Hur man rengör och sanerar en svamp

Svampar kan snabbt samla många bakterier. Eftersom de används dagligen för rengöring samlar de mycket smuts och smuts. För att en svamp är säker måste det både rengöras och saneras minst en gång i veckan. Du behöver inte kasta ut en svamp varje gång det blir smutsigt. Istället kan du rengöra och desinficera det med en mikrovågsugn, diskmaskin, spis, ättika eller blekmedel.

Steg

Metod 1 av 5:
Använda en mikrovågsugn
  1. Bild med titeln Clean och sanitera ett svampsteg 1
1. Se till att din svamp är mikrovågsäker. Aldrig mikrovågsugn en svamp som har någon metall på den. Metall återspeglar mikrovågor, vilket får dem att flytta runt felaktigt, vilket kan orsaka gnist, eld och skada på din mikrovågsugn. För att vara säker, använd inte en metallskudd eller något annat som innehåller metall i din mikrovågsugn.
  • Bild med titeln Clean och sanitera ett svampsteg 2
    2. Skölj din svamp grundligt. Det borde inte finnas någon mat eller smuts synlig i den. Du kan använda lite diskmedel för att få det rent. Vrida det för att ta bort överskott av vatten.
  • Bild med titeln Clean och sanitera ett svampsteg 3
    3. Placera din svamp i en lösning av vatten och citronsaft. Häll om en 1/2 kopp vatten i en skål och lägg till en tesked citronsaft. Suga svampen i lösningen tills den är drenched. Citronsaften hjälper din svamp att lukta rena och färska när det avlägsnas från mikrovågsugnen, och vattnet är nödvändigt så att svampen inte brinner.
  • Bild med titeln Clean och sanitera ett svampsteg 4
    4
    Mikrovågsugn Den våta svampen Medan noggrant övervakar den. Placera svampen i mikrovågsugnen i ungefär två minuter på hög. Se till att övervaka svampen vaksamt för att titta på några tecken på bränning. Var noga med att bara mikrovågsjuka svampar och stänga av mikrovågsugnen omedelbart om du ser någon rök. Mikrovågor dödar över 99% av bakterier för att göra din svamp sanitiserad och ren.
  • Eftersom typer av mikrovågor och typer av svampar varierar, kan vissa svampar bara behöva en minut i mikrovågsugnen.
  • Du kan lägga svampen direkt i mikrovågsugnen eller på en liten tallrik om du föredrar.
  • Bild med titeln Clean and Sanitize A Svamp Step 5
    5. Ta bort svampen med tang. Din svamp är nyligen sanitiserad och kommer också att vara väldigt het. Låt det sitta i mikrovågsugnen i ett par minuter att svalna. Ta bort det försiktigt, med tang eller ugnsmötter. Det är klart att gå! Var noga med att sanera dina svampar regelbundet, minst en gång i veckan, för bästa resultat.
  • Metod 2 av 5:
    Med en diskmaskin
    1. Bild med titeln Clean och sanitera ett svampsteg 6
    1. Sätt din svamp i diskmaskinen. Placera den på toppen eller i redskapet. För att säkra den på toppstativet kanske du vill klippa den direkt till racket med en klädstift. Du kan lägga den med en mängd rätter. Se till att det inte finns några stora bitar av mat på det, men du behöver inte rengöra det före tid.
  • Bild med titeln Clean och sanitera ett svampsteg 7
    2. Kör diskmaskinen. Se till att använda den uppvärmda torra inställningen för maximal sterilisering. Kör det genom hela cykeln på en vanlig maträtt - bara se till att vattnet är varmt. Använd samma diskmedel som du normalt skulle, helst en som är antibakteriell.
  • Bild med titeln Clean och sanitera ett svampsteg 8
    3. Upprepa varje vecka. Var noga med att göra det minst en gång i veckan. Du kan helt enkelt kasta in din svamp varje gång du kör en mängd rätter. Diskmaskinen kommer både att rengöra och sanera din svamp, döda över 99% av bakterier och avlägsna eventuella smuts.
  • Tvätta och sterilisera din svamp omedelbart om du använder den för att rengöra en yta som har rört rå kött eller fisk.
  • Steriliserade svampar måste fortfarande bytas ut var 2-8 veckor beroende på hur ofta de används.
  • Metod 3 av 5:
    Använder en spis
    1. Bild med titeln Clean och sanitera ett svampsteg 9
    1. Koka en kruka med vatten. Använd en 3-kvarts kruka och fyll den 3/4 till toppen med kallt vatten. Föra vattnet koka genom att placera det på spisen. Vrid brännaren på hög tills vatten kokar. Håll potten täckt för att värma vattnet snabbare.
  • Bild med titeln Clean och sanitera ett svampsteg 10
    2. Skölj din svamp. Rengör eventuellt överskott av mat eller smuts som håller fast vid det. Du vill att svampen är ganska ren innan den nedsänker det i vatten så att det inte är blöt i någonting smutsigt. Kör helt enkelt det under varmt vatten och rengör det med lite diskmedel. Vandra ut överskott av vatten.
  • Bild med titeln Clean och sanitera ett svampsteg 11
    3. Placera svampen i vattnet. Se till att du inte bränner händerna. Ta bort krukens lock och sänka långsamt svampen i vattnet. Du kan placera svampen i vattnet med en matlagning sked eller tang för att undvika att bränna fingrarna. Svampen ska täckas i vatten. Se till att det inte vilar på botten av potten eller det kan smälta. För att hålla den från att hålla sig till potten, rör det ibland.
  • Slå ner brännaren ner till medelhög så att vattnet inte kokar över.
  • Bild med titeln Clean och sanitera ett svampsteg 12
    4. Håll svampen i vattnet i 5 minuter. Detta är tillräckligt med tid för att minska bakterier från miljoner till ett säkert nummer. Håll potten upptäckt och se till att svampen inte håller fast vid kanterna.
  • Bild med titeln Clean och sanitera ett svampsteg 13
    5. Ta bort svampen med en sked eller tang. Det blir väldigt varmt. Placera den på en ren yta för att grundligt lufttorka, till exempel en maträtt. Detta kommer att hålla bakterier från att multiplicera. Efter det att det har svalnat i ca 10 minuter kan du vrida svampen för att ta bort överskott av vatten och hjälpa det att torka snabbare.
  • Metod 4 av 5:
    Använder ättika
    1. Bild med titeln Clean och sanitera ett svampsteg 14
    1. Skölj svampen. Detta kommer att ta bort eventuella rester eller smuts. Kör helt enkelt under varmt vatten och lägg till lite diskmedel för att bli av med fett. Se till att du gör det innan du placerar svampen i ättika.
  • Bild med titeln Clean och sanitera ett svampsteg 15
    2. Fyll en liten glasskål med en kopp ättika. Använd vit ättika eftersom det inte har någon rest och kommer att torka utan doft. Se till att ättika är tillräckligt hög i skålen för att helt täcka svampen.
  • Bild med titeln Clean och sanitera ett svampsteg 16
    3. Håll svampen i nedsänkt i ättika i minst 5 minuter. Placera svampen i ättika så att den är helt täckt. Om du har tid, låt den suga över natten för bästa resultat. Vinäger innehåller ättiksyra som effektivt dödar över 99 procent av bakterier på fem minuter. Det eliminerar också lukt.
  • Bild med titeln Clean och sanitera ett svampsteg 17
    4. Klämma ut överskott av ättika. Ta bara bort din svamp från skålen och vrid det ut. Låt det lufttorka på ett skålställ. Det finns inget behov av att skölja det. Vinäger kommer att torka utan en lukt. Din svamp är redo att använda! Över 99 procent av bakterier har effektivt eliminerats.
  • Metod 5 av 5:
    Med hjälp av blekmedel
    1. Bild med titeln Clean och sanitera ett svampsteg 18
    1. Skölj ut svampen. Kör det under varmt vatten för att ta bort smuts eller mat. Lägg till lite diskmedel och skrubba det lätt att ta bort fett. Vandra svampen för att bli av med överskott av vatten.
  • Bild med titeln Clean and Sanitize A Svamp Step 19
    2. Blanda en kvart vatten med tre matskedar av blekmedel. Gör den här lösningen i en glasskål. Blekmedel är en mycket hård kemikalie, därför måste den spädas. Var försiktig när du hanterar blekmedel eftersom det kan bränna din hud och ta bort färgen från dina kläder. Se till att du inte ska röra ditt ansikte eller ögon när du hanterar blekmedel.
  • Tänk på att ha gummihandskar när du använder blekmedel för att skydda dina händer och för att undvika att få blekmedel på din hud.
  • Bild med titeln Clean och sanitera ett svampsteg 20
    3. Dondera svampen i lösningen i fem minuter. Se till att det är grundligt mättat och täckt i lösningen. Fem minuter är tillräckligt med tid för över 99 procent av bakterier som ska tas bort. Vissa studier har visat blekmedel för att vara det mest effektiva sättet att döda bakterier.
  • Bild med titeln Clean och sanitera ett svampsteg 21
    4. Låt svampen lufttorka. Vandra ut svampen och placera den på ett skålstativ för några timmar att torka. Tillåter svampar tid att torka är avgörande för att förhindra bakteriell tillväxt.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Prova ett par metoder för att se vilka du föredrar. Alla dessa tar bort minst 99 procent av bakterier.

    Varningar

    Var försiktig med mikrovågsugnen. Svampar kan brinna. Aldrig mikrovågsugn en torr svamp. Övervaka det noggrant hela tiden.
  • Blekmedel kan ta bort färgen från dina kläder. Hantera det försiktigt och få det nära ditt ansikte.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande