Hur fryser svamp

Råa svampar kommer att vända sig till obehaglig mush i frysen, eftersom vattenmolekylerna inuti dem vänder sig till iskristaller och brista cellväggarna. Var och en av dessa metoder tar bara några minuters förberedelse och kommer att bevara texturen och smaken av dina svampar mycket mer effektivt.

Steg

Metod 1 av 3:
Blanchering svamp för frysning
  1. Bild med titeln Freeze Svampar Steg 1
1. Blanch svampar för enkel, lång bevarande. Medan ångkokning kan bevara mer smak i frysta svampar, kommer blanchering eller parning fortfarande att hålla svampen ganska hög kvalitet i upp till 12 månader, även om experter inte håller på effekterna av exponering av svamp till vatten. Denna metod kräver ingen annan utrustning än en kruka med vatten och en värmekälla, och svampen kommer att vara välsmakande i upp till ett år i frysen efteråt.
  • Denna metod är speciellt användbar om du tänker använda de frusna svampen för soppa, eftersom den lite soggierstrukturen kommer att gå obemärkt.
  • 2. Koka en kruka med vatten. Du behöver tillräckligt med vatten för att täcka svampen, plus lite extra eftersom vissa kommer att koka bort. Om du vill bevara svampens färg kan du lägga till en tesked (5 ml) citronsaft för varje quart (L) av vatten.
  • 3. Hugga dina svampar (tillval). Medan ditt vatten är uppvärmning kan du hugga dina svampar i kvartaler eller skivor. Gör detta om de recept du planerar med att använda samtal för hackade eller skivade svampar.
  • Medan du kan tvätta svampen under rinnande vatten för att avlägsna fast smuts, bör kokvattnet rengöra svampen under matlagningen.
  • 4. Släpp svampen i vattnet och koka 1-2 minuter. Eftersom svampen är rumstemperatur, kommer vattnet förmodligen att sluta koka när du lägger till dem. Vänta tills vattnet kokar igen, stäng sedan av värmen efter 1 eller 2 minuters kokning. Koka inte svamparna, eftersom det kan göra dem fuktiga.
  • 5. Överför svampen till kallt vatten. Förhindra värmen från att överkoka svampen genom att placera dem i en behållare med kallt vatten. Vänta tills de är coola till beröringen.
  • Bild med titeln Freeze Svampar Steg 6
    6. Töm svampen och frysa i förseglade behållare. Behållarna bör vara frysfria, förseglade och ha en liten mängd luft inuti dem om svampen expanderar under frysning. Svampen bör behålla sin kvalitet i upp till 12 månader.
  • Lägg till de frusna svamparna direkt till den maträtt du lagar mat. Om du gör svampsoppa, lägg till 20 minuter innan soppen är klar.
  • Gjorde du det här receptet?

    Lämna en recension
    Metod 2 av 3:
    Ångande svamp för frysning
    1. Bild med titeln Freeze Svamp Steg 7
    1. Använd den här metoden för att bevara den mest smak. De flesta svampar bör kokas innan de fryser för att hålla dem fast. Råa svampar innehåller en betydande mängd vatten, vilket kan göra dem till mush efter att svamparna är frusna och tinas. Medan du kan använda någon matlagningsmetod, behåller ångade svampar den mest smak, bevara en måttligt fast konsistens och kan användas i de flesta svamprecept.
    • Ångad svamp kan frysas i upp till 12 månader.
  • Bild med titeln Freeze Svampar Steg 8
    2. Skölj svampen för att ta bort smuts. Skölj svampen under rinnande vatten. Kontrollera smutsen på lockets yta, under locket och stammen. Gnugga smuts med rena fingrar eller skrapa av med en kniv.
  • Du kan ta bort stammen och tvätta dem separat om du vill, eller kassera dem och frysa bara svamphattarna.
  • 3. Skiva eller hugga svamparna (tillval). Du kan ånga och frysa hela svampar, hugga dem i kvartaler eller skiva dem. Hela svampar tar ett par minuter längre att laga, men huvudsyftet med att skära svampen är för användning i recept. Frysta svampar läggs direkt till recept utan att tina, så du kanske vill skära stora svampar i mindre bitar för enklare användning senare.
  • Om du kommer att använda en ångkorg eller en dubbelkedja, se till att svampbitarna inte är tillräckligt små för att falla genom hålen.
  • 4. Suga svampen i citronsaft och vatten (tillval). Det enda syftet med detta steg är att bevara svampens färg, som annars kommer att mörkas under matlagningen. Om du vill göra det, täcka svampen i 1 pint vatten blandat med 1 tsk citronsaft (eller 500 ml vatten och 5 ml citronsaft). Låt sitta 5 minuter och ta bort.
  • Experter är oense om huruvida blötläggning, eller till och med sköljer, dina svampar skadar sin konsistens eller smak. Om du är orolig för detta kan du minska den möjliga effekten genom att borsta svampen med citronsaft och vattenblandningen istället.
  • Bild med titeln Freeze Svampar Steg 11
    5
    Gör en dubbelkedja om du inte äger en. För att ånga svampar, behöver du ett sätt att hålla svampen ovanför vattnet, så de kommer bara i kontakt med ångan. Du kan använda en dubbel panna eller ångbåt, men det är lätt att göra din egen också:
  • Välj två krukor. Man måste kunna passa helt inuti den andra. Du kan också använda en ångkorg i stället för den mindre potten.
  • Använd en metallring, tjockt burklock eller annat värmesäkert objekt för att lyfta den mindre krukan från ytan av den större potten. Placera ringen på grytans botten innan vattnet är uppvärmt och lägg sedan den mindre potten ovanpå den.
  • Ha ett lock redo att täcka den stora potten. Det behöver inte vara lufttät, men det ska fälla det mesta av ångan.
  • Bild med titeln Freeze Svampar Steg 12
    6. Koka 2 tum (5cm) vatten i en stor kruka. Om du har en dubbelkedja, lägg till det här med bottenpotten. Annars lägger du till den större potten i den ovan beskrivna inställningen. Det bör bara ta några minuter att koka denna mängd vatten.
  • 7. Släpp svampen i den mindre potten. Sätt dem i den upphöjda ångkorget istället om du använder en. Den mindre potten bör inte innehålla vatten.
  • 8. Skydda och laga mat enligt svampstorlek. Placera ett lock över potten för att fälla ångan och vänta tills svamparna är kokta. De flesta svampar tar cirka 5 minuter att laga mat, medan knappsvampar eller svamp skär i kvartaler tar 3 minuter 30 sekunder. Skivor är klara om 3 minuter, eller till och med mindre om det är tunt klippt.
  • Bild med titeln Freeze Svampar Steg 15
    9. Överför svampen till en kruka med kallt vatten. Värmen fortsätter att laga svampen om du inte kyla dem omedelbart. Placera dem i en kruka eller skål med kallt vatten tills de är svala till beröringen.
  • 10. Töm svampen väl. Häll vattnet genom ett nät eller kolv för att tömma svampen. Att sätta vattenskålen direkt i frysen kommer att bilda en svamp popsicle, som sällan används i recept.
  • Bild med titeln Freeze Svampar Steg 17
    11. Placera i förseglade behållare. Du kan använda fryspåsar, burkar, plastbehållare eller någon annan förseglad behållare som inte kommer att spricka vid låga temperaturer. Lämna ca 1/2 tum (1.25 cm) utrymme mellan svamparna och behållarens topp, eftersom de kan expandera något. Försegla behållaren för att göra den lufttät.
  • Bild med titeln Freeze Svampar Steg 18
    12. Frys i upp till 12 månader. Ångad svamp kommer att behålla sin smak och konsistens i upp till ett år. Försök att inte tina svampar och återstämna dem, eftersom det kommer att minska deras kvalitet och livslängd.
  • Lägg till de frusna svampen till något recept som involverar värme, och de kommer att tina när de lagar mat. Använd sparsamt i rörfries för att inte ta med temperaturen för låg.
  • Gjorde du det här receptet?

    Lämna en recension
    Metod 3 av 3:
    Sautéing svampar för frysning
    1. Bild med titeln Freeze Svampar Steg 19
    1. Använd den här metoden för den fastaste texturen eller om du gillar smaken. Denna metod kommer att bevara de frusna svampens smak och textur under en kortare tid än ångande och blanchering. Olika källor rapporterar en konserveringstid som sträcker sig från 1 månad till 9 månader, vilket sannolikt varierar med den typ av olja eller smör du använder. Emellertid kommer denna metod att hålla svampar som är fastare än andra metoder, och sparar tid jämfört med sautéing de frusna svampen varje gång du använder dem.
  • Bild med titeln Freeze Svampar Steg 20
    2. Tvätta och torka svampen. Ta bort smuts eller mos från svampen genom att köra dem under rinnande vatten. Klappa dem torka efteråt med en pappershandduk eller ren trasa för att förhindra att vattendropparna spottar den heta oljan.
  • 3. Skiva eller hugga svamparna. Du kommer att vara sautéing svampen över hög värme, så tjock, hela svampar kommer att laga på utsidan men förbli undercooked på insidan. Förhindra detta genom att skära dem i bitar av ungefär lika stor storlek.
  • 4. Värm olja i en stekpanna eller stekpanna. Du kommer bara att laga delvis svampen och avsluta processen när du använder dem frusna i recept. På grund av detta behöver du inte vara för exakt i dina mätningar. Cirka 1-2 matskedar olja (15-30 ml) bör vara tillräckligt för en medium.
  • Om du vill lägga till mer smak, lägg till hackad vitlök, lök eller kryddor till oljan.
  • 5. Koka svampen över medelhög värme. Steka svampen i oljan tills nästan helt kokta. Detta bör bara ta 3 eller 4 minuter, och resultera i mörkare, mer ömma svampar.
  • Bild med titeln Freeze Svamp Steg 24
    6. Låt svampen svalna innan frysning. Svampen ska svalna till rumstemperatur innan du packar dem för förvaring. Fetterna i oljan eller smöret kommer att försämras i frysen snabbare än svampen, så du kanske vill Förvara eller kassera överskott av olja Vid den här tiden också.
  • Bild med titeln Freeze Svampar Steg 25
    7. Frys svamp i en förseglad behållare. Tryck på svampen ner i behållaren så det finns inget utrymme mellan dem för att förhindra frysbränning. Svampar med ytor utsatta för luft kan ändra färg och förlora lite smak, men du borde fortfarande lämna ett litet utrymme i behållaren innan du förseglar. Svampen kan expandera under frysning, och utrymmet gör det möjligt för dem att göra det utan risk att bryta burken eller påsen.
  • Lägg frysta svampar till recept som-är eller tina i en stekpanna eller mikrovågsugn om du använder en stor mängd. Var försiktig så att du inte lagar dem i mikrovågsugnen, eller de kan bli gummiliknande.
  • Bild med titeln Freeze Svamp Steg 26
    8. Färdiga.
  • Gjorde du det här receptet?

    Lämna en recension

    Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Skriv det datum du packade svampen, så du kan använda svampen som är äldre först.
  • Medan vissa experter råder att du inte tvätta eller suga svampar på grund av hur mycket vatten de absorberar, visar bevisen att denna effekt är minimal. Ämnet är dock fortfarande kontroversiellt, och det är möjligt att det finns en effekt på smak eller tillagningstid.
  • Varningar

    Det finns tusentals svampsorter, och en minoritet av dem kommer inte att bevara bra efter blanchering eller ångning. Om du använder agaricus svampar med öppna kepsar, eller en ovanlig sort har du inte försökt frysa innan, Sauté-metoden är din bästa satsning.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande