Hur man alltid vinner ett argument

Människor gör argument för att försvara sina ståndpunkter samtidigt som de visar att deras motståndares argument är bristfälligt på något sätt. För att vinna argument, var beredd att använda bevis för att visa varför du har rätt. Du måste också avslöja svagheterna i din motståndares argument. När du samlar in bevis för argument, hitta trovärdiga källor som ger dig tillgång till solida fakta och relevanta exempel. Kom också ihåg att det är ett känslomässigt sätt att förlora! Alltid sträva efter att hålla din coola.

Steg

Metod 1 av 3:
Förbättra dina argumentativa färdigheter
  1. Bild med titeln Vinn alltid ett argument steg 1
1. Leda med bevis och undvika känslor. Det mest effektiva sättet att vinna argument är att bygga bevisbaserade fall med hjälp av logik. Detta visar att du är välinformerad, förberedd och opartisk. Om du gör känslomässiga argument som handlar om vad du tror eller känner, kommer din motståndare snabbt att kunna komma ut på toppen.
  • Om ditt argument är fullt av "I" uttalanden kan din motståndare fråga varför människor borde lita på din åsikt. För att undvika att försvara dig på det här sättet, håll argumentet att vara om dig.
  • Det betyder inte att du behöver helt undvika exempel eller bevis som kan orsaka att andra människor blir emotionella. Till exempel kanske du vill berätta en historia om ett barn som påverkas av giftigt dricksvatten om du argumenterar för bättre vattenrör i din stad. Koppla detta moraliska exempel med statistik, historiska exempel och andra bevis.
  • Bild med titeln Vinn alltid ett argument Steg 2
    2. Var logisk, klar och enkel när du kommunicerar ditt argument. Använd språk som din motståndare och alla som lyssnar kommer att förstå. Undvik att inkludera onödigt stora ord och komplexa begrepp i ditt argument. Presentera ett steg för steg som inte lämnar någon som lutar huvudet i förvirring när du är klar.
  • För ett exempel på ett argument som använder komplexa språk: "Genomföra universell online väljareregistrering och omröstning kan allt vara lika, stimulera väljarintresset, förbättra den nuvarande byråkratiska morassen och återuppliva amerikanska demokratiska processer."
  • Samma argument som presenteras i enklare termer: "Att tillåta amerikaner att registrera och rösta på nätet skulle göra rösträtt. Detta skulle förhoppningsvis uppmuntra fler människor att rösta. Det skulle också skära ner på onödigt pappersarbete."
  • Att bestämma om du använder koncept eller språk som är för komplext, fråga dig själv om en 10-årig kan förstå ditt argument. Om svaret är ja, så kommer din publik att följa din logik, också.
  • Bild med titeln Vinn alltid ett argument Steg 3
    3. Planera ditt argument före tid och skriv en skiss. Detta är det bästa sättet att göra ett logiskt steg för steg. Strukturera ditt argument som en uppsats. Först, introducera ditt ämne och position, sedan presentera minst 3 bevis. Låt din motståndare svara. Slutligen, avsluta med att bestrida (eller ombygga) sina punkter.
  • Även om du inte kan göra en skriftlig översikt över ditt argument före tid, kan du fortfarande ta en minut för att organisera ditt ärende. Planera tyst i ditt huvud i en minut eller så, börja sedan argumentera.
  • Bild med titeln Vinn alltid ett argument Steg 4
    4. Ta dig tid att förstå din motståndares argument. Denna typ av argument är vad som kallas "tvåsidiga argument", och de är mycket effektivare än "ensidiga argument."Om du kan se båda sidor om ett ämne, blir du bättre förberedd. Du har också bättre och mer konkreta skäl att välja din sida, eftersom du har utforskat de olika alternativen.
  • Innan du kommer till ett beslut om ett visst problem, kolla upp argument från båda sidor. Håll dig informerad genom att läsa nyheterna varje dag och Titta på källor från flera nyhetsställen.
  • Bild med titeln Vinn alltid ett argument Steg 5
    5. Använd motargument för att undergräva din motståndares argument. Motargument svarar direkt på poäng som din motståndare gör. Detta är det mest effektiva sättet att avgörande vinna argument. Motargument (eller rebuttals) är mest kraftfulla när de identifierar specifika detaljer i din motståndares fall som inte gör logisk mening.
  • För att hålla din debatt etisk och rättvis från början till slut, gör inte emotionella eller personliga motargument.
  • Om din motståndare säger något som, "Halvlandet upplevde kallare Winters förra året! Klimatförändringen är inte riktig."Du kan motverka med:" Klimatförändringen betyder inte att kallt väder inte kommer att hända längre. Just nu upplever världen en allmän uppvärmning, vilket faktiskt kan orsaka mer variation i vädermönster från år till år."
  • Reagera inte med en räknare som: "Hur kan du anta det bara för att det snöar i Indiana, är klimatförändringen inte riktigt?"Detta argument attackerar din motståndares intelligens och går inte bort ditt ärende.
  • Bild med titeln Vinn alltid ett argument Steg 6
    6. Identifiera ologisk resonemang i din motståndares argument. Peka ut illogiska punkter under din rebuttal. Att notera dem, lyssna noga när din motståndare gör sitt fall. Observera när de säger att de argumenterar för en sak, men det är klart att deras ställning faktiskt stöder något annat. Utvärdera trovärdigheten hos sina källor. Leta även efter:
  • A post hoc felslut. Det här är när någon missgynnade effekter till speciella orsaker. Om du till exempel diskuterar värdet av sociala välfärdsprogram, kan din motståndare säga något som: "När kongressen sänkte välfärdsutgifterna, gick arbetslösheten ner och fler fick jobb. Välfärdsutgifterna får därför människor att inte leta efter jobb."Eftersom det finns många orsaker (inte bara en) varför arbetslösheten kan gå upp eller ner vid en viss tid, är detta argument inte logiskt.
  • A icke-sequitur. Detta händer när någon gör en slutsats som är relaterad till en viss förutsättning, men förutsättningen stöder inte faktiskt slutsatsen. Till exempel, om du debatterar skola lunchmenyer, kan din motståndare säga: "Barn gillar verkligen pizza. Därför bör pizza vara den viktigaste lunchmat som serveras i offentliga skolor."Detta är ett illogiskt argument, eftersom det är sant att de flesta barn tycker om pizza, är det inte det hälsosammaste lunchmatalternativet.
  • Generaliseringar baserade på stereotyper är också vanliga ologiska argument. Var försiktig om din motståndare gör ett uttalande om en hel grupp människor ("alla kvinnor", "fattiga människor", "innerstads ungdom").
  • Metod 2 av 3:
    Förberedas med bevis
    1. Bild med titeln Vinn alltid ett argument Steg 7
    1. Besök biblioteket eller gå online för att göra forskning. Börja med att göra en grundläggande Google-sökning på ämnet du argumenterar om. Detta borde ge dig lite bakgrundsinformation. Sök sedan efter böcker om ditt ämne och gå till ditt lokala eller skolbibliotek för att kolla in dem. Bibliotekaren kan också hjälpa dig att samla ännu mer information både online och i staplarna.
    • Till exempel, om du argumenterar för klimatförändringen, börja med Googling helt enkelt "Klimatförändringar."Du kan då göra mer djupgående online-sökningar genom att skriva fraser som:" Debatter över klimatförändringar "eller" Vetenskapliga studier om klimatförändringar."
  • Bild med titeln Vinn alltid ett argument Steg 8
    2. Välj trovärdiga källor när du gör forskning. Det är ibland svårt att veta vilka källor du kan lita på. Det är i allmänhet en bra idé att förlita sig på senare källor (säg, publicerad inom de senaste 5-10 åren). Du kan också leta upp författare för att hitta sin erfarenhet och referenser. Fråga din bibliotekarie för hjälp, liksom. De är utbildade för att hitta de bästa möjliga resurserna där ute.
  • När du gör online-forskning är detta ännu svårare! Leta efter .gov, .edu, och .org platser. Även med dessa webbplatser, dubbelkolla din information och leta upp författare. Var särskilt försiktig med online-webbplatser som har stavning eller grammatikfel.
  • Bild med titeln Vinn alltid ett argument Steg 9
    3. Använd statistik när du kan förklara varför siffrorna är. Att citera statistik i ett argument kan vara ett bra sätt att tillhandahålla detaljinriktade bevis. Statistik ger vanligtvis mätningar av resultat över tiden. Så om du argumenterar för en förändring av statlig politik, kan statistiken vara det perfekta beviset för att hjälpa dig att vinna ditt argument.
  • Om du försöker argumentera för effektiviteten av Gun Control Laws, kan du till exempel titta upp över hela världen om pistolrelaterade dödsfall före och efter att lagstiftningen om pistol har passerat.
  • När du är Letar upp statistiska studier, Se till att studien genomfördes opartiskt och effektivt. Generellt är universitet och statliga studier mer tillförlitliga än de som produceras av privata organisationer.
  • Ta reda på om en organisation som betalas för en statistisk studie (även om det är en regering eller universitetsstudie) innan du citerar det! Privat finansiering kan orsaka att resultaten är förspända.
  • Statistik kan manipuleras i händerna på kunniga eller knepiga motståndare. Om din motståndare citerar statistik, lyssnar mycket noga på sponsorerna i studien de hänvisar till, datumet och längden på studien, noggrannheten i deras antal och förhållandet mellan statistiken till ditt argument.
  • Bild med titeln Vinn alltid ett argument steg 10
    4. Förlita sig på historiska exempel för att sätta ditt argument i sammanhanget. Anekdotiska (eller berättande) bevis från historien kan hjälpa dig att förklara hur ditt argument avser vad som hände i år förbi. Detta bevis är användbart om du vill visa hur världen kom till var det är idag, och om det betyder att saker måste förändras eller stannar detsamma.
  • Till exempel, om du argumenterar om civilrättsliga skydd för LGBTQ-folk, kanske du vill ge någon historisk bakgrund på medborgerliga rättigheter och framsteg för andra grupper av människor runt om i världen. Ta reda på vilka lagar som godkändes när, varför de passerade, och om de har gjort skillnad i att expandera medborgerliga rättigheter.
  • För att leta upp historiska exempel, börja med trovärdiga källor online och leta efter mer information i boklängdstudier på biblioteket.
  • Bild med titeln Vinn alltid ett argument Steg 11
    5. Citera experters åsikter och förklara hur de nådde sina slutsatser. Medan du kan och bör citera experters åsikter i ditt argument, var förberedda för din motståndare att utmana det bevis som en tolkning snarare än ett faktum. Att använda denna typ av bevis effektivt, förklara hur experten nådde sin slutsats. Ta din motståndare genom sin studie och ge viktiga detaljer som visar varför studien är övertygande.
  • I debatt anses ett "faktum" något som är obestridligt, som 2 + 2 = 4.
  • Välj experter som har spenderat år att studera och göra forskning om det ämne du argumenterar för. Det är bäst om deras arbete inte är privat finansierat.
  • Bild med titeln Vinn alltid ett argument steg 12
    6. Forskning alla sidor om ett ämne för att förbereda sig för motargument. Bli bekant med all tillgänglig information om ett visst ämne istället för att bara hålla fast vid de saker du håller med om. På det här sättet, när din motståndare ger en specifik fallstudie eller ett exempel, kommer du att vara beredd att diskutera det och bestrida sina slutsatser. Undersök alla dina källor kritiskt genom att fråga dig följande frågor som du läser:
  • När var den här källan skriven eller producerad? Vad hände i världen vid den tiden som kunde ha påverkat författaren och deras tolkning (er)?
  • Vad är den stora konsekvenserna av studiens slutsats (er)? Är det konsekvensen kontroversiellt?
  • Vilken typ av språk använder källan? Är det överdrivet eller partiskt?
  • Finns det en uppenbar del av den berättelse som källan har utelämnat?
  • Metod 3 av 3:
    Argumentera utan att få emotionell
    1. Bild med titeln Vinn alltid ett argument Steg 13
    1. Respektera din motståndares position. Bara för att du inte håller med din motståndare betyder inte att du inte kan försöka förstå varför de försvarar den här positionen. Empathize med din motståndare genom att sätta dig i sina skor. Detta hjälper dig att utgöra ett motiverat argument som står för båda sidor av frågan. Det hjälper dig också att undvika att attackera din motståndare.
    • Fråga dig själv varför din motståndare är passionerad om detta ämne. Vilka värderingar eller trossystem kan motivera dem att argumentera mot din punkt? Gjorde någonting med dem i sitt förflutna som stärkte deras synvinkel? Även om du inte håller med de motivationerna kan du respektera dem.
  • Bild med titeln Vinn alltid ett argument steg 14
    2. Undvik att göra personliga attacker i ditt argument. Uttalanden som "Om du tror att du är dum" riktad mot din motståndare hjälper inte dig att vinna ditt argument. Du borde inte göra personliga attacker mot experter eller andra människor som din motståndare är beroende av att göra sitt argument. Dessa attacker är känslomässigt drivna åsikter, inte faktabaserade skäl.
  • Till exempel skulle du inte vilja säga något som "den vetenskapsmannen är en hemsk person! Varför skulle du använda honom som ditt expertvittne?"
  • Bild med titeln Vinn alltid ett argument steg 15
    3. Argumentera för att visa varför ditt argument är meningsfullt, inte att vinna. När du bara sätter upp för att vinna, lägger du gränser för vad debatten kan vara. Varje argument kan vara en lärande erfarenhet för båda deltagarna. Om du anger argumentet i hopp om att visa överlägsenheten i ditt argument istället för att försöka riva din motståndare, blir du bättre för det.
  • Argumentera för att vinna och argumentera för att bevisa att du har det bättre fallet är subtilt olika! När du är fokuserad på styrkan i din position istället för att vinna eller förlora, kommer du att agera mer som en lärare som ger en motiverad föreläsning än en allmän kamp ett krig.
  • En win-förlora tankegång kommer också att vara mer benägna att inspirera starka känslor som ilska, vrede eller frustration.
  • Bild med titeln Vinn alltid ett argument Steg 16
    4. Sök efter vanlig mark när saker värmer upp. Det finns nästan alltid en del av överenskommelse mellan 2 sidor. Att diffusa känslor och ge logisk resonemang tillbaka till ett argument, hitta det avtalet. Du kan då berätta för din motståndare att du håller med dem på några punkter, men det skiljer du på andra.
  • Detta bör fungera som en "återställningsknapp", och du kan sedan fortsätta argumentera med förnyad artighet.
  • Bild med titeln Vinn alltid ett argument Steg 17
    5. Ta djupa andetag När du börjar känna dig arg. Sätt på argumentet om paus för ett ögonblick genom att andas in genom näsan och långsamt låta det genom din mun. Använd den här pausen till senare. Föreställ dig din ilska som strömmar ut ur din kropp tillsammans med andan.
  • När du andas in, påminna tyst om att detta inte är personligt. Du argumenterar för att visa fördelarna med ditt ärende, inte att riva någon eller skada dem.
  • Bild med titeln Vinn alltid ett argument Steg 18
    6. Vet när man ska gå bort från ett argument. Ibland är det omöjligt att ha ett logiskt argument med någon. Oproduktiva argument som blir emotionella och personliga hjälper inte någon, för ingen sida kommer att sluta lära sig från den andra. Om din motståndare inte slutar attackera dig eller dina värderingar (eller om du inte kan hindra dig från att göra detsamma för dem), sätta stopp för konversationen.
  • Argument där människor skriker eller skriker på varandra är också inte användbara.
  • Tips

    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande