Hur man är en bra debattare

Det spelar ingen roll om du debatterar från ett podium eller du bara kämpar med din mamma hemma: några enkla regler gäller för argumentera som ett proffs. När du använder effektiv kommunikation, ett välplacerat argument och verkligen uppmärksamma vad din motståndare säger, kan du bara göra om någon opinionsljud som den rätta.

Steg

Del 1 av 3:
Kommunicera effektivt
  1. Bild med titeln vara ett bra debatter Steg 1
1
Följ formuläret, om debatter formellt. Om du kommer att diskutera i en formell inställning, till exempel för en klass eller för en klubb, vill du vara säker på att du vet hur en debatt faktiskt fungerar. Formella debatter följer en formel, och du vill veta den formeln som baksidan av din hand så att du är beredd. Det är också viktigt att bryta från formeln kan förlora dig poäng.
  • Vanligtvis finns det ett uttalande och två eller flera lag eller ensam debattörer kommer att tilldelas antingen överens eller oense med idén. Du kommer då att vända om dina poäng enligt en viss tidsperiod.
  • Det finns ett par olika debattstilar (som bestämmer reglerna och hur debatten fungerar), så du behöver veta vilken du använder för att vara tydlig på reglerna. Det är en bra idé att titta på det här i förväg och göra lite forskning online. Leta efter ord som "konkurrenskraftig debatt", "parlamentarisk debatt" eller "Oxford debatt". Det här är några av de utformade stilar som du kan stöta på.
  • Bild med titeln vara ett bra debatter Steg 2
    2. Håll dig lugn. När du debatterar, håll dig lugn. Börja inte ropa eller bli arg. Detta kommer att visa svaghet mot din motståndare. Istället, håll din röst även och behåll ditt ansiktsuttryck neutralt. Detta gör det mycket svårare för din motståndare att hitta vilka knappar de kan trycka på för att få dig att resa upp.
  • Om du har problem med att hålla dig lugn, försök med att fokusera på din andning i en minut eller två.
  • Bild med titeln vara en bra debatter Steg 3
    3. Tala tydligt. När du pratar, tala klart så att människor kan förstå dig. Talar gör det också klart att du låter smartare och mer självsäker. Tala klart genom att använda en hög rodig volym som människor kan höra dig och sedan utforma dina ord. Mumble inte eller slur dina ord men säg varje ord medvetet och säg varje stavelse försiktigt.
  • Det är lätt att fånga dålig konst när du reciterar Tongue twisters. Prova den här: "Hur kan en clam cram i en ren krämburk?"
  • Bild med titeln vara ett bra debatter Steg 4
    4. Förklara din logik. När du förklarar för någon hur du kom fram till slutsatsen att du kom till, medvetet och steg för steg, tvingar du sin hjärna att tänka på samma sätt som din gör. Så länge din resonemang är åtminstone bra på ytan, kan detta vara ett av de mest effektiva sätten att få någon över till din sida av argumentet.
  • Bild med titeln vara ett bra debatter Steg 5
    5. Var respektfull och rättvis. När du argumenterar med någon, var respektfull. Förolämpa dem inte, prata över dem, eller döma dem. Att göra detta kan ses som ett tecken på att ditt argument inte är så bra, plus det gör människor defensiva och mycket mindre villiga att lyssna på dig eller vill hålla med dig. Du bör också vara rättvis i ett argument. Snedvrida inte fakta. Använd bevis mot dem som är nyligen och direkt relaterade, inte gamla och "vatten under bron".
  • Ett dåligt exempel på debattering skulle se ut: "Varför ska vi lyssna på dig? Du bröt systemet förra året när du var ansvarig för projektet. Du skulle nog bara förstöra det här."
  • Ett bra exempel på debatten skulle se ut: "Jag vet att du är väldigt upphetsad över det här projektet, men situationen är mycket känslig. Det skulle vara bättre att använda någon med mer erfarenhet så att det kan göras mer effektivt."
  • Bild med titeln vara ett bra debatter Steg 6
    6. Göra självsäker. Även om du inte behöver vara säker, kan det vara tryggt att göra dig själv och ditt argument mycket mer tilltalande och trovärdigt. När du inte handlar självsäker, kommunicerar du (även om det inte är sant) att du inte tror att ditt argument är en mycket bra. Du kan göra några enkla, lätta saker att göra dig mer självsäker, men. Göra ögonkontakt med din motståndare, liksom människor i din publik om du har en. Fidget, istället med hjälp av dina händer för att prata eller hålla dem fast framför dig. Tala tydligt och med syfte att undvika fyllnadsspråk som "Umm" och "Ahh". Bara några justeringar kommer att ha dig mycket mer säker på dig själv.
  • Del 2 av 3:
    Välja dina argument
    1. Bild med titeln vara ett bra debatter Steg 7
    1. Använd argument baserade på logik. Argument baserade på logik, ibland kallad "logotyper" i studien av att argumentera, använda exempel och idéer som är rotade i enkla, direkta resonemang. Dessa typer av argument är särskilt användbara när de diskuterar med någon som anser sig vara smarta och logiska. De är också bra för ämnen som är "allvarliga" i naturen, som politik och ekonomi.
    • Försök att använda fakta, statistik och verkliga exempel på att göra logiska argument.
    • Ett exempel-argument skulle vara: "Bevis har visat att priserna på tonårsgraviditet har minskat, eftersom mer omfattande sexutbildning har blivit obligatorisk i skolorna. Du kan se i detta diagram ..."
  • Bild med titeln vara ett bra debatter Steg 8
    2. Använd argument baserat på känslor. Argument baserade på känslor, ibland kallade "patos" i studien av att argumentera, applicera appellerar till människors hjärta och känslor. Dessa typer av argument är särskilt användbara när de diskuterar med någon som är benägen för starka känslor (visar ökad glädje och lätt synlig sorg). De är också bra för ämnen som är "mänskliga" i naturen, som argument om social rättvisa, diskriminering eller aktuella händelser med stora vägtullar på samhället (som den israeliska-palestinska konflikten).
  • Försök att dra på människors hopp och rädsla. Använd personliga historier och försök att göra en personlig anslutning med antingen din motståndare eller publiken genom att jämföra situationen till något som ligger nära dem.
  • Ett exempel-argument skulle vara: "Backing out skulle nu utgöra en oändligt större fara för oss än om vi stannade och försökte lösa problemet. Otold liv kan gå vilse om vi lämnar, men om vi stannar, kan vi rädda liv."
  • Bildbeteckningen är ett bra debatter Steg 9
    3. Använd argument baserade på myndighet. Argument baserade på myndighet, ibland kallad "etos" i studien av att argumentera, använda appellerar till din auktoritet och trovärdighet eller en annan som stöder dina idéer. Dessa typer av argument är särskilt användbara när de diskuteras med någon som inte är lika upplevd på fältet eller som har ett särskilt svagt argument. De är också bra för ämnen som är "akademiska" i naturen, som argument om medicin, vetenskap eller historia.
  • Försök att upprätta dina uppgifter och utarbeta din erfarenhet när du använder argument som dessa. Se till att din motståndare inte är betydligt mer erfaren än du.
  • Ett exempel Argument skulle vara: "Jag har lärt mig i över 30 år och jag har sett alla dessa metoder första hand. Jag vet vad som fungerar i fältet och vad som inte gör det. Idealer och verkliga livet är två väldigt olika saker."
  • Del 3 av 3:
    Vinna en debatt
    1. Bild med titeln vara ett bra debatter Steg 10
    1. Gör din forskning. Ju mer förberedda du är för en debatt, desto bättre kommer du att göra. Om du verkligen vill garantera en vinst så mycket som möjligt, gör din forskning. När du vet ett ämne bakåt och framåt och från alla vinklar blir du mycket bättre beredd att motverka något argument som motståndaren kan drömma upp. Det är särskilt viktigt att känna till de vanligaste argumenten för och mot båda sidor av frågan. När du vet vad din motståndare sannolikt kommer att betona kommer du att kunna förklara varför det är fel.
    • Undvik att göra webbplatser som Wikipedia din huvudsakliga informationskälla. Det är ett bra ställe att börja, men du bör fylla i dina fakta från källor som är experter i vilket ämne du försöker täcka. Till exempel, om du kommer att diskutera ekonomi, citera inte ett Wikipedia-faktum. Citat Alberto Alesina, en av ekonomikläkarna vid Harvard och medredaktör för en stor akademisk tidskrift om ämnet.
  • Bild med titeln vara ett bra debatter Steg 11
    2. Leta efter logiska faller. Logiska faller är när linjen för att någon använder är fel. Även om slutsatsen kan vara rätt, sättet att komma dit är fel. Detta kan användas för att skölja tvivel på deras slutsats, vilket gör ditt argument bättre. Det finns många olika typer av logiska fall och du vill studera var och en individuellt för att lära känna igen och motverka den. Genom att påpeka logiska faller i din motståndares argument tvingar du dem att antingen acceptera dem och minska trovärdigheten av sitt argument eller använda sin dyrbara tid för att försöka hävda att deras argument inte är ologiskt.
  • Ett av de vanligaste exemplen på en logisk felaktighet kallas "ad hominem", och handlar om att attackera den person som gör argumentet snarare än själva argumentet. Detta ses ofta i politiken. Tänk på det som "den här killen är en jerk" mot. "Det finns inga bevis för att den här planen kommer att fungera".
  • En annan vanlig logisk felaktighet kallas "svart eller vitt". Det här är när ett argument presenteras som att ha bara två alternativ, med det resultat de vill presenteras som den bästa. Detta ignorerar mellanklass och andra rutter, vilket kan ge mer mening. Tänk på det som när du säger mamma, "Du kan gifta dig och ha barn eller du kan dö gammal och ensam." Det finns förmodligen lite wiggle rum där, rätt?
  • Bild med titeln vara ett bra debatter Steg 12
    3. Leta efter svagheter i deras argument. Det finns många sätt på vilka någons argument kan vara svagt. Om du hittar dessa svagheter kan du peka ut dem, vilket gör ditt argument att se starkare ut i jämförelse. Prova:
  • Leta efter platser där de inte har tänkt sin handlingsplan till sin logiska slutsats. Ett exempel på detta är det senaste högsta domstolens beslut att företagen kan ha en religion och att anställda bör vara föremål för den religionsreglerna. Det är kanske mer acceptabelt om företaget är traditionellt kristen än om det är skandalöst pastafarier, rätt?
  • Ett annat tecken på ett svagt argument är om de skämmer över en avgörande punkt och använder mycket lite bevis för att säkerhetskopiera det. Detta är vanligtvis en indikation på att det inte finns några bevis och de drar främst slutsatsen att de vill rita. Till exempel, någon som hävdar att vapen förhindrar massskott och bara med ett exempel till förmån för deras argument, saknar tydligt hur många exempel går i motsatt riktning. Du vill låsa in på det och prata om de bevis som de passerade över.
  • Bild med titeln vara ett bra debatter Steg 13
    4. Håll ämnet på rätt spår. Det här är när din motståndare börjar argumentera om ett ämne som är separat från ämnet du ska debattera. När en debatt får spår, kan det vara ett tecken på att din motståndare är ute av solid resonemang och börjar bryta ner. Håll ett argument på rätt spår och du blir mer benägna att vinna. Fråga dig själv om det aktuella argumentet slår direkt tillbaka till ämnet du ska ta itu med. Om det inte stöder ena sidan eller den andra är argumentet av spår.
  • Ett exempel på detta skulle vara om du argumenterar om vapen förhindrar massskott och de börjar argumentera för att alla som inte gillar vapen är rasistiska.
  • Var kraftfull i att vända argumentet runt. Ring dem ut för att ändra ämnet. Detta kommer att peka beteendet ut till din publik och kan få dig att se mer självsäker och korrekt.
  • Tips

    Fråga inte "Tänk om" frågor. Det är en gammal debatt taktik som heter Baiting. Och de flesta debattrarna faller inte för betet.
  • Om du diskuterar på ett lag, var försiktig så att du inte gör några argument som kommer att motsäga ditt lagkamrats argument eller på annat sätt placera en börda på dem.
  • Debatten handlar inte om att övertyga din motståndare att de är felaktiga. Det handlar om att övertyga din publik att din position är mycket mer logisk än din motståndare, och visar dem information som de kanske inte har känt förut.
  • Lär dig av dina vinster och förluster.
  • Det finns några webbplatser online, som fungerar som en bra utövande mark för att perfekta dina argument, till exempel Opendebate, Coninceme och VOLCONVO.
  • Ta din viktigaste punkt som du vill bevisa och säkerhetskopiera det med så många argument som du kan. Måla din publik "den stora bilden". Om du spenderar din tid visar flera poäng, skulle det innebära mindre ämne skulle gå in i var och en av dem. Det ger också din motståndare mer att arbeta med, och ibland kan det göra ditt argument att se motsägelsefullt. Ta en stor idé och hålla fast vid hela hela debatten.
  • Använd inte ord-för-ord-argument. Det skulle kallas nitpicking, och det kommer att förvirra publiken på din totala punkt.
  • Behandla din motståndare och publik med respekt, alltid. De är anledningen till att debattera!
  • Se till att alla kan relatera till och förstå ditt argument. Med hjälp av stora ord för att förbättra ditt argument gör dig inte så smartare. Det kommer bara att göra färre människor förstår dig. Var inte rädd för att använda metaforer eller vardagliga händelser för att bevisa din punkt. Det borde vara bra så länge du kan förklara hur de relaterar till debatten.
  • Upprepa inte överdrivet påståenden. Om ditt uttalande inte kom igenom din publik, är det för att du inte förklarade det tillräckligt bra - inte för att de inte kunde höra det. Om du upprepar dina uttalanden, se till att du kan övertyga publiken varför det var värt att föra upp en andra gång.
  • Om din debatteringsstil inte fungerar, prova en ny. Som sagt av Einstein gör vansinnighet samma sak om och om igen, förväntar sig ett annat resultat.
  • Använd inte moral som ett argument heller. Din motståndare eller din egen moral kommer inte att matcha publikens moral som helhet.
  • Håll alltid ett bra ansikte på. Tänk till exempel om du var på en debatt med lag. Någon på motsatta laget säger något, och någon på deras lag ser ut att talaren hade gjort ett allvarligt misstag, som hela sitt argument är förstört. Du skulle bli mer självsäker, även om du inte helt förstår varför. Så, om en lagkamrat av din gör ett misstag, undvik att försöka rätta till dem tills de är färdiga. Om de är mer av en "öppen bokstyp", bara fixa den när din tur kommer, så ingenting går fel. Men du kanske vill kontrollera om de hade orsak till det.
  • Varningar

    Se till att alla dina presenterade fakta är korrekta.
  • Undvik att använda profanities eller andra offensiva ord. De kommer inte att bevisa dina poäng. De kommer bara att distrahera och förolämpa publiken.
  • Inte bara provocera debatter alls. Dina argument håller bara merit om din motståndare är villig att debattera, och publiken är villig att lyssna. Vilket innebär att du inte ska gå in i offentliga debatter och starta slumpmässiga debatter med främlingar. De kommer sannolikt inte att veta att du bara försöker diskutera sport och tar det som en personlig attack. Om du vill debattera, gå med i en debattklubb, blir det en bra idé.
  • Saker du behöver

    • en anteckningsbok, för förberedelse
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande