Hur man disciplin ett barn

Disciplin är ett sätt att lära ditt barn lämpligt beteende, inte straffa dem. Beroende på ditt barns ålder kommer du att disciplinera dem annorlunda. Vid disciplinering av ditt barn, börja med att ställa in några regler som ditt barn klart förstår.Vid implementering av disciplin, vara konsekventa och ställa in regler som uppmuntrar ditt barn att lyckas. Bekräfta när ditt barn gör något rätt och uppmuntra sitt bästa beteende.

Steg

Metod 1 av 4:
Ställa in regler och byggkonsistens
  1. Bild med titeln Discipline Ett barn Steg 1
1. Upprätta husreglerna.Oavsett ditt barns ålder är det viktigt att de känner till skillnaden mellan lämpligt och olämpligt beteende. Låt ditt barn veta vad du förväntar dig av dem genom att ställa in husregler. Ditt barn borde veta vilka beteenden som är avgränsar och vad som händer när de bryter mot en regel.
  • Regler och konsekvenser kommer att variera från ditt barns ålder och löptidsnivå. Ett ungt barn kan behöva en regel som inte träffas, medan ett äldre barn kan behöva regler runt utegångsförbudet. Vara villig att närma sig dem med en viss flexibilitet som ditt barn mognar eller behöver nya gränser.
  • Bild med titeln Discipline Ett barn Steg 2
    2. Skapa en rutin. Barn trivs med rutiner eftersom de hjälper dem att känna sig trygga, säkra, och som om de kan förutse vad som ska komma. Om du märker att ditt barn kämpar med beteenden samtidigt varje dag eller smälter ner när de känner sig trötta, notera dessa saker och skapa en rutin som kan rymma sina behov.
  • Göra morgon och sängtid rutiner förutsägbara så att ditt barn kan förutse sin dag.
  • Om ditt barn har en förändring i sin rutin (som ett besök på tandläkaren eller en familjemedlem som besöker helgen), låt dem veta bra i förväg.
  • Vissa barn kan inte hoppa från en aktivitet till en annan utan att känna sig burk. Om ditt barn behöver lite tid att justera, bygga det här i deras rutin.
  • Bild med titeln Discipline Ett barn Steg 3
    3. Ge naturliga konsekvenser för beteenden. Att tillåta naturliga konsekvenser att uppstå kan hjälpa ditt barn att få en känsla av orsak-och-effekt och bygga självansvar. När du tillåter naturliga konsekvenser att uppstå, ge dina barnval och låt dem veta vad resultatet kommer att vara om sina val. Ditt barn kommer i slutändan att bestämma vad som händer och uppleva konsekvenserna.
  • Se till att konsekvensen är lämplig och hjälper ditt barn att lära av sitt misstag.
  • Till exempel, om ditt barn tar lång tid att bli redo för parken, får de mindre tid att spela på parken.
  • Bild med titeln Discipline Ett barn Steg 4
    4. Vara förenlig med konsekvenser.Många föräldrar får vana att göra undantag eller tillåta beteenden att glida utan konsekvenser. Barn behöver veta att du kommer att följa igenom konsekvenser och att de inte kan väga sig ut. Visa dem att du menar företag genom att verkställa konsekvenser varje gång de agerar.
  • Bli inte förvånad om ditt barn har en ursäkt eller kan förklara sitt beteende. Vara tydlig med att säga, "du bröt en regel, så det betyder att du får en konsekvens."
  • Om du har flera barn (eller barn från blandade hem) är det särskilt viktigt att vara förenligt med varje barn. Annars kan de känna sig som om du behandlar dem orättvist.
  • Bild med titeln Discipline Ett barn Steg 5
    5. Har realistiska förväntningar. Ställa in baren för hög för ditt barns beteende kan leda till att de känner sig trycket, medan du ställer in baren för låg kan leda till ett brytigt barn eller en som inte når sin fulla potential. Barn utvecklas annorlunda och kan ha olika styrkor och svagheter. Om du har äldre barn, förvänta dig inte att dina yngre barn ska agera eller beter sig på samma sätt.
  • Bekanta dig med vilket utvecklingsligt lämpligt beteende som ser ut för ditt barns åldersgrupp.
  • Metod 2 av 4:
    Disciplining ett barn eller ett ungt barn
    1. Bild med titeln Discipline Ett barn Steg 6
    1. Omdirigera deras uppmärksamhet. Småbarn (åldrarna 1, 2, eller 3) kan orsaka mycket mayhem, och snabbt! Om din toddler kommer in i något borde de inte eller inte vilja dela med ett annat barn, ge dem något annat att göra. Fokusera sin uppmärksamhet åt en annan aktivitet. När de gör den alternativa aktiviteten, beröm dem.
    • Om ditt barn hotar deras säkerhet eller säkerhet för ett annat barn, ta itu med det direkt. Prioritera säkerheten över omdirigering.
  • Bild med titeln Discipline Ett barn Steg 7
    2. Ge en varning. Unga barn behöver påminnelser. Om ditt barn håller på att bryta en regel eller börjar agera otillbörligt, ge dem en varning. När de får varningen, kommer de att veta att fullbordandet av beteendet kommer att resultera i en konsekvens. När du ger en varning, använd "om ...då "uttalanden så ditt barn vet att det kommer att bli en konsekvens.
  • Till exempel säga, "det är inte okej att träffa. Om du slår, får du en timeout."
  • Bild med titeln Disciplin Ett barn Steg 8
    3. Utnyttja timeouts. Timeouts är bra för små barn och tillåter dem självförtroende. Barn som har smältning eller är felaktigt kan placeras i timeout. Detta är ofta det mest effektiva verktyget för små barn eftersom det hjälper dem att lugna sig och ge omedelbar feedback för sitt beteende.
  • De flesta föräldrar skickar sitt barn till timeout i en minut per år av sitt barns ålder. Du kan också få ditt barn att stanna i timeout tills de lugnar sig ner.
  • Bild med titeln Discipline Ett barn Steg 9
    4. Håll förklaringar korta och söta. Ditt barn bygger fortfarande sitt ordförråd, så överför inte deras beteende eller konsekvenser. Tala enkelt och med så få ord som möjligt till ditt barn. Förklara vad de gjorde fel och varför de fick en konsekvens. Sedan berätta för dem vad de ska göra i framtiden.
  • Till exempel, säg, "du slog Anna, så du gick till timeout. Vi slår inte. Om du känner dig upprörd, kom igen mig."
  • Bild med titeln Discipline Ett barn steg 10
    5. Ge dem små val. Småbarn älskar att känna sig i kontroll när de börjar bygga sitt oberoende. Om felbehovior börjar eftersom de inte vill göra något, ge dem ett val. Detta hjälper dem att begränsa vad behovet av att tänka på och ta kontroll över vad som händer nästa.
  • Till exempel kan du låta ett barn välja vilken sängtidshistoria som ska läsa eller vilken skjorta som ska bära.Om de passar passar på sina skor, låt dem välja mellan de gröna eller de röda.
  • Valet kan också inkludera att sätta på sin jacka eller gå till timeout. Säg, "Det är ditt val. Vilken vill du ha?"
  • Bild med titeln Discipline Ett barn Steg 11
    6. Föreslå ett ersättningsbeteende.I stället för att berätta för ditt barn vad de gör fel, berätta för dem vad de ska göra istället. Ditt barn kanske inte vet rätt beteende att visa, så berätta för dem.
  • Till exempel, om ditt barn drar hundens päls, säger "Låt oss dö hunden så här."
  • Metod 3 av 4:
    Disciplining ett elementärt skolbarn
    1. Bild med titeln Discipline Ett barn steg 12
    1. Använd logiska konsekvenser. Medan ditt barn kan fortsätta att få naturliga konsekvenser kan du också börja genomföra logiska konsekvenser. Ett logiskt förhållande mellan deras beteende och konsekvensen kan hjälpa ditt barn att förstå resultatet av sina handlingar bättre.
    • Till exempel, om ditt barn ljög om att slutföra sina sysslor, ge dem ytterligare sysslor att slutföra.
  • Bild med titeln Discipline Ett barn Steg 13
    2. Prata om ditt barns beteende.Ett skolförlängt barn är ofta gammalt nog att förstå vad de gjorde. Använd detta som ett tillfälle att bygga empati och lära dem varför vissa beteenden är olämpliga eller negativa. Ditt barn kan börja lära sig hur deras handlingar påverkar andra och själva.
  • Till exempel börjar många skolförlängda barn ligga som ett sätt att uppmärksamma eller driva gränser. Om ditt barn börjar ljuga för dig, låt dem veta att ljuger gör ont andra och gör att ditt barn verkar mindre trovärdigt, vilket kan påverka deras vänskap.
  • Bild med titeln Discipline Ett barn steg 14
    3. Låt dem välja sitt ansvar. School-aged barn gillar att ha val, vilket hjälper dem att känna sig mer i kontroll och villiga att få saker gjort. Om du kämpar för att få ditt barn att slutföra sina sysslor (eller läxor), överväga att be dem att välja vilka de ska göra. När det gäller läxor, låt ditt barn bestämma vilken ordning som ska göra sina läxor i eller vad de ska göra under vissa tidsluckor.
  • För sysslor, ge ditt barn 6 alternativ och låt dem välja 4 att göra.
  • Vissa föräldrar ger priser eller pengar för att göra extra sysslor. Om ditt barn vill vinna något, låt dem fungera för det genom att välja sysslor från popsicle pinnar. Hårdare sysslor betyder större priser eller mer pengar!
  • Bild med titeln Discipline Ett barn steg 15
    4. Hjälpa dem att lyckas om de är vårdslösa eller oansvariga. Vissa barn kommer i trubbel eftersom de inte avslutar sitt ansvar hemma eller skolan. Medan det kan bero på latskap, ge den bästa miljön för ditt barn att lyckas. Lägg märke till var ditt barn faller kort och se om du kan skapa lite stöd för dem.
  • Om ditt barn kämpar för att slutföra sina läxor varje natt, ange en tid för dem att göra det.
  • Om de kämpar för att komma ut till skolbussen i tid på morgonen, skapa en rutin för dem på morgonen som möjliggör gott om tid. Få dem att packa sin lunch och plocka ut sina kläder natten innan.
  • Bild med titeln Discipline Ett barn Steg 16
    5. Beröm dem när de gör det bra.När ditt barn gör ett bra jobb på något, visa dem att du är stolt! Att få verbalt beröm eller mottagande erkännande kan betyda mycket för ditt barn. Det visar dem att du märkte deras beteende och att du är stolt över dem. De flesta barn vill ha sin föräldrars godkännande och uppmärksamhet, så gärna ge dem några.
  • Till exempel, säg, "Jag vet att du inte ville städa ditt rum, men jag är stolt över att du gjorde det. Du kan gå till din väns hus nu."
  • Metod 4 av 4:
    Disciplining pre-teens och tonåringar
    1. Bild med titeln Discipline Ett barn Steg 17
    1. Involvera din tonåring i inställningsgränser. Det kan vara till hjälp att få din tonårs insats på vad de tycker är rimligt och rättvist. När de tar ägande av sitt eget beteende och de gränser som omger det, kan de vara mer benägna att följa igenom. Medan du har det sista säga, kan de känna att deras åsikter är giltiga och övervägas.
    • Låt din tonåring veta att du är öppen för att få feedback om husregler. Om de vill byta en, få dem att göra ett ärende eller ge ett alternativ.
  • Bild med titeln Discipline Ett barn Steg 18
    2. Ta bort privilegier. När din tonåring verkar ut, ta bort något som är ett privilegium. Detta kan innehålla tv-tid, en mobiltelefon eller bilåtkomst. Låt dem tjäna tillbaka privilegier med gott beteende.
  • Till exempel, om din 13-åriga har pratat tillbaka till dig, ta bort sin mobiltelefon för en dag.Om de fortsätter att prata tillbaka till dig när det är dags att få telefonen tillbaka, behåll den för en extra dag.Låt dem veta att de kan tjäna tillbaka sina privilegier när de visar dig positiva beteenden.
  • Bild med titeln Discipline Ett barn Steg 19
    3. Stäng ner backtalk och respektlöshet. Tonåringar är ofta berömda för att prata med föräldrarna. Se till att din tonåring vet att du fortfarande är deras förälder och att de behöver respektera dig, även om de inte håller med dig. Tillåt din tonåring möjlighet att ändra sin ton. Om din tonåring inte, fortsätt inte konversationen.
  • Berätta för din tonåring hur man är respektfull och låt dem veta när de går ut ur raden. Till exempel kan du berätta för din tonåring att inte höja sin röst eller svära i huset.
  • Bild med titeln Discipline Ett barn Steg 20
    4. Lyssna på vad de måste säga. Medan du vill ha respekt från din tonåring, se till att du också ger dem respekt. Om din tonåring har något att säga, hör dem ut. De kan faktiskt ha ett undantag eller anledning till deras beteende som de kan säkerhetskopiera om du släpper dem. Visa att du bryr dig vad de måste säga och hur de känner.
  • Till exempel, säg "du var sen kom hem igår kväll och jag skulle vilja höra varför."
  • Bild med titeln Discipline Ett barn Steg 21
    5. Göra en affär med dem. Tonåringar kommer sannolikt att skjuta upp mot regler eller gå igenom perioder av uppror. Om du ställer in massor av fasta regler kan du behöva stärka dig själv för var och en av dem att vara trasiga. Om din tonåring är regelbundna, försök att göra erbjudanden med dem så att både dina och deras intressen kan höras.
  • Till exempel, om du vill att din tonåring ska checka in med var de går och vem de är med, erbjuda att köpa dem en mobiltelefon med de förhållanden som de kommer att använda den för att hålla kontakten med dig och om de inte är t, du tar bort det.
  • Tips

    Hotar inte ditt barn. När du är arg på dina barn kan det vara frestande att säga saker du inte egentligen menar.Men det skadar din trovärdighet som förälder och som en disciplinär.
  • Undvik alltför hårda straff.
  • Undvik att spänna eller slå dina barn. Spanking är ett ineffektivt sätt att korrigera ett barns beteende, eftersom det lär sig att slår är sättet att lösa problem.Det är också kopplat till aggression hos barn.
  • Ge ditt barn regelbunden uppmärksamhet. Om du misstänker att ditt barn agerar för att få uppmärksamhet, lägg åt sidan en tid varje dag, bara de två.
  • Disciplining småbarn är ett stort ämne i sig, särskilt eftersom det kan fastställa goda vanor i förhållande till disciplin för både dig och ditt barn när de växer.
  • Om ett barn har vissa funktionshinder eller bekymmer, försök att inte disciplinera dem så hård som du kan få ett annat barn.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande