Hur man hanterar allergiska reaktioner

Allergier sträcker sig från milda säsongsbetonade till svåra sådana som orsakar livshotande reaktioner. Människor kan ha allergiska reaktioner på ett antal saker, inklusive olika livsmedel, droger och allergy shots. Mjölk, ägg, vete, soja, jordnötter, trädnötter, fisk och skaldjur är huvudmatstyper som vanligen orsakar allergier. Oavsett om du har en mild eller svår allergi, bör du veta rätt svar på en reaktion, för att minimera ditt obehag och kanske spara ett liv.

Steg

Del 1 av 4:
Behandla en mild allergisk reaktion
  1. Bild med titeln Deal med allergiska reaktioner Steg 1
1. Var medveten om allergy symptom. Det är troligt att du först upptäcker din allergi genom att ha en oväntad allergisk reaktion. Det kan vara svårt att känna igen dessa symtom om du aldrig har haft en reaktion innan, men att lära sig tecknen att se upp för kommer att hjälpa dig att ta de rätta steg som kan spara ditt liv. Följande symptom anses mildt och kräver inte akut medicinsk uppmärksamhet. Milda symptom kan dock utvecklas till en allvarligare reaktion, så övervaka ditt tillstånd i minst en timme efter dessa symptom visar.
  • Nysning och mild hosta
  • Vattnig, kliande och röda ögon
  • En rinnande näsa
  • Klåda eller rodnad på huden - ofta kommer detta att utvecklas till nässlor. Hives är röda, kliande svullna områden på huden - de kan variera i storlek från små stötar till stora welts som mäter flera inches (centimeter) i diameter.
  • Bild med titeln Deal med allergiska reaktioner Steg 2
    2. Ta en OTC antihistamin. För milda reaktioner med symptom som inte går, är en antihistamin typiskt den enda behandlingen du behöver. Det finns en sort för dig att välja mellan, och det skulle vara klokt att hålla flera i ditt hem hela tiden i händelse av allergier. Ta alltid dessa läkemedel som etiketter indikerar.
  • Benadryl. Detta rekommenderas oftast för reaktioner som involverar nässor eftersom det fungerar snabbt. Det kan tas med eller utan mat och du borde dricka ett fullt glas vatten med varje dos. Överstiga inte 300 mg inom en 24-timmarsperiod eller riskerar överdosering. Observera att Benadryl vanligtvis orsakar dåsighet, så använd försiktighet om du kör eller kör maskiner. Om du upplever dåsighet, stoppa dessa aktiviteter.
  • Claritin. Detta används vanligtvis för att behandla säsongsallergier och höfeber, även om det kan vara effektivt mot nässelfeber. Det kan tas med eller utan mat. Det orsakar vanligtvis inte dåsighet, men det är fortfarande en möjlig bieffekt, så övervaka ditt tillstånd innan du kör eller kör maskiner. Typiskt bör Claritin endast tas en gång om dagen.
  • Zyrtec. Typisk dos är 5-10 mg per dag, med eller utan mat. En potentiell bieffekt är förvirring eller nedsatt alertness, så använd försiktighet om du kör på Zyrtec.
  • Allegra. Detta måste vanligtvis tas på en tom mage, minst 1 timme före eller 2 timmar efter en måltid. Du bör också bara dricka vatten när du tar Allegra, eftersom fruktjuicer kan interagera med drogen. Som andra antihistaminer kan det orsaka dåsighet.
  • Det finns också receptbelagda versioner av dessa läkemedel.
  • Prata med din läkare om vilken medicin som skulle vara bäst för dig. Vissa människor har allergier eller känsligheter till vissa ingredienser, så du vill se till att medicinen är säker för att du ska ta.
  • Bild med titeln Deal med allergiska reaktioner Steg 3
    3. Behandla nässlor och dermal klåda med en OTC-hydrokortisonkräm. Hydrokortison hjälper till att minska svullnad och klåda i samband med nässlor. Det finns ett antal varumärke och generiska krämer som innehåller hydrokortison som är lätt tillgängliga hos drogbutiker. Kontrollera alla medical etiketter för att säkerställa att någon anti-kli-grädde du tittar på innehåller hydrokortison.
  • Det finns också receptbelagda sorter av hydrokortisonkräm. Om en OTC-kräm inte lugnar dina symtom, fråga din läkare om att få recept på en starkare dos.
  • Du kan också använda en kall handduk till nässelfeber om du inte har tillgång till hydrokortisonkräm.
  • Bild med titeln Deal med allergiska reaktioner Steg 4
    4. Övervaka dina symtom i några timmar efter att din reaktion börjar. Allergiska reaktioner kan börja var som helst från 5 minuter till en timme efter att du kom i kontakt med allergenet. Milda symptom kan eventuellt utvecklas till en allvarligare reaktion. Om du på något sätt upplever andfåddhet, klåda i munnen och halsen, eller andas, ring Akuttjänster omedelbart. Om svullnad hindrar din luftväg kan du kväva inom några minuter.
  • Bild med titeln Deal med allergiska reaktioner Steg 5
    5. Uppföljning med allergiker. När din allergiska reaktion passerar, planera ett möte med allergiker. Allergisen testar dig för att ta reda på vad som utlöste din allergiska reaktion. De kan också ordinera mediciner för att hjälpa dig att hantera dina symtom.
  • Del 2 av 4:
    Behandla en allvarlig allergisk reaktion
    1. Bild med titeln vet om du har laryngit Steg 6
    1. Var medveten om risken för anafylaxis. Allergier kan vara så allvarliga att de är livshotande på grund av deras inverkan på andning och blodcirkulation.Villkoren kallas anafylaxi och anses av det röda korset vara a "behandla först och ring sedan" nödsituation på grund av den potentiella hastigheten och svårighetsgraden av reaktionen.
    • Om du har flera hjälpare på scenen, har någon annan Ring nödtjänster Medan du behandlar för eventuell anafylaksi, som beskrivs nedan. Om inte, och du ser tecken på ett allvarligt symptom (se nedan), fördröja inte behandlingen.
  • Bild med titeln Deal med allergiska reaktioner Steg 6
    2. Se upp för allvarliga symptom. Beroende på din allergi kan din reaktion börja med milda symptom och gradvis växa mer allvarliga, eller symtom börjar nästan omedelbart. Om du upplever något av följande symtom har du anafylaxis som kräver omedelbar behandling.
  • Allvarliga symptom inkluderar svullnad av läpparna, tungan eller halsen, andfåddhet, hosta, hosta, droppe i blodtrycket, svag puls, problem med att svälja, bröstsmärta, illamående och kräkningar, yrsel och medvetslöshet.
  • Bild med titeln Deal med allergiska reaktioner Steg 8
    3. Använd en epipen om du har en. EpiPen är en anordning som injicerar epinefrin och används för att behandla anafylaksi.
  • Ta epipen och håll den i mitten tätt med den orange spetsen som pekar ner.
  • Ta bort säkerhetslocket på toppen, vilket vanligtvis är blått.
  • Placera den orange spetsen mot din yttre lår. Du behöver inte ta bort dina byxor, nålen kommer att genomborra dina kläder.
  • Tryck ordentligt på det orange spetsen mot ditt ben. Detta kommer att frigöra en nål som injicerar dosen av epinefrin.
  • Håll injektorn på plats i 10 sekunder för att säkerställa att den fulla dosen kommer in i kroppen.
  • Ta bort epipen och håll den med dig så medicinsk personal kommer att veta hur stor av en dos du fick.
  • Massera injektionsstället i 10 sekunder för att cirkulera medicinen.
  • Om din epipen har gått ut, kan du fortfarande använda den. Kraften kan minskas avsevärt.
  • Bild med titeln Deal med allergiska reaktioner Steg 7
    4. Ring upp Akuttjänster. Ring ditt lokala nödnummer omedelbart och var noga med att berätta för operatören att du har en allergisk reaktion. Riskera inte att köra dig själv till akutrummet - Paramedicinerna kommer att ha epinefrin till hands för att stoppa reaktionen.
  • När du har administrerat epinefrinen behöver du fortfarande söka medicinsk hjälp. Epinefrinen slits av efter 10 till 20 minuter, och den allergiska reaktionen kan börja igen. Antingen gå till akutrummet eller ring 911 för att få ytterligare medicinsk hjälp.
  • Bild med titeln Deal med allergiska reaktioner Steg 9
    5. Uppföljning med allergiker. Efter att ha fått medicinsk hjälp och din allergiska reaktion passerar, schemalägga ett möte med allergiker. De kommer att testa dig för att ta reda på vad som utlöser din allergiska reaktion och kan ordinera medicinering, en epipen eller allergifrot för att hjälpa till att hantera dina symtom.
  • Del 3 av 4:
    Besöker allergisten
    1. Bild med titeln Deal med allergiska reaktioner Steg 10
    1. Hitta en allergiker i ditt område. Du kan fråga din primärvårdsläkare för ett hänskjutande. Om du bor i USA, sök online eller prata med din primärvårdsläkare för att hitta en allergiker. Många av de diagnostiska testerna som används för att diagnostisera allergier kan inte utföras på din vanliga läkarkontor, så du måste se en specialist.
  • Bild med titeln Deal med allergiska reaktioner Steg 11
    2. Gör en logg över allt du gjorde när du upplevde din allergiska reaktion. Ibland är orsaken till din reaktion att vara uppenbart. Om du till exempel åt en jordnöts och 10 minuter senare är din erfarna anafylax, det är en ganska tydlig skyldig. Om du bara gick en promenad utanför och upplevde en allergisk reaktion, det finns en mängd allergener du kanske har stött på det som utlöste din attack. För att hjälpa din allergiker, skriv ner allt du kommer ihåg om händelserna som leder till din reaktion - vad åt du? Rör? Vart var du? Tog du något läkemedel? Dessa frågor kommer alla att hjälpa din allergiker att bestämma orsaken till din allergi.
  • Bild med titeln Deal med allergiska reaktioner Steg 12
    3. Ha ett hudtest. Efter att ha pratat med dig och få din historia, kommer allergisen förmodligen att utföra ett hudtest för att bestämma vad som orsakar din allergi. Under ett hudtest placeras en droppe av flera potentiella allergener på huden, ibland med en liten prick av huden. Efter ca 20 minuter, om du är allergisk mot ett ämne, kommer en röd, itchy bump att visas. Detta innebär att allergin som detta ämne orsakar allergi, och han kommer att behandla dig därmed.
  • Bild med titeln Deal med allergiska reaktioner Steg 13
    4. Ta ett blodprov om det behövs. Ibland kommer allergisen också att beställa ett allergiskt blodprov. Detta kan bero på att du är på medicin som kan korrumpera ett hudtest, du har ett hudtillstånd, eller allergisen kan bara vilja ha bekräftelse på allergin med ett annat test. Blodtest görs vanligtvis i ett labb och tar flera dagar att producera resultat.
  • Bild med titeln Deal med allergiska reaktioner Steg 14
    5. Få en epipen recept. Även om din reaktion inte var svår, borde du fråga din allergiker för ett recept för en epipen. Dina symtom kan vara värre nästa gång du har en attack, och att ha en epipen runt kan lätt rädda ditt liv.
  • Del 4 av 4:
    Hantera din allergi
    1. Bild med titeln Deal med allergiska reaktioner Steg 15
    1. Undvik dina triggers. Efter ditt besök i allergisten kommer du förmodligen att vara medveten om vilket ämne eller ämnen som orsakar allergiska reaktioner. Med den här kunskapen bör du göra allt du kan för att undvika din allergen. Ibland är det enkelt, som om du är allergisk mot en viss mat. Andra gånger, som om ditt familjdjur orsakar allergier, är det inte så lätt. Eftersom i teorin kan något orsaka allergi, det finns ingen regel om hur man undviker triggers. Men det finns några framträdande allergyper som har standardundvikande procedurer.
  • Bild med titeln Deal med allergiska reaktioner Steg 16
    2. Var försiktig när du förbereder mat. Om du är allergisk mot en viss mat, kolla alla matetiketter för att säkerställa att allergen inte är i en mat du köper. Ibland är vanliga ingredienser inte listade på etiketter, så prata med din allergiker eller till och med en dietist om du är osäker på något. Informera alltid personal på en allergiens restaurang för att undvika korskontaminering.
  • Bild med titeln Deal med allergiska reaktioner Steg 17
    3. Klipp ner på damm i ditt hem. Om du är allergisk mot damm, ta bort mattor, speciellt där du sover. Rengör ditt hus regelbundet med ett vakuum och ha en dammmask medan du gör det. Använd mite-proof-ark och kuddeöverdrag och tvätta alla sängkläder regelbundet med varmt vatten.
  • Bild med titeln Deal med allergiska reaktioner Steg 18
    4. Styra rörelserna av familjen husdjur. Om du har ett djurallergi, behöver du inte bli av med din familjs husdjur. Du måste dock begränsa sina rörelser. Håll djur ut ur ditt sovande område och några rum du spenderar mycket tid i. Det skulle också bidra till att ta bort mattor för att undvika danderuppbyggnad. Bada också dina djur en gång i veckan för att ta bort så mycket överflödigt hår som möjligt.
  • Bild med titeln Deal med allergiska reaktioner Steg 19
    5. Undvik insektsbett när du spenderar tid utanför. Om du har en insektsallergi, gå inte i gräs barfota och bära långa ärmar och byxor när du arbetar ute. Täcka även mat som är ute för att undvika att locka insekter.
  • Bild med titeln Deal med allergiska reaktioner Steg 20
    6. Informera all medicinsk personal om du har en drogallergi. Se till att varje läkare du besöker är medveten om din allergi. Fråga om alternativ för mediciner du är allergisk mot. Var noga med att bära ett akutmedicinskt armband för att låta någon akutmedicinsk personal vet att du är allergisk mot vissa droger.
  • Bild med titeln Deal med allergiska reaktioner Steg 21
    7. Håll din epipen med dig. Du bör ta din epipen med dig varje gång du går någonstans som allergen kan vara närvarande. Att ha det är praktiskt att spara ditt liv om du upplever en reaktion hemifrån.
  • Bild med titeln Deal med allergiska reaktioner Steg 22
    8. Ta din medicin enligt anvisningarna. Din allergiker kan rekommendera ett eller flera läkemedel för att behandla dina allergiska symptom. Dessa kan sträcka sig från OTC-antihistaminer till receptbelagda kortikosteroider. Oavsett läkemedel som din allergiker rekommenderar, var noga med att ta dem på schema som han föreskriver. Detta kommer att hjälpa till att kontrollera dina allergiska symptom och minska dina chanser att en allvarlig reaktion.
  • Bild med titeln Deal med allergiska reaktioner Steg 23
    9. Få allergy shots. Vissa allergener kan behandlas med allergiska skott eller immunterapi. Processen medför gradvis desensibiliserar din kropp till allergen genom att injicera små doser av den. Vanligtvis ges skott varje vecka i några månader, och sedan gradvis skalad tillbaka. Skott ges vanligtvis för allergener som damm, pollen och insektsven. Fråga allergiker om det här är ett alternativ för dig.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Om din svullnad inte påverkar din förmåga att andas, titta på sätt att minska allergisk svullnad.

    Varningar

    Rådfråga alltid din läkare innan du försöker nya läkemedel eller rättsmedel.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande