussion kan vara," pengarna att betala för ramen kommer att komma ut ur din ersättning."
  • Var noga med att förklara varför konsekvensen läggs på så att barnet förbinder missförhållandena med konsekvensen.
  • Bild med titeln disciplin Ett barn effektivt utan spanking steg 3
    3. Erbjuda val för att korrigera oönskade beteenden. Barn som att kunna göra sina egna val eftersom det hjälper dem att utöva någon nivå av oberoende. Val också hjälper barnen att lära sig att gradvis utveckla sina egna problemlösningsförmåga. Snarare än att skrika på dem för misshandel, erbjuda tydliga val.
  • Till exempel, om ett barn slår andra, kan du säga, "Om du inte kan hålla händerna till dig själv, måste du lämna lekplatsen för en tid."Ett val är oönskat (lämnar lekplatsen), så barnet är mer benägna att vara kompatibelt och göra det önskvärda valet (håll händerna till sig själva).
  • Ett annat alternativ kan vara att säga till ett barn som inte vill klä sig, "Vill du ha den blå tröjan eller den gråa?" Detta hjälper dem att göra det önskvärda beteendet men på deras villkor.
  • Bild med titeln disciplin Ett barn effektivt utan spanking steg 4
    4. Korrekt felbehovior genom att möta det underliggande behovet. Var uppmärksam på varför ditt barn agerar ut. Därefter, se om du kan utforma en plan för att rätta till beteendet samtidigt som de hjälper dem att få sina behov.
  • Till exempel, om ditt barn upprepade gånger avbryter dig under ett viktigt telefonsamtal, kan de vara desperata för din uppmärksamhet. Du kanske säger, "Mamma kommer att vara av telefonen om några minuter, då och jag kommer att ha lite cuddle tid, okej?"Du kan också tillåta barnet att komma i rummet med dig, men bara om de spelar tyst.
  • Om ditt barn körs i huset kan du säga, "Regeln är ingen körning i huset, Jack. Vad sägs om vi går till lekplatsen i parken?"
  • Bild med titeln disciplin ett barn effektivt utan spanking steg 5
    5. Skapa ett punktsystem för att minska oönskat beteende. Sätt ett diagram upp i ditt hem eller använd en burk för att visuellt representera ditt barns beteende. Om de misshandlar, kan de få en punkt på diagrammet eller en marmor går in i burken. När de når en förutbestämd mängd, läggs en konsekvens på plats.
  • För att få den konsekvens som tas bort eller privilegier återvände, måste barnet uppträda på lämpligt sätt för en viss tid.
  • Denna typ av disciplin gör det möjligt för barn att kunna temperera sina beteenden för att uppnå önskade resultat. Detta får slutligen inte fler poäng eller få sina privilegier återställda.
  • Samma system kan användas i omvända för att belöna gott beteende. Med det här tillvägagångssättet skulle barnet tjäna och förlora poäng enligt deras beteende. En ackumulering av punkter kan leda till en önskad aktivitet eller behandla.
  • Metod 2 av 3:
    Skapa möjligheter till gott beteende
    1. Bild med titeln disciplin Ett barn effektivt utan spanking steg 6
    1. Använd positiv förstärkning för att öka gott beteende. Ett annat effektivt sätt att hjälpa ditt barn att lyda är att berömma eller belöna dem när de beter sig på lämpligt sätt. När du ser din dotter äter sin mat istället för att kasta den, säg "Mindy, jag älskar hur du äter och använder bra bordsmanners. Håll det upp och du tjänar din favorit efterrätt!"
    • Experter tror positiv förstärkning som beröm och belöningar är mycket effektivare än en konsekvens. I stället för att föreläsa eller hålla privilegier när oönskade beteenden uppstår, föreslår de att ignorera det och bara uppmärksamma när ditt barn uppträder på lämpligt sätt. Målet är att få barnet att göra mer positiva beteenden för att få mer uppmärksamhet. Detta uppmuntrar barnet att uppträda bra och lämnar mindre möjligheter till missförhållande.
    • Till exempel kan föräldern ignorera det när deras barn kastar mat utan läggs på beröm när de äter som de borde.
  • Bild med titeln disciplin Ett barn effektivt utan spanking steg 7
    2. Ställ in tydliga regler för att hjälpa ditt barn att veta rätt från fel. Om ditt barn vet och förstår vad som förväntas av dem, är de mindre benägna att bryta reglerna. Sätt dig med ditt barn och förklara din familjs regler. Håll reglerna tydliga, enkla och konsekventa. Gör dem också medvetna om några konsekvenser, till exempel om reglerna är trasiga, får poäng på ett diagram. Vid disciplinering av barnet, diskutera regeln, dess konsekvens och hur barnet kan göra bättre.
  • Till exempel kan dina regler låta som, "Gå inomhus. Inget springande!" "Slutför läxor före speltid," eller "Rensa bort ditt område efter en aktivitet, som läxor eller konst och hantverk."
  • Som ett exempel kan du få en regel att behandla andra med respekt. Om ditt barn kastar ett tantrum, kan du prata med dem om hur det är respektlöst för dem att uppträda på det sättet. Ge dem ett exempel på hur de kunde uttrycka sina känslor annorlunda.
  • Posta reglerna i vanlig syn, så ditt barn påminner ständigt om hur de ska bete sig. Försök att pinning dem till väggen nära ditt poängdiagram (eller burk), posta dem på kylskåpet eller hänga ett anmälan på din köksdörr.
  • Bild med titeln disciplin Ett barn effektivt utan spanking steg 8
    3. Lär barnet hur man håller sig ansvariga. Det är viktigt att ditt barn lär sig att följa reglerna även när ingen tittar på. Motstå strävan att micromanage barnets beteende.
  • Du kan till exempel få barnet att kontrollera positiva beteenden, som att göra sina läxor och städa upp efter sig själva.
  • Om du har flera barn, lär dem att hjälpa varandra att följa reglerna, snarare än att ta. Till exempel, om ett barn märker att den andra är igång i huset, kunde hon säga, "Hej, vi ska gå när vi är i huset. Du kan bli skadad eller bryta något."
  • Bild med titeln Disciplin Ett barn effektivt utan spanking steg 9
    4. Vara konsekvent över vårdgivare, situationer och barn. Upprätthålla samma regler och samma konsekvenser i ditt hushåll för att hjälpa ditt barn att upprätta normer för beteende. På det sättet vet de vad de ska göra, och vad händer om de inte följer.
  • Försök att vara konsekvent över kontext och vårdgivare. Barnet borde till exempel inte kunna bryta reglerna helt enkelt för att vänner besöker. På samma sätt borde mamma inte ha en uppsättning regler medan pappa har en annan.
  • Du borde också ha samma förväntningar på ditt barn även när du är trött. Låt dem inte använda din utmattning som ett gratis pass för att misshandla.
  • Dessutom bör dina regler vara konsekventa mellan ditt barn - ett barn borde inte tillåtas att bryta regler och inte ha konsekvenser verkställda.
  • När andra barn besöker ditt hem, bör de följa samma regler som dina barn. Be ditt barn att förklara reglerna för sina vänner eller släktingar när de kommer till ditt hem, eftersom det kommer att bidra till att förstärka barnets förståelse av reglerna.
  • Bild med titeln disciplin Ett barn effektivt utan spanking steg 10
    5. Ge uttag för dem att släppa energi. Vissa barn har bucketfuls av energi och de kommer i trubbel eftersom de inte vet hur man effektivt kanalisera det. Ge ditt barn gott om möjligheter att flytta sina kroppar och arbeta sina sinnen. De kommer att vara mindre benägna att misshandla, som ett resultat.
  • Låt ditt barn gå ut för att bränna av energi eller ägna en speciell plats inuti där de kan spela. Försök hålla roliga färgböcker, pussel och spel i närheten för att hålla dem upptagna.
  • Var realistisk när det gäller ditt barn. Förvänta dig inte ett energiskt barn att sitta tyst i timmar i taget. Observera hur ditt barn fungerar och ställa upp parametrar som ökar sina odds för att vara lydig.
  • Metod 3 av 3:
    Klibbar till din plan
    1. Bild med titeln disciplin ett barn effektivt utan spanking steg 11
    1. Sätta en fast avsikt. Gör ett engagemang med dig själv att du kommer att använda andra former av disciplin förutom spanking. Lägg ut en tydlig plan med alternativ. Fokusera på denna avsikt dagligen-skriv den ner och visualisera det.
    • Till exempel kan du ange, "Jag kommer inte att spanka mitt barn. I stället kommer jag att ge val, använda naturliga / logiska konsekvenser och positiv förstärkning för att hjälpa mitt barn att beter sig på lämpligt sätt."
    • Att ha en tydlig avsikt för hur du vill hantera disciplin kan hjälpa dig att välja en mer lämplig teknik i momentets värme.
    • Du kan också göra din avsikt offentlig genom att dela den med familj, vänner och andra stödjande föräldrar. Be dem att hålla dig ansvarig.
  • Bild med titeln disciplin Ett barn effektivt utan spanking steg 12
    2. Få din partner eller medförälder ombord. Om du föräldrat med någon annan, sätt dig ner och diskutera din avsikt att inte använda spankings som en form av disciplin. Dela vad du har lärt dig om andra, effektivare disciplinära tekniker. Rollspel scenarier och har en öppen diskussion om hur du två kan hantera vanliga beteendeproblem utan att slå.
  • Om inte spanking är en ny övning i ditt hushåll, kan det ta lite tid att ersätta den gamla vanan. Påminna bara hur skadlig spanking kan vara och göra ett engagemang för att vända sig till andra tillvägagångssätt.
  • Bild med titeln disciplin Ett barn effektivt utan spanking steg 13
    3. Se till att familjen och vänner hanterar samma regler. Ditt barn kommer sannolikt att spendera tid under vård av andra vuxna, och det är viktigt att de följer igenom på dina regler. Till exempel, om ditt barn inte får spela våldsamma videospel, vill du se till att andra vårdgivare inte låter dem spela spelen. Om barnet kan ibland bryta reglerna, blir det svårare att uppnå de positiva beteenden du vill ha.
  • Om någon bryter de regler du har ställt för ditt barn, prata med dem om det. Om de fortsätter att bryta reglerna, låt inte ditt barn gå över till sitt hem längre.
  • Bild med titeln disciplin Ett barn effektivt utan spanking steg 14
    4. Hantera din egen stress. Föräldraskap är en utmaning, och även de bästa planerna kan falla till vägen när du är frustrerad eller upprörd. Aktivt hantera stress och negativa känslor, så att du kan tänka mig objektivt när du disciplinerar.
  • Gör avslappningsövningar dagligen, till exempel djupandning eller Progressiv muskelavslappning.
  • Äta hälsosamt, näringsrika livsmedel som stöder din hälsa och välbefinnande.
  • Få gott om vila och övning, Så du kan närma dig disciplin med ett tydligt huvud.
  • Göra tid för roliga aktiviteter, som datum natt eller sociala sammankomster med vänner och familj.
  • Öva lugn disciplin

    Fraser att använda för att disciplinera ett barn

    Stöd WikiHow och Lås upp alla prover.

    Alternativ till spanking

    Stöd WikiHow och Lås upp alla prover.

    Checklista för att lugna dig när ditt barn misshandlar

    Stöd WikiHow och Lås upp alla prover.

    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande