Hur man bygger oberoende hos barn när de blir äldre

Att bygga oberoende i ditt barn är viktigt för att förbereda dem för kraven och ansvaret för vuxen ålder. Detta görs långsamt över tiden, eftersom unga barn flyttar från fullt beroende av sina föräldrar för att slutföra självständighet. För att öka ett barn som kommer att bli allt mer oberoende när de blir äldre, bör du lära dem livskunskaper, ge dem ansvar, låta dem fatta sina egna beslut och uppmuntra självförtroende.

Steg

Metod 1 av 4:
Undervisning oberoende livskunskaper
 1. Bild med titeln Bygg barn
1. Modell självständighet för dina barn. Låt dina barn se dig göra den typ av uppgifter du vill att de ska lära dig. Visa dem hur du bestämmer dig för att plocka ut dina kläder på morgonen, mata hunden eller laga frukost. Ju mer ditt barn är medveten om att du fyller i dina uppgifter, desto mer inspirerade de kan vara att göra saker för sig själva.
 • Starta dina barn tidigt, 2-3 år är lämpligt, så de kan lära sig självständighet tidigt.
 • Bild med titeln Bygg barn
  2. Göra uppgifter som är lämpliga. Välj Uppgifter för ditt barn som är utvecklat lämpligt. Äldre barn kommer att kunna göra mer tekniska saker som yngre barn kan sakna samordningen att göra.
 • För småbarn, åldrar 2-3, hämtar de sina leksaker efter spel, sätt sina kläder i lådor, eller lägg placemats på bordet.
 • För förskolebarn, åldrarna 4-5, få dem att hjälpa dig att sätta bordet med övervakning, sätta rena kläder i tvättkorg, separata kläder i tvätten med färg, hjälpa dig att identifiera matvaror i mataffären eller lägga några av de matvaror bort.
 • För skolan åldrade barn, åldrar 6-8, har de vatten växterna, ge mat och vatten till husdjur, rena räknare i köket eller badrummet, hjälp vika rena kläder, ta ut soporna eller hjälp med måltidsprep.
 • Bild med titeln Build oberoende hos barn när de blir äldre steg 1
  3. Avsätta tid för att undervisa nya färdigheter. Barn blir mer oberoende när de blir äldre och lär sig hur man gör saker för sig själva. Till exempel kommer de att lära sig att sätta på sig sina egna kläder, knyta sina skor, borsta håret, cykla, kör bil, etc. Dessa livsförmåga hjälper dem att bli mindre beroende av sina föräldrar och mer självförtroende. För att undervisa nya färdigheter måste du avsätta tid.
 • Till exempel, om ditt barn lär sig att klä sig själva betyder det att du måste lägga undan mer tid varje morgon för att bli redo. Vakna upp 15 minuter tidigare för att ta hänsyn till den här tillagda tiden.
 • Du kan också lägga undan övningstid för färdigheter som att cykla, läsa eller köra bil. Till exempel, avsätta 30 minuter varje dag för att lära och öva nya färdigheter.
 • Bild med titeln Build oberoende hos barn som de blir äldre steg 2
  4. Ha tålamod. Det kommer att ta tid för ditt barn att behärska nya färdigheter. Se till att du är tålmodig och inte gå in och slutföra uppgifterna själv. Förstå att ditt barn kommer att behöva ytterligare tid för att slutföra relativt enkla uppgifter. Vara stödjande och uppmuntrande så att de får förtroende för sina egna förmågor. Detta kommer att hjälpa ditt barn att bli mer oberoende.
 • Gå ner på ögonnivå med ditt barn för att få full uppmärksamhet. Ögonkontakt hjälper till att ta bort andra distraktioner.
 • Har ditt barnklart att du gör uppgiften helt först. Slutför uppgiften långsamt och medvetet så att ditt barn fullt ut kan absorbera vad du gör. Bryta ner några svåra steg så mycket som möjligt.
 • Tillåt ditt barn att öva sin nya skicklighet. Låt dem veta att du kommer att hjälpa, om de ber om hjälp från dig. Ge beröm för eventuella prestationer längs vägen.
 • Kom ihåg att du är ditt barns guide och förebild. Det är viktigt att du övar tålamod och bra kommunikationsförmåga för ditt barn att lära sig.
 • Bild med titeln Bygg oberoende hos barn när de blir äldre steg 3
  5. Undvik perfektion. Du måste också släppa perfektion för att uppmuntra ditt barn att vara mer självständigt och göra saker på egen hand. Till exempel, när ditt barn lär sig att borsta sitt hår, kanske det inte ser så bra ut som när du gör det. Kritisera inte ditt barn eftersom det här kan få dem att känna att de har besvikna dig. Istället, vara stödjande och uppmuntra dem att fortsätta försöka.
 • Du kan säga "Du gör ett bra jobb som borstar ditt hår, jag kommer bara att hjälpa dig att nå tillbaka."
 • Alternativt, om du har ett äldre barn som lär sig att göra disken kan de inte få dem helt rena i början. I stället för att nitpicking varje plats de saknar, kan du säga "Försök använda den här svampen om du inte kan få all mat." På så sätt ger du vägledning snarare än kritik.
 • Metod 2 av 4:
  Ge ditt barns ansvar
  1. Bild med titeln Bygg oberoende hos barn som de blir äldre steg 4
  1. Be ditt barn att hjälpa till att slutföra sysslor. För att bygga oberoende i ditt barn, bör du ge dem uppgifter och sysslor som de kan slutföra på egen hand. Detta kommer att hjälpa dem att lära sig att vara ansvariga och mindre beroende. Dessa sysslor bör förändras som ditt barnålder.
  • Till exempel, få ditt barn eller det unga barnet klä på sig själv, borsta tänderna, eller lägg bort sina leksaker.
  • Be äldre barn att göra disken, vik tvätt, eller göra sängen.
  • Få tonåringar och unga vuxna att hjälpa till att göra middag, skovla uppfarten eller klippa gräsmattan.
 • Bild med titeln Bygg oberoende hos barn som de blir äldre steg 5
  2. Låt ditt barn misslyckas. Misslyckande är en viktig aspekt av livet. Om ditt barn har upplevt små misslyckanden från en ung ålder, kommer de att vara mindre benägna att utveckla en rädsla för misslyckande. En rädsla för misslyckande kan leda till beroende eftersom ditt barn kommer att vara för rädd för att göra saker på egen hand om de misslyckas.
 • Som ett resultat förklara för ditt barn att misslyckande är en vanlig del av lärandet och att de kan övervinna misslyckande genom hårt arbete och problemlösning.
 • Detta signalerar också till ditt barn att du är övertygad om deras förmåga att arbeta genom saker på egen hand vilket kommer att ge dem det förtroende de behöver för att bli oberoende när de blir äldre.
 • Till exempel, om ditt barn lär sig att cykla kan de falla av flera gånger vilket får dem att känna sig besegrade. Du vill uppmuntra dem att komma tillbaka på cykeln och fortsätta försöka.
 • Bild med titeln Build oberoende hos barn när de blir äldre steg 6
  3. Ställ in tydliga riktlinjer. När du ger dina barn mer ansvar måste du ställa in tydliga riktlinjer. På det här sättet kommer ditt barn att veta exakt vad de behöver göra och vad konsekvenserna kommer att vara att inte slutföra sitt ansvar. Detta kommer att hjälpa ditt barn att förstå att för att vara oberoende måste de ta ansvar för sina handlingar.
 • Till exempel, säg till ditt barn "Det är ditt ansvar att bära din hjälm medan du cyklar. Om du inte bär din hjälm kommer din cykel att tas bort för resten av veckan."
 • Alternativt, för ett äldre barn kan du säga "Du är ansvarig för att städa upp efter middagen. Om du inte gör det, kommer du inte att kunna använda din telefon tills dina sysslor är färdiga."
 • Metod 3 av 4:
  Tillåter ditt barn att fatta beslut
  1. Bild med titeln Build oberoende hos barn när de blir äldre steg 7
  1. Ge dina barnsalternativ. För att vara oberoende måste barn kunna fatta beslut för sig själva. Du kan hjälpa ditt barn att bli övertygade om att de fattar förmågor, genom att låta dem fatta små beslut medan de är unga. Detta lär dem att du värdesätter sin åsikt. När barn blir äldre börjar de fatta beslut på egen hand.
  • För ett ungt barn kan du ge två lunchalternativ och fråga vilken de vill ha. Detta gör att du kan styra situationen, men ger fortfarande barnet möjlighet att känna sig involverad i beslutsprocessen.
  • För äldre barn kan du öka vikten av de beslut de gör. Till exempel, tillåta dem att välja sina extrautbildade aktiviteter, eller vilka kurser de tar i gymnasiet. Du kan hjälpa till att styra dem genom besluten genom att väga ut fördelarna och nackdelarna.
 • Bild med titeln Bygg oberoende hos barn när de blir äldre steg 8
  2. Lär dig om konsekvenser. När du lär ditt barn att fatta beslut, måste du förklara för dem konsekvenserna av deras beslut. Detta hjälper till att styra ditt barn för att göra bra val i motsats till utsläppsbeslut. Så länge beslutet inte kommer att påverka barnets hälsa och säkerhet, borde du låta dem göra dåliga val, så att de kan få en bättre förståelse för konsekvenserna.
 • Till exempel, om ett ungt barn vill ta tio dollar till skolan för att köpa ett mellanmål, kan du bara föreslå 5 dollar eftersom de kan förlora några av sina pengar.
 • På så sätt ger du de potentiella konsekvenserna av att fatta det beslutet, men slutligen lämnar valet till barnet.
 • Bild med titeln Build oberoende hos barn när de blir äldre steg 9
  3. Ge ditt barn ensam tid. Ensam tid är viktigt för utvecklingen av oberoende i ditt barn, främst för att det tillåter ditt barn friheten att lösa och fatta beslut utan din inmatning eller vägledning. Det gör det också möjligt för ditt barn att bli bekväm utan att ha en förälder runt.
 • För ett ungt barn kan du ge strukturerad ensam tid. Till exempel, skapa sina leksaker i vardagsrummet och berätta för dem att spela självständigt medan du gör middag. Detta kommer att ge dem möjlighet att få tröst på egen hand i en säker och kontrollerad miljö. Se till att du vill att du inte vill komma in i.
 • För äldre barn kan du låta dem gå eller cykla till skolan ensam eller med en vän. Se till att de förstår alla säkerhetsregler. Detta kommer att hjälpa dem att känna sig mer oberoende utanför hemmet.
 • För unga tonåringar kan du försöka lämna dem hemma ensam. Börja med att lämna dem under korta perioder (10-20 minuter) och då kan du öka tiden när de blir mer bekväma.
 • Metod 4 av 4:
  Främja självförtroende
  1. Bild med titeln Build oberoende hos barn när de blir äldre steg 10
  1. Fokusera på sina styrkor. För att hjälpa ditt barn att bli självsäker och slutligen oberoende, bör du fokusera på deras styrkor. Var uppmärksam på de aktiviteter som de tycker om och hjälper dem att hitta ett sätt att införliva dessa aktiviteter i sitt liv. Detta kan bidra till att höja sin självkänsla.
  • Till exempel kan ditt barn utmärka sig på organiserad sport. Se till att de får möjlighet att delta i sporten antingen genom skolprogram eller extracurriculars.
  • Uppmuntra dina barn att delta i en fritidsaktivitet som de är intresserade av, inte nödvändigtvis den som du önskar dem att vara i.
 • Bild med titeln Bygg oberoende hos barn när de blir äldre steg 11
  2. Beröm deras ansträngning. När du berömmer ditt barns prestationer, bör du alltid fokusera på att belöna sina ansträngningar snarare än bara resultatet. På så sätt kommunicerar du med dem att hårt arbete och ansträngning är viktigare än de faktiska resultaten. Det hjälper dem också att arbeta mot mål. Om ditt barn förstår att det hårda arbetet belönas, kommer de att bli mer benägna att bli oberoende och ta på sig utmanande uppgifter.
 • I stället för att säga "Jag är så stolt eftersom du har en A på din matteuppgift", säger jag är stolt över dig för att utöva dina matematiska problem. Du sticker verkligen med det."
 • Bild med titeln Bygg oberoende hos barn när de blir äldre steg 12
  3. Acceptera ditt barn för vem de är. Du kan bygga självförtroende för ditt barn genom att acceptera dem för vem de är. Varje barn har sin egen unika personlighet. Omfamna deras skillnad och få dem att känna sig helt bekväma i sin hud. Undvik att vara alltför kritisk. Detta kommer att ge dem det förtroende de behöver för att känna sig säkra på sig själva och gör det lättare för dem att bli oberoende när de blir äldre.
 • Dela på det sociala nätverket:
  Liknande