Hur man svarar på dåren (kristen perspektiv)

Ordspråksboken 26: 4-5 förklarar, "Svara inte på en dåre enligt hans dårskap, för att du också är som han. Svara på en dåre enligt hans dårskap, för att han är klok i sina egna ögon" (NKJV). Dessa verser kan verka förvirrande först, men de beskriver hur kristna ska svara på andligt dumma argument och attacker.

Steg

Del 1 av 3:
Undersökning av texten
  1. Bild med titeln svara på dåren steg 1
1. Förstå vem "lura" refererar till. I detta sammanhang, a "lura" hänvisar inte till någon som saknar sunt förnuft eller akademisk visdom. Termen används här för att beskriva någon som saknar andlig mening.
  • Den typen av visdom som nämns i ordspråk är nästan aldrig den intellektuella typen. Det mesta av boken är oroad över kunskapen om att leva moraliskt. Som sådan är en dåre i ordspråk någon som avvisar andlig och moralisk sanning.
  • På andra ställen i ordspråk beskrivs dåren som någon som finner glädje i missförhållanden (10:23), saknar integritet (19: 1), är farlig (17:12) och är opålitlig (26: 6), bland annat.
  • Bild med titeln svara på dåren Steg 2
    2. Tänk på paradoxen. Ett uttalande säger att inte svara på dåren, men den som omedelbart följer det säger att svara på dåren. De två instruktionerna verkar motsäga varandra vid första anblicken, men när de granskas på en djupare nivå, arbetar de faktiskt tillsammans.
  • Det faktum att dessa uttalanden finns sida vid sida återspeglar en typ av parallellt språk som används i hela det gamla testamentet. I huvudsak är det andra uttalandet att bygga på den första.
  • Denna uppsättning verser betyder helt enkelt att det finns tider när du ska svara på dåren och de när du inte borde.
  • Påståendet, "Besvara inte dåren enligt hans dårskap, för att du också är som han," föreslår att du inte ska svara när du gör det skulle göra dig så dum som din motståndare.
  • Det andra uttalandet i paret, "Svara på en dåre enligt hans dårskap, för att han är klok i sina egna ögon," förklarar att du borde svara när du gör det skulle korrigera din motståndare och visa felets felaktighet.
  • Bild med titeln svara på dåren Steg 3
    3. Tillåta Gud att vägleda dig. Att veta när man ska svara på dåren och när de ska vara tyst kan vara svårt, även för de mest praktiserade apologerna. Behandla omständigheterna i varje fall innan du gör ett drag för att hjälpa dig att bestämma det bästa sättet att svara.
  • Det är värt att notera att denna passage avser specifikt till övningen av att svara, inte närma sig. Med andra ord bör principerna här tillämpas på situationer där dåren gör en utmaning eller förfrågan med avsikt att tvinga ditt svar.
  • Del 2 av 3:
    När du inte svarar på dåren
    1. Bild med titeln svara på dåren steg 4
    1. Var försiktig med antagonistiska attacker. Det finns tillfällen då någon kan starta en attack full av ondska för att förödmjukade eller infuriating dig. Dessa individer har vanligtvis ingen avsikt att lyssna på några motargument, oavsett hur ljud de kan vara, och svara på dem skulle vara en meningslös insats.
    • Lukas 23: 7-12 illustrerar ett exempel på en sådan attack. När Jesus var på rättegång före Herodes, Herodes "ifrågasatte [Jesus] med många ord, men [Jesus] svarade honom ingenting" (23: 9, NKJV). Herod är avsett att göra ett spektakel av Jesus och hade inget riktigt intresse för sanningen. Att svara på Herod under dessa förhållanden skulle ha varit meningslöst och förnedrande, så Jesus förblev tyst.
  • Bild med titeln svara på dåren steg 5
    2. Tänk på betydelsen. På vissa fall kan frågan vara för viktig för att ignorera, oavsett motståndarens inställning. Ofta kan emellertid ämnet till hands vara relativt inkonsekvent och inte tillräckligt viktigt för att ta itu med.
  • En stor fråga skulle vara Guds existens. Någon som försöker berätta för dig att det inte finns någon Gud måste besvaras, även om konversationen är kortfattad. När du har sagt sanningen och har bestämt att konversationen går ingenstans bra, stoppar dock innan du släpas ner till din motståndares nivå.
  • Å andra sidan kan en mindre fråga innefatta en viss kontroversiell punkt för denominationell doktrin som inte specifikt behandlas av Bibeln. En dåre som försöker göra ett berg ut ur en molehill kan ofta vara försummad från början.
  • Bild med titeln svara på dåren steg 6
    3. Låt motståndaren rant. När du bestämmer dig för att den bästa åtgärden är hålla tyst, Du kan fortfarande inte ha något annat alternativ utan att lyssna på motståndarens rants och attacker. Det kan vara infuriating, men låta honom eller hennes vandring på kommer ofta att vara ett bättre alternativ än att försöka tysta din motståndare.
  • Bli inte förvånad om dåren försöker missbruka eller agitera dig till ett svar.
  • Under sådana omständigheter är din angripare vanligtvis mer intresserad av att antagonisera dig än att upptäcka eller dela någon äkta sanning. Denna vitriol kan orsakas av många olika underliggande skäl, men oavsett orsaken är resultatet detsamma.
  • Bild med titeln svara på dåren steg 7
    4
    Håll dig lugn. Dåre kan försöka gänga dig för att förlora ditt humör. Om du går med på din motståndare på sin nivå, kommer du dock att bli så dumt. Det kommer inte göra någon bra.
  • Att svara på dåren med hjälp av hans eller hennes taktik drar dig ner till samma nivå. Att använda missbrukande språk kommer att bjuda in hat och respektlöshet i ditt hjärta. När du blir en hatlig person blir du lika moraliskt berövad, eller dumt, som din motståndare.
  • Dessutom, vägrar att svara på dåren beröva honom eller henne av det bränsle som behövs för att sprida attacken. Någon som bara vill ilska du kommer vanligtvis att sluta när han eller hon inser att attacken inte uppnår sitt mål.
  • Bild med titeln svara på dåren steg 8
    5
    Förbli försiktig men ändå öppen. Gud kan förändra hjärtan och sinnen, och någon som är en oanvändbar dår idag kanske inte är en imorgon. Skriv inte någon av helt efter en negativ händelse.
  • Närma sig framtida konfrontationer med den här typen av individ försiktigt, men med en förståelse att din motståndares inställning kan en dag förändras till det bättre. Minns de förändringar som Gud har gjort i ditt hjärta och sinne under hela ditt eget liv. Detsamma borde vara ett bevis på att Gud kan mildra hjärtan och öppna sinnen.
  • Del 3 av 3:
    När ska du svara på dåren
    1. Bild med titeln svara på dåren Steg 9
    1
    Identifiera uppriktiga förfrågningar. Ibland är dåren omedvetet felaktigt istället för att vara medvetet okunnig. Han eller hon kan konfrontera dig med frustration, men inte med hat. Dessa är vanligtvis de människor du behöver för att svara på.
    • Det är möjligt att den person som talar med dig har aldrig hört sanningen. Möjligheterna kan ha varit där om han eller hon hade sökt dem, men om ingen har försökt engagera din motståndare om sådana saker tidigare, är det mycket möjligt att han eller hon aldrig såg syftet med att leta efter svaren utan extern uppmaning.
    • Var uppmärksam på hur argumentet presenteras. Artigt språk och uttalanden som verkar tänkte är vanligtvis lovande tecken på att den person du talar med är att göra en uppriktig insats för att prata med dig. Å andra sidan är personliga attacker, oförskämda språk och argument som verkar som inte mer än repeterade linjer i allmänhet tecken på en stängd dåre som inte är värt att svara.
  • Bild med titeln svara på dåren steg 10
    2
    Tala upp för sanningens skull. Om tystnad kan misstolkas som överenskommelse med ett dumt argument, måste du tala upp. Detta är sant oavsett din motståndares attityd.
  • Till exempel, när du är mitt i en grupp människor och din motståndare följer en moraliskt berövad deklaration med ett uttalande som, "Jag är säker på att du alla får vad jag menar" det skulle vara en tid att rösta dina invändningar.
  • Bild med titeln svara på dåren Steg 11
    3
    Svara med intelligens och kärlek. När du väljer att svara på dåren måste du göra det med avsikt att korrigera missförstånd och missinformation. Din egen attityd kan vara lika viktig som din motståndares inställning, och svarar på en önskan att förnedra eller infera är det felaktiga sättet att gå om saker.
  • Det betyder inte att dina ord alltid kommer att vara söta, men. Övertygelse och korrigering kan vara hård. Hårda ord som talas i hård kärlek kan dock vara fördelaktigt, medan hårda ord som talas i ilska och hat kan bara förstöra.
  • Bild med titeln svara på dåren steg 12
    4
    Tänk på publiken. När andra läser eller lyssnar på din debatt måste du överväga hur de saker du säger kommer att påverka dem också. Det finns tillfällen då din motståndare inte längre kan acceptera argument baserat på grund, men om dina ord når en åskådare, fortsätter att prata fortfarande vara värt.
  • De som inte har en känslomässig investering i argumentet är mer benägna att uppfatta sanning och dumhet korrekt, även om de inte har en solid förståelse av moralisk sanning än. Om du beter sig med värdighet och talar med anledning medan din motståndare talar irrationellt och visar skrämmande beteende, kommer du att lämna ett bättre intryck med opartiska åskådare, och ditt argument kommer att bli mer ljud än din motståndare.
  • Bild med titeln svara på idiot 13
    5
    Fortsätter där sanning råder. Om du gör några framsteg när det gäller att korrigera din motståndares dumhet-även om det bara är en frustrerande liten mängd framsteg, fortsätter diskussionen ofta i allas bästa intresse.
  • Om du till exempel har haft en civil konversation via e-post under den senaste månaden och din motståndare har erkänt, en eller två gånger, att du har gjort en punkt som han eller hon inte kan argumentera mot, det kan vara ett tecken på det Du kommer gradvis igenom den personen. Så länge konversationen inte tar en tur till det värre kan det vara värt att fortsätta det, även om det verkar dra på oändligt.
  • Bild med titeln svara på dåren steg 14
    6
    Vet när du ska gå iväg. Även en diskussion som startade på ett lämpligt sätt kan sura och ta en tur till det värre. När det blir klart att ytterligare konversation kommer att vara värdelös, kommer du förmodligen att behöva gå ifrån det.
  • Går bort från en viss person eller en specifik konversation när det inte betyder att du aldrig kan återvända till det. Om saken kommer upp igen under bättre, lugnare omständigheter, kan vi båda önska att fortsätta var du slutade, och det kan inte vara en dålig idé.
  • Tips

    Var ärlig utan att vara hård Eftersom det här kommer att få meddelandet över utan att du verkar som den dåliga personen.
  • Undvik obekväma konversationer om religion När du inte är redo att hantera dem tålmodigt.
  • Varning

    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande