Hur man rengör en svamp

Svampar är stora rengöringsverktyg i köket, men deras porer kan hålla små bakterier, mögel och bakterier som lätt sprider sig. Lyckligtvis kan du hålla dina svampar nästan bakteriefria genom att zappa bakterierna i mikrovågsugnen, springa svampen genom diskmaskinen eller blötlägga svampen i blekmedel. Var noga med att ersätta dina svampar regelbundet och låt dem torka mellan användningarna.

Steg

Metod 1 av 3:
Mikrowaving din svamp
  1. Bild med titeln Rengör ett svampsteg 1
1. Blöts svampen med vatten och sätt det i en mikrovågsugnsäker skål. Kör svampen under kranvatten i 30 sekunder, så att det blir helt mättat. Krama inte eller vrider svampen, eftersom du vill hålla så mycket vatten i det som möjligt. Placera den våta svampen i ett glas, plast eller keramisk skål som är säker att gå i mikrovågsugnen.
  • Om du inte har en mikrovågsäker skål, kan du placera svampen på en pappershandduk för att få något vatten som kommer ut ur svampen i mikrovågsugnen.

Varning: Aldrig mikrovågsugnar som har metall- eller plastskrubber, eftersom dessa kan vara brand- eller elektrofasor i mikrovågsugnen. Det är bäst att tvätta dessa svampar med diskmaskinen eller genom att suga dem i en blekmedel.

  • 2. Placera svampen och en kopp med 0.5 koppar (120 ml) vatten i mikrovågsugnen. Placera skålen som innehåller svampen och koppen vatten bredvid varandra i mikrovågsugnen så nära varandra som möjligt. Om din mikrovågsugn har ett spinnbord, se till att båda varorna är nära centrum.
  • Koppen av vatten kommer att se till att svampen blir fuktig i mikrovågsugnen. Om det blir för torrt kan svampen smälta eller fånga i brand.
  • 3
    Mikrovågsugn svampen i 1-2 minuter. Börja med mikrovågsugn i en minut, som kan döda upp till 99% av alla bakterier i svampen. Om svampen luktar dåligt när du öppnar mikrovågsugnen måste du värmas upp det. Se till att det fortfarande är våt-saktar svampen om det inte är det. Sedan mikrovågsugn den i ytterligare 30-60 sekunder.
  • Några svampar luktar naturligt dåligt när de är heta. Om svampen luktar som plast behöver du inte värma det.
  • Bild med titeln Rengör ett svampsteg 4
    4. Låt svampen svalna i mikrovågsugnen i 10-15 minuter. Öppna mikrovågsdörren och låt svampen sitta i minst 10 minuter innan du försöker hämta det eller ta bort den från skålen. Därefter kläm ut ett överskott av vatten från svampen.
  • Kom ihåg att svampen blir extremt varmt när du tar bort det från mikrovågsugnen. Försök inte hämta det eller ta bort det från skålen tills den har svalnat.
  • Metod 2 av 3:
    Blötläggning och tvätta svampen
    1. Gör en lösning på 10% blekmedel i en skål. Fyll ett glas, plast eller keramisk skål med 9 delar vatten och 1 del blekmedel och rör om blandningen noggrant. Se till att det finns tillräckligt med lösningen för att nedsänka svampen helt i vattnet.
    • Var försiktig när han hanterar blekmedel eftersom det kan vara skadligt om du lämnar din hud för länge.
    • Denna lösning späds starkt, men du bör bära ett par gummi rengöringshandskar för att skydda din hud från irritation.
  • 2. Suga svampen i blekmedel i 5-10 minuter. Som det suger, använd en träsked eller spatel för att trycka på svampen för att arbeta lösningen i hela svampen. Var 2-3 minuter, plocka upp det och pressa vätskan ut ur svampen innan du lägger tillbaka den i lösningen.
  • Detta hjälper till att säkerställa att blekningen helt tränger in i svampen, vilket hjälper borttagning av fläckar och skräp.
  • 3. Ta bort svampen från lösningen och skölj det noggrant. Efter minst 5 minuter, dra svampen ur lösningen och kläm hela vätskan ut. Sedan skölj svampen med varmt kranvatten i 30 sekunder, klämmer och vrider det för att rensa ut blekmedel och eventuella lösa skräp.

    Dricks: Om din svamp luktar dåligt när du sköljer det, gör en annan blekmedel, men tillsätt 1 del vit vinäger till blandningen för att neutralisera lukten av blekmedel.

  • Bild med titeln Rengör ett svampsteg 8
    4. Placera svampen på diskmaskinens övre rack för en extra djup ren. Ställ diskmaskinen till den längsta, hetaste cykeln och se till att svampen vilar på trådstället. Välj en cykel med uppvärmd torkning för att döda de flesta bakterier och bakterier.
  • Denna metod fungerar för nästan vilken typ av svamp, inklusive syntetiska och metallskrubber.
  • Metod 3 av 3:
    Använda svampar ordentligt
    1. Bild med titeln Rengör ett svampsteg 9
    1. Byt ut svampen var 1-2 veckor. Svampar varar inte för evigt, och ju längre du har dem, desto mer bakterier håller de. Försök att ersätta ditt köksvamp varje vecka om du använder det varje dag, eller två gånger om du använder det mindre ofta.
    • Om din svamp börjar lukta dåligt eller bli missfärgad, kasta den bort och byt ut det omedelbart.
  • 2. Placera svampen på en maträtt för lufttorka mellan användningsområden. Krama svampen för att ta bort överskott av fukt efter sköljning. Därefter avslöjade det på en maträtt eller kanten på diskbänken så att svampen kan torka helt mellan användningen.
  • Mögel och bakterier kan snabbt multiplicera i en våt svamp, speciellt i en varm, fuktig miljö.
  • Bild med titeln Rengör ett svampsteg 11
    3. Undvik att använda svampen på ytor som har rört rå kött. I stället för att använda en svamp, använd andra material för att städa upp råa juice från kött. Välj en diskduk, tvättduk eller pappershandduk för att torka ner skärbrädor och räknare.
  • Desinfektionstervetter är också ett bra alternativ för att torka ner räknare som behöver rengöras. Svampar har sprickor som lätt kan ha bakterier, men tyg och torkdukar är mindre absorberande.
  • Tips

    Överväg att använda en bakteriesistent svamp för att förhindra uppbyggnad av mögel, bakterier och andra skräp.

    Varningar

    Aldrig mikrovågsugn en torr svamp, eftersom det kan orsaka att materialet får eld och skada din mikrovågsugn.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande