Hur man är fri dyk

Freediving, dykning under vatten utan användning av dykutrustning, är en spännande upplevelse som människor har haft i tusentals år. Medan freediving är en otroligt givande aktivitet, kan det också vara farligt. Att veta hur man kontrollerar din andning, använd din utrustning korrekt, och försiktigt förbered dig för dykmen till att du säkert kan njuta av den här fantastiska och unika sporten.

Steg

Del 1 av 4:
Förberedelse för ditt dyk
  1. Bild med titeln Free Dive Steg 01
1. Hitta en kompis. Dyk aldrig ensam - se till att du har en partner som kommer att vara med dig hela tiden du är i vattnet. "Buddy-systemet" är viktigt för friluftslivet säkert. Din kompis är endast ansvarig för dig och du är bara ansvarig för dem. En partner är alltid på ytan som övervakar dykaren och redo att ge hjälp om det behövs.
  • Bild med titeln Gratis Dyk Steg 02
    2. Köp din flygmask och snorkla. Dessa är viktiga delar av utrustning för friluftsliv, och det är viktigt att välja masker och snorklar som är bekväma och säkert passar ditt ansikte.
  • En luftmask ska vara låg volym. När frigöring, måste du utjämna vilket innebär exhaling genom näsan för att balansera trycket. Med en lågvolymmaske behöver du inte andas ut mycket för att utjämna - det betyder att du använder mindre syre.
  • Luftmasker bör göras av härdat glas så att de klarar av vattentrycket utan att bryta, och de ska passa säkert på ditt ansikte. För att testa passformen, håll en mask i ansiktet och andas försiktigt genom näsan. Om masken förblir på ditt ansikte efter några sekunder är det en bra passform.
  • Snorklar ska vara lätta att ta bort och bekväma att bära. För enkelhets skull, leta efter en snorkel som kommer att fästa på din mask.
  • Bild med titeln Free Dive Steg 03
    3. Köp dina fenor. Fenor är en annan viktig del av friluftslivet. De hjälper dig att flytta effektivt under vattnet. Det finns två typer av friluftsledningar: bi-fenor och monofiner.
  • De flesta nybörjare bör börja med bi-fenor. Dessa liknar dykflänsar men är längre. De flesta nybörjare väljer mjuka eller medelmjuka blad. Se till att de passar säkert och är bekväma, eftersom du kommer att bära dem under hela dykningen.
  • En monofin är en enda fin som du placerar båda fötterna, som en sjöjungfru. De är effektivare än bi-fenor, men mycket svårare att behärska.
  • Bild med titeln Free Dive Steg 04
    4. Köp ditt viktbälte och snodd. Viktbälten är bälten utformade för att ha dykvikter lättklippt till dem. Dessa vikter hindrar dig från att flyta till ytan när du dyker. Lanyards används för att fästa dig i linjen. Detta hjälper till att styra din härkomst, och det är en viktig säkerhetsanordning. Om du black ut eller behöver hjälp kan din partner resa nerför linjen och veta exakt var du befinner dig.
  • Inte alla freedare använder vikter eller nyckelband, men de är användbara delar av utrustning, speciellt för nybörjare.
  • Om du dyker med en klass eller en grupp, kommer en linje eller böja sannolikt att ges. Om du dyker i kallare temperaturer, kommer en exponeringsdräkt och handskar vara nödvändiga.
  • Del 2 av 4:
    Att lära sig att befrias
    1. Bild med titeln Free Dive Steg 05
    1. Hitta en instruktör eller klass. Scuba DivingMay verkar vara enkel, men det finns mycket information om teknik och säkerhet som du behöver veta innan du börjar. Gör ett misstag medan friluftslivet kan vara farligt eller till och med dödligt.Att ta en klass från en kvalificerad instruktör kommer att se till att du lär dig hur du frigivt och säkert.
    • Friluftslivet kan leda till örat, sinus och lungskada samt dekompressionssjukdom, blacking ut, och till och med drunkna.
    • Stora friluftsorganisationer som Aida International, CMAS eller SSI Freediving har listor över certifierade instruktörer som lär eleverna över hela världen. Använd dessa webbplatser för att hitta en klass i ditt område.
  • Bild med titeln Free Dive Steg 06
    2. Börja i poolen. Många kurser erbjuder introduktionskurser i en pool. Pool sessioner kommer att lära dig hur du styr din andning ordentligt. Dessa klasser instruerar dig också i de statiska och dynamiska apnéteknikerna för att bygga upp kroppens tolerans mot koldioxid. Dessa discipliner är viktiga för friluftsliv.
  • Bild med titeln Free Dive Steg 07
    3. Simma med flänsarna. Simma med fenor, eller fina, är en avgörande skicklighet för friluftsliv. Scuba Diversusually använder tre sparkar: fladdor, groda och delfin. Den specifika stroke spelar ingen roll så mycket som att bli bekväm att simma och sparka medan du bär fenorna.
  • Fluttersparken är den mest grundläggande sparken. Det är den spark som används i freestyle-stroke-båda benen hålls parallella, och de fladder upp och ner. Håll benen raka och tårna pekade när du sparkar.
  • En groda spark är när benen är böjda på knäna och förlängas utåt och sedan sammanfogas.
  • Dolphin sparken är kanske den svåraste av de tre. Det är den spark som används i fjärilslaget. Benen hålls ihop och rör sig upp och ner. När de flyttar upp, böjer knäna, och rätar sedan när benen rör sig ner. Det kallas en delfinspark eftersom det imiterar hur delfiner rör sig genom vattnet.
  • Bild med titeln Free Dive Steg 08
    4. Öva anka dyk. Detta är det mest effektiva sättet att dyka ner till djup utan att använda vikter eller ett rep.
  • Börja på magen, med bögen av dina höfter. Sätt båda armarna framför dig och dyka framåt. Böj på dina höfter för att skapa rätt vinkel och håll benen rak föreställ dig att du försöker röra botten av en pool.
  • Lyft båda benen ur vattnet och gör din kropp rakt igen. Detta skapar momentum för att driva dig under vatten.
  • Så snart du höjer benen, ta båda armarna på sidan av din kropp i en scooping, bröstslagsrörelse. Du borde vara helt under vatten vid denna tidpunkt, och du kan börja fina för att fortsätta din nedstigning.
  • Bild med titeln Free Dive Steg 09
    5. Utjämna trycket. Att lära sig att utjämna är absolut nödvändigt för alla freedningar. Vatten är mycket tätare än luft så det utövar större tryck på din kropp. Ju djupare du går, desto högre tryck. Det finns luftrum i våra kroppar, och dessa utrymmen blir mindre när vattentrycket ökar. Därför är det nödvändigt att lägga till luft till dessa utrymmen - det här kallas utjämning. För att utjämna, använd dina fingrar för att täta näsan och blåsa ut.
  • Utjämna ofta och vänta inte tills dina öron gör ont för att börja. Underlåtenhet att utjämna kan orsaka allvarliga skador.
  • Bild med titeln Free Dive Steg 10
    6. Ta öppna vatten kurser. Dessa sessioner fokuserar på att undervisa riktiga kompisprocedurer, och de är också där du kommer att lära dig den fria nedsänkning och konstanta viktteknikerna. Varje klass varierar, men i allmänhet är målet om en introduktion öppen vattenkurs att framgångsrikt slutföra ett gratis dyk på 10 meter (30 fot).
  • Instruktören Willoversee och felsöka dina första dyk. På det sättet kan de se till att du har rätt utrustning och använder rätt teknik. Instruktörer är också utbildade att ingripa och hjälpa till om ett problem uppstår.
  • Del 3 av 4:
    Andas under ett dyk
    1. Bild med titeln Free Dive Steg 11
    1. Öva "andas upp."Andning är processen med fokuserad andning för att förbereda sig för ett dyk. Målet är att minska hjärtfrekvensen, sakta andningen och slappna av i kroppen. Dessa saker kommer att göra dyket lättare och låter dig hålla andan under vattnet längre.
    • Ofta när du andas upp, låg dykare på ryggen i vattnet. Processen är enkel: Inhale genom munnen, pausen och sedan långsamt andas ut genom munnen. Utandningen bör vara längre än inandningen - det kommer att minska hjärtfrekvensen.
    • Du borde andas upp under de senaste två minuterna innan du börjar dyket.
    • Syftet med att andas upp är att slappna av din kropp. Avkoppling är nyckeln till framgångsrik friluftsliv. Om du börjar panik, fokusera långsamt tillbaka till ytan och starta din återhämtningsandning för att förhindra hyperventilation.
  • Bild med titeln Free Dive Steg 12
    2. Gör ditt sista andetag. Andas helt och andas långsamt så djupt som möjligt, expandera din ribbbur. Vänta ett ögonblick, ta bort din snorkel (om du vill), och sedan börja ditt dyk medan du håller andan.
  • Du kan, och borde, öva att ta detta sista andetag på land. Ju mer du övar desto mer naturligt kommer det att tyckas när du faktiskt dykar. Börja med att hålla andan under en relativt kort tidsperiod, säg 20 sekunder. Sedan gradvis öka varaktigheten. De flesta människor kommer inte att kunna hålla andan i en minut eller mer utan mycket övning och konditionering.
  • Du bör bara ta 1-2 djupa andetag innan du dyker. Om du tar mer än 2 djupa andetag, kan du börja hyperventilera.
  • Bild med titeln Free Dive Steg 13
    3. Känn din återhämtning andning. Återvinningsandning ska utföras så snart du yta från varje dyk. Denna metod hjälper till att förhindra blackouts, och det är den snabbaste metoden att återställa andning till normal.
  • Hålla fast vid något (din kompis, poolmuren, böja etc.). Andas in djupt, håll andan ett ögonblick, sedan slappna av och låt luften andas ut. Upprepa denna process minst tre gånger tills du känner dig helt återhämtad. Försök inte ett annat dyk i minst tre minuter.
  • Del 4 av 4:
    Experimentera med olika friluftstekniker
    1. Bild med titeln Free Dive Steg 14
    1. Börja med statisk apné (STA). Det här är en fancy term för att hålla andan så länge som möjligt medan du ligger inför ytan på vattnet. Statisk apné praktiseras ofta i en pool. Eftersom du håller andan är en nyckelkomponent av friluftsliv, börjar många nybörjare med statisk apné.
    • Statisk apné är användbart för att öka din andningshållningsförmåga såväl som din övergripande uthållighet.
    • Enkelheten i statiska apné gör det tilltalande för nybörjare. Men att hålla andan under en längre tid kan vara farlig, så se till att du har en kompis som du övar.
  • Bild med titeln Free Dive Steg 15
    2. Öva med dynamisk apné om du bara har tillgång till en pool. Dynamisk apné liknar statisk apné. Men istället för att lägga sig, simmar du medan du håller andan. Målet är att öka avståndet du simmar på ett enda andetag. Det är ett bra sätt att öva friluftslivet när öppet dykning inte är möjligt.
  • Dynamisk apné är också bra för fritt fräsare som har problem med varandra. Eftersom du stannar på ett konstant, grunt djup är trycket inte ett problem. Istället för att fokusera på hur djupt du dyker är din avsikt på det horisontella avståndet du simmar.
  • Bild med titeln Free Dive Steg 16
    3. Prova gratis nedsänkning Freediving (FIM) om du har problem med att utjämna. I FIM använder du ett rep för att komma ner och stiga upp i vattnet. Detta är ett perfekt sätt att öva utjämning, när du går ner långsamt. Du kan också sluta, hålla fast vid repet, utjämna och fortsätt sedan nedåt. Många introduktionsklasser i pooler använder FIM för att undervisa utjämning.
  • FIM tillåter också nybörjare att uppleva känslan av friluftslivet på ett mer kontrollerat sätt.
  • Men FIM är inte bara för nybörjare. Den kan användas i öppet vatten, och dykare kan falla ganska djupt medan du använder repet.
  • Eftersom du drar dig längs ett rep, använder du mer energi i FIM som andra discipliner. Du kanske inte kan gå så djupt med FIM som du skulle med andra tekniker.
  • Bild med titeln Free Dive Steg 17
    4. Använd variabel viktfrihet (VWT) för att träna dykning på djupet. I den här disciplinen använder du vikter för att hjälpa din härkomst. Du återvänder till ytan genom att simma eller använda dina armar för att dra på repet.
  • För dykare som har problem med att gå ner, är detta ett idealiskt sätt att träna.
  • Se till att du har ett snabbt frigivt viktbälte så att du enkelt kan ta bort det om du måste släppa vikterna och ytan snabbt.
  • Bild med titeln Free Dive Steg 18
    5. Prova konstant viktdykning (CWT). Detta är den klassiska formen av friluftsliv. Du kommer ner och stig upp under din egen makt, utan att använda ytterligare vikter eller rep. Om du bär vikter för att motverka din kostyms flytkraft, stannar tyngden densamma under hela dykningen.
  • Nyligen har konstant viktdykning utan användning av fenor blivit mer populär. Försök inte detta tills du har erfarenhet av friluftsliv. Fenorna hjälper dig att flytta genom vattnet och dykning utan att de gör både nedstigningen och uppstigningen svårare.
  • Bild med titeln Gratis Dyk Steg 19
    6. Försök inte inga gränser Freediving (NLT) om du inte är en erfaren freediver. Detta är de djupaste av de friluftsliga disciplinerna och därför är det den farligaste. I NLT används vikter för att gå så djupt som möjligt. En flytkraftanordning (som en flottör) används sedan för att återvända till ytan. Flytanordningen placeras antingen längst ner före dykningen eller hålls av en annan dykare, vanligtvis i dykutrustning.
  • NLT bör aldrig försökas av nybörjare dykare. Faktum är att många avancerade dykare väljer att inte träna NLT.
  • Tips

    Börja långsamt och bygga din skicklighet och uthållighet. Börja dyka på grunda djup och gradvis öka dykdjupet. Börja med 10 meter (3m) tills det är lätt, sikta sedan på 15 fot (4.6m). När det inte längre är svårt, försök för 20 meter (6m) och så vidare.
  • Yoga är ett bra sätt att öka din styrka och flexibilitet, och det lär ut metoder för att slappna av ditt sinne och kropp. Alla dessa saker är fördelaktiga för Freediving, och många frigörare använder yoga för att förbättra sina dykkunskaper.
  • Håll hydratiserad. Drick mycket vatten innan du blir friluft, och ta en flaska med dig om möjligt.
  • Skölj ditt redskap och lagra det någonstans mörkt. Solljus och saltvatten kan skada din utrustning över tiden. Tvätta ditt redskap grundligt och sedan placera det någonstans mörkt kommer att hjälpa till att hålla det fullt fungerande.
  • Varningar

    Dyk aldrig på natten eller i ett starkt aktuellt område. Strömmar blir betydligt starkare längre.
  • Aldrig frigörs med ett öra eller sinusinfektion eller trängsel - trycket kan ofta förvärra problemet och orsaka varaktig skada.
  • Aldrig dyka ensam. Djupt dyk och andetagshavare kan orsaka blackouts. Se till att du har någon med dig som är utbildad att ingripa om något går fel.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande